نظر منتشر شده
۱۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 440416
ترامپ، دیوانه یا باهوش
بخش تعاملی الف - علی امیری
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۱ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۰۷:۳۳


یک هفته از آمدن ترامپ به قدرت می‌گذرد و همانطور که انتظار میرفت، برخلاف کسانی‌ که در ایران یا دنیا تصور می کنند که او دیوانه است یا حداقل تصمیمات غیر معمول می‌گیرد، همین یک هفته و به خصوص تا آنجا که به کشور ما مربوط می شود، تصمیمات ترامپ نشان می دهد یا او بسیار هوشمند است یا بسیار هوشمندانه و با برنامه بسیار حساب شده دارد مدیریت می شود.

همانطور که در یادداشت‌ قبلی‌ (ترامپ و فرصتی تکرار نشدنی‌ برای ایران) اشاره شد، و متاسفانه حالا دقیقا به واقعیت پیوسته، ترامپ هرگز به دنبال لغو یا تضعیف برجام نخواهد بود، همه چیزی که بسیار حساب شده انجام خواهد داد، فشار و محدود کردن ایران و همکاری احتمالی‌ ایران و اروپا با برنامه‌ها و ترفندهای از نوع جنگ سردی است. به عنوان نمونه بسیاری از کارشناسان، تحلیلگران و البته مردم ما همین اقدام ترامپ در محدودیت ورود ایرانیان به آمریکا را، فقط از زاویه مشکلات شخصی‌ و یا خانواد‌گی که برای دانشجویان یا خانواده‌های ایرانی‌ مقیم آمریکا به وجود می اورد، مورد بحث قرار می دهند و بسیاری از آن ها حتی آن را آنقدر مهم نمی‌دانند، چون عواقب آن شامل درصد کمی‌ از مردم ایران می شود! ولی‌ باید گفت، بسیار هوشمندانه، در واقع اقتصاد و و روابط خارجی‌ ایران و از آن ناحیه زندگی‌ کّل ملت ایران و قدرت منطقه یی آن را هدف قرار گرفته! اما چگونه:

این تصمیم، مانند و در ادامه همان تصمیم سال پیش آمریکا در مورد نیاز به داشتن ویزا برای همه شهروندان اروپای ، ژاپنی و.. که در ۵ سال گذشته به ایران سفر کرده‌اند است، یعنی ایران هرگز جای خوبی‌ برای فعالیت تجاری و اقتصادی نیست. ۶۰ تا ۷۰ درصد صندلی های شرکت‌های هواپیمایی خارجی‌، به خصوص اروپا، که بعد از برجام به عنوان اولین شرکت ها که به بازار ایران بر گشتند، همین مسافران و ایرانیان مقیم آمریکا است. حالا با این تصمیم، کلا این شرکت ها ضرر می کنند. حتی شهروندان ایرانی‌ مقیم آمریکا و دیگر کشورها همچون کانادا و اروپا، هم بعد از این جریان، ترجیح می دهند خطر نکنند و حداقل تا شش ماه آینده به ایران سفر نکنند. حالا حساب کنید، که اعتبار ایران برای سرمایه گذاری یا فعالیت تجاری با ایران، چه اندازه ضربه می خورد؟! این نشان می دهد که این تصمیم، یک برنامه بسیار عمیق و گسترده است که با فراست تدوین شده. آن ها هرگز برجام را در خطر قرار نخواهند داد، ولی‌ همه را از همکاری با ایران ناامید خواهند کرد. پیش از این صندلی های اشغال شده در پرواز شرکت‌های هوایی اروپایی به ایران، زیر ۶۰ درصد بود. حالا با این تصمیم، اصولا شاید ۲۰ درصد این ظرفیت هم به فروش نرسد، همه آنها مجبور به بازنگری و لغو گسترش همکاری خود با ایران خواهند شد. و این یعنی شرکت‌های هوایی اروپایی، به بانک ها، شرکت‌ها و موسسات مالی و اقتصادی اروپا و آسیا و ژاپن این پیغام را خواهند داد که دست نگاه دارید، ما رفتیم و ضرر کردیم، بازار و اقتصاد ایران قابل پیش بینی‌ نیست، شما تجربه ما را تکرار نکنید!

 به هر حال، متاسفانه بعد از برجام و دادن همه امتیازات اصلی‌ به طرف مقابل، به امید اینکه آن ها را بازی دادیم،  باز دستگاه سیاست خارجی ما، در حال انجام یک اشتباه استراتژیک دیگر هستند و مانند زمانی‌ که می فرمودند "هر توافقی بهتر از عدم توافق است" دارند با شدت و غلظت تاکید می کنند که "برجام تمام شده و هرگز قابل مذاکره نیست"! این یعنی‌ داریم به دست خود، در آینده، کشور را خلع سلاح و در بن بست قرار می دهیم و به آن ها این پیغام را می دهیم که هر چه شما کنید، ما برجام را عمل خواهیم کرد (هر توافقی بهتر از عدم توافق!).

تاکید مجدد و هزار باره بر اینکه برجام غیر قابل مذاکره است، یعنی‌ اعتبار دادن بیشتر و بیشتر از طرف خود ایران به آن در محافل جهانی به نفع طرف مقابل! مانند همان بازی دو قطبی پلیس خوب و پلیس بد اوباما و نتانیاهو در مورد برجام! ولی‌ حالا متاسفانه به جای آن، خود وزارت خارجه ایران و گروه ترامپ دارند آن را تکرار می کنند! و ترامپ ادعا خواهد کرد که من موافق برجام نیستم ولی‌ حالا که جهان به دنبال آن هست، به خاطر احترام به نظرات اروپا و روسیه و چین! پس به برجام علیرغم میل خود احترام می گذارم و به خاطر این احترام (چون معامله گرهستم!) در عوض باید ایران نظرات مرا تامین کند! از این بهتر برای طرف مقابل نمی شود.

 البته اگر برخی‌ از دوستان بفرمایند، در صورت کارشکنی و عدم همکاری آمریکا، ما آن ها را شگفت زده می کنیم (یعنی‌ احتمالا آنجور که آن ها تصور نمی کنند از برجام خارج می شویم یا اقدامات تلافی جویانه از این دست) نتیجه، باز به نفع آن ها خواهد بود چرا که متاسفانه مجموعه یی از اشتباهات استراتژیک در دولت قبل که برروی ضعف جهانی‌ آمریکا و یا قدرت و همکاری شرق یعنی‌ روسیه و چین و نگاه به شرق، حساب ویژه یی باز کرده بودند و تا دولت کنونی که از این طرف، بدون شناخت واقعی‌ از موازنه قدرت جهانی‌ و سیاست های چند لایه قدرت های جهانی‌، با ساده انگاری مطلق، بزرگترین نگرانی آن ها یعنی‌ نیروگاه اراک را سیمان کرد، ما را در موقعیت بدی قرار داده که انتخاب های کشور بسیار محدود است.

تنها توصیه یی که می شود در این مجال کوتاه کرد این است که ترامپ و تیم‌ و پشت پرده او را هرگز دست کم نگیریم. دیگر ارزیابی اشتباه نکنیم که تحریم بانک مرکزی ایران شوخی‌ است یا تحریم نفت ایران غیر ممکن است و یا روسیه و چین حاضر به همکاری با آمریکا در فشار به ما نخواهند شد یا مخالفت‌های داخلی‌ و جهانی‌، که قسمتی‌ از طبیعت این جوامع است و همیشه بوده است، ترامپ را متوقف می‌کند و یا تحریم جدید خلاف روح برجام است. در دنیای سیاست امروز روح و قاضی وجود ندارد، و هر چه هست، برآیند قدرت ها و کار و برنامه سیستماتیک و همان توافقات دو پهلو و مبهم برجامی با صدها راه فرار که با زیرکی و بسیار حرفه یی از سؤ آن ها در داخل توافق تعبیه شده، برای پیشبرد منافع کشورها و لابی ها است. از این رو با توجه به وضعیت اقتصادی ایران (آنها شاید بهتر از ما به مشکلات اقتصاد ایران آگاهی دارند و کتمان آن فقط باعث عدم هشیاری خودمان خواهد شد)، حرکت ایران در همان مسیری که ترامپ (بخوانید نتانیاهو) برای تقابل با ایران در پیش گرفته، دقیقا در خدمت نتانیاهو و اسرائیل است.

برای خلع سلاح ترامپ و ترامپیون بهترین راه، حرکت خلاف در مسیر تقابل (اما آگاهانه و فعال است). سخت است ولی‌ لازم است. البته برخی‌ خواهند گفت، که این یعنی نقشه آن ها به هدف رسیده، آن ها سخت گرفتند که ما عقب بنشینیم. حقیقت هم این است ولی‌ همانطور که قبلا اشاره رفت باید متوجه بود که در این بازی شطرنج، به خاطر اشتباهات استراتژیک تقابل با آژانس و شورای امنیت، و بعد با اشتباه استراتژیک برجام، کشور در برابر دو انتخاب قرار گرفته، یا عقب نشینی تاکتیکی یا درگیر شدن استراتژیک در مسیر از پیش طراحی شده نتانیاهو برای تقابل ایران با غرب به هزینه آمریکا. هشیاری و از خود گذشتگی بسیاری لازم است تا نقشه‌های آن ها را، نقش بر آب کنیم.


در پایان برای علاقمندان، یکبار دیگر، آنها را ارجاع می دهم به یادداشت (پوتین، نتانیاهو، ترامپ و امنیت ملی‌ ایران) و اعتقاد دارم که نقش راه ترامپ و تیم‌ او در مورد خاورمیانه‌ و ایران، چیزی جز آن نیست، هرچند شخصاً بسیار امیدوارم که اشتباه کرده باشم!
 
کلمات کلیدی : علی امیری
 
Romania
۱۳۹۵-۱۱-۱۱ ۰۸:۱۸:۳۷
تحلیل درستی بود که در آن بسیاری از شعارها نیز داده شد. دولت فعلی به هیچ عنوان قابل قیاس دولت قبلی نیست‌ (4142793) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۱۵ ۱۲:۵۹:۳۲
دولت قبلی خطاهای بیشمار و نابخشودنی داره . این دولت هم خطاهای متعددی داره . اما چون جامعه جهانی مثل یک جنگل می مونه که هرکی قویتره صاحب حق فرض میشه ، دولت گذشته با چهره خشک و محکمی که در جهان ایجاد کرده بود به مراتب بیشتر به امنیت ملی کمک میکرد تا دولت فعلی و نقش ضعیف و عاجزی که بازی میکنه . ..
ایران با شبح سلاح هسته ای ، هزار بار مقتدرتر از الان بود . سیاستمدارهای ما چیزی بجز آشنایی نصفه و نیمه با زبان انگلیسی نداشتن و این چیزیه که یک ... آمریکایی ، به مراتب بهتر و کاملتر بلده . چجوری میشه تصور کرد که تیم های مذاکره کننده ما در این دو دهه ، توانایی جنگیدن با اون گرگهای مزور رو داشته باشن ؟
شکست ما در برجام خیلی واضحه . مثل جاهای دیگه . کاری هم از دست کسی برنمیاد . (4148967) (alef-11)
 
کیان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۱۱ ۰۹:۰۰:۴۱
او مردی باهوش است که در حال اجرای سناریوی جدید غرب در مقابل مسلمانان و جهان است. همه می دانیم که در سیاست آمریکا هیچکس بدون دعوت و بدون برنامه ریزی سیاستمداران اداره کننده آمریکا نمی تواند در کاخ سفید حضور پیدا کند.
انتخاب آقای ترامپ یک اتفاق یا یک حادثه از دست رفته نیست، بلکه یک برنامه از پیش طرح ریزی شده است که باید دید که زمینه ساز کدام نقشه های آمریکا در جهان است. این اوضاع آمریکا ظاهرا شبیه به یک بازی بچگانه است که هیچ عقل سلیمی نمی تواند قبول کند که از سیاست آمریکا یک اشتباهی سر بزند. (4142861) (alef-11)
 
صمصام
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۱۱ ۰۹:۰۵:۰۷
با این نوشتار کاملا موافقم اما خیلی نگران یک چیزم :

خدایی نکرده شور جای شعور را بگیرد !متاسفانه در کشور ما اغلب اوقات شور بر شعور غلبه میکند ! (4142867) (alef-11)
 
سعید راد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۱۱ ۰۹:۳۴:۴۰
به نظر می رسد که امریکا اکنون از دو گزینه جنگ نظامی مستقیم با ایران و جنگ اقتصادی با ایران، جنگ اقتصادی با شدت و حدت بیشتر را انتخاب کرده است نسخه جدیدتری از تحریم های فلج کننده اوباما ، تفاوت این دوره با دوره اوباما این است که اوباما از گزینه جنگ ، جنگ غیر مستقیم و نیابتی را علیه ایران در سوریه و عراق و یمن و بحرین و لبنان به راه انداخت یک، جنگ گسترده فرسایشی، همراه با فشارها و تحریم های اقتصادی ، به علاوه فریب ساده انگاران و تحمیل برجام و متوقف کردن صنعت هسته ای که نتیجه اش برد برد امریکا شد، و اما در جنگ غیر مستقیم امریکا از بعد سیاسی و نظامی و اقتصادی شکست فاحشی را متحمل شد، ، اکنون ترامپ تاجر پیشه هرگز به جنگ نمی اندیشد زیرا اولا از دخل و خرج امریکا مطلع است ثانیا با جو منفی و هرج و مرج گونه ای که در امریکا و اروپا هرلحظه او را بدرقه می کند تا این حد بی عقل نیست که اقدام به جنگ کند موضع ترامپ در مساله جنگ سود جویانه و تدافعی است، او اکنون در پی بهره برداری نهایی از پیروزی های ایران و سوریه و عراق و حزب الله و روسیه بر داعش است و با نزدیک کردن خود به روسیه و سوریه قصد دارد پیروی نهایی بر داعش را به نام خود ثبت کند، ترامپ جرات و جربزه هیچ جنگی را علیه ایران ندارد، لذا در اندیشه جدا شدن از ناتو است، و با موقعیت کنونی و دو دستگی که در امریکا و اروپا و سران کشورها که نسبت به او پیدا شده می داند اگر دست به هرگونه اقدام جنگی بزند تصویر هیتلری جدید از او ساخته می شود و نه یک قهرمان ، ترامپ به جای جنگ، در اندیشه رقابت اقتصادی با چین است، و به دنبال یک جنگ تمام عیار اقتصادی علیه ایران است، اولین قربانی آن هم ، همین دیپلمات ها و حقوقدان هایی هستند که کلید به مردم نشان دادند و جام پر از خالی برجام را تحویل گرفتند،
راه حل فقط یک چیز است و آن وارد شدن هوشمندانه و شجاعانه در این نبرد اقتصادی با امریکاست در دو جنبه ایحابی و سلبی آن ، جنبه ایجابی آن اجرای دقیق اقتصاد مقاومتی است همانگونه که مد نظر رهبری است و جنبه سلبی آن شناسایی تمام نقاط ضعف و آسیب پذیراقتصاد امریکا و وارد کردن ضربات مهلک و برنامه ریزی شده و هوشمندانه بر اقتصاد امریکاست، که می تواند از طرق مختلف صورت پذیرد یکی از عرصه های آن جنگ سایبری است، عرصه دیگر دیپلماسی اقتصاد محور با مشارکت کشورهای چین و روسیه است، عرصه دیگر ایجاد هزینه اقتصادی و امنیتی برای ورود و خروج صادرات انرژی و واردات کالا از تنگه هرمز، و صدها مورد دیگر که اذهان مبتکر و خلاق اندیشمندان مومن و انقلابی و متخصص ما می تواند ارائه دهند و عملیاتی کنند، واقعیت این است این دوره دوره نبرد و جنگ اقتصادی، تمام عیار با امریکاست ، نه دوران مذاکره و خوش خیالی و دست و دلبازی و اعتماد به دشمن .
و باید از لاک مغلوبیت و محکوم به فنا بودن در برابر امریگا بیرون آمد و در قواره ایرانی مقتدری که میتواند در زمینه اقتصادی هم پنجه در پنجه امریکا در افکند و به منافع اقتصادی و حیاتی امریکا ضربات مهلک وارد کند ظاهر شد، اگر این راه تجربه شود امریکا متوجه خواهد شد هر تحریمی چند برابر ضرری را که متوجه ایران می کند متوجه اقتصاد امریکا خواهد کرد ، و راهی جز رفع همه تحریم ها نخواهد داشت. (4142906) (alef-11)
 
حسین س
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۱۸ ۲۰:۲۹:۰۹
امریکا دیگه از بابت هزینه جنگ با ایران نگرانی ندارد چونکه دلارهای نفتی عربستان وکشورهای عرب غیر همسو ودشمن با ایران را پیشا پیش به خدمت گرفته است. (4154459) (alef-11)
 
سعید تمر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۱۱ ۰۹:۳۸:۳۱
از قلم قدرتمند آقای امیری لذت بردم.
تحسین برانگیز است. (4142911) (alef-3)
 
United States
۱۳۹۵-۱۱-۱۱ ۱۰:۵۶:۱۶
اینکه برخی‌ از دوستان که شاید هرگز در آمریکا حضور فعالی‌ در جامعه آن نداشتند، به راحتی‌ می‌گویند که آمریکا را مهاجران از کشورهای آسیا و آفریقا ساختند و حالا با عدم ورود آنها ضرر خواهند کرد، نشان میدهد، اصلا هیچ شناختی‌ در جامعه آمریکا و اصولا آمریکای شمالی ندارند.. مثلأ دوستان میفرمایند، که ایرانیان آمریکا یا کانادا، از با سواد‌ترین و تحصیل‌کرده‌‌ترین جوامع اقلیت آمریکا و کانادا هستند. این امر درست است، ولی‌ این هرگز به این معنی‌ نیست که آنها نقش کلیدی یا تاثیر گذار در این جوامع دارند. در آمریکا ، کانادا و اروپا، شما امکان ندارد درآمد ثابت و خوبی‌ داشته باشید(نه کار ساعتی‌ به عنوان کارگر) و اداره مالیات آنها نداند. جالب است که بدانید از نظر درآمد ساخته شده در این جوامع و مالیات پرداخت شده، اقلیت ایرانی‌، دارای کمترین درآمد در آمریکا و کانادا است!، حتی کمتر از درآمد جمییت مهاجر از کشورهای آفریقایی و آسیایی!!!... البته از طرف دیگری هم درست است که خوشبختانه با این وجود،بیشتر جمعیت ایرانی‌ علیرغم این درآمد بسیار پایین، دارای زندگی‌ بسیار خوب و مرفهی در آمریکا و کانادا هستند. جواب را باید در همان پول و دلار نفتی‌ به نسبت ارزان در ایران یافت، که توسط برخی‌ از این دوستان، از ایران به صورت سازمان یافته و سیستماتیک وارد سیستم اقتصادی آمریکا و غرب میشود، و خرج میشود. اگر درآمد آنور آب نبود، بسیاری از این افراد، حتی نمیتونند یک دلار در آمریکا و کانادا درآمد حقیقی‌ و پایا داشته باشند. البته مثلأ در جمعیت یک میلیونی ایرانیان آمریکا، بسیار تابیی است که ۵۰ هزار نفر یا ۵ درصد هم دارای شغلها حرفه یی و درآمد بالا باشند، همانطور که در جمعیت سیاه پوستان آمریکا هم اقلیتی سوپر ثروتمند وجود دارد، ولی‌ اصل همان متوسط درآمد اقلیتها است که به مراتب از اقلیت سفید پوست کمتر، و به همان نسبت و حتی بسیار شدید تر، تاثیر گذاری آنها در آمریکا و جوامع میزبان کمتر است. فقط این موارد گفته شد، که واقعیت را آنجور که هست ارزیابی کنیم و بر اساس آن تصمیم بگیریم، نه آنجور که رسانه‌ ها، گزارش میکنند یا دوست داریم باشد. (4142988) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۱۵ ۲۲:۵۳:۴۲
تازه به نظر من ایرانیها از بی اثرترین افراد در اروپا و آمریکا هستن . هرگز دیده نشده که اونها بخوان و یا بتونن از منافع ایران در مقابل کشوری که در اون ساکن هستن دفاع کنن . برخلاف چینیها یا خود آمریکاییها و اروپاییها که در هرجای دنیا باشن از منافع کشور خودشون دفاع میکنن . ایرانیها فقط سعی میکنن همرنگ جامعه اونجا بشن تا کمتر خطر اخراج و گرفتاری داشته باشن . مسخره ست که فکر کنیم بود و نبود همچین افرادی در سرنوشت اون جوامع اثری داره . ساده بخوام بگم ، آمریکا یا اروپا هیچ آسیبی از فشار آوردن به ایران و ایرانیها نمیبینه !!! (4149769) (alef-11)
 
فضلی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۱۷ ۱۱:۵۸:۴۲
برای تقابل با برنامه های ضد ایرانی ترامپ اتفاقا او را باید عاقلی بسیار هوشمند فرض کنیم که کم نیاریم وبرای نقشه هایش برنامه تقابلی مناسب داشته باشیم (4152085) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.