انتخابات سراسری ریاست جمهوری در امریکا روز ۱۸ آبان برگزار می شود و چهل و پنجمین رئیس جمهور ایالات متحده، جانشین باراک اوباما، رئیس جمهور دموکرات و فعلی خواهد شد.
در حال حاضر در رقابت های درون حزبی جمهوری خواهان و دموکرات ها، برنی سندرز، هیلاری کلینتون و دونالد ترامپ حضور دارند. با توجه به روندی که تا کنون اتفاق افتاده به احتمال خیلی زیاد دو رقیب نهایی هیلاری کلینتون از حزب دموکرات و دونالد ترامپ از حزب جمهوی خواه خواهند بود.
در حال حاضر هیلاری کلینتون ۲۲۹۳ دلیگیت بدست آورده و برای کسب نامزدی نهایی حزب دموکرات، به رای ۹۰ هیات نمایندگی دیگر احتیاج دارد تا به میزان مورد نیاز ۲۳۸۳ دلیگیت دست یابد. دونالد ترامپ نیز ۱۱۶۱ دلیگیت کسب کرده و برای کسب نامزدی نهایی به ۷۶ دلیگیت دیگر نیاز دارد تا به ۱۲۳۷ برسد.
طبق یک نظرسنجی تازه که از سوی وال استریت ژورنال و ان بی سی نیوز در روز یکشنبه منتشر شد پیشتازی هیلاری کلینتون از دونالد ترامپ به ۳ درصد کاهش یافته است. بنابر این نظرسنجی، کلینتون با کسب ۴۶ درصد آرا در مقابل ۴۳ درصد آرا ترامپ پیشتاز بوده است. در نظرسنجی مشابهی که در ماه آوریل برگزار شد، کلینتون ۵۰ درصد و ترامپ ۳۹ درصد آرا را کسب کردند و اختلاف آنها ۱۱ درصد بود.
نظرسنجی دیگری که توسط ای بی سی و واشنگتن پست صورت گرفته حاکی از پیشتازی ۲ درصدی هیلاری کلینتون در مقایسه با دونالد ترامپ می باشد.
یکی از مسائلی که در ادامه راه می تواند به موقعیت کاندیداها کمک کند انتخاب معاون اول می باشد که در حال حاضر گزینه های مختلفی برای هر کدام از کاندیداهای دموکرات و جمهوری خواه مطرح می باشد.
گزینه های معاون اولی دونالد ترامپبه عقیده برخی تحلیل گران، اهمیت انتخاب معاون اولی دونالد ترامپ بسیار مهمتر از هیلاری کلینتون می باشد، چرا که وی می باید فردی را به عنوان معاون اول خود انتخاب کند تا ضعف کارشناسی او را در حوزه های مختلف پوشش دهد و از سوی دیگر حزب جمهوری خواه را که در حمایت از او دچار دو دستگی شده متحد کند. خود ترامپ عنوان کرده است که قصد دارد فردی با سابقه سیاسی کارآمد را برای این پست انتخاب کند. از جمله افرادی که تا کنون از آنها برای تصدی این پست نام برده شده است می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:
مارکو روبیوسناتور ایالت فلوریدا که در رقابت های درون حزبی ریاست جمهوری جمهوری خواهان نیز حضور داشت و کنار کشید یکی از گزینه های دونالد ترامپ می تواند باشد. این انتخاب می تواند تا حدود زیادی نئوکان های(نومحافظه کاران) حزب را راضی کند. نومحافظه کاران که در دوران جورج بوش قدرت فوق العاده ای پیدا کردند به شدت در سیاست خارجی تهاجمی عمل می کنند و معتقد به حاکم کردن ایده دنیای خیر و شر و تصمیم گیری بر این مبنا هستند. این انتخاب می تواند از جهتی دیگر برای دونالد ترامپ هوشمندانه به حساب آید؛ چرا که والدین کوبایی تبار روبیو موجب می شود که اظهارات نژادپرستانه ترامپ درباره اقلیت ها از جمله لاتین تبارها کمتر به چشم آید.

حدود دو هفته پیش خود مارکو روبیو به گمانه زنی های انتخابش به معاون ترامپ واکنش نشان داد. او آشکارا اعلام کرد مایل نیست نامش به عنوان گزینه موردنظر ترامپ برای پست معاونت ریاست جمهوری آمریکا مطرح شود. روبیو عنوان کرده بود« هرگز به دنبال پست معاونت ریاست جمهوری نبودهام، نیستم و نخواهم بود. ترامپ به معاونی نیاز دارد که کاملا همسو با فعالیتهای انتخاباتی او باشد. با وجود آنکه رایدهندگان جمهوریخواه دونالد ترامپ را به عنوان نامزد احتمالی این حزب انتخاب کردهاند، تردیدها و نگرانیهای من درمورد او و سیاستهای او هیچ تغییری نکرده است».
باب کورکرسناتور باب کورکر، رئیس کمیته روابط خارجی سنا گزینه دیگر معرفی به عنوان معاون اولی ترامپ می باشد. کورکر که از ایالت تنسی در سنای آمریکا حضور دارد به واسطه مخالفت های جدی اش با روند مذاکرات هسته ای با ایران به فردی معروف کشورمان تبدیل شد. کورکر یکی از حامیان جدی سیاست خارجی دونالد ترامپ در حزب جمهوری خواه می باشد و خود او گفته است که کمک زیادی به دونالد ترامپ برای شکل دادن به افکارش در حوزه سیاست های خارجی کرده است.
چند وقت پیش نشریه پولتیکو درباره کورکرنوشته بود« او آدم مستقلی است – یک جور آدم سرسخت – که از شنا در خلاف جهت رودخانه ترسی ندارد. او از این که در سنا باشد و نتواند کاری را پیش ببرد عصبانی است. او ترسی از کنار زدن محافظه کاری قدیمی ندارد. و او اصلا اهل دنباله روی نیست: او زودتر از این حرف ها حمایت خود از ترامپ را اعلام کرده است. کورکر در میان همکارانش در سنا چندان محبوب نیست. یک دلیل بزرگش آن است که او دوست دارد با همکاری دموکرات ها کارها را انجام دهد. شاید این برای ترامپ جذاب باشد».
تام کاتنتام کاتن، سناتور آرکانزاس گزینه دیگری است که توسط رسانه ها به عنوان معاون اول ترامپ مطرح شده است. او جوانترین سناتور کنونی آمریکا می باشد و مانند روبیو یک نئوکان است و در عرصه سیاست خارجی نیز به جنگ افروزی تمایل دارد. اخیرا وی در سنا همه تلاش خود را بکار بسته تا مانع از اجرای برجام شود. چند وقت پیش جدال های اینترنتی او با محمد جواد ظریف موجب شد که روزهایی در صدر اخبار رسانه های درباره مسائل هسته ای قرار گیرد. ظاهراً کاتن بر خلاف روبیو، بسیار به تصدی این پست مشتاق به نظر می رسد و لابی گری های خود را هم برای تصاحب این سمت آغاز کرده است.
از او به عنوان فردی نام برده می شود که بانی نامه ۴۷ سناتور امریکایی به مسئولان ایران بوده است. در این نامه به ایران هشدار داده شده بود که هرگونه توافق هسته ای میان آمریکا و ایران صرفاً تا پایان دوره ریاست جمهوری باراک اوباما دوام خواهد داشت.
دان کوتسیکی دیگر از افرادی که نامش به عنوان معاون اول احتمالی ترامپ عنوان می شود سناتور ۷۲ ساله دان کوتس از ایالت ایندیانا است که در مجلس نمایندگان و سنا حضور داشته و اولین بار ۳۵ سال پیش به عضویت کنگره در آمد. او از نیروهای قدیمی ارتش آمریکا است که هشت سال عضو مجلس نمایندگان و ۱۰ سال سناتور، و سپس سفیر دولت جورج بوش در آلمان بود که درست پیش از ۱۱ سپتامبر به آنجا وارد شد. کوتس در سال ۲۰۱۱ به سنا بازگشت که عضو کمیته امور مالی و اطلاعاتی آن است.
او نیز به عنوان سناتوری که مخالف روند مذاکرات هسته ای و رسیدن به توافق به هر قیمتی با ایران بود معروف می باشد.
جان تونجان تون، سناتور ۵۵ ساله از ایالت داکوتای جنوبی که از او هم به عنوان گزینه معاون اولی یاد می شود در ماه مارس حمایت خود از ترامپ را اعلام کرده بود.
جان تون به عنوان فردی که به شدت مخالف رفع تحریم های ایران بوده پیگیر تصویب قانونی در سنا بوده تا آن دسته از تحریم های اعمال شده علیه ایران که یا مستثنی شده بودند یا آن که به عنوان بخشی از توافق هسته ای باراک اوباما با ایران به حال تعلیق در آمده بودند، بازگردانده شود.
او در یکی از اظهار نظرهای خود در این باره عنوان کرده بود: بیشتر آمریکایی ها از جمله خود من به نظام ایران در پایبندی به توافق هسته ای ناقصی که با دولت اوباما دست یافته است، اعتماد نداریم.
مایک پنسیکی دیگر از نامزدهای احتمالی فرماندار ایالت ایندیانا، مایک پنس است که مدت ۱۲ سال در مجلس نمایندگان آمریکا حضور داشت.پنس به شدت مخالف توافق هسته ای می باشد و عنوان کرده است که موافق رفع تحریم های ایالتی علیه ایران نیم باشد.
او در رقابت های درون حزبی جمهوری خواهان هم از تد کروز و هو از ترامپ حمایت کرده است.
گزینه های معاون اولی هیلاری کلینتوندرباره گزینه های معاون اولی هیلاری کلینتون نیز تا کنون گزینه های متفاوتی مطرح شده است که در ادامه به برخی از آنها اشاره می شود.
تیم کینتیم کین، سناتور ایالت ویرجینیا که رابطه خوبی با جامعه کسب و کار دارد و حتی در سال ۲۰۰۸ در فهرست گزینه های باراک اوباما برای معاون اولی نیز قرار داشت و به این ترتیب مورد علاقه هم سنوسال های خود در مجلس سناست. یکی از استراتژیستهای دموکرات گفت: به نظر من تیم کین بهترین گزینه است. وی یک فرد فوقالعاده، یک سرباز وفادار و همین طور مسلط به زبان اسپانیایی است.
او اگر چه در نهایت به عنوان یکی از حامیان توافق هسته ای اعلام موضع گیری کرد اما یکی از اقدامات مهم او در همراهی با باب کورکر و رابرت منندز پیگیری ایجاد ساز و کاری برای نظارت کنگره بر توافق ایران بوده است.
الیزابت وارن سناتور ایالت ماساچوست است. برخی اعضای حزب دموکرات آمریکا امیدوارند هیلاری کلینتون، با وی بهعنوان یار انتخاباتی و معاون اولش در صورت راهیابی به کاخسفید، می تواند طرفداران برنی سندرز را در دور نهایی این رقابتها به پای صندوقهای رأی بکشاند.
دموکراتها دلیل دیگری نیز برای خوشبینی نسبت به موفقیت این ترکیب احتمالی دارند و آن زوج زنانه رویایی است که در صورت تشکیل یک رویداد تاریخی خواهد بود. از سوی دیگر، متحدان کلینتون معتقدند با انتخاب وارن، مشکل جنجالهای بوجود آمده بر سر ارتباط میان وال استریت و کلینتونها -که موانع فراوانی را برای کمپین انتخاباتی وزیر امور خارجه سابق آمریکا در رقابتهای مقدماتی بوجود آورد- حل خواهد شد. تحلیلگران دموکرات و اعضای باتجربه کمپین انتخاباتی کلینتون معتقدند با باقی ماندن بیشتر سندرز در رقابت، احتمال معرفی وارن به عنوان معاون اول انتخابی کلینتون افزایش مییابد.
شرود براونسناتور ایالت اوهایو است. وی به یکی از گزینه های احتمالی کلینتون برای سِمت معاون تبدیل شده است. وی که از منتقدان سرسخت جهانی شدن است، می تواند طرفداران برنی سندرز را در روز انتخابات به پای صندوق های رأی آورد تا به نفع کلینتون رأی دهند. او یکی از مخالفان سیاست های تجاری باراک اوباما و از موافقان مذاکرات هسته ای با ایران بوده است.
براون اخیرا در مصاحبه با پولیتکو گفته است: من صحبتهای ستاد انتخاباتی کلینتون را (درباره خودم) شنیدهام اما من از آنها نخواستهام که این کار را انجام دهند. میدانم که دنبال فرد مناسب هستند اما من تمایلی به معاوناولی ندارم و ترجیح میدهم در سنا باقی بمانم.
تام پرزوزیر کار آمریکاست. وی یکی از افرادی است که با دنیس مک دونا، رئیس دفتر کاخ سفید ارتباط نزدیکی دارد. بسیاری معتقدند وی همه ویژگی های لازم را برای بودن در کنار کلینتون دارد. ای پرز فرزند مهاجر دومینیکنی است که بهراحتی میتواند آرای اسپانیایی تبارها و کاتولیکهای معتقد را به دست آورد.
جولیان کاسترودر نظرسنجی اخیر روزنامه هیل آمده که ۱۰ درصد از رأیدهندگان دموکرات با معاوناولی «جولیان کاسترو»، وزیر مسکن فدرال و شهردار سابق سنآنتونیو، موافق هستند.
جولیان کاسترو از ستارگان نوظهور حزب دموکرات، سخنرانی قدرتمند و مناسب برای برنامههای تلویزیونی است که در میان دموکراتهای اسپانیاییتبار از امتیاز ویژهای برخوردار است، بهطوریکه برخی او را جدیترین رقیب کلینتون برای جلب آرای اسپانیاییتبارهای آمریکا میدانستند.
جان هیکن لوپرفرماندار کنونی ایالت کلرادو است. وی حتی در دوران انتخابات مقدماتی نیز به کلینتون وفادار بود. گفته می شود اگر هیکنلوپر به عنوان معاون رئیس جمهور انتخاب نشود، کلینتون در صورت پیروزی در انتخابات جایگاهی را در کابینه برای وی در نظر خواهد گرفت.
کوری بوکرکوری بوکر، سیاستمدار و وکیل آمریکایی و شهردار نیوآرک، نیوجرسی است. او نامزد حزب دموکرات در انتخابات ویژه سنای ایالات متحده از نیوجرسی بود که در ۱۶ اکتبر ۲۰۱۳ برگزار و بهعنوان سناتور ایالات متحده برگزیده شد.
در تازهترین نظرسنجی روزنامه هیل تنها ۹ درصد از شرکتکنندگان در این نظرسنجی از معاوناولی بوکر حمایت کردهاند. نزدیکان به بوکر او را لیبرال، میانهرو و حتی نئولیبرال میدانند. او از جمله حامیان اوباما در توافق هستهای با ایران بود که لابی یهود فشار زیادی بر او وارد کرد.
امی کلوبوچارسناتور دموکرات و ۵۵ ساله ایالت مینه سوتا که او را ستاره در حال ظهور دموکراتها میخوانند. او یکی از حامیان توافق هسته ای با ایران بوده است.
.jpg)
از دیگر گزینه ها که نامشان برای معاون اولی هیلاری کلینتون مطرح است می توان به ایمی کلاوبشار، سناتور ایالت مینهسوتا و مارک وارنر، فرماندار سابق و سناتور ایالت ویرجینیا اشاره کرد.