نظر منتشر شده
۸۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 208317
نقدی بر تحلیل دوگانی از عملکرد اقتصادی دولت‌های نهم و دهم
بخش تعاملی الف - میثم ظهوریان، 22 آذر 92
تاریخ انتشار : جمعه ۲۲ آذر ۱۳۹۲ ساعت ۱۱:۲۱
دوگان‌ها وسیله‌ای برای انتخابی مطلق بین دو قطب مخالف می‌باشند. اگر چه دوگان‌سازی علمی ریشه در علم ریاضی و رایانه دارد، اما استفاده از آن‌ها در علوم اجتماعی نیز به شکل روزافزونی قابل مشاهده است. در واقع بسیاری از دانشمندان علوم اجتماعی از دوگان‌ها برای ساده‌سازی فهم مسائل استفاده می‌کنند تا مخاطب را به فهم بهتر معانی مستتر در واقعیات پیچیده اجتماعی رهنمون کنند.

علی‌رغم مزایای غیرقابل انکار دوگان‌ها در تسهیل فهم مسائل پیچیده نقطه ضعف این ابزار در این مسئله است که دوگان‌ها قابلیت فهم پیچیدگی‌های موجود در پدیده‌ها و روابط بین اجزای مختلف آن را ندارند. بر همین اساس است که حتی در علوم طبیعی نیز منطق فازی برای حل نقاط ضعف نظام دوگان‌بین ارسطویی ابداع شد . علی‌رغم این مسئله همچنان استفاده افراطی از دوگان‌ها در برخی از عرصه‌های اجتماعی که پیچیدگی بسیار بیشتری نسبت به علوم طبیعی دارند، گفتمان غالب است.

نگاهی کوتاه به عرصه فعالیت‌های سیاسی در کشورمان نیز نشان دهنده غلبه این گفتمان که در تحلیل مسائل رنگی جز سیاه و سفید نمی‌شناسد ، می‌باشد. عرصه‌ای که در آن اگر نقدی بر دولت احمدی‌نژاد و دفاعی از برنامه‌ای در دولت روحانی انجام شود، گوینده ممکن است از سوی عده‌ای به عاملیت و مزدوری جریان تکنوکراتیک منتسب به هاشمی رفسنجانی و اگر بر خلاف این اقدام نقدی بر دولت روحانی و دفاع از دستاوردی خاصی در دولت احمدی‌نژاد صورت گیرد ، به وابستگی به جریان انحرافی متهم شود.

نگارنده به عنوان فردی که در گذشته بارها از سوی برخی مدافعان افراطی دولت‌های نهم و دهم چنین اتهاماتی را پذیرا بوده است، این مقدمه را برای ورود به بحثی نگاشته‌است که در فضای سنگین کنونی که انداختن بار تقصیر هر مسئله و مشکلی در مسائل متنوع اقتصادی و اجتماعی بر عهده دولت پیشین سکه رایج است، ممکن است شنا کردن بر خلاف مسیر آب محسوب شود.

طبیعتا این مطلب به معنای بی‌اشکال بودن و یا کاملا مثبت بودن نتایج اقتصادی دولت پیش نیست و تنها انتقادی است به همان نگاه مطلق‌نگر سیاه و سفید که در تحلیل کارکردهای اقتصادی دولت پیشین به صورت گزینشی تنها به آماری می‌نگرد که به درستی ممکن است جنبه‌های منفی اقتصادی کارکرد دولت پیشین را ارائه کند.

همچنین در این مطلب برای قابلیت استناد بالاتر و بیشتر از مقایسه تطبیقی میان برخی گزاره‌های رایج در مورد عملکرد اقتصادی دولت پیشین با آمار ارائه شده از نمودارهای قابل دستیابی در سایت معتبر اقتصادی http://www.tradingeconomics.com که شاخص‌های اقتصادی معتبری را از بیش از ۲۰۰ کشور جهان را در خود جای داده است، استفاده شده است که هر یک از خوانندگان این مطلب می‌توانند خود نیز با ورود به سایت مذکور از طریق ابزارهای ارائه شده به تحلیل روند شاخص‌های مختلف کشور در بازه‌های زمانی دلخواه بپردازند.

گزاره ۱: دولت نهم و دهم بدهکارترین دولت پس از انقلاب است.


همان‌طور که در نمودار بالا قابل مشاهده است، گزاره اول این مطلب نه تنها صحیح نمی‌باشد که دقیقا عکس آن صادق است. به عبارت دیگر شاخص میزان بدهی دولت به سرانه تولید ناخالص داخلی که مهمترین معیار در تحلیل میزان بدهی‌های دولت و قابلیت بازپرداخت آن می‌باشد از میزان ۲۵٪ در ابتدای دولت نهم به ۱۰٪ در انتهای آن دولت تقلیل یافته‌است و البته این شاخص بالاترین میزان خود را نیز در سال ۱۹۹۹(معادل سال ۱۳۷۸) تجربه کرده‌است.

گزاره ۲: بیشترین کاهش ارزش پول رسمی کشور در دولت‌های مذکور رخ داده‌است.


نمودار سایت در مورد نرخ برابری پول ملی با دلار اگر چه به دلیل محدودیت‌بازه زمانی و اتکا به نرخ دولتی به جای نرخ بازار آزاد که اکثر مردم با آن سر و کار دارند، چندان قابل اتکا نمی‌باشد، اما نشان دهنده این است که مشابه اتفاق سال ۹۱ در تغییر ناگهانی نرخ ارز قبلا نیز در کشور سابقه داشته است.

البته آمار نرخ آزاد ارز در کشور نیز به سادگی از سایر منابع قابل دستیابی است که اگر آن را در بازه‌های شروع و پایان کاری هر دولت بررسی کنیم، نشان می‌دهد که نرخ آزاد دلار در طی سال‌های حاکمیت دولت مختلف از ۲۷ تومان در سال ۱۳۶۰ به ۹۶ تومان در ۱۳۶۷ (حدود ۳.۵ برابر) ، ۴۷۸ تومان در سال ۷۶ ( حدود پنج برابر)، ۹۰۴ تومان در سال ۷۶(حدود دو برابر) و ۳۱۰۰ تومان در پایان فعالیت دولت فعلی در حدود ۳۱۰۰ تومان (حدود سه و نیم برابر) افزایش یافته است که البته باید توجه داشت بیشتر افزایش در دولت فعلی نیز پس از تحریم‌های بانکی کشورمان به وقوع پیوسته‌است. البته این نکته نیز که کاهش ارزش پول ملی به اعتقاد برخی از کارشناسان با توجه به نرخ تورم داخلی موجود به نفع بخش تولید کشور می‌باشد نیز نکته‌ای جداگانه است که با توجه به باور عمومی به منفی بودن این شاخص در این بخش به آن اشاره نمی‌شود.

گزاره سوم : در دوره دولت قبل واردات کشور زیاد و صادرات کم شده است و به طور کلی تجارت جهانی ایران تضعیف شده است.


دو نمودار بالا نشان‌دهنده این می‌باشند که اگر چه همان‌طور که قائلین به گزاره سوم معتقدند واردات در دوره قبلی به شکل قابل توجهی افزایش داشته‌است، اما در کنار آن صادرات کشور نیز افزایش قابل توجهی داشته‌است. بر این اساس بهتر است برای بررسی عملکرد دولت در حوزه تجارت جهانی،از شاخص تراز تجاری کشور استفاده نمود که در نمودار زیر تغییرات این شاخص در طول سال‌های مختلف را مشاهده می‌کنید.


همان‌طور که در نمودار مشخص می‌باشد، تراز تجاری کشور نیز تا سال ۲۰۱۲ به نحو قابل توجهی مثبت‌تر شده‌است و از این جهت می‌توان آن را یکی از وجوه عملکرد مثبت دستگاه‌های مرتبط با تجارت خارجی در دولت قبل دانست.

گزاره چهارم : میانگین قدرت خرید مردم در دولت قبل کاهش داشته‌است.


بهترین شاخص برای سنجش قدرت خرید شاخص «تولید سرانه داخلی بر مبنای برابری قدرت خرید» است که همان طور که در نمودار بالا مشخص است این شاخص نیز بر اساس آمار بانک جهانی حداقل تا سال ۱۳۸۹ به شکل قابل توجهی افزایش داشته‌است.(آمار مربوط به سال‌های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ در سایت مذکور موجود نبود که البته می‌توان حدس زد که در سال ۲۰۱۲ با توجه به رشد منفی اقتصادی این رقم کاهش داشته‌است)

گزاره پنجم : بالاترین تورم مربوط به دولت‌های نهم و دهم است.


نمودار بالا نشان دهنده تورم کشور از سال ۱۳۷۱ تا ۱۳۹۲ می‌باشد که می‌توان ناصحیح بودن گزاره پنجم این مطلب را در آن مشاهده نمود.

گزاره ششم: فاصله طبقاتی و درآمدی در دولت‌های مذکور شدیدا بالا رفته است.


مهمترین شاخص در برآورد فاصله درآمدی در اقتصاد ضریب جینی می‌باشد که کاهش آن به معنای کم شدن فاصله طبقاتی می‌باشد. همان طور که نمودار بالا نشان می‌دهد بر خلاف گزاره ششم این شاخص نیز بعد از رشد در سال اول دولت نهم در سال‌های بعد و به ویژه پس از طرح هدفمندی یارانه‌ها به نحو قابل توجهی کاهش داشته‌است که به معنی کم شدن فاصله طبقاتی می‌باشد. همچنین آمار بانک مرکزی نشان دهنده ادامه کم شدن این شاخص در سال ۱۳۹۱ می‌باشد.

گزاره هفتم : در مجموع وضعیت توسعه و پیشرفت کشور در سال‌های ۱۳۸۴ تا ۹۲ بحرانی بوده است.


مهمترین شاخصی که در زمینه پیشرفت و توسعه کشورها هر ساله توسط سازمان ملل متحد منتشر می‌شود شاخص توسعه انسانی می‌باشدکه برآیند مجموعه‌ای از شاخص‌های مختلف مربوط به توسعه کشوها می‌باشد.همان طور که در جدول بالا مشخص است این شاخص نیز در طول سال‌های ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۱ به شکل قابل توجهی ( از ۰.۶۸۵ به ۰.۷۴۲) افزایش داشته است. نگاهی به نمودار زیر نیز نشان دهنده این است که کشورمان در این شاخص در سال ۲۰۱۲ برای اولین بار به متوسط میزان توسعه یافتگی کشورهای پیشرفته جهان رسیده است. همچنین رشد این شاخص نیز در طول سال‌های مذکور بسیار سریع‌تر از میانگین رشد جهانی این شاخص می‌باشد.


این مطلب به این معنی نیست که دولت‌های نهم و دهم در تمام شاخص‌های اقتصادی موفق بوده‌اند و طبیعی است که برخی شاخص‌های اقتصادی نیز وجود دارند که در دولت‌های سازندگی و اصلاحات ممکن است رشد بیشتری از دولت‌های نهم و دهم داشته‌باشند. اما باید توجه داشت که سیاه یا سفید ‌نمایی مطلق عملکرد دولت‌های مختلف به علت این که منعکس کننده واقعیت‌های اجتماعی نمی‌باشد و بیشتر حاصل مدل تفکر دوگانی غالب در عرصه سیاسی کشور می‌باشد، عملا امکان درس گرفتن دولت‌های آینده از نقاط قوت و ضعف هر یک از دولت‌های پیش از خود را از بین می‌برد.
 
کلمات کلیدی : میثم ظهوریان
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۱:۲۶:۲۷
از دولت به ویژه وزرای اقتصادی، کارشناسان و رسانه ها و مطبوعات درخواست می‌شود به علل و عوامل گرانی‌های یک سال اخیر به ویژه در بحث خودرو و آجیل که ارتباط چندانی هم به ارز و... ( با توجه به تولیدات داخلی و داشتن ذوب‌آهن،‌مس، فولاد، آلومینیوم و پسته و بادام و...) نداشت بپردازند و با عوامل اصلی آنها که به افزایش بی‌رویه قیمت‌ها دامن زدند برخورد نمایند. (1839017) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۴:۲۴:۱۰
تمام این اتفاقات کار مافیایه .............. میباشد. با کمی دو دو تا میشه به این نتیجه رسید که دستهای پشت پرده و ناراحت از احمدی مسبب هشتاد درصد نابسامانی اقتصادی در سال آخر ریاست جمهوری آقای احمدی بودند و این هم بخاطر ضرباتی بود که او بر پیکر این باند مافیایی معروف وارد کرد.

خیلیها میگن وضع مردم بد شده که نشده دلیلش هم اینهمه شلوغی بازار و خرید خودروهای گرانفیمت و مسافرتهای آنچنانی در کل اگر از روی عدالت نگاه کنیم نه از روی بغض و کینه, متوجه میشویم که وضع قریب به هشتاد درصد مردم خیلی بهتر از دوران قبل از اقای احمدی شده. (1839348) (alef-13)
 
آریابان
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۸:۳۸:۵۲
به سادگی میشه دریافت که چنانچه برخلاف شعار های روی !!!! دیوار ها رفتار نمی کردند و " خدا " را همه جا حاضر و ناظر می دیدند :
دیگه نه از بی لیاقتی ، بی تدبیری ، بی برنامگی ، غصب کردن جایگاه مدیران مدیر ، مدیران آچار فرانسه ای !!!! ، سوء مدیریت ، و..... خبری بود ، نه از عوامفریبی ، رانت- بلعی ، رشوه ، پارتی بازی ، فامیل سالاری و ......؛
آیا جز این بود که برخی به دنبال این خواسته بودند که :
خدایا ؛ شری از قماش اقتصاد خارجی ( تحریم ) برسون که خیر ما در اون باشه !؟!؟!؟!؟!؟!؟!؟
آیا کسی میتونه تقصیراینهمه کاستی و ناراستی ها را به گردن تحریم ها بندازه ؟!؟!؟!؟!؟ (1839708) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۲۰:۲۲:۰۷
تمام کارها و اقدامات دولت باید نتیجه ملموس برای مردم و کارشناسان داشته باشد و آن چیزی که خیلی ساده و مردم فهم است اینکه آقای احمدی نژاد و همکارانشان نتوانستند تورم و بیکاری را کاهش دهند هیچ بلکه بیشتر هم شد ولی دولت خاتمی توانست (1839845) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۴:۲۶:۰۱
معمولاً رشد اقتصادی مهمترین شاخص اقتصادی هست که مثل معدل کل دروس دانش آموز هست و وقتی منفی 5 درصد شده دانش آموز مردود هست و نمیتوان با گفتن سیاه و سفید نبینید و خاکستری نگاه کنید و مثلاً با نگاه به نمره انشاء او که استثنائاً 11 شده نکته سفیدی در آن دید. (1839352) (alef-13)
 
رضاا
۱۳۹۲-۰۹-۲۳ ۱۰:۳۱:۱۴
علی جون
تحریم بانک و نفت و طلا کشکه دیگه
جهت اطلاع دوستان بگم:
تورم 6 ساله دولت اصلاحات برابر با 6 ساله احمدی نژاده
به جای اینکه ترش کنید بگید نه ، برید نسبت شاخص تیر 84 به تیر 76 رو با شاخص تیر 92 به تیر 84 مقایسه کنید
تازه اون دوره کار مهم اقتصادی خاصی نداشتیم اما این دوره بنزین و هدفمندی و مسکن مهر و غیره که تو اقتصاد تاثیر داره رو داشتیم (1840779) (alef-13)
 
10r
۱۳۹۲-۰۹-۲۳ ۱۵:۰۵:۰۳
خادم مظلوم، دکتر محمود احمدی نژاد (1841391) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۴:۴۱:۵۰
بزرگترین حسن آقای احمدی نژاد این بود که درس و آینه عبرتی شد برای دولتهای بعدی.
با توجه به آماری که داده شده و توان کم تجربی آقای طیب نیا در اداره یک اقتصاد بحران زده، از آقای روحانی عزیز خواهش می کنم یک تیم مشورتی قوی با تجربه جدید (اعم از منتقد یا مشوق) در کنار وی قرار دهند.
دوست نداریم 4 سال دیگر نمونه همین تحلیلها رو در رابطه با اقتصاد دوران شما بشنویم. (1839378) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۹:۳۹:۳۰
دولت تدبیر امید دلار را 2600 تومان تثبیت کرد در صورتی که دولت قبل با ایجاد بازار مبادله ارز در صدد کاهش نرخ تدریجی آن بود

تمام خدمات دولتی یا مرتبط با دولت توی این 100 روزه گران شده
از خدمات صدور گذرنامه - گواهی نامه گرفته تا بلیط قطار
قطار تندرو بین یزد-تهران شده نفری 28500 تومان مگر این چند روزه چه اتفاقی افتاده است (1839796) (alef-10)
 
حامد
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۲۱:۵۸:۱۱
در هر قضاوتی در مورد دولت قبلی باید این موارد را مد نظر قرار داد :
1- بحران جهانی اقتصاد
2-تحریم های گسترده اقتصادی
3- خشكسالی سالهای اخیر
4-فتنه ی بزرگ سال 88
5-سیاه نمایی ومخالفت برخی جریان های داخلی
6-اجرای طرح بزرگ و راهبردی هدفمندی یارانه ها

اگر منصف بودیم و این شرایط را همراه با نقاط ضعف وقوت گفتیم ، آنوقت واقعا راستگو هستیم . (1840018) (alef-13)
 
عباس متین
۱۳۹۲-۰۹-۲۳ ۰۷:۳۲:۲۹
ببینید دوست عزیز
یه بحث خیلی ساده ست
وقتی اقتصاد شما مطلقا بسته نباشه
یعنی یکسری تعاملات با دنیا دارین
که در اینجا تعاملات اقتصادی مد نظر ما هستش
خوب
فرض کنیم شما یک تولید کننده پسته هستین
قیمت جهانی پسته هم همون مثلا 20دلار باقی مونده
خوب
دلار قبلا 1500 بود
الان شده 3000 تومان
یعنی اگه شما پسته رو صادر می کردین
با دلار 1500، 30000 تومان به ازای هر کیلو گیرتون میاد
الان با دلار 3000، 60000 تومان
خوب
برای چی شما باید پسته رو به همون قیمت سابق بفروشین
حتما این کار رو نمیکنین
در مورد فولاد، مس و ... هم همین بحث برقراره (1840409) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۴ ۰۸:۵۲:۰۴
بر اساس این گزارش دولت راستگویان از دولت قلب دروغگوتر میشه که!!!!!!!!!! (1843068) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۴ ۰۹:۱۱:۵۰
مظلومیت احمدی نژاد و دشمنی همگان از شروع تا پایان کارش نکته ای قابل توجه است. البته نقص های مهمی هم داشته است که قابل انکار نیست. (1843097) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۱:۲۹:۴۸
همه اینها درست، ولی در اقتصاد چیزی که بسیار مهم است ارزیابی و رضایت آحاد ملت از عملکرد اقتصادی است که ارقام نمی‌تونند آن را تغییر دهند، مثلأ شوروی در سالهای آخر قبل از فروپاشی بالاترین سرانه‌های تولید نفت ، گاز، فولاد، سیمان ، دکتر، تخت بیمارستان، دانشجو، دانشگاه و... را در دنیا داشت ولی مردمش هیچ رفاهی را احساس نمی‌کردند! (1839022) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۲۳:۰۵:۲۵
شما مطمئنی خوندی متن مقاله رو؟؟؟ حالا الف یه کار خلاف رویه زردش کرده و یه مطلب خوب زده، شما اول بخون بعد زارپ نظر بذار (1840138) (alef-13)
 
حیات
۱۳۹۲-۰۹-۲۳ ۰۱:۴۴:۴۱
یک قسمتش به خاطر این بود که دولت قبل رسانه نداشت، و یا بهتر است بگوییم رسانه معقول نداشت
همچنین در عوض منتقدین بی انصاف و مخالفین مغرض کم نداشت (1840341) (alef-13)
 
حسین
۱۳۹۲-۰۹-۲۴ ۱۳:۱۴:۱۹
این به خاطر جو روانی غرب علیه ایرانه. (1843639) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۵ ۱۱:۳۳:۲۰
به نظر می رسد در حال حاضر رضایت مردم ذهنی است تا عینی. یعنی ممکن است شاخص ها پیشرفت داشته باشد اما به گونه ای وضعیت کشور توسط رسانه ها نشان داده می شود که مردم احساس نارضایتی کنند. یا ممکن است شاخص ها کاهش یابد اما مردم احساس نارضایتی نداشته باشند (1845791) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۱:۳۱:۳۲
توزیع ناعادلانه بودجه در کشور موجب شده که هنوز جمعی از هموطنان عزیز در بعضی از استان‌های کشور از نیازهای اولیه محروم باشند. (1839028) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۱:۳۱:۴۶
چرا باید علی‌رغم افتتاح پروژه‌های عظیم اقتصادی در کشور به دلیل سیاست غلط اقتصادی شاهد باشیم که دو درصد جامعه از امکانات 60 درصدی برخوردارند؟ (1839030) (alef-1)
 
ایرانی
۱۳۹۲-۰۹-۲۳ ۰۹:۱۵:۴۰
این اعدا رو از کجا درآوردی؟ (1840576) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۱:۳۳:۰۱
کسانی که هر از چندگاه قیمت کالاها و اجناس و همچنین مواد خوراکی را افزایش می‌دهند و مشکل درست می‌کنند به این آیه از قرآن توجه ندارندکه خداوند می‌فرماید: اگر به یکدیگر رحم نکنید و مرتکب ظلم و اجحاف بشوید خداوند هم به شما رحم نخواهد کرد. (1839033) (alef-1)
 
مهدی
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۱:۵۳:۵۸
سلام
شما هم که داری مثل احمدی نژاد حرف میزنی
اینها چه شاخصهایی هستند که من به عنوان یک عضو جامعه و کارمند دولت احساس نمیکنم. قدرت خریدم پایین اومده همه چیز هم گرون شده واقعیت بازار اینهاست . نه اماری که شما از فلان سایت نقل میکنید. به جای اتکا به اماری که همه اطلاعاتش حساب شده ارایه شده سری به بازار بزنید و یه نگاهی هم به جیب طبقات ضعیف جامعه بندازید اونوقت متوجه میشید که تو این سالها چه بلایی سر جامعه دراومده امثال زنجانی ها چقدر زیاد شدند و به بهای ساخت کاخ توسط افرادی مانند زنجانی .گروهایی چون پدیده ها و اختلاسهای میلیاردی و حاتم بخشی های مرتضوی چه افرادی کوخ نشین و بیچاره شدن یه بار هم شده از اون اتاقهای گرم مجلس بیرون بیایید و اوضاع جامعه را از نزدیک ببینید به خدا ثواب داره
می دونم منتشرش نمی کنید اما لااقل میدونم که میخونید (1839061) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۲۳:۱۴:۱۴
یک کلام بگو حرف منطق قبل نمیکنم فقط اگر به احمدی توهین کنید خوشم میاد (1840160) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۳ ۰۰:۵۰:۳۴
من چیزی را قبول دارم که قابل اندازه گیری باشه، نه نظرات سلیقه ای شما که متاثر از تخریب های رسانه ها در دوسال اخیر است (1840309) (alef-13)
 
azad
۱۳۹۲-۰۹-۲۵ ۱۴:۲۷:۵۳
مقایسه کن که سال 84 تو خونه ات چی داشتی؟ چه ماشینی سوار می شدی؟ چند بار مسافرت می رفتی؟ برای خرید شیر چقدر باید تو صف می ایستادی؟ اوضاع صف بنزین چطور بود؟ چه تاکسی سوار می شدی؟ جلوی تاکسی چند نفره سوار می شدین؟

اگر همه اینها رو مقایسه کردی و باز هم به این نتیجه رسیدی که زندگی در دوران احمدی نژاد سختتر شده، اون وقت حق با شماست.
اما اگر دیدی که هم وسایل منزل بیشتر شده، هم اوضاع تاکسی و بنزین بهتر شده، هم اجناس کوپنی و آشغال جمع شده، هم برای خرید شیر مجبور نیستی توی صف بایستی؛ اون وقت به این فک کن که شاید کسانی که منفعتشون آسیب دیده بود باعث این حمله های رسانه ای به دولت احمدی نژاد شدن و ماست رو سیاه جلوه دادن. (1846291) (alef-13)
 
علی اصغر نجابت
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۲:۰۱:۴۹
سلام
بالاخره یکی حرف حساب زد و همه چیز را سیاست زده و جناحی نگاه نکرد
لطف کنید اسم نگارنده را هم بنویسید که وقتی در متن از نگارنده صحبت می شود بدانیم کیست (1839072) (alef-1)
 
توحید
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۲:۰۴:۱۵
درود به تو
اینکه یکی رو کاملاً بکوبیم درست نیست
از احمدی نژاد که بگذریم، سر چهار یا هشت سال آینده برای جناب روحانی هم ممکنه اتفاق بیافته این رفتار زشت !

ایشالا که انصاف همیشه سرلوحه همه نقد و تحلیل ها باشه (1839075) (alef-1)
 
مجتبی
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۲:۲۱:۳۸
متاسفانه تا به حال شاهد بیان نقاط مثبت دولت های نهم و دهم توسط دولت جدید نبوده ایم.
ما معتقدیم که احمدی نژاد نقاط منفی زیادی داشته اما نقاط مثبت زیادی هم بوده (1839103) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۳:۲۸:۰۴
یکی شو مثال بزن بقیه پیشکش! (1839261) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۷:۴۹:۴۷
باعث خجالت است كه مردمي كه ادعاي فرهيختگي مي كنند وقتي با يك تحليل درست علمي مواجه مي شوند فقط بخاطر سليقه سياسي كوركورانه انتقاد مي كنند ٤ ساله آينده را هم خواهيم ديد (1839635) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۸:۱۹:۲۱
190000 سانتریفوژ................................................. (1839677) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۵ ۱۱:۳۴:۲۰
معلومه این مقاله رو نخوندی (1845795) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۲:۲۴:۱۱
اینجور که تو نوشتی ما در بهشت بودیم هشت سال خبر نداشتیم
اقا والله ما هر چی داشتیم از دست دادیم این چه امارهای احمدینژادی (1839105) (alef-1)
 
نازیلا
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۲:۳۴:۱۰
پس معلوم شد چرا اقای روحانی و اطرافیانش از مناظره می ترسند این اقایون که ادعای راستگویی می کنند (1839126) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۳:۳۰:۰۰
شما هم که مثل رفیقت کلا دروغ نمیگی!!!! (1839265) (alef-13)
 
]داداشي
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۲:۵۰:۱۹
خدا پد ومادر شما را بيامرزه با اين تحليل علمي -مرديم از سياه نمايي ها دراين جند ماه (1839180) (alef-1)
 
عارف
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۷:۴۵:۳۱
شما هم ظاهرا از دولت قبلی بی حساب و کتاب بهت رسیده واسه همین بیان واقعیات تلخ کشور اعم از رکود و تورم و بیکاری و .. از نظر شما سیاه نمایی قلمداد میشه! (1839631) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۴ ۰۱:۰۸:۰۶
هر کس مثل من فکر نمی کنه، پول گرفته ! فقط من درست میگم (1842890) (alef-13)
 
حمید
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۲:۵۴:۰۹
در تمامی موارد یک مسئله بی نهایت مهم را در نظر نگرفته اید و آن درآمد غیرقابل مقایسه دولتهای نهم و دهم است. معلوم است که با واردات ماشینهای لوکس و غذای سگ و ... تجارت خارجی ایران افزایش می یابد؛ معلوم است که با این درآمد وحشتناک GDP ایران بالا رفته و درصد بدهی وحشتناک این دولت نسبت به GDP پایین می رود؛ معلوم است با تزریق مسخره نقدینگی وحشتناک به جامعه قدرت خرید مردم برای یک دوره کوتاه و ناپایدار بالا می رود و همچنین بقیه موارد! (1839191) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۸:۴۱:۴۰
چقدر خوبه که می بینم یک نفر دیگه هم قبل از اینکه من نظری بدم با من هم عقیدس و من لازم نیست برای بیان مطالبم خودمو به زحمت بندازم. (1839712) (alef-10)
 
مجید
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۹:۲۲:۲۷
از یه طرف میگید تحریم بودیم و نفتمون رو نمیخریدند از یه طرف میگید درامد دولت خیلی بالا بوده؟
این تناقض رو چطوری حل میکنی؟ (1839774) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۲۱:۰۹:۴۴
ببخشید میشه بگید نرخ رشد منفی 5 وتورم بالای 40 درصد و بیکاری وحشتناک و عدم تطتابق دخل و خرج مردم کجای این تحلیل جای می گیره؟ امار و تحلیل آماری که صد در صد با واقعیت و شواهد موجود در تناقص هست به چه دردی می خوره؟ از علم و امار باید استفاده بشه برای کاهش مشکلات نه توجیه عزیز دل (1839941) (alef-13)
 
امير110
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۳:۰۱:۳۱
ميگن تجزيه كردنت خوبه اما تركيب كردنت چطور؟ نويسنده محترم نگاه به كشور سيستمي است خودت بگو در جميع جهات وضعيت اقتصادي كشور در 8 سال گذشته بهبود پيدا كرد يا به قهقرا رفت؟ (1839215) (alef-1)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۶:۵۹:۲۶
اگه منظورت از کشور، تهران نباشه، آمارها منطقی به نظر میرسه (1839588) (alef-10)
 
امير110
۱۳۹۲-۰۹-۲۴ ۱۵:۵۰:۲۴
تورم 40 درصدي - بيكاري 20 درصدي - افت ارزش پول يك سوم - افزايش ميزان خشونت و ... در جامعه - افزايش نا1طميناني - 5 برابر شدن قيمت دارو - اگر تركيب اين آماره ها كه به آن " احساس رضايت از زندگي" گفته مي شود منطقي است پس بچرخ تا بچرخيم. ببينيم چه كساني ضرر مي كنند تهراني ها يا كل كشور. (1844052) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۳:۱۳:۵۸
بسیار منصفانه. ممنون از الف (1839233) (alef-13)
 
عارف
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۷:۴۶:۳۴
ظاهرا وضعت خوبه و از ریخت و پاش های دولت قبلی اندوخته خوبی فراهم کردی واسه همینه که کتمان واقعیات رو منصفانه میدونی (1839633) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۸:۴۲:۴۴
فکر کنم شما نمیدونی انصاف یعنی چی؟ (شایدم من نمی فهمم) (1839714) (alef-10)
 
سعید57
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۳:۲۳:۴۳
با سلام
خب دقیقا با مشابه همین جداول و استدلال ها می توان نوشته های این مطلب را نقد و رد کرد ! اونوقت مثلا این مطلب می خواد چی رو اثبات کنه ؟ (1839254) (alef-13)
 
ناشناس
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۳:۵۳:۲۵
آماری که ایشان نشان داده با آماری که عملا در جامعه و بین مردم است زمین تا آسمان فرق می کند . نه اینکه در زمان احمدی نژاد کاری نشده ، شده و حتما هم شده اما موضوع اینجاست که با آن در آمد عظیم در دولتهای نهم و دهم چرا اوضاع مردم به این روز افتاده است آنها می گویند کاغذ پاره ها این بلا را سر مردم و کشور آورده است . اما کارشناسان و مردم می گویند آثار مخرب تحریمها آن قدر نبوده است بلکه بی تدبیری و هر دمبیلی کار کردن دولت های نهم و دهم به ریاست حضرت عدالت گستر ، مهرورز و پاکدست این بلا ها را سر کشور و مردم آورده است . کسی که معتقد بود تحریم ها یک کاغذ پاره است باید سعی می کرد امورات کشور را طوری اداره کند که واقعا به یک کاغذ پاره تبدیل شود و این کار ممکن بود و هست . نه اینکه کاری کند که کشور را روز به روز به ارز نیازش را بیشتر کرده و مشکلات جدی برای مردم و کشور بوجود آورد . بهر حال آمار واقعی دربین مردم و تجار و تولید کنندگان آن موجود بوده و هست . کارگران چینی و هندی از پول ملت ایران با اجناس بی کیفیت شان روز به روز پولدار تر شده و جوانان و کارگران ما از وضعیت نامناسب به بیچارگی و بیکاری که عامل بسیار از مفسده هاست گرفتار شدند . این است معنی آمار و اقارم واقعی که نتیجه خدمات دولت پاکدست و رشوه پرداز است که هنوز اول راه است باشد تا دسته گلهای بسیاری که هنوز آشکار نشده آشکار گردد . (1839297) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۶:۳۴:۱۳
متاسفانه جامعه ما به علت کم آگاهی از اطلاعات اولیه اقتصادی به راحتی هر حرفی را می پذیرد. یکی از اینها درآمد سرشار نفتی است. درآمدهای ناشی از خام فروشی طبق تحقیقات علمی در کشورهایی که دارای نهادهای توسعه یافته نیستند باعث توسعه نمی شوند. به علت ضعف اقتصادی در این کشورها امکان جذب این درآمدها در بخش مولد اقتصاد وجود ندارد و عملا با تزریق این درآمدها تقاضا و به تبع آن تورم افزایش پیدا می کند.
اما در تبلیغات دولت جدید این مساله توضیح داده نمی شود هر چند که در پایان این دولت یازدهم مشکل استفاده درآمد نفتی گریبان دولت روحانی نیز خواهد گرفت. (1839547) (alef-13)
 
داود
۱۳۹۲-۰۹-۲۴ ۲۱:۴۸:۳۰
شما به احمدی نژاد انتقاد میکنید که تحریم هارا کاغذ پاره مینامید به من پاسخ بدهید در مقابل چرا به آقای روحانی انتقاد نمیکنیدکه دوسه ساعت بعد از توافقنامه ژنو هرچه جان کری قسم میخورد که ما حق غنی سازی به ایران نداده ایم ایشان اصرار داشت که این حرف های جان کری برای ساکت کردن اسراییل است!!!کاغذ پاره خواندن تحریم ها بیشتر غلط است یا گفته آقای ظریف که در یک جلسه رسمی ودر حضور خبرنگاران اعلام کند که آمریکا با یک بمب تمام نیروی نظامی مارا از کار میاندازذ ؟ (1844945) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۴:۵۳:۴۱
1 - کاش منبع همه نمودارها رو میدادی
2 - الان آمار استکبار جهانی و ایادی جیره خوار شیطان بزرگ معتبره؟
3 - من کاری به بدهیه جهانیو این حرفا ندارم ولی آیا واقعا فاصله طبقاتی کم شده با ماهی 45000؟قدرت خرید زیاد شده؟ (1839399) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۸:۴۲:۲۲
آدرس تمام نمودارها زیر هر نمودار آمده است. (1839713) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۵:۱۹:۳۴
بین اهل منطق مغالطه‌ای وجود دارد به نام مغالطه پهلوان پنبه، یعنی بیان ناقصی از استدلال طرف مقابل ارائه بدهیم و استدلال ناقص و ضعیف را نقد کنیم. بنده هم معتقدم نباید بر بخشهای مثبت عملکرد دولت پیشین چشم ببندیم اما نکات اصلی استدلالهای منتقدان را هم باید به درستی نقل کنیم. (بگذریم که دوگان در ریاضیات با چیزی که نویسنده از آن صحبت میکند متفاوت است.)

چند نکته:
1- وقتی از بدهکاری دولت صحبت می‌شود منظور بدهکاری به پیمانکاران و بخشهای داخلی است. آماری که در سایت مذکور مشاهده میشود بدهکاری خارجی کشورهاست.

2- در مورد کاهش ارزش پول ملی در دولت آقای خاتمی با درآمد ارزی کمتر از دولت قبل دلار حدودا دوبرابر شد، اما دولت قبل درآمد ارزی بسیار بیشتری داشت ولی در انتها دلار 3.5 برابر شد.

3- انتقاد از واردات با توجه جنس واردات و سایر عملکردهای دولت است، وقتی که حتی انگور از آمریکای جنوبی وارد میشود و جبران اشتباهات در ایجاد تورم با واردات صورت میگیرد البته این نوع واردات اشکال دارد و ضربه زننده به تولید داخل است. وقتی دولت در عرصه بین المللی در مسیر گسترده شدن تحریمها گام بر میداشت می‌بایست متوجه خطر وابستگی به واردات هم می‌بود. همین وابستگی شدید علت بخشی از تلاطم شدید بازار پس از اعمال تحریمهای جدید بود. (تحریمهایی که آقایان میگفتند غیر ممکن است اجرا شود!)

4- در سنجش اقتصاد کلان اهمیت شاخصهای گوناگون متفاوت است، عموما شاخصهای رشد اقتصادی، بیکاری، و تورم را دارای اهمیت بالاتر میدانند، در این شاخصها عملکرد دولت قبل ضعیف بوده.

در پایان میخواهم به نکته‌ای اشاره کنم که ربط مستقیمی به این مطلب شاید نداشته باشد. در دولت قبل به جز معدودی از اصولگرایان کسی به طور جدی در برابر بی تدبیریهای اقتصادی دولت قبل نمی ایستاد، اما همین آقایان اکنون میگویند که از دولت قبل انتقاد نشود و سیاه نمایی نکنید. آنچه به سیاهی تورم مربوط است در کوچه و بازار در منظر مردم است و نیاز به نمایش ندارد. از آن طرف وقتی رسانه‌های اصولگرا بر تب مطالبات مردم می دمند و از توافق ژنو انواع انتقادات را میکنند آیا دولت نباید بگوید در چه شرایطی تصمیماتش را میگیرد؟ (1839436) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۸:۴۳:۵۴
بند 2 و 3 نظر شما در تناقض با هم هستند. (1839716) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۸:۴۶:۰۵
ممنونم از این نکات بسیار مهم کلیدی ... امیدوارم کسی که اون مطلب را میخونه این نظر شما را هم مطالعه بکنه (1839721) (alef-10)
 
مهدی
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۸:۵۹:۱۸
به عنوان یک دانشجوی دکترا واقعآ چنین مطلب ضعیفی که فقط ظاهر خوبی دارد از سایت الف بعید بود. یک ضرب المثل معروف در بین آمار دانان میگه که "آمار میتونه بزرگ ترین دروغ باشه".
چرا باید با ارائه یک سری واقعیات نا مربوط استنباط بکنیم که عملکرد دولت قبلی با آنچه که دولت جدید میگه متفاوته؟
چرا راستی و درستی آماری که دکتر روحانی در مورد دولت قبل داده را مورد بحث قرار نمیدید و بجای اون با بازی کردن با آمارها و ارائه نسبت هایی که بعضی اصلاً بی معنی هستند سعی دارید دولت فعلی را دروغگو جلوه بدهید؟
من به عنوان یک دانشجو در سال 84 با هفته ای 2000 تومان مشکلی برای خورد و خوراک و رفت و آمد به دانشگاه دولتی نداشتم اما در سال 92 در همون دانشگاه با روزی 5000 تومان نمی تونم از پس همه اون هزینه ها بر بیام؟ چرا در مورد این چیزی نمی نویسید؟ (در حالی که دولت در این بازه زمانی بیشترین درآمد نفتی را در کل ادوار داشته و در دوره ی قبل اقتصاد به پایداری نسبی لازمش رسیده بود.) (1839748) (alef-10)
 
دانشجوی ارشد اقتصاد
۱۳۹۲-۰۹-۲۴ ۲۳:۱۸:۴۵
انصافا این تحلیل 2000 هزار تومانی شما نشان می دهد که ضعف بسیاری در گزینش دانشجویان تحصیلات تکمیلی داریم.
مشکل دولت هم همین است که وزیر اقتصادش درگیر اصطلاحات علمی است و رئیس دولت تحلیل های کوچه بازاری ارائه می دهد.
این هم از دانشجوی دکتری!
ما علم و عمل را با هم نیاز داریم... تحلیلی هایی علمی که از عمق جامعه با راه کارهای عملی و متناسب با شرایط همراه باشد.
اگر قرار بود تحلیل بغال سرکوچه بشود مبنای تصمیمات دولت دیگر نیازی به یک حقوقدان برای ریاست جمهوری نبود، یک سرهنگ را برای تامین امنیت ملت می گذاستیم.... (1845164) (alef-13)
 
داود
۱۳۹۲-۰۹-۲۴ ۲۲:۰۶:۲۶
اطلاعات عموم مردم از مباحث اقتصادی کم است لذا هر که آماری را اعلام میکند مردم فکر میکنند حق با اوست . شاید واقعا بهتر بود آقای روحانی دعوت آقای احمدی نژاد را برای مناظره می پذیرفت تا حقایق برای مردم کمی بیشتر روشن میشد. منهم احساس میکنم آقای روحانی در مورد دولت های نهم و دهم رعایت انصاف را نمیکند یادمان باشد احمدی نژاد در دور دوم ریاست جمهوری خود ارا بیشتری نسبت به دوره اول خود کسب کرد و این نشان میدهد او توانسته بود بعد از 4 سال ریاست جمهوری رضایت مردم را کسب کند. البته یکسال و نیم پایان ریاست جمهوریش معلوم نشد که چه اتفاقی افتاد که اوضاع از کنترلش خارج شد شاید بقول آقای خاتمی که میگفت هر 9 روز یک بحران برای او درست میکنند برای این بنده خدا هم بحران درست کرده باشند . (1844994) (alef-13)
 
azad
۱۳۹۲-۰۹-۲۵ ۱۴:۳۱:۲۸
کاری نداره ، شما هم برای آمارهایی مثل بیکاری، بدهکاری داخلی، و تورم، نمودار بکش و تحلیل ارائه بده. شاید تو راست بگی (1846301) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۵:۴۶:۱۳
چرا این آمارها واقعا با آنچه که مردم احساس می کنند متفاوت است ، احتمالا چیزی را اندازه گیری می کنند که غیر از وضعیت زندگی مردم است؟ نویسنده هم انگار در جامعه زندگی نمی کند ، مثلا کارگری که 500 هزارتومان دریافت می کند با افرادی که حقوق آنها میلیونی است و یا درآمد ماهانه آن ها به ده ها و صدها میلون تومان در ماه می رسد. آیا فاصله طبقاتی آن ها کم شده ؟ با یک گشت کوتاه در تهران متوجه می شوید که تعداد کسانی که اتومبیل های خارجی با قیمت های بسیار بالا سوار می شوند چند برابر شده اما در عین حال حقوق مصوب کارگران نزدیک به 500 هزار تومان است آیا این با آمار ارائه شده جور در میاد؟ (1839471) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۵:۴۷:۵۸
با سلام
به نظر من مهمترین مسئله با این نمودار ها، منبع آمار هایی است که ارائه کرده اند.
نمودار هایی که شما در این تحلیل آورده اید از سایت http://www.tradingeconomics.com استخراج کرده اید.
در صفحه درباره ما این سایت به آدرس http://www.tradingeconomics.com/about-te.aspx درباره منبع این آمار نوشته شده است:
Our data is based on official sources, not third party data providers, and our facts are regularly checked for inconsistencies.
یعنی اینکه این نمودار ها براساس آمار رسمی می باشد. باید دید این آمار رسمی را چه کسی منتشر کرده است. آیا این آمار را دولت سابق منتشر کرده است و این سایت بر اساس آن آمار ها این نمودار ها را استخراج کرده است؟
به هر حال اثر این آمار درخشان که باید رفاه بیشتر باشد، برای مردم چندان ملموس نیست.

ان شالله که خداوند همه ما را هدایت کند. (1839475) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۶:۱۵:۲۳
دوست عزیز من فقط در مورد گزاره اول می نویسم چون بقیه رو نخوندم
اون نموداری که شما به عنوان بدهی های دولت اوردید بدهی های خارجی دولت میباشد، در دوره احمدی نژاد بدلیل تحریم کشور های خارجی وام به ایران نمیدادند به همین دلیل بدهی خارجی دولت بسیار کاهش یافته
منظور جناب روحانی از بدهکاترین دولت ، بدهی های داخلی دولت بوده (بانک ها ، پیمانکاران و ... )

متاسفانه سایت الف مطالب مخالفت با دولت جدید بدون توجه به ارزش و درستی مطلب انتشار میده (1839509) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۸:۴۶:۳۴
شما که متن رو کامل نخواندی چطور این قدر بی محابا قضاوت می کنی؟ (1839722) (alef-10)
 
مجید
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۹:۲۷:۱۹
این بانک های و... که میگید به کی بدهکار میشدن عزیز دل برادر؟
به مردم؟ معلومه که نه. همشه مردم به بانک ها بدهکار هستند
همیشه بانک پولش رو خارج سرمایه گذاری میکرده و سود میکرده
گیرم که تحریم بودیم. خوب باید بدهیمون ثابت میموند. چرا کم شده؟ (1839780) (alef-10)
 
داود
۱۳۹۲-۰۹-۲۴ ۲۲:۰۹:۳۰
بابا ترا بخدا این حرف را نزنید سایت الف با تنها کسیکه دشمنی آشکار و اعلام شده داشت احمدی نژاد بود (1844999) (alef-13)
 
کیهان
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۶:۵۳:۲۵
اگر این آمارو از خارج گرفتی بدون اونها غرض و مرض دارند و استکبار جهانی هستند. (1839572) (alef-10)
 
حسن
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۷:۱۹:۳۸
تحلیل بیخودی بود خودت هم نفهمیدی چی گفتی
اقتصاد مشتمل بر چندین موضوع میباشد که اگر تک تک بررسی شود به این نتیجه گنگ میرسد همانطور که علی اقا گفت معدل اینها رشد اقتصادی است کهمنفی 5 است یعنی مردود خرداد انهم یکضرب (1839605) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۸:۴۷:۱۸
هیچوقت نفهمیدم با خالی کردن عصبانیت چه اتفاق مثبتی می تونه بیافته (1839724) (alef-10)
 
بیطرف
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۹:۰۹:۳۶
ضمن اخترام یه نهادهای بین المللی و نویسنده محترم باید گفت واقعیت ها در جامعه چه چیزی را بیان می کنند/ در این دو دوره ممکن است شکاف کمتر شده باشد ولی چگونه شکاف کمتر شده؟قشر متوسط بسیار فقیر شده اند و تعداد افراد اقشار متوسط و بالای جامعه که به زیر خط فقر رسیده اند بیشتر شده و در مجموع تعداد افراد زیر خط فقر خیلی بالاتر رفته است/ (1839761) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۲۳:۱۵:۳۵
این حرفها را بذاریم کنار و تسلیم واقعیت بشیم. نباید بذاریم هیچکدم از دو طرف سرمون کلاه بذارن (1840164) (alef-13)
 
میثم
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۱۹:۲۲:۵۳
دوستان عزیزی که دائم به مردم و مسائل آن‌ها برای رد این مطلب استناد می‌کنند توجه کنند که بخش عمده‌ای از چنین احساسی که در ایشان وجود دارد حاصل ساخت رسانه‌هایی است که وکالتی از مردم ندارند. (1839775) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۲۳:۱۶:۲۴
آفرین! مثل کامنتهای الف که پیوسته جریان فکری خودشونو ترویج میکنن و اخر هم خودشون باورشون میشه (1840165) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۲۱:۲۹:۲۰
یکی از مزخرف ترن تحلیلهایی بود که دیدم تا حالا. بهتره بجای سعی مردن بی مورد در تطهیر احمدی نژاد دست از اقدامات بیهوده بردارید و به دولت کمک کنید (1839969) (alef-13)
 
ابوترابی
۱۳۹۲-۰۹-۲۲ ۲۲:۰۱:۰۵
واقعیت این است که خیلی از ما به علم و مطالب مستند علمی فقط تا جایی ایمان داریم که پیش‌فرض‌های ذهنی ما و تعصباتی که از طریق رسانه‌ها به خوردمان داده شده است را تایید کند.
دوستانی که آمار این سایت را قبول ندارند بفرمایند آمار چه منبعی غیر از رسانه‌های وابسته به دولت را تایید می‌کنند. (1840022) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۳ ۰۸:۵۱:۰۷
در آمار تراز تجاري كه نويسنده ذكر كرده‌اند صادرات نفت و گاز هم وجود دارد. افزايش قيمتهاي جهاني نفت و گاز و بهبود تراز تجاري در اثر آن به عملكرد دولتها ربطي ندارد. در اين مورد بايد تراز تجاري بدون نفت مورد قضاوت قرار بگيرد. (1840529) (alef-13)
 
مهدی خرمی
۱۳۹۲-۰۹-۲۳ ۰۹:۱۹:۴۱
اخوی دولت نهم و دهم تمام شد. امروز در دولت یازدهم اقتصاد کشور بر مبنای قهر و اشتی با آمریکا پایه ریزی می شود نظرتان راجع به آن چیست؟! (1840583) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۹-۲۳ ۰۹:۵۰:۵۷
امیدوارم دولت راستگویان، آشتی جویان، اخلاق گرایان، با ادبان، اعتدالگرایان، ....................... (اصلاً همه اینها را نخواستیم) فقط یک کم انصاف داشته باشد. (1840676) (alef-13)
 
ali
۱۳۹۲-۰۹-۲۳ ۱۱:۵۰:۴۸
کاش درامود دولت نهم و دهم رو هم حساب و کتاب میکردی تا میدیدی نصف درامد نفت صدساله توی این هشت سال بود (1840959) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۲-۰۹-۲۴ ۲۱:۰۰:۱۶
این امار که با تحلیلهای صاحب سایت که اقای توکلی هست همخونی نداره
نظر ایشون این گونه نیس
اگه از نظرشون عدول کردن که بگن اگه هم عدول نکردن پس چرا دو تحلیل کاملا متفاوت ارائه شده؟کدومش درست تره؟
ممنونم
دانشجو ارشد علوم سیاسی (1844862) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.