نظر منتشر شده
۶۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 427418
قیمت دلار، وزیر اقتصاد و انتظار معجزه
بخش تعاملی الف - علی امیری
تاریخ انتشار : شنبه ۴ دی ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۳۰


اخیرا وزیر محترم اقتصاد در مصاحبه خود فرمودند که:

"چندی پیش برای اجلاس کمیسیون مشترک به هند رفته بودم و با اعضای حزب کنگره که حزب حاکم بود صحبت می‌کردم متوجه شدم که آن‌ها اصلاحاتی در اقتصاد انجام داده‌اند که می‌دانند نتیجه‌اش به سوی باختن انتخابات خواهد رفت.  به یاد دارم وقتی من با مسئولان هند از جمله نخست وزیر آن‌ها صحبت می‌کردم آن‌ها می‌گفتند که ما این اصلاحات را ادامه می‌دهیم ولو اینکه در این انتخابات ببازیم. اکنون ببینید که رشد اقتصادی هند از هفت درصد گذشته و در حال رسیدن به هشت درصد است و پیشتاز رشد اقتصادی شده است. ما نیز باید به این نقطه برسیم"*

در نگاه اول وقتی‌ این فرمایشات را می شنویم، باید با تمام وجود به داشتن چنین وزیر اقتصادی که این چنین افکار علمی‌ و مترقی دارد، با تمام وجود افتخار کنیم و هزاران مرتبه شکر. ولی‌ از آنجا که گفته اند، صحبت کردن آسان است ولی‌ عمل بسیار مشکل، باید ببینیم که ایشان (مانند بسیاری از مدیران دیگر کشور) تا چه حد در مقام عمل به فرمایشات خود، موفق بوده اند و همین راه را در پیش گرفتند و برای این سنجش، چه معیاری بهتر از وضع این روزهای قیمت دلار در ایران که حوزه مسئولیت مستقیم ایشان و تیم‌ اقتصادی دولت است و بعد از مدت ها، با شیب نسبتا تند ، به مرز ۴۰۰۰ تومان رسیده و بیانات مکرر ایشان (از جمله در همین مصاحبه) و آقای سیف در مورد مقطعی بودن نوسانات نرخ دلارو محدود ماندن آن در امسال در حد ۵ درصد یعنی‌ حداکثر ۳۷۰۰ تومان!

آقای وزیر، مطابق الفبای علم اقتصاد، بهتر از هر کسی‌ می‌دانند که امکان ندارد در اقتصادی، نرخ تورم بالای ۲۰ درصد باشد، نرخ رشد نقدینگی بالای ۳۰ درصد باشد، میزان رشد اقتصادی منفی‌ یا نزدیک به صفر باشد، میزان بیکاری دو رقمی‌  و افزایشی باشد، میزان صادرات قلم اصلی‌ یک کشور به نصف کاهش یابد، شرائط روابط و تعاملات اقتصادی و سیاسی با کشورهای همسایه و اقتصادهای اصلی‌ و تاثیر گذار دنیا این چنین متلاطم (در حد سوزاندن سفارت و تحریم و صف ارایی ) باشد،  میزان جمعیت با نرخ ۱.۵ درصد رشد کند و بسیاری از فاکتور‌های دیگر، و باز ما انتظار داشته باشیم ارزش واقعی‌ پول آن کشور از نظر اقتصادی برای میان و بلند مدت افزایش و یا حتی تثبیت شود.

همین هند را که آقای وزیر و همین تایلند، چین، مالزی، ویتنام و حتی کره  و ...را که آقای روحانی و ظریف در سفرهای اخیر خود از پیشرفت و وضعیت بسیار خوب اقتصادی آن ها که البته در سطح دنیا هم زبانزد هستند، مثال آورده بودند در نظر بگیرد. همه این کشورها تورمی زیر ۲ درصد، رشد اقتصادی بالا و از ۵ تا ۸ درصد، میزان بیکاری زیر ۴ درصد، بیشترین توریست خارجی‌ و سرمایه گذاری خارجی‌، بهترین روابط و تعاملات اقتصادی، سیاسی، علمی‌، فنی‌ و تکنولوژی با مراکز اصلی‌ آن در دنیا یعنی‌ آمریکای شمالی و اروپای غربی و حتی روسیه برای سال ها را دارند و از ثبات سیاسی و امنیتی داخلی و ژئوو پلتیکی بسیار خوبی‌ برخوردارند، که همه این عوامل برای تثبیت و تقویت پول ملی‌ یک کشور از شرائط ضروری ولازم هستند، ولی‌ باز در این کشورها، در همین حدود چهار سال گذشته که با مدیریت وزیر محترم اقتصاد و آقای سیف، نرخ برابری دلار در برابر ریال و به صورت دستوری تقریبا تثبیت بوده، ارزش پول ملی‌ این کشورها در برابر دلار، نه تنها تقویت نشده، بلکه تقریبا در تمامی‌ آن ها بین  ۱۵ تا ۲۰ درصد و حتی بیشتر کاهش یافته!

حال این سٔوال به حق مطرح می شود چگونه آقای دکتر طیب نیا که در مورد هند و سیاستمداران آن چنین اظهار نظر می کنند و سوابق علمی‌ ایشان حتی یک درصد هم احتمالی‌ باقی‌ نمی گذارد، که بگوییم به غیر از این اصول علم اقتصاد، اعتقاد و نظر دیگری می توانند داشته باشند،  در مقام وزیر، همه این واقعیت ها را منکر می شود و کاملا از سیاست تثبیت دستوری نرخ ارز حمایت می کنند؟! آیا به واقع وزیر مشابه هندی، اگر جای ایشان بود، در اقتصاد ایران با تورم بالا و رشد پایین، باز هم همین سیاست تثبیت دستوری نرخ ارز را تا انتخابات توصیه می کرد؟ آیا وزیر اقتصاد هند و همه کارشناسان علم اقتصاد، نخواهند گفت، پروسه تثبیت و تقویت نرخ ارز در کشوری به بزرگی ایران (نه قطر یا امارت یا کویت) چند ده سال زمان نیاز دارد و هیچ جادویی نمیتواند غیر از این عمل کند مگر برای چند سال! ولی‌ چرا وزیر ما نظر دیگری دارد؟ غیر از این می تواند باشد که به منظور سیاسی و همان انتخابات پیش رو ، چنین سیاستی را در پیش می‌گیرد؟ غیر از این می تواند باشد که متاسفانه صحبت آسان است ولی‌ عمل بسیار مشکل؟

 با هر مقیاسی که به مساله نگاه کنیم، اگر هدف رشد اقتصادی و بهبود وضعیت اقتصادی کشور باشد، امکان ندارد که بتوان از سیاست دولت تدبیر و امید و وزیر محترم اقتصاد در تثبیت دستوری نرخ ارز در سه سال گذشته دفاع کرد. همانطور که با هر مقیاسی نمی‌توان از سیاست تثبیت دستوری نرخ ارز در دولت آقای احمدی‌ نژاد و مدیران اقتصادی او در سال های ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۰ دفاع کرد. کارکرد این دو دولت چه در مورد نرخ ارز، چه در افزایش نقدینگی، چه در سیاست فروش نفت، چه درمورد سیاست پوپولیستی دادن یارانه به همه، چه در تثیبیت دستوری نرخ سود بانکی‌ چه در عدم شفافیت در مورد آمار اقتصادی (نرخ رشد بالای ۹ درصد برای تابستان امسال و احتمالا ۱۲ درصدی برای زمستان یعنی‌ آستانه‌ انتخابات!) و... هیچ تفاوتی با هم ندارد. پس نباید تعجب کرد که در نهایت نتیجه هم مشابه باشد!

اگر آن تثبیت نرخ ارز در شش سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۰  با صرف دلارهای نفتی‌ ۱۲۰ دلاری و افزایش شدید و سه برابری نقدینگی حاصل آمد، این تثبیت ارز در سال های ۱۳۹۲ تاکنون هم فقط با صرف سیمان در لوله های صنعت هست یی کشور، سیاست لبخند و دادن امید و وعده حل همه تحریم ها با برجام و کاهش تقاضا از طریق کاهش حقوق واقعی‌، کاهش بودجه عمرانی نزدیک به ۹۰ درصد، افزایش سود صوری بانکی‌ تا بالای ۲۴ درصد  با اهرم افزایش شدید و سه برابری نقدینگی، ایجاد رکود تاریخی، کاهش مصرف و واردات و صرف میلیاردها دلار به صورت نقد یا جنسی‌ از ذخأیر ارزی کشور و توسط اکثریت خانواده‌های ایرانی‌ به خصوص جوانان بیکار در خانه و... پرداخت می شود و تاسف آور تر از همه اینکه اگر دولت سابق بعد از شش سال مجبور شد، نه از سر آگاهی و کنترل بلکه از سر ناچاری، واقعیت را بپذیرد و نرخ ارز از ۱۲۰۰ تومن به ۳۶۰۰ تومن رسید، این دولت احتمالا بسیار زودتر یعنی‌ همین حالا و یا حداکثر بعد از انتخابات مجبور به تعدیل انفجاری نرخ ارز خواهد شد و اگر غیر از این باشد، ما باید به همه قوانین علمی‌ و حتی قانون جاذبه شک کنیم!  تنها تفاوتی‌ که علم اقتصاد با علم ریاضی‌ دارد این است که سیاست گذار( رئیس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد) می‌توانند نتیجه  (مثلا به دلیل انتخابات پیش رو یا نگرانی از روبرو شدن با واقعیت و عقب انداختن آن)را با اقداماتی به تاخیر بیاندازند و ظاهراً همه چیز را تحت کنترل نشان به دهند.

 به هر حال یکی‌ از اولین تصمیماتی که هر دولتی در ایران، فارغ از نگاه سیاسی، برای خارج کردن کشور از رکود و رسیدن به رونق و رشد که لازمه حرکت به سوی کاهش بیکاری است، با آن مواجه است-به غیر از اصلاح سیستم بانکی‌ و کاهش نرخ دستوری سود بانکی‌ (آزاد کردن نقدینگی محبوس در بانک ها برای جریان یافتن درکسب و کار)-تعدیل ارزش ریال مطابق با واقعیت می‌باشد. البته گفتن این حقیقت و عمل به تعدیل واقعی قیمت دلار، همانطور که برای مدیران دولتی که نگران انتخابات پیشرو و نگران نشان دادن دستاوردی از مدیریت خود هستند سخت است برای کارشناسان اقتصادی نیز سخت است چون بیشتر مردم به دلیل وضعیت بد اقتصادی و این تصور نادرست که با گران شدن دلار، همه چیز گران میشود و مردم تحت فشار بیشتری قرار می گیرند، نه تنها با آن قاطعانه مخالف هستند بلکه به دنبال تقویت پول ملی‌ حتی تا ۱۵۰۰ تومن هم هستند (مانند آقای صمصامی سرپرست وزارت دارایی در دولت قبل که به دنبال دلار ۴۰۰ تومنی بود!)

البته شاید در نگاه اول این درست باشد که واقعی‌ کردن نرخ دلار، بر سبد قیمت ها بخصوص وارداتی‌ تاثیر می‌گذارد همانطور که بیمار بد حالی‌ که نیاز به عمل جراحی دارد، در ابتدا برای بهبودی و سلامت کامل، چند هفته یا چند ماه دوران سختی را پیش رو دارد، ولی‌ آیا به این دلیل ما باید از انجام عمل جراحی و درمان خودداری کنیم؟ آیا این به بدحال شدن و پیشروی بیماری کمک نمی کند؟ باید دید با مماشات با بیماری (در این مورد تثبیت دستوری نرخ ارز) برای بیمار (اقتصاد کشور و اقشار آسیب پذیر با درآمد ثابت) چه اتفاقاتی افتاده و خواهد افتاد. با نرخ به نسبت ارزان ارز چه در سال های ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۰ و چه در سال های کنونی  فقط باید گفت دلار نفتی‌ که به همه مردم ایران و به خصوص به اقشار آسیب پذیر باید تعلق داشه باشد، توسط اقلیتی ناچیز (۵ درصدی) که به این دلار نسبتا ارزان در ایران دسترسی‌ داشتند، از سر میزهای رستوران های آنچنانی آمریکا و اروپا و دبی و مالزی و میزهای فروشندگان ماشین ها و خانه‌های فوق لوکس و یا در بهترین حالت از سر میزهای مدیران دأنشگاه‌های خارجی‌ یا بنگاه‌های سرمایه گذاری و بروکرهای سهام  سر در آورد و یا به واردات چند ده میلیاردی قانونی‌ و قاچاق انواع اجناس مصرفی به نفع تولید کننده‌های خارجی‌ و به ضرر کشاورز یا صنعتگر تولید کننده داخلی‌ انجامید.

در نبود نظام مالیاتی روشن و قوی، تنها توشه واقعی‌ اقشار آسیب پذیر و متوسط (۹۵ درصدی) ملت ایران و البته دولت منتخب آن ها برای مقابله با بحران‌های اقتصادی، همین دلارهای نفتی‌ است که باید به بالاترین قیمت اما واقعی به طبقات مرفه کشور (آن ۵ درصد) فروخته شود تا خرج سرمایه گذاری برای همین اقشاری که تصور می کنند با بالا رفتن قیمت دلار، معاش آن ها در خطر قرار می‌گیرد، گردد. مگر آن کشاورز، یا کارمند و کارگر جز یا بازنشسته و خانواده‌های بی‌ سرپرست یا تک سرپرست، از سبد این کالاهای به شدت لوکس و یا سفرهای خارج از کشور چه اندازه در سبد مصرفی خود دارند که باید نگران افزایش قیمت دلار باشند؟ البته ممکن است دوستان بگویند افزایش قیمت تور مسافرتی‌ پاریس و قیمت مازراتی یا پورشه، در نهایت باعث تحمیل آن گرانی توسط این اقلیت، بر کّل مردم می گردد.

در جواب باید گفت هنر یک مدیراقتصادی و دولت مدبّر باید همین باشد، که این توازن و تخصیص بهینه را به وجود آورد. قرار نباید باشد که ایران با این درآمد و تولید ملی‌، بزرگترین بازار خودروهای سوپر لوکس در خاورمیانه و صدها هزار خودرو جدید باشد یا مجبور باشد با پول نقد نفت، به خرید هواپیما‌هایی اقدام کند که فقط شرکت‌های هوایی داخلی‌(با ساختار به شدت زیان دٔه)  باید با اصلاح ساختارو توجیه اقتصادی، اقدام به خرید آن کنند نه با پول نفت و بودجه دولت. یا چه اشکالی دارد که صنایع به شدت ضرر دٔه و رانتی خودرو سازی جمع شود و عوض تولید ۸۰۰ هزار خورو معیوب، آلوده کننده، پر مصرف، ناایمن با تکنولوژی از دور خارج شده ولی‌ با صدها مدیر نجومی بگیر، ۲۰۰ یا ۱۵۰ هزار خودرو روز، اقتصادی و رقابتی با دنیا تولید کنند صرف تجهیز حمل و نقل عمومی‌ و مترو برسد؟ خلاصه خرج و برج باید اندازه واقعی‌ دخل باشد نه اینکه برای استفاده پوپولیستی در آستانه‌ انتخابات، بر ادامه سیاست به تاراج رفتن منابع ملی‌ تحت عنوان سیاست تثبیت دستوری نرخ ارز تاکید شود و وزیر محترم این دولت بگوید ما باید به سویی حرکت کنیم که حتی اگر نتیجه سیاست اصلاحی ما، باختن قطعی در انتخابات باشد، از آن هراسی نداشته باشیم ولی‌ در مقام عمل، نقطه مقابل اظهارات خود را انجام دهد!

برای نمونه در همین آمریکا که به هر حال از نظر میزان ثروت، ثروتمند‌ترین کشور دنیا می‌باشد و نرخ تورم زیر دو درصد دارد، دولت فدرال برای تثبیت چند قلم اجناس مصرفی اما پایه که برای همه مردم و به خصوص اقشار آسیب پذیر و متوسط (۹۵ درصد) و سلامتی‌ جمیعت نقش حیاتی دارد و نبود آن ها منجر به گرانی بیش از حد و در نتیجه سختی معاش جامعه می شود، یارانه‌های سنگینی‌ می‌پردازد. به عنوان نمونه سال ها است که قیمت شیر به عنوان قلم اصلی‌ لبنیات در نرخ لیتری کمتر از یک دلار تثبیت شده و اگر این توجه دولت نبود، آن مصرف کننده آمریکایی‌ که دستش به جایی بند نیست، باید تا سه دلار بابت هر لیتر شیر (و با همین نسبت سایر لبنیات) می پرداخت. در اینجا دولت با درآمد مالیاتی این رقم را می‌پردازد، در ایران که سیستم مالیاتی کامل نیست، دولت  دلسوز با تدبیر اقتصادی و واقعی‌ کردن قیمت دلار، باید این رقم را از جیب طبقه متمکن مصرف کننده دلار و به نفع اکثریت مردم با درآمد پایین و متوسط بپردازد و ایجاد این سیستم باید هنر و هدف هر دولت مدیر و مدبری باشد.

ولی‌ متاسفانه شکل واقعی‌ مدیریت اقتصادی در این دولت و همه دولت‌ها در ایران این بوده که همیشه میخواهند صدای آن ۵ درصد را که اغلب مدیران رسانه‌‌ها و یا مدیران ارشد دولتی و بخش خصوصی یا خصولتی کشور و تاثیر گذار در شکل دادن افکار عمومی‌ کشور در انتخابات هستند، را با خود همراه کنند، چون آن ها و خانواده‌های آن ها بیشترین مصرف کننده مستقیم دلار هستند و برای اینکه با دولت باشند، باید به دلار ارزان و رانتی مانند یک شیخ نشین نفتی‌ و برای زنده کردن خاطرات و ولخرجی‌های طبقه متمکن دهه پنجاه ایران که اوج انفجار درآمد نفتی‌ بود، دسترسی‌ آسان و نامحدود داشته باشند. اگر با بسیاری از افراد این طبقه که چه به دلیل سرمایه گذاری، یا سیاحت و یا دیدار بچه‌ها که در دانشگاه آمریکای شمالی و اروپا مشغول به تحصیل هستند و به خارج از کشور مسافرت می کنند، ملاقات کنید، همیشه از آن ها خواهید شنید، که برای پول دراوردن هیچ جا ایران نمی‌شود. حقیقتی است! در هیچ کدام از کشورهای پیشرفته یا کمی‌ پیشرفته، (به غیر از شیخ نشین‌های نفتی‌)، شما هرگز نمیتوانید سیستم مالیاتی مانند ایران بیابید که برای گرفتن حق عموم مردم از این اقشار، چنین ناتوان باشد و ضمنا، سیاست های رانتی ارزی یا بانکی‌ آن ها (سود‌های نجومی ۲۵ درصد، همزمان با تثبیت دلار)، چنین در خدمت آن ها باشد!


واقعیت امروز اقتصاد ایران و نرخ دلار همانطور که در یادداشت های (اقتصاد ایران فرود نرم یا فرود سخت) و (خرداد ۹۶ برای اقتصاد ایران بسیار دیر است) آمده است، این است که مصارف ارزی کشور در حال حاضر بالای ۱۰۰ میلیارد دلار (۵۰ میلیارد واردات رسمی‌، ۲۰ میلیارد واردات قاچاق، ۱۵ میلیارد خدمات و حداقل ۱۵ میلیارد فرار  سرمایه و دلار نسبتا ارزان توسط اقلیت متمکن) است و اگر بخواهیم به سوی یک رونق واقعی‌ اقتصادی که لازمه آن کاهش نرخ سود بانکی‌ (برای جریان افتادن نقدینگی در اقتصاد کشور) است، حرکت کنیم، این مصارف با دلار ۳۶۰۰ تومنی به راحتی‌ به بالای ۱۳۰ میلیارد دلار خواهد رسید، در حالیکه در سال ۱۳۹۵ در بهترین شرایط درآمد ارزی کشور حدود ۶۵ تا ۷۰ میلیارد دلار خواهد بود و در سال ۱۳۹۶ با توجه به ادامه تنش و تحریم‌های سیاسی و اقتصادی، در بهترین حالت نمی تواند بیشتر از سال ۱۳۹۵ انتظار داشته باشیم. حال سوال پیش می آید پس این ۵۰ تا ۶۰ میلیارد دلار کسری را چگونه باید فراهم آورد؟ اینجاست که متوجه می‌شویم هیچ راهی‌ باقی‌ نیست الا بالا رفتن قیمت دلار تا ضمن محدود کردن مصرف ارز، این تعادل را در مصارف و منابع ارزی دولت و بودجه حاصل آید و این متاسفانه یعنی‌ کاهش شدید رشد اقتصادی و مصارف و درآمد خانوار و رشد بیکاری و رکود. البته به صورت دیگری هم میتوان این نیاز فوری به تعدیل نرخ دلار را تبیین کرد. در سال ۱۳۸۵، نقدینگی ایران حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان بود ولی‌ در بهار ۱۳۹۰ و آغاز سه برابر شدن قیمت ارز به سه برابر یعنی‌ ۳۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده بود. این روند دقیقا در این چهار سال اخیر تکرار شده یعنی‌ نقدینگی از ۴۵۰ هزار میلیارد تومان سال ۱۳۹۲ ، در پایان امسال به سه برابر یعنی‌ ۱۳۵۰ میلیارد تومان خواهد رسید. پس از این زاویه هم نتیجه نمی تواند به غیر از سال ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ باشد!

اما اگر دولت و مسٔولین اقتصادی با شجاعت و از پیش و با برنامه به استقبال این تعدیل بروند، شاید بتوان عواقب سنگین آن را تعدیل کرد ولی‌ متاسفانه تا به حال عملکرد دولت‌ها و مسٔولین اقتصادی و سیاسی در همه بحران‌ها این جور بوده که تا دقیقه ۹۰  نشود و همه سوت های خطر و هشدار به صدا در نیاید، هرگز به فکر برخورد و حل مساله و فرود نرم نخواهیم بود. این را در بحران مالی‌ ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ در دولت قبل، در هست یی و برجام و پیشتر در مورد قطعنامه ۵۹۸ و ... تجربه کردیم ولی‌ هرگز درسی نگرفتیم و حالا هم متاسفانه رو به سوی بحران ارزی دیگری در سکوت و انفعال مسئولان اقتصادی به پیش می رویم.

در پایان همین جا، لازم است اشاره یی به تمدید قانون تحریم توسط آمریکا و پیش بینی‌ سیاست احتمالی‌ دولت جدید آمریکا در قبل ایران و برجام از همین منظر کمبود منابع ارزی کنیم. همانطور که وزیر محترم اقتصاد در همین مصاحبه فرمودند، آن ها کامل و دقیق و هر روزه، وضعیت اقتصادی ما و شخص‌های اصلی‌ آن را رصد می کنند و اطلاعات بالا و دقیقی‌ از آن دارند. آن ها می‌دانند که سیاست اشتباه تثبیت قیمت دلار در بین سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۰ باعث همین عدم توزن‌ها شد و فقط کافی‌ بود با یک اهرم کاهش خرید نفت، به قول آقای دکتر نیلی، این بمب ساعتی‌ را فعال کنند! نتیجه آن سه برابر شدن قیمت دلار و بحران به وجود آماده بود که برای دولت سابق و ایران، هیچ راهی‌ به جز تعدیل و در نهایت حرکت به سوی‌ برجام و سیمان کردن صنعت هست یی نگذاشت. حالا هم متاسفانه آنها مانند دوره قبل، منتظر تکرار این سناریو محتوم هستند و تکرار این فعال شدن بمب ساعتی‌ تعدیل نرخ دلار، نقدینگی و بیکاری هستند، تا برجام‌های دو و سه و ... را کلید بزنند و مسئولان دوباره برای تحت کنترل گرفتن انتظارات تورمی، با لب‌های خندان به سوی یکی‌ از شهرهای اروپا حرکت خواهند کرد تا در مورد یک مساله غیر ضروری دیگر (حقوق ذاتی ملت ایران!) به مذاکره و معامله بپردازند تا چهار سال دوم را هم به نحو احسن و تورم تک رقمی‌ و رشد اقتصادی بالای ۹ درصدی به خوشی‌ به پایان برسانند! و ما باز مانند گذشته از همان نقطه ضعف یعنی‌ عمل تنها در دقیقه ۹۰ و وقت اضافه، بارها و بارها صدمه باید ببینیم.

 البته اخیرا یک خط جدید انتقادی نه از روی آسیب شناسی‌ بلکه به هدف سیاست بازی و حذف رقیب، نسبت به تیم‌ اقتصادی دولت جدید از سوی برخی‌ قلم ها که همیشه و همه جوره از دولت قبل دفاع میکردند، آغاز شده، که بله، ممکن است جریانی در داخل این دولت وجود دارد که می‌خواهد وضعیت اقتصادی را به جایی بکشاند، که دوباره ما چاره یی مانند برجام نداشته باشیم. باید به این دوستان گفت، همانطور که در سطور بالا اشاره رفت، ماهیت عملکرد اقتصادی این دولت، هیچ تفاوت معنا داری با دولت سابق که شما این چنین از آن دفاع می‌کنید، ندارد! پس، آیا باید نتیجه بگیریم، در آن دولت هم جریانی بوده است که با همین سیاست ها، ما را به جایی رساند که چاره یی جز مذاکره و برجام نداشتیم؟!... ولی‌  نه دوستان... حقیقت این است که هیچ جریانی در کار نیست، بلکه این ضعف بدنه مدیرتی و کارشناسی کشور است که چه در این دولت، چه در آن دولت و اگر به دنبال آسیب شناسی‌ نباشیم، در تمام دولت های آینده گریبان کشور را می‌گیرد و اگر این بدنه مدیرتی را  تقویت و اصلاح نکنیم، نتیجه، همین تکرار و باز تولید روندهای به غایت  مضر برای اقتصاد ملی‌ است که  بر اقتصاد سیاسی و قدرت ملی‌ چانه زنی‌ ایران (نقض برجام و عدم امکان برای مقابله با این نقض) تاثیر شدید و منفی‌ خود را می‌گذارد.

به هر حال باید قبول کنیم تا برای مسئولان و مدیران اقتصادی ما، و هم چنین منتقدان آن ها، انتخابات و نتیجه آن و حذف رقیب، مهمتر از منافع ملی‌ و اقتصادی کشور است. نمی توان به تغییر مثبتی در روند اقتصادی کشور، چشم به راه بود و نتیجه اینکه در بهترین حالت اگر همه آمار و وعده‌های آقای وزیر درست باشد، درماد سرانه هر ایرانی‌ سال ۱۳۹۸به سال ۱۳۹۰ خواهد رسید، این یعنی‌ تقریبا از دست رفتن ده سال برای کشور در حال توسعه یی که بهترین سال های خود را از نظر نیروی کار و نیروی تحصیل‌کرده‌ می‌باشد و در زمانی‌ که در همین ده سال، کشورهایی مانند هند، چین و... که بالای ۱ میلیارد نفر جمیعت دارند و وارد کننده نفت و گاز ایران هستند، درآمد سرانه مردم خود را سه برابر کردند و در مورد چین، به مراتب از درآمد سرانه ملت ایران، پیشی‌ گرفتند که متاسفانه نتیجه آن را در قدرت سیاسی و تاثیر گذاری کشور در معادلات جهانی‌ شاهد هستیم (برجام) و اگر به خود نیائیم، بیشتر شاهد خواهیم بود. باشد که چنین مباشد.

 
طیب نیا: نقدینگی موجود تورم‌زا نیست *
اقتصاد ایران، فرود نرم یا سخت **
برای اقتصاد ایران، خرداد ۹۶، بسیار دیر است ***
۱۳۹۶/۰۵/۱۷ ۰۷:۲۹
 
۱۳۹۶/۰۵/۰۳ ۱۱:۱۷
 
۱۳۹۶/۰۴/۱۲ ۱۰:۵۲
 
۱۳۹۶/۰۳/۲۲ ۱۰:۴۲
 
۱۳۹۶/۰۳/۱۶ ۰۴:۴۲
 
۱۳۹۶/۰۲/۰۴ ۱۰:۴۴
 
۱۳۹۶/۰۱/۲۶ ۱۰:۴۲
 
۱۳۹۵/۱۱/۱۶ ۰۸:۳۸
 
۱۳۹۵/۱۱/۱۱ ۰۷:۳۳
 
۱۳۹۵/۱۱/۰۴ ۱۰:۲۸
 
 
کلمات کلیدی : علی امیری
 
United States
۱۳۹۵-۱۰-۰۴ ۰۹:۵۲:۳۲
به خوبی‌ بیاد داریم که آقای طیب نیا در زمان اعلام کابینه در سال ۹۲ بالاترین رای اعتماد مجلس را گرفت و همه می‌گفتند از نظر علمی‌ ایشان کاملا صلاحیت دارد، ولی‌ بیشترین نگرانی که وجود داشت این بود که ایشان به دلیل اینکه بسیار محجوب و خجول است ، کمتر حاضر است در برابر دوربین باشد و در دفاع از سیاستهای اقتصادی دولت مشکل پیدا می‌کند. حالا بیایند و ببینند که همان آقای محجوب و خجول، چه کار می‌کند که حتی اساتید فنی‌ همچون آقای نوبخت یا ظریف، در برابر ایشان در دفاع از وعده‌های دولت ، کم می‌‌آورند!!... باید دید ، تاثیر میز و مقام هست یا تاثیر فیش‌های نجومی و یا هر دو ... (4079785) (alef-4)
 
vahid
۱۳۹۵-۱۰-۰۴ ۱۳:۴۰:۰۷
آقایون مسئول در سازمان سنجش ... لطفا بفرمایید چرا نتایج آزمون استخدامی که قرار بود تا پایان آذر ماه منتشر شود تا به امروز منتشر نشده است ؟!!! (4080096) (alef-3)
 
United States
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۳:۰۷:۰۱
زمانی‌ یک کشور میتواند از موفقیت صحبت کند، که همزمان با موفقیت در میدان‌های سیاسی، در اقتصاد هم دارای رشد واقعی ، تورم و بیکاری کم، و رونق و رفاه اقتصادی باشند. (4081750) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۳:۰۷:۵۳
برای ثبت در تاریخ، فعلا که دلار رسید به ۴۱۳۰ تومن! (4081753) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۶:۴۶:۰۹
دست دو مقام که حقوق کلان دارند و اختلاس کردند قطع کنند. دلار به 1000تومان می رسد (4082384) (alef-13)
 
France
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۰۹:۵۰:۰۵
عملکرد وزیر اقتصاد بشدت در این سالها ضعیف بوده و ایشان بعنوان وزیر اقتصاد کمترین دغدغه ای در این سالها بخاطر وضعیت معیشتی مردم نداشته اند و حتی با افزایش سنگین مالیاتها در این رکود وحشتناک وایجاد زمینه برای سرک کشیدن به حسابهای بانکی مردم که اکثریت قریب به اتفاقشان یا از قشرمتوسط جامعه هستند یا ضعیف نشان داده اند که جز پرکردن خزانه دولت هم وغمی ندارن..ایشان سه کارت زرد از مجلس قبل دارند و مردم هم از ایشان بشدت ناراضی هستند ولی با فراغ بال به کار خود ادامه میدهد و باتوجه به قدرت لابی بالایی که دارد مجلس فعلی به سراغ استیضاح ایشان نرفته.. (4081363) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۳:۱۴:۵۰
آقای طیب نیا در آخرین مصاحبه خود فرمودند که ما از همه کشور‌های نفت خیز و حتی غیر نفت خیز ، در اداره اقتصاد(خودم) موفق تر بودیم! فقط مانده بوده که بگن وزرای دارای و بانک مرکزی بسیاری از کشورهای دنیا آمدند برای گرفتن درس و مشاوره، زنبیل‌های خود را پشت در اتاق ما گذشته اند و می‌گویند ، ما متوجه شدیم که آینده دنیای اقتصاد متعلق به شما است و ما آمدیم از همین حالا بگیم که با شما هستیم!!!...

چه طنز تلخی‌ که باید از فرمایشات همان مقامات دولت سابق هم برای توصیف این دوستان استفاده کنیم!..آقای دکتر، اگر کنترل و تثبیت ارز و مشکلات اقتصادی، به این آسانی که شما ادعا دارید می‌بود، همه ژاپن و آلمان بودند! زمان یک سیاست اقتصادی و مدیر اقتصادی موفق است که در در کنار کأهش و کنتورل تورم، از رشد مثبت و ادامه دار قابل قبول اقتصادی و میزان بیکاری برخوردار باشد، که سیاست شما برای این اهداف، تقریبا هیچ است (4081772) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۰۹:۵۹:۵۴
رشد اقتصادی دولت 7/4 درصد اعلام شده است. ولی در صحنه واقعیات بدهکاری دولت به دستگاه‌های مختلف، دلار بالای 4 هزار تومان، رکود بازار و آمار بیکاری و... نمی‌تواند نشانه رشد اقتصادی باشد. دولت باید نحوه محاسبه این آمار اقتصادی را برای مردم تشریح کند. (4081373) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۱:۲۲:۱۸
این فاکتورها که اعلام کردید چه ربطی به هم دارن؟
رشد اقتصادی و بدهی دولت!! (4081528) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۳:۵۰:۱۷
هیچ چیز به هیچ چیز ربطی ندارد؟!!!
دولت بدهکار است، مردم گرسنه هستند، جوان ها بی کار هستند، قدرت خرید مردم هر ماه بشدت پایین می آید اما در عین حال رشد اقتصاد 7 است تورم تک رقمی است و چند صد هزار نفر هم چند ماهه سر کار رفته اند
جک قشنگی است
ظاهرا دولت در حال اجرای استنداپ کمدی برای مردم است (4081856) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۰:۰۰:۳۶
دولت اگر کارآمد باشد و تلاش کند شاید بتواند در طی 5 سال به رشد اقتصادی 8 درصد دست پیدا کند. نه اینکه طی یک سال چنین اتفاقی بیفتد. این آمارهایی که به آقای رئیس‌جمهور می‌دهند بیشتر شبیه شعبده‌بازی است. (4081375) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۰:۰۱:۱۴
در جامعه‌ای که قشر ضعیف حتی از داشتن مسکن مهر محروم است و گروهی از اغنیا و مسئولان در خانه‌های میلیاردی اشرافی از امکانات رفاهی عالی بهره‌مند هستند، چگونه می‌شود دم از حقوق شهروندی زد؟ (4081377) (alef-3)
 
France
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۰:۰۱:۵۳
آقای طیب نیا در این سه سال و اندی تنها وظیفه ای که برای خود تعریف کرده گشتن دنبال راههایی برای گرفتن مالیات بیشتر از مردم است..طرح باران،قانون مالیاتهای مستقیم وقانونی کردن سرک کشیدن دولت به حسابهای مردم از جمله خدمات ایشان در این سه سال ونیم به مردم است!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!علی عسگری را هم که تندرویهایش در سازمان مالیاتی مردم و اصناف را به ستوه آورده بود تحت فشار کنارگذاشت ولی به مدیرعاملی یک هلدینگ اقتصادی گمارد و در جلسه تودیع هم تعریف و تمجیدهایی جانانه از ایشان کرد و به مشاوری خود برگزید که توهینی آشکار به مردمی بود که از نحوه مدیریت ونگاه ایشان در اخذ مالیات به ستوه آمده بودند..گله اصلی از جناب رئیس جمهور است که چرا وزیری با نگاه و عملکرد ایشان باید اینقدر به ایشان نزدیک باشد.. (4081379) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۰:۰۲:۰۳
اگر رشد 7/4 درصدی ادعای دولت راست هم باشد ناشی از افزایش قیمت یا میزان فروش نفت خام است. چیزی که نمی‌تواند مایه مباهات باشد. (4081381) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۰:۰۲:۵۹
تنها کار طیب نیا توی این سه سال بالا بردن نجومی سقف حقوق کارکنان و مدیران وزارت اقتصاد از جیب پاره مردم است (4081384) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۱:۵۸:۳۳
1- چط.ور هنوز سال تمام نشده ایشون ادعای ایجاد 700 هزار شغل در سال 95 داره؟ خب این یعنی اینکه تا پایان سال بیش از یک میلیون شغل دوستان ایجاد کرده اند
2- این شغل ها کجا ایجاد شده؟ بالاخره یک میلیون عدد کمی نیست با امارهای قبلی که رکود داشتیم و شغلها از دست میرفت همخوانی نداره
3- اطرافم رو نگاه می کنم میبینم این داستان با انجه ایشون میگه در تناقضه
4- چطور ممکنه یک کشوری از رکود در سال 94 یهو به رشد 7.4 در سال بعد برسه؟ اگر این رشد رشد نفتی است چطور 700 هزار شغل ایجاد شده؟
5- اگر 700 هزار شغل در 6 ماه اول و بالای یک میلیون شغل در کل سال درست شده چرا مسکن هنوز در رکوده؟
6- چطور مممکنه تورم در حال کاهش باشه ولی رشد و رونق اقتصادی 7 درصدی همزمان ایجاد شده باشه؟
7- ایشون پارسال نامه زده به رئیس جمهور به همراه سه وزیر دیگه که رکود هست یه فکری بکنید چطور 5 ماه بعد اون نامه رشد ایجاد شده و یهو رونق ایجاد شده؟ جنین چیزی ممکنه که یهو شما از رونق به رشد 7 درصدی برسید؟

100 درصد این ادعا رو هر کسی که اقتصاد کلان خونده باشه مردود اعلام میکنه ضمن اینکه بد بودن دول قبل دلیل بر خوب بودن دولت جدید نیست هر چیزی جای خود. نمیشه از چاه درامد به چاهی دگر رفت (4081616) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۶:۴۷:۰۴
معجزه نمی خواهد , کفایت و تدبیر و استقلال در حوزه تصمیمات پولی و بانکی کشور می طلبد.
وقتی اقتصاد را ندانی و منافع اقتصاد ملی تابع منافع بخشی از صادر کنندگان قرار دهی چنین اوضاعی دور از اتفاق نمی تواند باشد

رشد اقتصادی هفت در صد سقوط ریال را توجیه نمی کند . یا این رشد دروغ گفته می شود و یا سقوط ارزش ریال تابع منافع مزاحمین دست اندر کار فعال در مافیائی اقتصادی کشور است (4082393) (alef-11)
 
United Arab Emirates
۱۳۹۵-۱۰-۰۴ ۱۰:۰۳:۳۸
اگر مطلب بالا نقل قول واقعی از وزیر اقتصاد باشد ..بنده به شخصه باید به ایشان بگویم شما هنوز فرق تجارت و ساختار اقتصادی ایران و هند را درک نکردی و از فیل فقط خرطوم ان را دیدی برادر!!...اولا که اقتصاد هند هیچگاه تحت تاثیر تحریم بین المللی نبوده..دوما هند با کشور امریکا که منشا اکثر فشار اقتصادی بر ایران است در تضاد سیاسی نیست که هیچ بلکه با انگلیس و امریکا رابطه اقتصادی بسیار خوبی دارد...ثالثا همین هند در زمان تحریم ها خود به زمره کشورهای تحریم کننده ایران پیوست چهارم جمعیت هند قابل قیاس با جمعیت ایران نیست...و در اخر اقای وزیر کاش بجای هند میرفتی اقتصاد انگلیس را می دیدی که چگونه قانونمند و منظم همه اقشار جامعه موظف به پرداخت مالیات هستند و باید گزارش درامد های خود را شفاف اعلام کنند...حالا شما اگر توانستی از بعضی از اقایان برادر گرامی که سینه چاک هستند(که نام انها برای شما و ملت اظهر ومن الشمس است) گزارش درامد سالانه انها را بگیری و از انها مالیات کسر کنی واقعا باید به شما نوبل اقتصاد داد...جناب وزیر این شش ماه هم شما رو تحمل می کنیم ولی خدایی بعد از دوره دیگه خودت برو....تشکر.. (4079795) (alef-4)
 
محمد مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۱:۰۷:۵۵
انداختن همه مشکلات گردن تحریمها یک خطای بزرگ برای پوشاندن ناکارآمدی و فساد است (4081499) (alef-3)
 
United States
۱۳۹۵-۱۰-۰۴ ۱۰:۳۱:۰۸
وزیر اقتصاد همش میگه، ما بهترین کار کرد اقتصادی را داشتیم. آقای وزیر، در کدام کشور دنیا می‌توانید بیابیید که بدون جنگ یا جنگ داخلی‌ ،نرخ رشد اقتصادی برای ۶ سال منفی‌ یا صفر باشد؟! در کدام کشور دنیا می‌توانید بیابید که درآمد مردم آن در سال ۱۳۹۶، کمتر از سال ۱۳۹۰ باشد؟! حتی رشد منفی‌ ونزوئلا فقط در سه سال اخیر بوده یا رشد منفی‌ روسیه فقط از ۲۰۱۴ و حتی یونان فقط سه سال درگیر رشد منفی‌ بوده. ادعا آسان است، ولی‌ واقعیت چیز دیگری است، و این مردم ایران هستند که باید بهای عدم و ناا بلدی مدیریت شما را به دهند. (4079825) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۱:۴۶:۲۹
از نکات جالبش اینه که سال پایه رو هم عوض کردن و 1376 رو مبنا قرار دادن!! یعنی از 1383 دوستان رفتن روی 76!! اینجوری باشه منم میام با سال 1300 مقایسه می کنم دویست درصد رشد ایجاد میشه!!
یاد نمودارهای مناظره احمدی نژاد افتادم عینا همون کارها رو این دولت داره میکنه با ظرافت بیشتر
و جالبیش اینه که ادعای ایجاد 700 هزار شغل هم در 6 ماه سال 95 داره!!!
و اینچنین بود که این ادعاها باعث خنده خلایق شد (4081589) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۴ ۱۰:۴۴:۴۱
علی رغم پیچیدگی مشکلات اقنصادی ایران اما .......
کشورهائیکه نام بردید هند کره مالزی که از رشد بالا برخوردارند همگی به بخشی از اقتصاد جهانی پیوسته اند در کشور ما حتی زمینه فکری آن هم فراهم نیست . این امنیتی که ما در داخل داریم نسبت به کشور های منطقه آن امنیتی نیستکه سرمایه به آن محتاج است امنیتی بر حاکمیت نهادهای قانونی
فقط به تنش های موجود نگاهی بیاندازیم . (4079836) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۰:۰۶:۱۶
همه چیز را به برجام گره زدند و برجامه به هوا گره خورد و ترکید (4081393) (alef-3)
 
United States
۱۳۹۵-۱۰-۰۴ ۱۱:۴۷:۵۱
جناب كارشناس شما چرا عواملى را كه در پارگراف چهارم مربوط به هند و غيره برشمرده ايد ناديده ميگيريد و به جاى پرداختن به رفع اين علل ميخواهيد به معلول كه نرخ دلار است بپردازيد؟ آيا اگر آن عوامل كنترل نشوند پس از مدتى نبايد دوباره و چندباره نرخ ارز را را بالا ببريم تا نظر شما و ديگرانى كه احتمالا نفعى در اين كار دارند تامين شود؟ (4079934) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۵-۱۰-۰۴ ۱۲:۰۰:۴۴
اینها برای اینکه استفاده تبلیغی برای ریاست جمهوری کنند، و بگن ما وعده خود را عمل کردیم، حاضر شدند از پول محدود نفت، نقداً و احتمالا بسیار بیشتر، به ایر باس بدن تا بتوانند چند تا هوپیما قبل از انتخابت وارد کنند. تورم را هم که تک رقمی کردند، بیکاری را کأهش دادند. رشد اقتصادی را به ۹ درصد رساندند. همه تحریمها را یکجا و در یک شب برا داشتند و... باز هم ناا شکری کنید، و نگید ، مچّکریم. عجب مردمی هستید. فقط دولت تدبیر و امید. حرف هم بزنی‌، میگن مگر دولت سابق بهتر بود. اگر بهتر بود که اینها نبودند. (4079961) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۴ ۱۲:۲۷:۳۰
من نمی دانم سایت الف تحلیلگرهای اقتصادیش را چگونه انتخاب می کنه ولی با توجه به مقالات منتشر شده ملاحظه می شود که تحلیلهای اقتصادی بعضی از مقاله نویسها،یکسویه و با مغلطه های کارشناسی است.

به نظر بایستی گروه اقتصادی تجدید نظر اساسی در انتخاب مقالات افراد بکنه. وگرنه اگر با همین فرمون بخواهد حرکت کند نباید انتظار داشته باشید خواننده های مطالب اقتصادی که متوجه جهت گیریها عمدی در گفتار اقتصادی می شوند این سایت را با علاقه دنبال کنند. (4079995) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۳:۰۲:۵۴
دوست عزیز، کاش به جای همه چیز را سیاسی دیدن، یکی‌ از این مغلطه‌های کارشناسی را که تشخیص داده اید را میاوردید، استفاده میکردیم.. (4081733) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۱۰-۰۷ ۱۰:۱۰:۵۱
شما زياد جدي نگير، تفريح هم گاهي لازمه (4085761) (alef-11)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۴ ۱۳:۵۸:۴۷
والله نفهمیدیم اگر چند هزار میلیارد خوردن ها دوباره وجود ندارد و اینهمه هم نفت میفروشیم پس چطوریاست این قیمت دلار فقط بالا رفتن بلده!!؟؟؟
یاد اون داستان گوسفند دروغ گو افتادم که هی به بقیه گوسفندها میگفت هر روز میرود اونور تپه یه جایی پیدا کرده که یه عالمه علف تازه و خوش مزه و تمام نشدند داره !! خلاصه این هر روز این داستانها رو برای گوسفندها تعریف میکرد و پز میداد تا آخر سر یکی بهش گفت خب باشه همه اون علف های خوشمزه را خوردی نوش جانت ولی به ما بگو پس چرا اینقدر لاغر موندی و دنبه ات کجاست ؟!!!!
حالا قصه ماست چند ساله هی آمارها همه گل و بلبل شده و هیچ کس هم دزدی نمیکنه پس آقایان بفرمایند دنبه شان کجاست؟!!! (4080120) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۴ ۱۹:۴۱:۳۲
دولت بیاد یک کاری بکنه و خیال مردم را راحت کند دیگه دلاری به کسی ندهد و همه بروند از یازار دلار تهیه کنند لااقل میتواند ادعا کند که دلار را تک نرخی کرده است .
یا اینکه ریال یا تومان بی ارزش را دور بریزیم و به جای اینکه پس از هر چند وقت بخواهیم صفر آن را کم و زیاد نماییم واحد پول را یکدفعه دلار نماید. (4080591) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۰۹:۵۱:۰۰
رشد قیمت دلار طبیعی است و باید بالا برود(تورم،افزایش برابری دلار )
یعنی باید به کالاهای خارجی یارانه داده شود؟
یعنی باید با دادن یارانه به کالاهای خارجی جلوی رشد تولید را باید گرفت؟
دنبال چه هستید؟ (4081364) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۱:۲۹:۳۹
این دولت یه سری کارگزارانی داره که اینها به بهانه حمایت از صاذراتی که وجود نداره و در واقع خام فروشی هست و خارج کننده مواد اولیه هستند اومده دلار رو بالا برده که مثلا صادراتی که وجود نداره رونق پیدا کنه این وسط ما مردم باید هزینه پرداخت کنیم برای اینکه جیب یک عده دلال و در راسشون دولت که دلال نفته با دلار بالا پر بشه (4081541) (alef-13)
 
Tajikistan
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۰:۰۳:۵۷
من چندبار دیگه در این مورد صحبت کردم ولی سایت الف چاپ نکرد
سال 2015نرخ دلار در تاجیکستان هریک دلار برابر با 4.30سامان بود و چون امریکا روسیه رو تحریم کرد بازار بهم ریخت و نرخ هر یه دلار به 9.8سامانی رسید
و دولت تاجیکستان و مجلس پارلمان به صورت جدی وارد این ناسامانی شدن و به تمام صرافی ها دستور دادن که قیمت هر دلار به نرخ اعلام بانک ملی خرید و فروش میشه ولی افرادی باز داشتن گرون تر از نرخ بانک خریدو فروش میکردن دولت دستور داد تمان صرافی ها بسته و خرید و فروش ارز فقط توسط خود بانک ها صورت گیرد .الان یک ونیم سال میگذرد قیمت دلار ثابت مونده و بانک ها بانرخ دولتی خرید و فروش میکنن
اگر مثال زدم میخوام بگم اگر مسولین دولتی از این نابسامانی سود نکنن یقین داشته باشین خیلی راحت میشه همه چیز رو کنترل کنین.البته اگر به ضرر خود آقایون که هر کدامشون صرافی در دبی و.... دارن باشه، یه حساب سرانگشتی بیاین انجام بدیم مگر چند درصد مردم تجارت میکنن مگر نظامیامون چند نفرا" . معلم هامون چند نفرا".دانش آموزان و دانشجوایان و... چندنفرا"
چند درصد باقی میمونن که دلار نیاز دارن .....!!!!!! (4081387) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۰:۱۱:۵۴
وزیری که پارسال نامه به روحانی میزد که رکود سنگین حاکمه بعد چند ماه مدعی رشد 7 درصدی و ایجاد 700 هزار شغل شده اون هم در شرایطی که سیاست انقباضی رو داره اجرا میکنه و به قول خودش تورم هم کاهشی است!! این رو سر هر کلاس اقتصادی بیان کنید همه میخندن (4081406) (alef-3)
 
Germany
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۰:۱۴:۰۵
بافرین بر نویسنده مطلب.با نظر نویسنده کاملا موافقم.در وضعیت فعلی تقریبا تنها راه نجات مملکت از گرفتاری اقتصادی افزایش قیمت ارز است . هر چند به تبعات تورمی ان واقفم ولی تبعات مثبت ان بسیار بیشتر است. (4081414) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۳:۲۰:۳۶
با توجه به موافت ایشون لطفا مسئولین سریعا رسیدگی کنند و ظرف سه روز آینده اقدام نمایند. (4081786) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۶ ۰۰:۲۹:۳۳
به اثرات تورمی ان واقفی؟ پس حتما میدونی که این روند به فروپاشی کشور و سقوط حکومت و‌جنگ داخلی می انجامه . یکی نیست بگه این نسخه بالا رفتن قیمت ارز برای پیشرفت اقتصادی برای یه اقتصاد سالم مثل چین نه اقتصاد فاسد ما (4083385) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۰:۱۸:۲۷
تحلیل واقع بینانه ای از اقتصاد ایران و واقعیت های بازار ارز، نظام مالیاتی و مدیریت نامناسب اقتصادی ارایه دادید، ضمنا برای اولین بار است که یک سایت خبری و سیاسی به طور درست از گران شدن ارز یا به عبارتی از شناورز شدن ارز دفاع می کند، البته متاسفانه سیاستمداران وقتی در موضع قدرت قرار می گیرند، نمی خواهند واقعیات اقتصادی را تایید کنند و نتیجه آن بی ثباتی های متعدد و در هم ریختگی اقتصادی کشور شده است.
بی تردید مدیریت نامناسب نظام ارزی کشور و مداخلات گسترده در آن و عدم اتخاذ سیاست ارزی شناور مدیریت شده یکی از نقاط مبهم مدیریت اقتصادی کشور می باشد. (4081423) (alef-13)
 
Germany
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۰:۲۷:۳۲
سلام، وقتي در ايران با افزايش دلار همه چيز حتي زمين هم به همان نسبت گران ميشود، افزايش نرخ دلار هيچ كمكي به اقتصاد نميكند و فقط ركود را شديدتر ميكند. به نظرم افزايش دوباره نرخ دلار قدرت خريد مردم را پايين مي اورد و اين به معني ركود شديدتر خواهد بود. (4081445) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۱:۰۴:۲۸
اولا هند نفت ندارد

ثانیا تورم ارتباط مستقیم با قیمت ارز ندارد

بر اساس فوق عده ای صادرات چی که سهم صادراتشانبسیار کمتر از ارزش صادرات نفت ( متعلق به مردم) است در ایجاد جو برای بیشترین منفعت دنبال افزایش نرخ ارز همه افکار و فضای تصمیم را مشوش نموده اند

در اقتصاد متکی به نفت انچه روی می دهد ورود منافع حاصل از صادرات نفت برای مهار بی لیاقتی ها و بی کفایتهای بخش تولید و خدمات است . لکن از انجا که صادرات جی های در اتاقبازرگانی و در مناصب صدارت دولت و سیستم بانکی حضور فعال دارندموثرا این مبحث انحرافی ارتباط مستقیم بین تورم و ارزش پول ملی را در مراکز تصمیم تبلیغ می کنند

البته وقتی می توان برای نظریه این گروه صادرات چی مستقر در اتاق بازرگانی و مناصب دولت و سیستم بانکی را پذیرفت که واقعا کل در امد نفت را از چرخه مخارج ملی خارج نموده و یکسره به ذخیره برای ایندگان وتا زمان استقرار اقتصاد سالم سپرد.

حال انکه همین رشد اقتصاد اعلام شده 7 در صد را به برکت صادرات نفت در سبد درامد ملی دولت محترم با افتخار به حساب خود می گذارد . که اگر نفت نبود سهم تولید کنندگان و خدمات چی ها به پشیزی نیز در این سهم موثر نبود

لذا همانگونه که از افتخارات رشد در بهره گیری از سهم نفت (متعلق به مردم) سود می بریم باید در قوت ارز ش پول ملی نیز از این سهم استفاده کنیم.

اقتصاد یک بام و دو هوا معنی ندارد و سر انجامش فقیر تر کردن مردم است .

اقای نویسنده محترم که این همه استلالات نچسب اورده ایبه اقتصاد درست نگاه کن و اگر قرار است ارزش پول ملی را در حد بضاعت تولیدی و خدماتی کشور متناسب نمود به صراحتمصرف در امد نفت را از چرخه اقتصاد جاری کشور کنار بگذار .

در هر حال بدان که هند و کره و مالزی و تایلند نفت ندارند (4081491) (alef-13)
 
حامد محمدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۲:۴۵:۱۹
نرخ دلار را عرضه و تقاضا می بایست تعیین کند و این قانون اقتصاد است. سالها در این کشور دلار 7 تومان بود، چیزی حل شد.
اقتصاد قواعد خودش رو دارد و نمی توان به قواعد اقتصادی بی توجه بود. همه دوست داریم دلار ارزان بشه اما راهش صادرات غیر نفتی رقابت پذیر است که در این کشور نیست، بنابر این دلار در اقتصاد ایران، کم یاب و بی ثبات است و بنا بر این منطق اقتصادی گران می باشد.
بر اساس اوهام و آرزوها اقتصاد را مدیریت کردن، نتیجه همین می شود. (4081702) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۶:۳۷:۴۵
lنظرتان درست است وقتی نفت برای دولت اعتبار رشد هفت درصدی می اورد باید در تقویت ارزش پول ملی هم تاثیر گذارد . کشوری که رشد هفت درصدی در اقتصادش را تبلیغ می کند نمی توانمد اینگونه پولش بی ارزش شود.

شما در اینگونه موارد نگاه کنید به کشورهای نفتی مثل امارات و قطر و امثالهم اینکه نویسنده مقاله مستنداتش را هند و تیلند و ویتنام قرار داده است نوعی انحراف در استدلال است.

حالا در وضعیت ما یا دولتی که هفت در صد رشد اعلام می کند دارد ارز را به مردم خودش گران می فروشد و بابت این افتضاح اقتصادی حتی کاهش ارزش پول ملی هم برایش قیمتی ندارد و یا اینکه همانطور که شما اشاره کرده اید فضای روانی افزایش قیمت دلار را صادرات چی ها برای بردن منافع غیر معقولشان راه انداخته اند و در دولت محترم هم به لحاظ نفوذ مانع می افرینند (4082341) (alef-13)
 
Ukraine
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۱:۲۳:۲۳
هر دم از این باغ بری نیرسد ! (4081530) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۱:۳۱:۲۲
تا وقتی دلار نیاید زیر 2500 رکود ادامه خواهد داشت این حرفا که دلار باید قیمت واقعی خود را داشته باشد و از این حرفها همه باعث رکود بیشتر میشه تا زمانی که دولت دلار رو برای فروختن نفت و برداشت ریال بالا نگه داشته محاله رونق داشته باشیم (4081549) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۱:۳۲:۱۶

تمام زحماتی که برای پیشرفت در کار و زندگی می کشیم تماماً ماند دویدن بر روی تردمیل است هیچ جلو رفتنی در کار نیست فقط عرق کردن و خستگی برای مردم باقی مانده است.
با خواندن این مقاله چیزی جز تاسف برای خودم ندارم کاش میشد زندگی را از نو در یک زمان دیگر آغاز کرد.
(4081551) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۱:۳۴:۵۴
در كشور ما نه تنها دلار قيمت واقعي نيست، خانه و اتومبيل و پوشاك و درآمد و حتي در بعضي موارد خورد و خوراك هم قيمت واقعي نيست، شما حتي يك نمونه كشور نميتونيد مثال بزنيد كه با داشتن اين مسائل پيشرفت كرده باشد و تقريبا سرآمد اين مدل كشور ها در پيشرفت خودمان هستيم.
اين راه خطايي است كه همه دولت ها رفته اند و منافع حزبي و اشخاص خاص را به منافع كلي مردم ترجيح داده اند،حتي منتقدين هم در خيلي موارد براي حفظ منافع شخصي سكوت ميكنند. شما نگاه كنيد، در كشور نسبتا فقير تايلند هم هيچكس دغدغه اجاره خونه و خونه دار شدن نداره، اما كشور ما با اينكه به تعداد زياد خانه ساخته شده و كلي خانه هاي خالي وجود دارد قشر بزرگي از مردم زير منگنه هستند. در مورد خودرو هم كه نگم بهتره.!! ..... (4081564) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۳:۲۳:۵۶
قیمت مسکن در ایران حتی در برخی موارد از قیمت مسکن در کانادا و امریکا هم گرونتره این یعنی چندین برابر قیمتها الکی بالا رفته شما قیمتهای مسکن در تهران رو با غرب مقایسه کنید (4081800) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۱:۳۷:۱۰
افزایش قیمت دلار جهانیه (4081569) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۲:۳۶:۰۸
تو ديگه كي هستي . يك سر به قيمت سايد ارزها بزن حتي افغاني هم در برابر ريال قدرت گرفته . بعد امروز به 4130 تومان رسيد آيا افزايش قيمت جهاني دلار در سه ماه اخير بيش از 25 درصد افزايش داشته . حمايت از دولت ناكارآمد هم اندازه اي دارد . يا اينكه اين حرف ها از روي شكم سيري است كه وضعت نرخ ارز براي امثال تو فراهم آورده . (4081679) (alef-13)
 
حامد محمدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۶:۳۲:۰۶
افغانستان و تاجیکستان الگوهای خوبی نیستند، باید تجربه کشورهایی مثل، چین، ترکیه، مالزی، برزیل و .. رو دید. دوست عزیز چین طی یک دهه تا 1995 دلار را شش برابر گران کرد البته با تورم زیر 5 درصد، اونوقت با توسعه صادرات درآمد سرانه اش را 10 برابر کرد.
راه توسعه کشور ارزان کردن دلار نیست که با واردات تولید داخل را از بین ببریم. راه توسعه کشور تنها توسعه صادرات است و البته شناور کردن ارز و بهبود فضای کسب و کار تنها راه بهبود وضعیت معیشتی مردم است. (4082314) (alef-13)
 
شایان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۲:۱۷:۱۵
کار مهم ایشون. پایین اوردن نرخ تورم با ایجاد رکود اقتصادی شدید و اخذ مالیات سنگین در شرایط رکود و در نتیجه بی رمق کردن بنگاهای اقتصادی برای پر کردن تنخواه دولت (4081642) (alef-13)
 
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۲:۳۵:۰۰
برای اداره مملکت به افراد شایسته نیاز است نه........ (4081675) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۲:۵۴:۳۶
دلار دیگه هیچ اعتبار نداره. الان اروپایی ها همه دارند لیر تورکیه جمع می کنند. آلمان دارد دلارهایش را به طلا و طلا را به لیر تورکیه تبدیل می کند. بزودی لیر تورکیه پول اول جهان است. ما باید ذخایر ارضی خود را به لیر تورکیه تبدیل کنیم. تا سال 2023 تورکیه قدرت اول اقتصاد جهان است. (4081718) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۶ ۰۰:۳۵:۰۶
تو یکی دیگه باید مستقیم از اردوغان مدال افتخار خوش خدمتی بگیری (4083391) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۱۰-۰۶ ۰۸:۴۸:۵۴
ذخاير ارزي يا ارضي؟ اول ياد بگير چطور بنويسي بعد بيا تز بده، در ثاني همين تركيه تو دو ماه ٢٠ درصد ارزش پولش از دست رفته، لابد بخاطر ابنه كه آلمان زيادي لير تركيه خريده! (4083791) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۳:۳۵:۳۲
بین افزایش قیمت ارز و اعتماد به دولت رابطه مستقیم وجود داره و اگر اعتماد مردم به دولت خدشه دار بشه نرخ ارز به صورت افسارگسیخته بالا میره. (4081822) (alef-13)
 
بابک
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۵:۱۳:۴۰
عجب حرف جالبی:دلار حاصل از نفت گران فروخته شود تا خرج عامه ی 95% مردم شود,قبلا در مورد اجرای هدفمندی یارانه ها هم از این وعده وعیدها زیاد شنیدیم,یا در مورد افزایش قیمت بنزین در قبال رسیدگی و افزایش ناوگان حمل و نقل عمومی!!!!!!!!! (4082099) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۶:۰۲:۵۶
وزیر اقتصاد به خاطر ابروی کشور لطفا استعفا دهید .
آقای روحانی واقعا متاسفیم برای تیم اقتصادی شما به ویژه وزیر اقتصاد (4082207) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۶:۰۳:۰۵
مدیران محترم الف لطفا تحلیلهای اقتصادی را بیشتر کنید جدیدا خیلی محافظه کار شدید .
این چنین محافظه کاری اعتبار الف را از بین می برد (4082208) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۶:۰۳:۵۳
آقای علی امیری به خاطر تحلیل خوبتون متشکریم (4082210) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۶:۲۲:۱۱
دولت چه کار کرده تا الان؟ اولا به بهانه رقم دروغینی که به عنوان تورم اعلام می کنه حقوق ها را ۱۴ درصد و ده درصد و... افزایش داده،دوم،سود بانکی را کاهش داده،سوم دلار را گران کرده.با تحریم،
بی تحریم،با برجام ،بی برجام ،کارمند و کارگر و بیکار ،فقیرتر شده اند. (4082258) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۲۱:۴۶:۰۳
فقط بلدند آمار دروغین اعلام کنند. طبق گزارش های اینها تورم رو به کاهش و احتمالا منفی شدن! است اما در عمل ما فقط گران شدن بی رویه همه چیز را شاهدیم از جمله برنج و گوشت. سود سپرده های بانکی افراد ضعیف مثلا بازنشسته ها را به یک باره به دلیل کاهش تورم دروغی کاهش دادند و بدبختشان کردند و باز هم نقشه کم کردن بیشترش را دارند و ..... (4083086) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۲۱:۵۰:۲۲
هر چه بدبختی داریم از دست این وزیر اقتصاد و تیم اقتصادی دولت فعلی است که گویا اصلا در جامعه ما زندگی نمیکنند. به بهانه کاهش دروغی تورم حقوق ها را میخواهند فقط ده درصد اضافه کنند در صورتیکه تورم واقعی اقلام مصرفی ما بسیار بیش از این است. (4083095) (alef-11)
 
مرتضی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۷ ۰۳:۵۸:۰۴
چرا باید نرخ دلار اینقدر در زندگی ما ایرانیان تاثیر منفی داشته باشد ،خوب چرا یکباره واحد پولی ما به دلار نمیشود تا هم خیال دولت و هم خیال همه مردم به یکباره راحت شود و اینقدر هر روز با بالا رفتن قیمت ان که در اصل نزول ارزش پولی ماست با روح وروان مردم بازی میشود .اینطوری که پولمان دلار شود دیگر احتیاجی به درصد اضافه حقوق و بالا و پایین رفتن مایحتاج عمومی نیست و اقلا میدانیم فلان قدر دلار حقوق میگیریم و فلان قدر خرجمان در ماه است و بالا پایین شدن ارزش دلار لااقل در زندگی روزمره مردم تاثیر بدی نخواهد داشت و میشیم مثل سایر مردم دنیا ...ولی خب از انجا که این تبدیلات دلار به ریال ،نان بزرگی را در دامن عده ای میگذار میدانیم که هیچوقت چنین چیزی را عملی نخواهند کرد متاسفانه !! (4085460) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۷ ۱۶:۱۳:۳۷
هر چه بدبختی داریم از دست این وزیر اقتصاد فعلی است. طبیب اقتصاد خودش مریض شده است . (4086382) (alef-11)
 
تابان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۰۹ ۰۱:۴۰:۴۹
هم به عملکرد وزیر اقتصاد انتقاد داریم و هم به آمار سازی های دروغ که تورم را پایین و رشد را بالا نشان میدهند . اما نویسنده مطلب فوق آسمان به ....تا نشان دهد که افزایش دلار به نفع اقتصاد و مردم و خروج از رکود است . ... کدام عقل سلیمی میپذیرد که با افزایش دلار و به عبارتی پایین آمدن ارزش پول کشور در زندگی مردم تاثیر منفی زیادی حاصل نمیشود در حالیکه از قیمت اجناس وارداتی گرفته تا تمام صنایع داخلی به بهانه افزایش مواد اولیه وارداتی و افزایش دیگر اجناس اقدام به گران کردن محصولات خود میکنند و افتادن این دومینو حتی به قیمت زمین و کود حیوانی !! نیز خواهد رسید و دولت نیز کسری بودجه خود را جبران خواهد کرد و تنها کارگران و کارمندان حقوق بگیر بدبخت هستند که هر سال فقیر تر میشوند چرا که دولت بصورت دستوری حداقل ده درصد به حقوق آنها اضافه میکند و از آن طرف با افزایش دلار و کاهش ارزش پول از آنها بیست درصد بر میدارد . این تعدیل و یکسان سازی برای خرد کردن مردم تا کی ادامه خواهد داشت . و این دوران نقاهت پس از عمل تا کی جان مردم را میگیرد . چرا سیاست ... در پیش میگیرید و هر جا صحبت از ارزش پول است آن را تصنعی و .. که دولت آن را به زور نگه داشته جا میزنید اما وقتی ارزش دستمزد به میان می آید آن را ریالی حساب میکنید و آن را بر مبنای دیگر کشور ها نمیسنجید و هر تلاشی را برای واقعی کردن دستمزد ... میکنید . همه میدانند که این شعارها که پایین بودن نرخ دلار باعث استفاده گروهی لوکس نشین و توریست است فریبی بیش نیست تا دلار برای خام فروشان و سود آنها گران شود و در عوض مردم ضعیف بدبخت فقیر تر شده و پس انداز و دارایی هایشان را در یک چشم به هم زدن فنا شده ببینند . (4089402) (alef-11)
 
۱۳۹۵-۱۰-۰۹ ۱۱:۰۶:۵۶
مملکت به افراد لایق نیاز دارد (4089801) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.