بعد از ظهر دیروز، مراسم تحلیف رئیس جمهوری اسلامی ایران با حضور مقامات لشکری و کشوری و نیز نمایندگان 96 کشور و نهاد بین المللی در صحن مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
در این مراسم، 8 رئیس جمهوری و 19 رئیس مجلس، 9 معاون رئیس جمهور و نخست وزیر، 7 معاون رئیس مجلس، 11 وزیر امور خارجه، 35 فرستاده ویژه، 12 معاون وزیر خارجه، 6 رئیس گروه دوستی - پارلمانی و 2 رییس کمیسیون سیاست خارجی حضور یافتند.
غائبان مراسم تحلیف
در مراسم تحلیف تعدادی از شخصیتها از جمله آیت الله هاشمی شاهرودی رئیس شورای حل اختلاف سران قوا، سردار جعفری فرمانده سپاه، محسن رضایی، محمد باقر قالیباف، محمود احمدی نژاد و حجت الاسلام رئیسی حضور نداشتند.
البته سردار کوثری جانشین فرمانده قرارگاه ثارالله تهران در خصوص غیبت فرمانده کل سپاه در مراسم تحلیف اعلام کرد که سردار محمد علی جعفری، در همایش فرماندهان بسیج استانها در مشهد به عنوان سخنران حضور داشت و برنامهریزی لازم نیز برای حضور در مراسم تحلیف رئیسجمهور صورت گرفته بود اما به دلیل تاخیر هواپیما به مراسم تحلیف نرسید.
حجت الاسلام مجتبی ذوالنور عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی نیز ضمن اشاره به عدم دعوت از محمود احمدی نژاد برای مراسم تحلیف دوازدهمین دوره ریاست جمهوری، گفت: دعوت از این میهمانان برعهده دفتر ریاست جمهوری است و احتمالا آقای روحانی مایل نبوده که رئیس جمهور سابق در این مراسم حضور داشته باشد.
مولوی عبدالحمید، گفت: مجلس شورای اسلامی، آقای لاریجانی و هیات رئیسه مجلس برای حضور در مراسم تحلیف از ما دعوتی به عمل نیاوردند.
وی گفت: آقای شریعتمداری و دیگر دولتمردان اصرار داشتند که در مراسم تحلیف حضور داشته باشیم حتی گفتند کارت هم صادر می کنند. مولوی عبدالحمید اضافه کرد: میزبان تحلیف مجلس بود و ظاهرا تمایلی برای دعوت نداشتند، لذا ما هم دیدیم ظاهرا جا تنگ است ترجیح دادیم حضور نداشته باشیم.»
نماینده مردم سراوان در این باره گفت: مجلس امامان جمعه را دعوت نکرده بود.
سلفی های جنجالی
انتشار عکس ها و سلفی تعدادی از نمایندگان مجلس با فدریکا موگرینی رییس سیاسیت خارجی اتحادیه اروپا در پایان مراسم تحلیف واکنشها و انتقادات فراوانی را برانگیخت. منتقدان می گویند این اقدام نمایندگان مجلس خلاف شان ملت ایران و دون شان جایگاه نمایندگی مجلس بوده است.
بعد از این اتفاق، فرج الله رجبی در کانال تلگرامی خود بابت این کار از مردم ایران و به خصوص مردم شیراز، که او نمایندهشان است، عذرخواهی کرد.
حسام الدین آشنا مشاور فرهنگی رییس جمهور نیز واکنش نشان داد و نوشت: «مشکل سیاسی نیست، فرهنگی است. ای کاش با تک تک نمایندگان محترم حاضر در آن تصویر سلفی، مصاحبه ای عمیق گرفته شود.»
صادق خرازی، موسس حزب ندای ایرانیان و سفیر سابق ایران در فرانسه نیز در واکنش به سلفی گرفتن تعدادی از نمایدگان مجلس شورای اسلامی با فدریکا موگرینی گفت: ایکاش مجلس یک واحد اموزش پروتکل رفتار و اخلاق جمعی برای نمایندگان محترم تدارک میدید که وجاهت نمایندگان محترم دستمایه نقد قرار نمیگرفت اگر چه بایست از خدواند متعال خواست تا در برابر نقد منصفانه همه آحاد مسئولان و مردم فروتن و متواضع باشند و سپاس از منتقدان با شرف را سر لوح زندگی خود قرار دهند.
در عین حال یک نماینده حاضر در عکسها انتقادها را رد کرده و عکس یادگاری در مراسم تحلیف را طبیعی دانسته است. همایون یوسفی گفته است: این عکس، کاملا طبیعی بود. در حاشیه جلسات رسمی چنین عکسهایی گرفته میشود و نباید این مسئله را اینقدر بزرگ کرد. این نماینده گفته است که نمایندگان مجلس ذوقزده نشده بودند و هیچ یک از آنها برای عکس یادگاری از خانم موگرینی دعوت نکرد و همه چیز تقریبا اتفاقی بود.
احمد مازنی، نماینده تهران نیز که در این عکس ها حضور داشت گفته است: خانم موگرینی نماینده اتحادیه اروپا در مراسم تحلیف بود، این تصویر علاقه نمایندگان ملت ایران به روابط عمیق و محترمانه با مردم قاره سبز را نشان می دهد.
اما علیرضا سلیمی، عضو هیات نظارت بر رفتار نمایندگان، این اقدام را نشان دهنده خود باختگی در برابر غرب خوانده و گفته در صورتی که بقیه نمایندگان به هیات نظارت بر رفتار نمایندگان شکایت کنند، قطعا هیات نظارت این رفتار دون شان را بررسی خواهد کرد.
محمد دهقان نماینده مردم طرقبه و چناران در مجلس شورای اسلامی طی توییتی نوشت: مراسم تحلیف با وجود سخنان آرامبخش رئیسجمهور و سایر امتیازاتش متاسفانه همراه با چند بدعت ناپسند بود:
ـ تعطیل کردن خسارت بار تهران
ـ امنیتی کردن فضای تهران که برای اقتدار کشور مضر بود
ـ انتشار تصاویر ذوقزدگی معدودی از نمایندگان با خانم موگرینی که خلاف شأن ملت بود.
با این وجود سخنگوی فراکسیون امید در خصوص مطرح شدن موضوع عکس سلفی برخی از نمایندگان خانه ملت با فدریکا موگرینی در جلسه فراکسیون امید، گفت: دراین خصوص صحبت شد، اما ترجیح دادیم که به این مسئله دامن زده نشود.
در این باره فرارو نیز نوشته است: از نکات تعجب برانگیز دیگر در تصاویر جنجالی این است که در یکی از تصاویر قشقاوی معاون کنسولی وزارت خارجه که قاعدتا باید نمایندگان را از این رفتار منع کند در حال گرفتن عکس از نمایندگان و موگرینی است.
ادعای غلامحسین الهام درباره تحلیف روحانی
غلامحسین الهام سخنگوی دولت احمدینژاد نیز درباره مراسم تحلیف مدعی شد که این مراسم غیرقانونی بوده است. او گفته است: ملاحظهی تصاوير نشان مى دهد كه از فقهاى شورا فقط آيت الله جنتى حضور داشتند، (احتمالاً ايشان هم به عنوان رييس مجلس خبرگان ميهمان بوده اند!) از پنج فقيه ديگر، تصويرى ديده نشد، البته همه حقوقدانان حضورشان مشاهده شد. پيشنهاد مى شود اگر به قانون اساسى اهميت مى دهيم و يک بخش سوگند رييس جمهور نيز پاسدارى از قانون اساسى است و نيز اگر سوگند جنبه صورى ندارد و اراده انشايى از آن در جلسهاى رسمى معتبر است، اين تحليف در جلسه ديگرى كه رسمى و معتبر باشد اعاده گردد. و اگر فقها حضور داشته اند تصاوير آنان نمايش داده شود تا شائبه اى نماند.
اما نجات الله ابراهیمیان، سخنگوی شورای نگهبان در این ارتباط گفته است شش عضو حقوقدان و دو فقیه عضو شورای نگهبان در مراسم روز شنبه حاضر بودهاند و به این ترتیب با حضور اکثریت اعضای شورای نگهبان ایراد آقای الهام درست نیست.
بازتاب مراسم تحلیف ریاست جمهوری در رسانه های جهان
در این بین مراسم تحلیف ریاست جمهوری در رسانه های جهانی بازتاب فراوانی یافت و برخی شبکه های بین المللی نیز آن را به طور کامل و یا بخش هایی از آن را پوشش دادند.
شبکه های تلویزیونی الجزیره مباشر، المیادین، رویترز و ای پی تی ان مراسم تحلیف ریاست جمهوری اسلامی ایران را به صورت زنده پخش کردند. همچنین این مراسم از شبکه های ماهواره ای العالم و پرس تی وی، المنار، الاخباریه سوریه، شبکه سوریه و العربیه به طور زنده پخش شد. شبکه های تلویزیونی فرانس 24 و شبکه سی سی تی وی نیز بخش هایی از این مراسم را پخش کردند.
شبکه آلمانی دویچه وله در این ارتباط گزارش داد: حسن روحانی در مراسم ویژه ای با حضور مقاماتی از اتحادیه اروپا سوگند یاد کرد. او اکنون با مسئولیت سختی برای نجات توافق هسته ای 2015 و ایجاد اصلاحات مواجه است. این نخستین با در تاریخ ایران بود که مقامات خارجی در چنین تعداد زیادی در مراسم تحلیف ریاست جمهوری شرکت می کنند.
روزنامه ایندیپندنت نیز در گزارشی نوشت: مراسم تحلیف همیشه به عنوان یک مراسم بزرگ در دولت برگزار می شود، اما آشفتگی های جاری در سیاست خاورمیانه حاکی از آن است که مراسم تحلیف «حسن روحانی» به عنوان رئیس جمهور ایران یک رویداد برجسته است.
با این حال در مراسم تحلیف روحانی نمایندگان صدها کشور در تهران حاضر شدند. حضور چهره های برجسته از کشورهای اروپایی از جمله «الستر برت» معاون وزیر خارجه انگلیس، «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا و وزرایی از روسیه، چین و هند به وضوح نشان داد که تلاش برای انزوای ایران دست کم در حال حاضر شکست خورده است.