نظر منتشر شده
۴۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 499724
عیار مدیریت ترامپ و ما
بخش تعاملی الف - علی امیری
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۷ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۰۷:۲۹

این روزها با تصویب و امضا قانون جدید تحریم ایران، کره شمالی و روسیه در مجلس آمریکا و اعلام مجدد و چند باره مواضع ضدّ ایرانی‌ و تحریمی ترامپ، بار دیگر بحث ترامپ و سیاست های او در کشور بالا گرفته و بسیاری از کارشناسان سیاسی، اصحاب قلم، سیاستمداران ایرانی‌ و خارجی‌ و حتی مردم با عناوین مختلف به شخصیت سیاسی ترامپ وسیاست هایش و حتی مسائل شخصی‌ و بیماری احتمالی‌ و روانی‌ بودن او می‌پردازند. در یادداشت قبلی‌ مشخصا به دلیل اعلام موضع ترامپ در مورد پیمان اقلیمی پاریس و بحث گرمایش زمین فقط از نظر علمی‌ پرداخته شد، اما در این یادداشت به بهانه این نظر ترامپ در مورد خارج کردن آمریکا از پیمان اقلیمی پاریس، تلاش خواهد شد تا نگاهی‌ دیگر به پدیده ترامپ به دو دلیل، یکی‌ لزوم شناخت بهتراز ترامپ و سیاست های او که متاًسفانه کاملا مخالف منافع دولت و نظام ما قرار دارد و از زاویه دیگری شاید با تحلیل مواضع و اصول فکری ترامپ، بتوانیم، تجربه و رهیافت جدیدی را برای کشور خودمان مورد بررسی قرار دهیم. به هر حال ما در دینمان به بزرگانی اقتدا داریم که آموختن حتی از دشمن را جایز دانستند.

با این مقدمه و با تاکید مجدد اینکه این یادداشت طبیعتاً به هیچ وجه در جهت تمجید از سیاست ها و شخصیت  ترامپ نیست و فقط در جهت ارائه تصویر واقعی‌ نه رسانه‌ یی از جریاناتی که در آمریکا و دولت ترامپ می‌گذرد و تنویر افکار عمومی‌ و به خصوص کارشناسان و تحلیلگران سیاست خارجی کشور هست که متاًسفانه تا حدود زیادی شناخت کامل و صحیحی از جامعه آمریکا و پایگاه اجتماعی و عناصر قدرت ترامپ ندارند. می‌خواهیم ببینیم که ترامپ و پایگاه اجتماعی و قدرت او در آمریکا را چگونه باید دید و مطابق آن نسبت به خطر ترامپ و جدی بودن آن برای کشور، افق جدیدی را فرارو، کارشناسان و تحلیلگران سیاست خارجی‌ کشور قرار داد.

برای شروع باید گفت هم اینک در دنیا، مانند ایران، و به خصوص خود آمریکا شما به ندرت می‌توانید رسانه‌ یی بیابید که با انواع خبر، میزگرد، شو کمدی، مصاحبه، کاریکاتور و...  تقریبا هر روز به ترامپ انتقاد نداشته باشد. به خصوص با تصمیمات او در مورد خروج از پیمان اقلیمی پاریس و یا درخواست بازنگری وسیع در پیمان بازرگانی آمریکای شمالی و یا پیمان بازرگانی اقیانوس آرام و البته دیوار مکزیک و دیگر تصمیماتی که همه برای یک سیاستمدار غربی به معنی‌ خودزنی سیاسی در بین مردم و رسانه‌ها است. این هجوم رسانه‌ یی به او تقریبا ۲۴ ساعته ادامه دارد ولی‌ سوالی که قطعاً ناظران و البته خوانندگان باید از خود بپرسند، این است که پس، چگونه است، جایگاه چنین فردی که از نظر رسانه‌‌ها و بسیاری از مردم آمریکا و دنیا چنین زیر سوال است، ولی‌ همچنان با قدرت به ریاست جمهوری و راه خود ادامه می دهد و نه تنها از بین طرفداران او در خود آمریکا نسبت به زمان انتخابات کمتر نشده بلکه جایگاه او در میان طرفداران او به خاطر شواهد و دلایل بسیار محکم که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد، محکمتر شده است و این دقیقا جای است که ما در ایران، باید به آن توجه داشته باشند تا شناخت بهتری از واقعیت دشمن و رقیب خود پیدا کنیم و ٔبر آن اساس، تصمیمات دقیق واقع بینانه برای مقابله با او، در پیش بگیریم.

به این منظور مهمترین مساله که باید به آن پرداخت و چه در ایران و چه در حتی کشورهای اروپایی و متحد آمریکا، کمتر به آن توجه می شود این است که تحلیلگران ما، اغلب جامعه آمریکا را مانند جامعه ایران یا جوامع اروپایی و آسیایی، جامعه یی از نظر سیاسی و اجتماعی و اقتصادی، کمابیش همگن فرض می کنند. در واقع این بزرگترین پیش فرض اشتباه است. جامعه آمریکا به خلاف جوامع سنتی، به دلیل نسبتا جدید بودن، جامعه یی به شدت غیر همگن و قطبی است و متشکل از اقلیت ها رنگین پوست، با مذاهب گوناگون و علائق متفاوت است. سیاهان آمریکا به حدود ۵۰ میلیون یا هیسپانیک‌ها که بسیار از آن ها حتی انگلیسی‌ نمی دانند در حدود ۴۰ میلیون نفر و البته تا حدود ۲۰ میلیون نفر از مهاجران غیر قانونی‌ و نسبتا جدید از مکزیک و کشورهای آمریکای جنوبی و البته چند ده میلیون مهاجر جدید از آسیا، هند، آفریقا و کشورهای خاورمیانه است که اساسا نقش بزرگی در فعالیت های اقتصادی، سیاسی، دانشگاهی و به خصوص تعلق خاطر‌ قوی به هویت آمریکای ندارند.

اما در سوی دیگر ما با یک هسته اصلی‌ و موتور اقتصادی، فرهنگی و سیاسی کاملا سفید پوست در آمریکا روبرو هستیم که شاید ۴۰ درصد عددی جامعه آمریکا را داشته باشند ولی‌ موتور اصلی‌ اقتصاد و صنعت و بازرگانی و کارگران بسیار ماهر و در یک کلام شاکله جامعه آمریکا ٔبر روی دوش آن ها قرار دارد و به جز اقلیتی از آن ها که در شهر‌های بزرگ قرار دارند و دارای افکاری تعدیل شده هستند، به شدت محافظه کار، ملی‌ گرا با آرمان ها و ارزش‌هایی‌ هستند که فقط مختص خود آن ها است و اعتقاد دارند که تمدن و صنعت و اقتصاد آمریکا توسط آن ها و گذشتگان آن ها ساخته شده و آن ها مسئولیت تاریخی حفظ و نگهداری از این سرمایه را دارند و به شدت در این باره احساس مسئولیت تا حد از خود گذشتگی می کنند. برای درک آن ها، باید دنیا را از دید آن ها دید.



به عنوان مثال، مساله آزادی داشتن اسلحه برای این طبقه همانقدر مهم و اساسی‌ است که مثلا سنت گاو بازی برای اسپانیایی ها و سنت ها و فستیوال‌های عجیب و قریب ژاپنی ها یا سایر ملل برای ما عجیب می اید. به همین دلیل است که اصولا آن ها اوباما را رئیس جمهوری که فقط زاده آمریکا بود ولی‌ هرگز آمریکایی‌ نبود، ارزیابی می کردند و به شدت احساس می کردند که در زمان او، نظرات و ارزش‌های آن ها به کناری گذاشته شده اند. و برای این اقلیت ترامپ، گمشده ای بود که به قول معروف گوش به حرف و درد دل‌ آن ها می دهد. اینجاست که قدرت و قوت ترامپ شکل می‌گیرد و او به نحو بسیار هوشمندی از آن دارد برای تقویت جایگاه قدرت خود و دولتش و پیشبرد برنامه‌هایش استفاده می‌کند و دقیقا به دنبال سیاست‌هایی‌ است که این موتور اصلی‌ جامعه آمریکا، به دنبال آن است یعنی‌ حمایت از کارگران سفید پوست در بخش‌های کشاورزی، صنعت، ساختمان، و یا خارج کردن آمریکا از پیمان پاریس که در طول ۵ سال آینده، تا ۵۰۰ هزار شغل را در معادن زغالسنگ و صنعت انرژی آمریکا از بین می‌برد در حالیکه چین، هند، اروپا و روسیه، تا ده سال، از اجرای آن، معاف هستند و یا کاهش کمک‌های اجتماعی به سایر اقلیت ها از مالیات پرداختی این اقلیت سفید پوست، مانند اوباما کر. و با وجود چنین فضای رسانه‌ یی علیه ترامپ، او همچنان به خواست های اصلی‌ این اقلیت در آمریکا توجه می‌کند و ٔبر اجرای آن ها تاکید دارد، ولو اینکه در محافل عمومی‌ و دنیا و فضای رسانه‌ یی، به ضرر او باشد.

البته حالا قطعاً تعدادی از دوستان خواهند پرسید، این مساله چه اهمیتی برای کشور ما دارد که این اقلیت چه فکر می کنند و یا در آمریکا به چه کسی‌ متمایل هستند و سوال مهم دیگر اینکه، خوب، در دنیا و حتی در کشور خودمان هم ما رئیس جمهوری داشتیم که شعارهای پوپولیستی مانند ترامپ سر می داد ولی‌ در عمل دیدیم که برنامه‌های او اصلا موفق نبود.

در پاسخ باید گفت، طبیعت دنیا امروز این است که کشورها و دولت هایی که از اقتصاد نیرومند برخوردار هستند، از این ابزار، برای پیشبرد برنامه‌های سیاسی خود استفاده می کنند و دقیقا همین جا هست که در مساله هسته‌ای، ما با تحریم و فشارهای اقتصادی آن، روبرو بودیم و همین جا هست که چگونگی‌ عملکرد اقتصادی آمریکا و این اقلیت ٔبر سیاست های آمریکا در پیشبرد تحریم های جدید علیه ایران، روسیه و کره شمالی،و در نتیجه وضعیت اقتصادی و امنیت ملی‌ کشور ما بسیار مهم می شود چون اگر شاخص های اقتصادی آمریکا رو به سقوط و ضعف باشد، طبیعتاً، آن ها نمی توانند کشورهای دیگر دنیا مانند چین، ژاپن، کره، ترکیه، روسیه و... را در سیاست های تحریم خود، همراه کنند و همین جا است که نتیجه همراهی این اقلیت با ترامپ و افکار او برای امنیت ملی‌ ایران، از دید فشارهای اقتصادی و سیاسی ترامپ، اهمیت زیادی پیدا می‌کند. بله، در نگاه اول و رسانه‌ یی تصور می شود که دولت ترامپ در هرج و مرج کامل است و ترامپ فردی روانی‌ یا ضعیف و حتی کودن است ولی‌ نتایج کارکردها و شعارها و برنامه‌های او در عالم واقعیت در این شش ماه کاملا چیز دیگری را بیان می‌کند.  

 بزرگترین برگ برنده ترامپ این است که توانسته که در این اقلیت بسیار تاثیر گذار از نظر اقتصادی دوباره، نشاط و امید را برگرداند و این باعث شده که آن ها برای موفقیت دولت ترامپ، تلاش بیشتری بکنند چون ترامپ را تنها شانس خود برای ٔبرگردان افکار خود به واشنگتن بعد از چند دهه می دانند. اگر در محافل طرفداران ترامپ و به خصوص این کارگران سفید پوست حضور پیدا کنید و به صحبت‌های آن ها گوش دهید، متوجه می شوید که آن ها، ترامپ را نسخه آمریکایی‌ پوتین می دانند و اعتقاد دارند به همان صورت که پوتینیزم موجب نجات ملت روسیه از انحطاط و ضعف شد، ترامپیسم هم می تواند دوباره آمریکا و این اقلیت را به جایگاه تاریخی خود برگرداند. برای نمونه، همه می‌دانند که بازار سهام در کشورهای پیشرفته و آمریکا، قلب اقتصاد و نبض اقتصادی این کشورها هستند که توسط خبره‌ترین متخصصان و مدیران اقتصادی این کشورها اداره و تجزیه و تحلیل می شود. دقیقا ٔبر خلاف جو رسانه‌ یی، از زمانی‌ که ترامپ انتخاب شد، بازار سهام آمریکا، در یک صعود تاریخی در عرض شش ماه، با بیشتر از ۲۰ درصد رشد، به رقم رکورد گونهٔ ۲۲۰۰۰ رسیده است. این نشان می دهد که کارگزاران بورس آمریکا و بزرگترین شرکت‌های دنیا برنامه‌های اقتصادی ترامپ برای اقتصاد را تایید کردند. ازآن‌طرف میزان بیکاری در آمریکا در همین ششماه به پایین‌ترین میزان در ۵۰ سال اخیر همراه با افزایش واقعی‌ درآمد کارگران رسیده است، این دلیلی نمی تواند داشته باشد جز اینکه مدیران شرکت‌های بزرگ چشم انداز بسیار مثبتی از اقتصاد دارند و باعث می شود با خوشبینی به استخدام بیش از پیش نیروی جدید و گسترش فعالیت های خود بپردازند. همچنین میزان رشد اقتصادی در این شش ماه‌ ازسال های گذشته بهتر بوده و شاخص بهره وری و قیمت خانه و افزایش اشتغال صنعتی و کشاورزی و رونق بخش ساختمان، همگی‌ حکایت از آن دارد که نخبگان جامعه آمریکا، برخلاف رسانه‌ ها،  اقدامات ترامپ را تایید کردند.

 این ها را در کنار تیمی که ترامپ برای خود انتخاب کرده بگزارید. همه دست اندرکاران قطعی می دانستند که ترامپ به سه نفر از نزدیکترین دوستان و حامیان خود یعنی‌ نیوت گینگریج، رودی جولیانی و جان بولتون، مقامات بسیار بالایی‌ در حد معاون بدهد، ولی‌ ترامپ حتی یک پست مدیریتی در حد سفارت را به آن ها نداد ولی‌ در مقابل، در مقیاس دستگاه حاکمیت آمریکا، به اصل شایسته سالاری کاملا پایبند بوده و به خبره ترین، کم حاشیه‌ترین و خوش نام‌ترین افراد در هر حوزه، که حتی برخی‌ از آن ها به بدترین شکل شخصیت ترامپ را در زمان انتخابات زیر سوال برده بودند، پست و مقام داده است و حالا هم می‌بینید که به محضی که مشخص بشود که فردی در تیم‌ او، گذشته پنهانی داشته، بدون تعارف کنار زده می شود که رسانه‌‌های منتقد از آن، به عنوان هرج و مرج در کاخ سفید یاد می کنند.

 حتی تا سه ماه پیش، دلار آمریکا به بالاترین ارزش خود در ۱۵ سال گذشته در برابر یورو رسید ولی‌ باز در سه ماه پیش ترامپ طی‌ توییتی، از سیاست جدید اقتصادی آمریکا، برای کاهش ارزش دلار آمریکا، به منظور حمایت از تولید کنندگان و صادر کننده گان، خبر داد و حالا می بینیم از آن زمان، دلار آمریکا در برابر یورو تقریبا ۱۵ درصد ارزش خود را از دست داده که به نفع اقتصاد آمریکا و سیاست اشتغال و رونق است که به خبرگان و ناظران بی‌ طرف، نشان می دهد، تیم‌ اقتصادی این دولت کنترل بسیار خوب و منطقی‌ ٔبر اقتصاد دارند.

البته این فقط افراد خبره و مؤثر در آمریکا نیستند که ترامپ را ٔبر خلاف رسانه‌ ها، بسیار جدی ارزیابی می کنند. کشورهای بزرگ و مقتدر و رقیب آمریکا مانند روسیه، چین، هند و حتی فرانسه و آلمان، علیرغم همه پیش فرض‌های تحلیلگران رسانه‌ یی، ترامپ را جدی گرفتند و تلاش دارند بهترین روابط سیاسی و حتی شخصی‌ را با اوو برقرار کنند. دیدار متعدد رهبران چین، هند، ژاپن، پوتین، مکران و مرکل، علیرغم اختلافات، همه تایید کننده این است که مثل روسیه با بیشتر از ۴۰۰ دیپلمات در آمریکا، کاملا شناخت حرفه یی از جامعه آمریکا دارند و دیپلمات های آن ها، وقت خود را صرف مصاحبه با فرید زکریا و یا رسانه‌‌های منتقد ترامپ در آمریکا نکرده اند و گزارش واقعی‌ ازفضای حاکم بر آمریکا، به پایتخت ها و تصمیم گیران و تصمیم سازان خود منعکس کرده‌اند. همین گزارشات حرفه یی باعث شد پوتین یا چین که اصولا اوباما و جایگاه او را به درستی در جامعه آمریکا، جدی ارزیابی نکرده بود، و بدترین روابط را با او داشت، ولی‌ در مورد ترامپ، تمام تلاش خود را می‌کند که روابط جدیدی با او و آمریکا برقرار کند و ما داریم عملا نتیجه آن را در همکاری روسیه با آمریکا در سوریه و یا همکاری تمام و کمال روسیه و چین در قطعنامه تحریمی اخیر کره شمالی و البته گزارش افزأیش واردات چین در چهار ماه اول امسال از آمریکا با رشدی ۲۱ درصدی که به مراتب بیشتر از واردات آمریکا از چین بوده، شاهد باشیم.



به هر حال تا اینجا تلاش شد، تصویر واقعی‌ از ترامپ به عنوان بزرگترین تهدید سیاست خارجی‌ کشورمان ارائه شود و دست اندرکاران را دعوت به هشیاری بسیار بیشتر در مورد او کنیم و یادآور شویم که همانطور که در مقاله "پوتین، نتانیاهو، ترامپ و امنیت ملی‌ ایران" آورده شد، به هر حال این اقلیت سفید پوست و پر نفوذ در آمریکا، در نظام دمکراسی هر نفر یک رای، باز توان انتخاب ترامپ را نداشتند و اینجاست که نقش اقلیت بسیار پر نفوذ طرفدار اسرائیل و نتانیاهو، در ساختار جامعه سیاسی آمریکا پر رنگ می شود و نقش تعیین کننده دارد و ترامپ با رابطه ویژه با این اقلیت، توانست این کمبود رای را جبران کند و حالا زمانی‌ است که باید اجرت این اقلیت را با سیاست های تحریمی و شدید ضدّ ایرانی‌ بدهد! نخبگان آمریکایی کاملاً به این امر واقف هستند ولی‌ به دلیل اینکه می‌دانند اعلام علنی آن، یعنی‌ خودکشی‌ سیاسی و حتی جانی، پوتین و روسیه را مطرح می کنند تا بتوانند ترامپ را تحت فشار قرار دهند. به نظر شما عجیب نیست که دقیقا در هفته یی که اعضا خانواده ترامپ برای بازپرسی‌ سنا فراخوانده شده بودند، ترامپ مجبور می شود که در یک روز، سه بار علیه ایران موضع گیری بسیار سخت کند؟

در اینجا و در جمع بندی نهائی، می توان به چند نکته اصلی‌ اشاره کرد:

۱- ترامپ را هرگز یک پدیده و جریان بی‌ ریشه و بی‌ پشتوانه در نظر نگیریم، او و جریان او یا بسیار هوشمند است و یا بسیار هوشمندانه اداره می شود.

۲- مهمترین هدف و سیاست ترامپ در مورد ایران، پیش برد یک جنگ سرد تمام عیار مانند جنگ با شوروی است که اساس آن ٔبر محدودیت، تحریم و فشار سیاسی و درعین حال آمادگی برای برخورد نظامی می‌باشد و در این مورد به لابی نتانیاهو تعهدات ویژه یی داده است

۳- در این چالش، هرگز روی روسیه، چین و اروپا حساب نمی‌شود کرد. اول اینکه آن ها خود با فشارها و تهدیدات و تحریم های آمریکا روبرو هستند و از آن مهم تر به خاطر سیاست تهاجمی پوتین در زمان اوباما علیه آمریکا و به خصوص اروپا، رهبران اروپایی به خاطر سیل پناهندگان از سوریه و لیبی‌ و تهدیدات فزاینده پوتین درشرق اروپا و اوکراین هرگز به روسیه اعتماد ندارند از طرف دیگر روسیه در چهار سال گذشته، تا ۱۰ درصد رشد منفی‌ اقتصادی داشته در حالیکه بزرگترین رقبای او، یعنی‌ آمریکا و چین تا ۱۰ درصد رشد اقتصادی داشته‌اند، و این یعنی‌ یک روسی تا ۲۰ درصد از یک آمریکایی‌ و بسیار بیشتر با یک چینی‌ فاصله گرفته و این روندی نیست که پوتین به شدت وطن پرست و عملگرا در جهت منافع ملی‌ ملت روسیه، بتواند ادامه آن را با ادامه سیاست تنش با آمریکا و اروپا تحمل کند و به همین دلیل، در نهایت، با ترامپ همراه شده و بیشتر خواهند شد.

۴- زیاد روی مشکلات داخلی‌ ترامپ که بیشتر در رسانه‌‌ها مخالف آمریکا جریان دارد، حساب نکنیم این جریان مانند همان جریان جنبش یک درصد است که توسط فعالین حزب دمکرات ایجاد شد و عملا با توافقات سیاسی محو شده است. احتمال استیضاح ترامپ  به خاطر جریان روسیه کمتر از ۱۰ درصد است و حتی در صورت برکناری یا استعفا او، مایک پنس، که جانشین قطعی او خواهد بود، به مراتب دارای مواضع تندرو تر و تهاجمی تر علیه ایران، روسیه و کره شمالی است و حتی دموکرات ها هم به همین دلیل تمایلی به استیضاح ترامپ ندارند.



۵- تنها تهدید روسای جمهور در آمریکا به صورت تاریخی دو چیز است، یکی‌ وضعیت اقتصادی و به خصوص نرخ بیکاری و درآمد مردم که همانطور که گفته شد، ترامپ هرگز از این ناحیه احساس خطر نمی کند و دیگری نفوذ لابی هوادار اسرائیل که تا به حال، ترامپ نشان داده که کاملا در مسیر آن ها قرار دارد. به هر حال تهدید جریان ترامپ برای کشور ما و حتی روسیه و چین بسیار وسیع، ریشه دار و تاریخی‌ است و برای مقابله با آن، بزرگترین اشتباه تاکید و تکرار، راه کارهایی است که تاکنون داشته ایم، با این راهکارها و با امید به شرق یا چین یا روسیه یا اروپا یا افتراق داخلی‌ در آمریکا، ما زمان لازم را به جریان ترامپ برای پیشبرد سیاست تحریم و فشار خود می دهیم و در واقع در زمین او بازی می‌کنیم. برای مقابله با ترامپ به افکار واقع گرایانه عملی‌ و به خصوص با تاکید ٔبر داخل و رجوع به سیاست هایی که همگرائی بیش از پیش ملت و دولت ایران را تضمین کند، داریم.

به عنوان نمونه بسیار ساده، هر چند حساسیت‌های اخیر در مورد اجرای کنسرت‌ها در برخی‌ مناطق کشور می تواند به جای خود دارای دلأئل قوی و قابل دفاع باشد، ولی‌ در تصویر بزرگتر، این سختگیری ها و محدودیت ها، نمی تواند کمکی‌ برای همگرایی هر چه بیشتر مردم و به خصوص قشر جوانتر، با دولت کند و این دقیقا در نهایت، بدون این که خود بخواهیم، به نفع جریان تحریم، تحدید و فشار ترامپ تمام می شود. به طور خلاصه اگر ترامپ و این جریان دارد بسیار هوشمندانه از ظرفیت ملت آمریکا برای پیشبرد سیاست های خود استفاده می‌کند، ما هم باید هوشمندانه از ظرفیت ملت خود، حتی آن قشرهایی که کاملا با ما همراهی ندارند استفاده کنیم. همچنین در عرصه سیاست خارجی‌ پیش از این در یادداشت "ترامپ و فرصتی برای ایران" پیش بینی‌ شده بود که ترامپ هرگز برجام را پاره نخواهد کرد و به جای آن با انواع تحریم، دستور اجرائی و فشار سیاسی، تلاش می‌کند مزایا برجام را برای ایران به صفر برساند. ولی‌ حالا متاًسفانه باید گفت، به دلیل مواضع بسیار ملایم سیاست خارجی‌ ایران، در برابر این تحریم ها، که عملا، این برداشت را ایجاد کرده که دست ایران برای تلافی خالی‌ است و با توجه به موفقیت‌های تیم‌ ترامپ در اقتصاد و همراه کردن رهبران اروپا و جهان که با میانداری نتانیاهو صورت می‌گیرد در سه ماه یا شش ماه آینده، اصلا بعید نیست که ترامپ ادامه اجرای برجام را به مذاکره مجدد در مورد آن، به منظور دائمی کردن آن و سایر مسائل منطقه یی، به خصوص با توجه به دوران انقلاب انرژی و نفت و گاز شیل بکشاند.

همانطور که در یادداشت، "بحران قطر، خطری برای ایران " آمده بود که به زودی ما شاهد تحریم های شدید اقتصادی و نفتی‌ علیه ایران، ونزوئلا و روسیه، برای باز شدن جای نفت و گاز شیل آمریکا خواهیم بود، و متاًسفانه حالا عملا اجرائی شده، بزرگترین تهدید را برای امنیت کشورهای تولید کننده نفت و گاز همین افزایش تولید نفت شیل و باز شدن دست آمریکا برای تحریم و حتی نا امنی برای کاهش تولید نفت و گاز کشورهای رقیب دانست. مثلا فقط تحریم اعلامی بسیار شدید آمریکا علیه روسیه، ایران و ونزوئلا را در کنار تحریم و مشکلات سیاسی قطر در نظر بگیرید. همه بحث، این است که این  چهار کشور بزرگترین صادر کننده و تولید کننده‌های نفت و گاز دنیا هستند و قطر بزرگترین صادر کننده گاز مایع دنیا است. حالا در دنیا آمریکا به دلیل تولید گاز شیل نفتی‌، شروع به صادر کننده گاز مایع شده است، و عملا بازار گاز دنیا، در پایین‌ترین میزان تاریخی آن به دلیل اشباع بازار است. ولی‌ پیش بینی‌ می شود به دلیل گسترش روز افزون شیل نفتی‌ آمریکا، در ۵ سال آینده فقط از ناحیه گاز شیل، میزان تولید گاز آمریکا ۳۰۰ میلیارد متر مکعب و میزان تولید شیل نفتی‌ آمریکا، بیش از ۵ میلیون بشکه افزایش یابد و بازار آمریکا هم برای جذب این میزان گاز و نفت کاملا اشباع هست، یعنی‌ همه برنامه آمریکا، خارج کردن و محدود کردن تولید روسیه، ایران، ونزوئلا و قطر به منظور امکان صادرات این ۳۰۰ میلیارد متر مکعب گاز و ۵ میلیون بشکه نفت قوی و تولید جدید است و جالب است که بدانیم فقط روسیه ۱۴۵ میلیارد متر مکعب به اروپا و قطر تا ۱۲۰ میلیارد متر مکعب به چین، ژاپن و کره جنوبی صادر می‌کند. پس سیاست تحریم آمریکا علیه روسیه، قطر، ونزوئلا و ایران، فقط به منظور محدود کردن صادرات این کشورها برای باز کردن جأ برای این تولید فراوان آمریکا است.

اما در پایان، اجازه دهید، که به نکته مهمی‌ که ما از مدیریت ترامپ و تیم‌ جدید در آمریکا می توانیم بگیریم،  بپردازیم. ترامپ عملا به رسانه‌‌ها و میزان رای خود و انتقاد‌ها بی‌ توجه است، ولی‌ چون حاصل عملکرد او، توسط نخبگان و کارآفرینان آمریکا، نخبگان سیاسی دنیا، منطقی‌ و جدی ارزیابی شده است، توانسته به موفقیت های بزرگی در اقتصاد آمریکا و همکاری با روسیه و چین در قیاس با اوباما دست یابد. نکته همین جا است. همه اقتصاددانان و کارشناسان و خبرگان اقتصاد ایران، اعتقاد دارند هر دولتی که بخواهد به واقع به نفع اقتصاد ایران در بلند مدت عمل کند، باید چند کار اساسی‌ مانند اصلاح سیستم بانکی‌ و سود، اصلاح سیستم قیمت گذاری ارز و تک نرخی کردن آن، منطقی‌ کردن پرداخت یارانه، شفافیت در آمار و ... بپردازد، ولی‌ متاًسفانه می بینیم که هیچ دولت و مقام سیاسی در ایران، از بیم انتقادات سهمگین رسانه‌‌ها و مردم عادی، حاضر به قدم زدن در این راه نیست و دولت دوم آقای روحانی، نیز، هیچ برنامه عملی‌ برای قدم گذراندن در این راه پر مخاطره ولی‌ لازم، مانند دور اول این دولت، اعلام نکرده.

و این می شود که می بینیم مثلأ آقای سیف بعد از ۵ سال باز وعده تک نرخی شدن ارز را می دهد و یا وزیر اقتصاد در سال آخر خدمت خود، انتقاد می‌کند که چرا نرخ سود در ایران منطقی‌ نمی‌شود (احتمالا انتقاد ایشان متوجه وزیر بهداشت یا وزیر ورزش و جوانان یا سازمان محیط زیست است که متولی نرخ سود بانک ها و سیستم اقتصادی ایران ‌است!) و یا دولتی که با وعده ارائه آمار شفاف و شفافیت آمد، در تیر ماه، ۹۶ و بعد از انتخابات، رشد اقتصادی منفی‌ سال ۱۳۹۴ را اعلام می‌کند و کلیه قرار دادها، از ایرباس، بوئینگ توتال را ابتدا فاینانس خارجی‌ معرفی‌ می‌کند ولی‌ حالا معلوم می شود همش خرید نقد بوده و فعلا برای باقی‌ قرارداد ایرباس، فاینانس خارجی‌ پیدا نشده.



به هر حال روزی در ایران باید متوجه شویم که اگر واقعاً در جهت اصلاح این امور با قدرت و شفافیت حرکت کنیم، ممکن است برای یک یا دو سال اولیه، زیر فشار ویران کننده افکار عمومی‌ و منتقدان و رقبا و رسانه‌‌ها مانند ترامپ قرار گریم، ولی‌ اگر عمل ما متکی‌ به واقعیت های علمی‌ و فقط منافع ملی‌ باشد نه متوجه صندوق رای، در میان مدت و بلند مدت، همان اصحاب قلم و رسانه‌‌ها و افراد منتقد، به دلیل بهبود وضعیت اقتصادی، یا به تعریف از ما خواهند پرداخت و یا سکوت اختیار خواهند کرد و از همه مهمتر به عهد خود با خدا و ملت برای تامین منافع ملی‌ آن ها، عمل کردیم و نام نیکی‌ برای خود باقی‌ خواهیم گذشت. در این هفته ها، ملت ایران، همچنین شاهد جنایت ها و اتفاقات ناگوار، دردناک و تکان دهنده مانند ربودن کودکان، جنایت های در حد سر بریدن و متاسفانه حمله سربازنی به همقطاران خود و...هستند. در بیشتر از ۹۵ درصد این موارد، اگر ریشه یابی‌ و آسیب شناسی شود، به مشکل اصلی‌ کشور یعنی‌ بالا بودن نرخ بیکاری و کم بودن درآمد و مشکلات اقتصادی خانواده‌ها می رسیم.

میزان بیکاری در ایران، از مرز هشدار گذشته است. همانطور که گفته شد، در تمام کشورهای پیشرفته دنیا، مهمترین معیار موفقیت یک دولت، میزان بیکاری و کنترل آن است. در این کشورها، مانند آمریکا، میزان اشتغال، ۵۰ درصد است. یعنی‌ از هر دو نفر یک نفر شاغل با نرخ بهره وری بسیار بالا، ولی‌ این نسبت، حتی اگر به استناد به آمار رسمی‌ و دولت در آستانه‌ی انتخابات باشد، کمتر از ۲۵ درصد یعنی‌ از چهار نفر، یک نفر شاغل می رسیم. وقتی‌ از سال ۱۳۸۴، ما بهبود معنا داری در این آمار و اشتغال نمی‌بینیم، یعنی‌ برنامه‌های مدیریتی و اقتصادی ما مشکل اساسی‌ دارد. و تا زمانیکه دولتمردانی نداشته باشیم که اجرای این اصلاحات را کلید بزنند و صندوق رای و محبوبیت عمومی‌ را در اولویت دوم و سوم خود بگذارند، این داستان ادامه خواهد داشت. به همان شکل که بسیاری از کودکان و حتی برخی‌ بزرگسلان، کاملا با داروی تلخ و یا جراحی، مخالف هستند ولی‌ بعد که بهبودی حاصل می شود، به ارزش آن پروسه‌های درمانی، پی میبرند. باشد که چنین درکی در جامعه ما و میان دولتمردان ما شکل بگیرد و فقط به نتیجه صندوق رای فکر نکنند و بیهوده منافع ملت ایران را خرج سیاست های به غایت مضر یارانه برای همه، تثبیت مصنوعی‌ نرخ ارز، یا دادن سودهای موهوم ۲۵ درصدی نکنند. باشد که چنین باشد.
 
کلمات کلیدی : علی امیری
 
حسن
Germany
۱۳۹۶-۰۵-۱۷ ۰۸:۳۲:۰۴
اتحاد اتحاد اتحاد تنها راه حفظ کشور در مقابل آمریکا و ترامپ هستش! نمیشه هم با خودمون بجنگیم هم با آمریکا مبارزه کنیم هم حواسمون به جریانات داخلی آمریکا باشه و هم بقیه رو علیه آمریکا متحد کنیم (4510223) (alef-4)
 
مشعود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۱۸ ۱۸:۰۴:۰۶
نمایندگان شما در مجلس بجای حل مشکلات مهم مملکت دغدغه شون سلفی گرفتنه اونوقت اینقدر هوا ورتون داشته که دارین تعیین تکلیف می کنین واسه ترامپ و ... (4512705) (alef-4)
 
Canada
۱۳۹۶-۰۵-۱۸ ۱۹:۰۶:۵۴
چیزی که من دارم خارج از ایران می بینم اینه:

ترامپ مثل دیوانه ها حرف می زنه. ولی مثل عاقل ها عمل می کنه.

خیلی ها موافق کارهای ترامپ هستند ولی می گن فقط اگر حرف نزنه یا توییت نکنه بهتره. فقط عمل کنه. البته این نظر این جماعت خارجی هست. برای ما ایرانی ها اگر ترامپ همیشه خواب باشه بهترین گزینه است. (4512762) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۱۸ ۱۹:۱۸:۰۲
ترامپ یک لومپن پوپولیست است. (4512777) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۶-۰۵-۱۹ ۰۹:۱۲:۳۷
ترامپ دارای مدرک مدرسه نظام از یکی‌ از بهترین و ساختارین کالج‌های نظامی است،شاید به همین دلیل است که بسیار راحت با ژنرالها کار می‌کند، همچین دارای مدرک اقتصاد از دانشگاه است، همچین به خاطر از دست دادن برادرش به خاطر مصرف زیاد الکل، هرگز نوشیدنی الکلی نمی‌خورد، شاید ندانید، که ۲۵ سال است که مجری معروف شبکه تلویزینی و مصاحبه‌های زیادی در مورد سیاست آمریکا در مورد کره شمالی و سایر مناطق دنیا، از جوانی داشته. این حرفهای اضافی، شگرد او به عنوان یک مجری قهر ترویزینی برای مشقول کردن رقبا است تا سیاست خود را پیش ببرد. اینها گفته شد، تا بهتر رقیب خود را بشناسیم، ضرر نمی‌کنیم. (4513248) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۱۹ ۱۵:۲۴:۵۷
ایشان کشتی کج هم می گیرد که از قلم انداختید! (4513685) (alef-11)
 
جواد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۱۷ ۰۸:۴۸:۵۰
با سلام
با تشکر از نویسنده مقاله . واقعا از شجاعت وبی پردگی در بررسی واقعیت تشکر میکنم . بنده هر روز شاید تمام مقالات الف میخونم خیلی بررسیهای دقیق وکارشناسانه نیستند . ما بلاخره باید یاد بگیریم که دشمن را دست کم نگیریم و قبل از هر برخورد احساساتی اول امکانات دشمن را در نظر بگیریم وبعد خودمان را اماده کنیم (4510245) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۱۷ ۱۶:۴۶:۴۵
تنها ایردای که به این مقاله دارم نیشتری است که به آقای ظریف زده شده. واقعا توقع داریم ایشون به غیر از مصاحبه با امثال فرید زکریا چه کار دیگه ای انجام بده؟ اصلا چه کاری ازش برمیاد که انجام بده؟ نویسنده محترم که حدود نفوذ اسرائیل در آمریکا رو میدونند در این مورد بی انصافی کرده است. (4511192) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۱۷ ۰۸:۵۵:۴۱
عموجان هرگز این مطلب را نمی خونم چون تا عکس دوم که خوندم همش تعارف و اطلاعات عجیب و غریب کپی کرده
از اول برو سر اصل مطلب
افلاطون هم این توقع را نداره کسی بشینه پای درد دل و وقتش را بذاره (4510251) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۶-۰۵-۱۹ ۰۹:۱۸:۲۶
دوست عزیز، انتقاد شما کاملا وارد است، ولی‌ به هر حال، در موضوع حساسی مانند ترامپ که در ایران خیلی‌‌ها از او ، به حق به خاطر سیاست ایرانی‌ ستیزی او، انتقاد دارند، باید کمی‌ مقدمه طولانی‌ تر باشد، که فوری برخی‌ از دوستان، ما را یا سایت محترم الف را که امکان نشر این مطلب را فراهم آورده، مورد الطاف خود، قرار ندهند. (4513254) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۱۷ ۰۹:۱۶:۲۵
مقاله ای بسیار عالی بودامید است که دولتمردان بتوانند وضعیت کشور را از این وضعیت نجات دهند چرا که خیلی زود دیر میشود. (4510272) (alef-4)
 
۱۳۹۶-۰۵-۱۸ ۲۲:۵۰:۴۸
بهترین مقاله ای بود که تا به حال در الف خوانده ام واقعا لذت بردم (4512959) (alef-4)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۵-۱۷ ۱۱:۵۱:۳۴
صمیمانه از ایشان بابت مطلب واقع بینانه و دور از جنجال و هیاهو تشکر می کنم (4510596) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۱۷ ۱۲:۱۱:۰۱
ممنون از نویسنده و دقت نظرشون (4510635) (alef-4)
 
علیرضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۱۷ ۱۲:۲۱:۱۲
خیلی جالب بود، خیلی وقت بود که یک مقاله واقع گرایانه از رسانه های ایرانی نخونده بودم، از اینکه اینقدر واضح و بدون توهین و سوء گیری بد مشکلات اساسی رو گفتید ممنونم، امیدوارم که همه کسانی که برای ایران دلشون میتپه، عقلانیت و برنامه رو سرلوحه کارشون بگذارند.
موفق و سلامت باشید. (4510656) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۶-۰۵-۱۷ ۱۸:۲۴:۳۱
سه سال وفت لازمه تا واقعيت اين مطلب تاييد يا رد بشه. (4511320) (alef-11)
 
United States
۱۳۹۶-۰۵-۱۸ ۱۸:۲۴:۴۸
به نظر می رسد که نویسنده محترم هرگز در آمریکا زندگی نکرده اند و ارزیابیشان از عملکرد دولت ترامپ تنها بر اساس شنیده هایی از دور است. دولت ترامپ در بی برنامگی و تغییرات ناگهانی حتی از دولت های نهم و دهم ایران هم بدتر است. فقط 200 روز از ریاست جمهوری ایشان می گذرد اما چندین عضو کابینه اش یا مجبور به استعفا دادن شده اند و یا خودش آنها را اخراج کرده. تغییرات ناگهانی قوانین و دستورالعمل های اجرایی فکر نشده ی رییس جمهور کاری کرده که دیگر کسی حتی به ویزای معتبر آمریکا هم اعتماد ندارد. خلاصه آن که، دولت های ما در ایران (چه دولت اصلاحات، جه دولت احمدی نژاد یا روحانی) هیچ کدام آن قدرها هم بدتر از دولت های دیگر دنیا نیستند. ما نه تخم دو زرده ای می کنیم (آن طور که برخی اصرار دارند ثابت کنند از همه دنیا بهتریم) و نه فشل ترین و بی برنامه ترین کشور دنیا هستیم. فقط، "ما نیز مردمی هستیم". (4512729) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۶-۰۵-۱۹ ۰۷:۳۹:۰۷
به نظر می‌رسد که شما قطعاً در آمریکا زندگی‌ می‌کنید! ولی‌ احتمالا، اخبار مربوط به ترامپ را یا از رسانه‌‌های فارسی زبان یا حداکثر از cnn ! (4513164) (alef-11)
 
United States
۱۳۹۶-۰۵-۱۹ ۰۷:۵۴:۱۵
نویسنده مطلب (آقای امیری) اتفاقا ساکن آمریکا هستند. ولی‌ خیلی‌ طرفدار ظریف و روحانی نیستند و به نظر میاد قافیه رو به ترامپ باخته. البته این برداشت من از سلسله مقالات ایشون اینه... (4513177) (alef-11)
 
United States
۱۳۹۶-۰۵-۱۹ ۰۹:۲۷:۰۴
تشکر از عنایت شما و وقتی‌ که برای مطالعه این یاددشتها گذاشتید، ولی‌ حتما قبول دارید که انتقاد به دولت آقای روحانی یا ظریف، جرم نیست و قطعاً قبول دارید، که البته به معنی‌ تایید دولت قبل از ایشان یا وزیر خارجه قبلی‌ هم نیست. قرار نیست هر کس از آقای ظریف یا روحانی انتقاد درد، طرفدار دولت قبلی‌ باشد. دولت‌ها و مدیران را با توجه به شرح وظایف و انجام وعده‌ها بسنجیم نه اینکه از دیگران بهتر یا بدتر هستند. آقای ظریف فرمودند که با برجام در یک روز ، کلیه تحریمها از هست یی تا بانکی‌ تا نفتی‌ تا سرمی گذاری تا قطعنامه‌های شورای امنیت، ٔبر داشته خواهد شد. آیا چنین است؟ وزیر حمل و نقل فرمودند که کلیه خریدهای هوپیما با فینانس طرف خارجی‌ و کمپانی ایرباس بوده است، آیا چنین است؟ دولت محترم فرمودند ما آمار را به روز اعلام می‌کنیم حتی اگر به ضرر ما باشد، ولی‌ عمار رشد اقتصادی سال ۹۴ را خرداد ۹۶ اعلام کردند، آیا به روز است؟ به هر حال اجازه دهید ما منتقد این دولت باشیم، و کاسب تحریم هم نباشیم. به نظر شما امکان ندارد؟! (4513263) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۶-۰۵-۱۹ ۰۹:۴۰:۲۵
دوست عزیز، این قافیه را به ترامپ باخته، خیلی‌ جالبه. خوب است که مقالات دیگر از جمله ترامپ، پوتین و نتانیاهو را خندید. البته شخصا و از موضع حرفه یی هم به پوتین و هم به ترامپ و هم به شی‌‌ جینگ پنا و حتی .... احترام میگذارم چون برای منافع ملت خود، از هیچ تلاشی فرو گذر نیستند. بعد از دهاه سال زندگی‌ و کار بین اینها ، تمام صحبت این است که چرا ما در ایران نباید هوشمندانه ، همانطور که چین، روسیه، آمریکا ، کشورهای پیشرفته به دنبال منافع خود هستند، با همان ابزار و هوشمندی خود آنها، به دنبال منافع ملی‌ خودمان و کشورمان باشیم. ماجرای عکس سلفی با موگرینی را از نمایندگان کشور که باید عصاره فضائل و دنیا دیدگان عالم سیاست باشند مشاهده کردید، دردناک نیست؟اگر در آمریکا و کشورهای پیشرفته ، حتی همان ژاپنی‌های مودب یا چینی‌‌های خنده رو و روسها و...زندگی‌ کنید، کاملا متوجه میشوید که اینها زرنگ هستند و همه حرف این است که ما چرا نباید مانند اینها باشیم و به راهتی برخی‌ از مدیران ما، با وجود دهاه سال زندگی و کار در آمریکا، به قول و وعده آنها اعتماد میکنند و هنوز هیچ شناختی‌ از اینها و سیستم آنها ندارند که اگر داشتند، به این راحتی‌ بزرگترین نگرانی استراتژیک آنها را سیمان نمی‌کردند ، همین کیم را ببینید، که در نهیات سیمان خواهد کرد، ولی‌ بعد از گرفتن امتیازات بسیار بزرگ از آمریکا.. (4513278) (alef-4)
 
داود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۱۸ ۱۸:۵۰:۲۳
مقاله خیلی خوب بود.ومن واقعا ازآن استفاده کردم.ممنون (4512746) (alef-4)
 
Luxembourg
۱۳۹۶-۰۵-۱۸ ۱۸:۵۶:۴۴
ترامپ بد یا خوب هر کاری کرده و نکرده- داره به وعده هاش عمل میکنه! یکم از ترامپ یاد بگیریم! (4512753) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۱۸ ۱۸:۵۷:۳۵
یکی به نعل یکی به میخ ... خوب زده بودی (4512755) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۱۸ ۱۹:۱۶:۲۷
هرکه خورد خربزه باید پای لرزش هم بشیند (4512775) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۱۸ ۱۹:۲۳:۲۰
اساس مقايسه از بن خلاف است چون در امريكا سيستم مدني حاكم و ناظر برسياستهاي ان است و در ايران حتي توضيح سيستم مديريتي و بيان كاستي ها اگر ناممكنً نباشد اما بدون شك هزينه سنگيني دارد (4512783) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۶-۰۵-۱۸ ۲۰:۲۸:۳۲
من تخصص در زمینه مسائل اقتصادی ندارم ولی در حد اطلاعات خودم نظرم رو میگم که مطمئن هم نیستم چقدر درسته. شاید به درد بخوره.
یک نکته ای که در نوشته شما فراموش شده بحث بازگشت قدرت به آسیا و قدرت گرفتن چینه که به نظر من ریشه اصلی تحولات دنیاست! در واقع الان اقتصاد چین از آمریکا بزرگتره (از نظر قدرت خرید) و فاصله چین و آمریکا سال به سال داره بیشتر میشه. در واقع مرکز اقتصادی دنیا داره از آمریکا کم کم به چین نقل مکان میکنه. همینطور پروژه هایی مثل یک جاده یک کمربند که جاده ابریشم جدید هم گفته میشه، نقش بسیار مهمی در نقشه اقتصادی و سیاسی و امنیتی جهان میتونه داشته باشه.
از اونطرف، همین الان آمریکا سالانه 500 میلیارد دلار کسری تجاری داره! که به نظر من عمده اش از طریق جذب سرمایه گذاری و چاپ دلار جبران میشه. ارزش دلار آمریکا هم تا حد زیادی وابسته به پترو دلاره یعنی مبادله شدن نفت با دلار. اما با گسترش انرژیهای نو این پترودلار داره ضعیف میشه.
بدون قدرت دلار و اینکه آمریکا سالانه حجم زیادی دلار چاپ میکنه و دلار جذب میکنه، اقتصاد آمریکا ضربه شدیدی میخوره. به نظر من بودجه نظامی شدید آمریکا به خاطر همین حفظ ارزش دلاره مثلا با جنگ افروزی. مثلا جنگ با عراق و لیبی و حتی فشار شدید به ایران میتونه یکی از دلایلش کنار گذاشتن یا تهدید به کنارگذاشتن دلار از مبادلات نفتی باشه.
در واقع به نظر من اقتصاد آمریکا در شرایط نسبتا شکننده ای قرار داره در درازمدت. البته این به معنی نابودی اقتصاد آمریکا نیست ولی ممکنه مثل بریتانیا که قدرتش غروب کرد، برای آمریکا هم این موضوع به تدریج اتفاق بیفته. (4512825) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۶-۰۵-۱۹ ۰۷:۴۷:۴۱
دوست عزیز، هم فرمایشات شما متین، ولی‌ برای اطلاع شما که مانند بسیار تصور می‌کنید قدرت اقتصادی آمریکا، به خاطر چپ دلار یا پترو دلار و... است، فقط یک مورد اشاره میشود. هم اکنون در آمریکا ۱۵۴ میلیون نفر شاغل هستند، یعنی‌ از هر دو نفر یکی‌. ولی‌ شاید برای شما عجیب باشد که بدانید، نرخ بهره‌وری نیروی کار آمریکا، بالاترین در دنیاست، یعنی‌ حتی بالاتر از نیروی کار ژاپن و کره که معروف به سخت کوشی هستند. ثروت اصلی‌ آمریکا، و کلیه کشورهای پیشرفته، فرار مغزهای جهان سوم و یا غارت منابع نیست، بلکه کار بسیار سنگین، همراه با آموزش، مهارت، دانش و ابزار است که البته فرار مغزها و غارت منابع دیگر کشورها که خود، هوشمندی استفاده از آنها را ندارند، نتیجه این نیروی کار و خلق سرما‌یه است. (4513171) (alef-11)
 
United Kingdom
۱۳۹۶-۰۵-۱۹ ۱۱:۴۷:۲۷
بحث این نیست که آمریکا از درون هیچ چیزی نداره و افراد نخبه یا سخت کوش نداره. مساله اینه که بخش مهمی از قدرت آمریکا به خاطر مسائلی فراتر از مردمشه و شرایطی که بعد از جنگ جهانی دوم اتفاق افتاد. تا قبل از اون آمریکا ابرقدرت اول دنیا نبود! بقیه قدرتها در جنگ جهانی نابود شدن ولی چون آمریکا در یک قاره جدا بود آسیب خیلی کمی دید. از اون به بعد آمریکا حداکثر استفاده رو از اون شرایط کرد. مثلا با گسترش جنگ به فروش سلاح پرداخت و همینطور بحث نفوذ دلار در کشورها و پترو دلار و انواع فریبها و کلاهبرداریهای دیگه. مثلا آمریکا حتی عضو پیمان کیوتو هم نبود! پیمان پاریس رو هم که لغو کرد!
نکته دیگر اینه که آمریکا بعد از جنگ جهانی دوم به خاطر ضربه جدی قدرتهای دیگه تونست نخبه ها رو جذب کنه. اما الان به تدریج با گسترش اینترنت دیگه محل نخبه ها و اینکه در چه کشوری هستند داره اهمیتش کمتر میشه چون میشه فکر رو خیلی سریع انتقال داد با کمک اینترنت. از اونطرف محل کارخانه ها و کارگرها مهم میشه. مثلا چین که نیروی کار زیادی داره.
اما بسیاری از این شرایط داره تغییر میکنه و باتغییر این شرایط آمریکا بعنوان یک قدرت جهانی میمونه ولی دیگر تنها ابرقدرت دنیا نخواهد بود. البته احتمال تجزیه آمریکا هم وجود داره اگر شرایط اقتصادی به خطر بیفته. مثل بحث خودمختاری کالیفرنیا. (4513440) (alef-4)
 
United Kingdom
۱۳۹۶-۰۵-۱۹ ۱۱:۵۵:۳۱
در ضمن اضافه کنم منظورم این نبود که همه ارزش دلار به خاطر پترودلاره! منظور اینه که بخش قابل توجهی از ارزش دلار به پترو دلار و همینطور استفاده زیاد دلار در تجارت جهانیه و اینکه دلار بعنوان ذخیره بانکهای مرکزی دنیاست و غیره. با از بین رفتن این موضوع دلار بی ارزش نمیشه ولی بخش قابل توجهی از ارزشش رو از دست میده و درنتیجه اقتصاد آمریکا هم ضعیف میشه. البته حتی با تضعیف دلار بازهم اقتصاد آمریکا اقتصاد بزرگی خواهد بود ولی نه به شکل هژمونی و قدرت امروز. (4513451) (alef-4)
 
مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۱۸ ۲۰:۵۸:۴۰
اینارو اغلب مردم میدونن اینها رو به صدا و سیما باید گفت که نذر داره هر روز و شب بدبختی آمریکا رو به مردم بقبولونه مثلا در فلان مدرسه تیراندازی شده فلان کس به ترامپ فحش داد و...
به نظر من وقتی دشمن رو ضعیف نشون بدی روحیه اتحاد در برابر اون رو تضعیف کردی. و این سیاست چندین ساله رسانه ملی است
اینارو به کبکهایی که سرشون رو زیر برف کردن باید گفت نه به دولتی که وقتی وزیرش واقع بینانه از قدرت نظامی آمریکا میگه همه میکوبنش (4512853) (alef-4)
 
Switzerland
۱۳۹۶-۰۵-۱۸ ۲۱:۰۰:۵۱
دلایل بالارفتن بورس آمریکا پس از روی کارآمدن ترامپ از نظر من:
1- سیاست اعلام شده ترامپ مبنی کاهش دخالت نظامی و جنگ مخصوصا در خاورمیانه که البته تا حالا مثلا در مورد سوریه به نظر تا حدی اجرا شده.
2- بی توجهی به محیط زیست مثل خروج از پیمان پاریس و افزایش تولید زغال سنگ و انرژی.
3- کاهش ارزش دلار. در واقع اگر بخواهیم برمبنای یورو حساب کنیم، ارزش بورس آمریکا، اونقدرها هم که به نظر میاد زیاد نشده.
4- وضع اقتصادی خوب دوره اوباما. تا جایی که من میدونم شاخصهای اقتصادی در چندسال اخیر اوباما دایم رو به بهبود بودن و بورس قبل از روی کارآمدن ترامپ هم داشت بالا میرفت و بیکاری کاهش. طبیعتا ظرف مدت 6 ماه ترامپ نمیتونه تاثیرات خیلی شدیدی روی اقتصاد داشته باشه. مخصوصا با توجه به خصوصی بودن اقتصاد آمریکا و اینکه ترامپ هنوز کار خیلی چشمگیری انجام نداده در اقتصاد.
5- تلاش برای کاهش مالیاتها که میتونه حتی سرمایه گذاران خارجی رو هم جذب کنه.

یعنی ترامپ بدون برنامه و هدف سرکار نیامده اما به نظر من با توجه به ناتوانی در مدیریت و مشکلات دیگه ای که داره، احتمالا بعد از چند سال اقتصاد آمریکا به تدریج از این وضعیت مثبت خارج میشه اگر ترامپ تا اون موقع سرکار بمونه. مثلا بحث بی توجهی به محیط زیست میتونه باعث تحریم کالاهای آمریکایی توسط مردم بشه. (4512856) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۱۸ ۲۱:۳۹:۳۳
قياس مع الفارق ميفرماييد ما كجا اونا كجا (4512891) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۱۸ ۲۲:۰۶:۳۰
مديران ما وقتي زن خارجي مي بيند سلفي مي گيرند (4512910) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۶-۰۵-۱۸ ۲۲:۵۶:۳۰
مشکل کشور ما دقیقاً افراد مغرض و سیاسی کاری نظیر نویسنده این متن و دست اندر کاران و مدیر سایت الف است. بعد از کلی صغری و کبری میرسیم به این که بله، مشکل از دولت دوم آقای روحانی است که عقلش به هیچ کدام از این حرفها نمیرسد ؛ نه در وزارت خارجه ، نه در وزارت اطلاعات نه در هیچ جایی کسی اطلاعات و قدرت تحلیل نویسنده رانداردو اصولا سیاستهای دولت روحانی دارد کشور را به ورطه هلاک می اندازد. گرچه میدانم این هم مانند بقیه نظراتم در سایت نمایش داده نخواهد شد ، با اینجال از نویسنه چند سوال دارم:
1- اصولاً هدف شما از نوشتن این متن جز سیاسی کاری( بخوانید کوبیدن دولت منتخب مردم به هر بهانه ای) چیست؟
2- اگر آقای رییسی رییس جمهور میشد مشکلات حل بود؟ در مشهد کنسرت میگذاشتند و مردم متحد میشدند؟ یارانه ها میشد ماهی 250000 تومان و همه پولدار میشدیم؟ نکند اگر احمدی نژاد رییس جمهور میشد
3-بیکاری ، تحریم ، حیف و میل بیت المال ، سیایس کاری ، دروغ جز در نتیجه به قدرت رسیدن همفکران شما و آقای توکلی است؟ روحانی هشتصد میلیارد دلار را نابود کرد؟؟؟سیاستهای روحانی باعث شد در عرض سه ماه سه قطعنامه در شورای امنیت علیه کشور صادر شود؟ روحانی اول میگفت قطعنامه ها کاغذ پاره است و بعد ها همه مسکلات را گردن تحریم می انداخت؟؟؟؟
4- حالا شما خیلی هم راجع به آمریکا هیجان زده نشوید. رشداقتصادی آمریکا نه در عرض 6 ماه اتفاق می افتد و نه نتیجه ریاست جمهوری ترامپ است . کدام یک از اعضای کابینه ترامپ به قول شما چزو نخبه ترین افراد درحوزه خود هستند؟وزیر امر خارجه اش که حتی سابقه کار دولتی ندارد؟ وزیر آموزش و پرورشش که سواد نوشتن درست و حسابی ندارد؟ رییس دفترش؟ سخنگوی کاخ سفید؟ چه کسی؟ این که پشت سر هم افراد را اخراج میکند برخلاف تحلیل آبکی شما نشانه اقتدار نیست بلکه نشانه عمق حماقت در فرایند انتخاب و استخدام است.
5- کدام رییس جمهور آمریکا تا به حال بوده است که سایر مقامات دنیا از ملاقات با او خودداری کرده اند که ملا قات آنها با ترامپ نشانه جدی گرفتن سیاستهای ترامپ ( به طور ویژه و خاص ) است؟؟؟ عزیز من طرف رییس جمهور آمریکاست دیگر ، معلوم است که رییس جمهور روسیه یا چین یا فرانسه با او دیدار میکنند.
اما معلوم است که هدف نویسنده از نگارش تنها پیداکردن بهانه ای برای حمله به دولت منتخب مردم و چاپ عکس دو نفر از اعضای تیم اقتصادی دولت به منظور ایجاد تداعی منفی بوده و نه چیز دیگر.اگرنه شما یا آقای توکلی اقتصاد دان را بگذارند رییس بانک مرکزی ، وقتی تمام دنیا شما را تحریم کرده اند ، حالا بیا ارز را تک نرخی کن. ای کاش حداقل روحانی احمد توکلی را وزیر اقتصاد کرده بود که هم ماببینیم با این همه ادعا چه میکرد و هم از بی کاری در می آمد و هم از چاپ این مقالات بی سر وته در سایت الف که نه به درد کسی میخورد و نه راهکاری ارایه میکند پیشگیری به عمل می آمد. (4512962) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۶-۰۵-۱۹ ۰۷:۳۴:۳۱
دوست عزیز، به کجا چنین شتابان؟ خیلی‌ خوبه که شما طرفدار این دولت هستید ولی‌ هر انتقادی به معنی‌ طرفداری از دولت سابق نیست. مگر در این دنیا فقط آقای ظریف، یا جلیلی، شاخص همه چیز هستند که اگر کسی‌ از آقای ظریف انتقاد داشته باشد، حتما طرفدار آقای جلیلی است یا بر عکس. دید خود را کمی‌ گسترده کنید مگر نه ، شما هم با طرفداران دولت سابق تفاوتی‌ ندارید. آنها هم میگفتند سیاست ما ، کامل و درست است، شما هم همین را تکرار می‌کنید. دوستی‌ گفته است که در این یادشت، هم به میخ زده شده هم به نعل! اشکال آن چیست؟ یعنی‌ اگر میخ کج باشد و نعل نامیزان. نباید کجی آن میخ و نامیزانی آن نعل را بیان کرد؟ نعل و میخ، هر دو برای حرکت رهوار و درست هستند. حرکت است که مهم است نه نعل یا میخ. مهم نیست که شما طرفدار این دولت هستید و یا منتقد این دولت، یا دولت گذشته. مهم این است که از سال ۱۳۸۴ تا کنون ، در حالیکه جمیعت کشور رشد کرده، چه آن دولت و چه این دولت، در ایجاد شغل برای ملت ایران، ناتوان بودند و آقای طیب نیا که وزیر دولت آقای روحانی است، می‌گوید، حتی میزان بهر وری همین میزان پایین اشتغال، پایینترین در دنیا و منفی‌ ‌ست. اینها درد است نه اینکه ما طرفدار کدام هستیم. همانطور که در متن آمد ما روزی در ایران باید به این درک برسیم که کارکرد دولت‌ها و وزرر را با شرح وظأیف و تعهدات و وعده‌ها بسنجیم، نه اینکه کارکرد این دولت بهتر از دولت گذشته بوده، پس عالیست. در آنصورت به شما قول میدهم که تا ده دولت دیگر هم اگر کارکرد آنها با دولت سأبق سنجیده شود، موفق هستند. این به آن معنی‌ نیست که دولت سابق اصلا کارکرد مثبت نداشته، ولی‌ چیزی که چه در آن دولت و چه در این دولت باید مهم باشد، برایند نتایج است که مهمترین آن نرخ اشتغال ، نرخ بهره‌وری و رشد اقتصادی است، که برایند هر دو دولت به شهادت امار و وضعیت و حتی گفته‌های خود وزیر محترم اقتصاد(پایینترین نرخ رشد و پایین‌ترین نرخ بهره‌وری) فاجعه است. کمی‌ از مسئولین و مدیران ، پاسخگویی بخواهیم، نه تعریف و تمجید. (4513161) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۶-۰۵-۱۹ ۰۸:۱۹:۰۵
دوست عزیز، چه اندازه راحت قضاوت می‌کنیم، فقط برای اطلاع، حتی یک درصد از حدسیات شما به خصوص در مورد عکسها درست نیست. خدا آخر و عاقبت همه ما را با این قضاوتها ختم به خیر کند! (4513192) (alef-11)
 
سهیل
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۱۹ ۰۹:۰۳:۳۸
بس کنید هر چیزی رو سیاسی می کنی. مقالش خیلیم علمی بود. بعدشم اونجا که کنسرتو میگه به جناح مقابل روحانی داره میتازه و نه دولت. (4513236) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۱۹ ۰۹:۰۷:۲۱
دمت گرم حرف دل ما رو زدی خدا حفظت کنه (4513244) (alef-11)
 
جواد
United States
۱۳۹۶-۰۵-۱۹ ۰۷:۵۰:۵۰
انصافا مقاله جالبی بود، آفرین به نویسنده... لپ کلام اینه که هیچ موقع نباید دشمن رو دست کم گرفت... (4513173) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.