توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 403796
پیشنهاد کتاب/ «هیچکاکی که نمی شناسید!»؛ آلفرد هیچکاک؛ ترجمه رحیم قاسمیان؛ هرمس
آلفرد هیچکاک تقدیم می کند!
نیره رحمانی، 27مهر 1395
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۷ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۲۰:۵۳
«هیچکاکی که نمی شناسید!»
نویسنده: آلفرد هیچکاک
ترجمه: رحیم قاسمیان
ناشر: هرمس، چاپ اول 1394
 567 صفحه، 34000 تومان
 
شما می‌توانید کتاب «هیچکاکی که نمی شناسید!» را تا یک هفته پس از معرفی با ۱۰ درصد تخفیف از فروشگاه اینترنتی شهر کتاب آنلاین خرید کنید.
 
****
 
این شمایل فراموش ناشدنی سینما دوست داشت در فیلمهایش، لااقل به اندازه یک پلان حضور داشته باشد؛ این نه امضاء که عادت او بود،  امضای او خود فیلمهایش بود؛ کدام یک از فیلمهای هیچکاک را می توان دید و نفهمید او کارگردانی کرده؟ این فیلمساز مولف و صاحب سبک سینما باوجود اینکه بهترین فیلمهایش را در آمریکا ساخت اما آکادمی اسکار به شکلی عجیب او را نادیده گرفت.

میان روشنفکران آمریکایی و اروپایی همیشه اختلاف سلیقه هایی اساسی وجود داشته، به ویژه در مورد سینما و البته آلفرد هیچکاک. در حالی روشنفکران آمریکایی او را یک تکنسین ماهر سینمای تجاری محسوب می کردند و زیاد هم با طنازی هایش حین مصاحبه میانه ای نداشتند؛ اصحاب کایه دو سینما که جریان موج نوی سینمای فرانسه را سامان دادند، هیچکاک را بر صدر نشانده و گفتگوهای بلند و بالا با او ترتیب داده و آن را کتاب می کردند. نکته درخور تامل این بود که این جوانان که ایده هایی نوگرایانه در سر داشتند؛ عاشق سینمای فیلمسازی بودند که اگر چه در اوج سینمای کلاسیک ایستاده بود اما با نوگرایی میانه ای نداشت.

 درباره سینمای هیچکاک مقالات بسیاری نوشته شده و کتاب های فراوانی نیز منتشر شده است. چنانکه وقتی صحبت از کتابی تازه درباره سینمای هیچکاک مطرح می شود، ناخودآگاه این پرسش به میان می آید که چگونه می توان به شکلی متفاوت به هیچکاک و سینمایش نزدیک شد؟ چنانکه حاصل کاری نو و دارای حرفهایی تازه باشد.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
بی اغراق «هیچکاکی که نمی شناسید!» یکی از همین کتابهاست؛ کتابی که هیچکاک را در رهگذر مقالات، گفتارها و مصاحبه هایش  به مخاطب علاقمند به سینما معرفی می کند  و این حوزه ای است که در مورد هیچکاک مغفول مانده است. اگر چه از هیچکاکِ فیلمساز که تسلطی غبطه برانگیز بر مدیوم سینما دارد، زیاد گفته شده اما هیچکاکِ نویسنده نه تصویر آشنایی وجود داشته و نه اشاره چندانی به او شده است. در سالهای دور و نزدیک در مجموعه کتابهایی تحت عنوان آلفرد هیچکاک تقدیم می کند، داستان های کوتاه و بلندی برای علاقمندان آثار پلیسی و جنایی منتشر می شد که اغلب آنها نوشته های داستان نویسان دیگر بود که به انتخاب هیچکاک به علاقمندان این سبک از داستانها ارائه می شد.  کتاب «هیچکاکی که نمی شناسید!» به کوشش سیدنی گاتلیپ گردآوری و تالیف شده، با ترجمه بسیار خوب رحیم قاسمیان به فارسی در آمده و به همت نشر هرمس منتشر شده است. با توجه به آنچه گفته شد کتاب حاضر بیشتر بر اساس جنبه ای کمتر شناخته شده از آلفرد هیچکاک شکل گرفته است.

هیچکاک علاوه بر گفتگوهای کوتاه و بلند بسیاری که داشته، به صورت پراکنده مقالات، یادداشتها، گفتارها و داستانهایی نیز نوشته است که از قضا تعداد آنها اندک هم نیست. سیدنی گالتیک برای ارائه تصاویری تازه و بکر از جنبه های مختلف سینمای هیچکاک به سراغ این منابع مکتوب اما پراکنده در دل مجلات، روزنامه ها و کتابها رفته است. باید توجه داشت که گردآوری این مطالب ،بررسی، دسته بندی و در نهایت استفاده فکر شده از آنها، برخلاف تصور رایج (نسبت به کتابهای گرد آوری شده) کار بسیار دشواری است؛ به خصوص که گرد آورنده کتاب حاضر با رویکردی از پیش طراحی شده دست به گزینش بهترین و کار آمد ترین آنها زده و در نهایت به شکلی جهت دار آنها را تدوین و تنظیم کرده است.

کاری که سیدنی گاتلیب در این کتاب انجام داده نمونه ای مثال زدنی و موفق از اثری است که بر پایه جمع آوری مطالب یک (یا چند) نویسنده انجام می شود. او در واقع به شیوه ای پژوهشگرانه و در قامت یک مولف به این پروژه سامان داده است؛ نه صرفا یک گردآورنده که مقالات را با ترتیب زمانی پشت هم ردیف می کند.

گاتلیپ در پیشگفتار نسبتا بلندی که برای کتاب نوشته به شکلی دقیق از چند و چون این مقالات و گفتگوها و همچنین هدفی که در کتاب دنبال می کرده سخن گفته است. افزون بر آن در ابتدای هر بخش از کتاب پیش آنکه مخاطب با مجموعه نوشته هایی که حول یک موضوع مشخص جمع شده اند، روبه رو شود مقدمه ای نوشته است که اطلاعات لازم را برای ورود به بحث  در اختیار خواننده می گذارد.

 این کتاب از پنج بخش تشکیل شده است: «زندگی در سینما»، «بازیگران مرد، بازیگران زن، ستاره ها»، «هیجان، تعلیق، تماشاگر»، «تولید فیلم» و «تکنیک، سبک و هیچکاک در حین کار» با چنین سر فصل هایی گاتلیب از میان مقالات و گفتگوهای هیچکاک، هر کدام را که با محور بحث ارتباط داشته برای انتشار در این کتاب برگزیده است. از این منظر خطا نیست اگر کتاب حاضر را هیچکاک به روایت هیچکاک ارزیابی کنیم، چرا که خواننده این کتاب اگر نه به شکلی مستقیم که از لابلای نوشته های هیچکاک به دریافتی تازه نسبت به هیچکاک می رسد.

گاتلیب مطالب هر بخش را با ترتیب زمان نوشته شدنشان مرتب و منتشر کرده است. البته در پاره ای موارد بین مقالات اول و آخر هر بخش فاصله‌ی زمانی نزدیک به چند دهه را شاهد هستیم. این فواصل زمانی باعث شده اند که تغییر یا تکامل نگاه هیچکاک در برخی موارد قابل ردیابی و بررسی باشد. به عبارت دیگر نشان می دهد هیچکاک در مورد آن موضوع خاص در دوره های زمانی مختلف چه نظری داشته است.

در منحصر به فرد بودن این کتاب همین بس که این مطالب برای اولین بار در قالب کتاب منتشر شده اند و علاقمندان هیچکاک در هیچ کتاب دیگری بدانها دسترسی نخواهند یافت.اما گذشته از نکات بسیار جالبی که در این کتاب از هیچکاک درباره سینمایش، بازیگرانش، نحوه تولید، چگونگی سبک و شاخصه های سبک شناسانه و... گفته شد نکته مهم ارائه تصویری کمتر شناخته شده از هیچکاک به عنوان یک نویسنده است، آن هم نوشته هایی پر مایه که حکایت از توانایی صاحب آن قلم دارد. تصویری که نقطه مقابل تصور رایج درباره هیچکاک به عنوان یک تکنسین سینما قرار گرفته و حکایت از هنرمندی اهل اندیشیدن دارد.
۱۳۹۶/۰۶/۱۲ ۱۴:۰۸
 
۱۳۹۶/۰۵/۳۱ ۱۳:۳۰
 
۱۳۹۶/۰۵/۰۹ ۱۳:۳۰
 
۱۳۹۶/۰۲/۱۴ ۱۱:۳۵
 
۱۳۹۶/۰۲/۰۳ ۱۴:۲۲
 
۱۳۹۶/۰۱/۲۰ ۱۳:۲۰
 
۱۳۹۶/۰۱/۱۵ ۲۱:۳۸
 
۱۳۹۵/۱۲/۲۲ ۲۲:۰۰
 
۱۳۹۵/۱۲/۱۸ ۱۷:۳۳
 
۱۳۹۵/۰۹/۲۰ ۲۳:۰۰
 
 
کلمات کلیدی : نشر هرمس
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
آلفرد هیچکاک تقدیم می کند!