توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 475237
سناریوهای احتمالی برای سرنوشت توافق نفتی اوپک
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۳ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۰۶:۲۱
نشست پراهمیت اوپک پنج‌شنبه هفته جاری برگزار می‌شود اما برخلاف چند نشست قبلی این سازمان، هیاهو و هیجان کمتری برای آن وجود دارد.

به گزارش ایسنا، شاید عدم هیجان بازار به دلیل این تصور باشد که نتیجه این نشست از پیش مشخص شده است. عربستان سعودی و روسیه هفته گذشته با اعلام حمایت از تمدید ۹ ماهه توافق کنونی برای کاهش ۱.۸ میلیون بشکه در روز – ۱.۲ میلیون بشکه در روز از سوی اوپک بعلاوه ۵۵۸ هزار بشکه در روز از سوی گروهی از کشورهای غیراوپک- به نوعی رویدادهایی را که در نشست ۲۵ ماه مه روی خواهد داد، مخابره کردند. انتظار می‌رود با توافق این دو کشور که بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان هستند، این نشست سریع و راحت برگزار شود.

بیجارن شیلدراپ، تحلیلگر ارشد کالا در شرکت SEB Markets در این‌باره گفت: به نظر می‌رسد توافق تقریبا حاصل شده است و هماهنگی زیادی در این گروه وجود دارد.

اما اگر از نشست‌های چند سال اخیر اوپک آموخته باشیم، هیچ چیز نباید قطعی تصور شود. به نظر می‌رسد زمان و خود این سازمان، بازارها را غافلگیر می‌کنند. وزیر انرژی عربستان سعودی اوایل هفته جاری به این موضوع اشاره کرد و گفت: نشست اوپک ممکن است نمایش بیشتری از آنچه در حال حاضر تحلیلگران انتظار دارند، داشته باشد. خالد الفالح در یک کنفرانس مطبوعاتی در ریاض اظهار کرد: همه کسانی که با آنها صحبت کرده ام، برای پیوستن به تمدید جدید ابراز تمایل و اشتیاق کرده‌اند اما مسلما این موضوع هیچ نظری درباره آنچه پیش خواهد آمد، ایجاد نمی‌کند.

بنابراین با وجود اینکه تفاهم نظری درباره یک نتیجه به خصوص حاصل شده است، چند سناریوی احتمالی وجود دارد که ممکن است در نشست هفته جاری اوپک اتفاق بیافتد. پایگاه خبری اویل پرایس به بررسی ۵ سناریوی احتمالی پرداخته که عبارتند از:

۱- عدم تمدید
عدم تمدید فاجعه بارترین سناریو برای قیمت‌های نفت خواهد بود زیرا اوپک طرح کاهش تولید را رها کرده و به تولید کامل بازمی‌گردد. در شرایطی که بازارهای نفت از اشباع عرضه لطمه دیده اند، بازگشت این سازمان به تولید بالاتر باعث ریزش قیمت‌های پایه نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا و برنت می‌شود و ممکن است قیمت‌ها به محدوده ۴۰ دلار و یا حتی پایین‌تر از آن سقوط کند. با اینهمه بدبینانه‌ترین سناریوی ممکن، حداقل احتمال وقوع را دارد.

۲- تمدید ۶ ماهه توافق
تمدید توافق کنونی به مدت شش ماه دیگر، تا این اواخر احتمالی‌ترین سناریوی مطرح شده بود. ذخایر جهانی نفت بالا مانده و تمدید توافق کاهش تولید تا پایان سال جاری میلادی برای پایین آوردن سطح ذخایر به متوسط ۵ ساله احتمالا کافی نخواهد بود. در شرایطی که بازارها انتظار بیشتری دارند، تمدید شش ماهه توافق در مقطع کنونی مایوس‌کننده خواهد بود و احتمال به کاهش قیمت‌های نفت منجر می‌شود.

۳- تمدید ۹ ماهه توافق
بازار اکنون انتظار دارد توافق کاهش تولید تا پایان سه ماهه اول سال ۲۰۱۸ تمدید شود و چنین اقدامی، تا حدودی مایه آسودگی خاطر سرمایه گذاران خواهد بود. اما از آنجا که تمدید ۹ ماهه توافق مبنای انتظارات کنونی بازار شده است، در صورت محقق شدن این سناریو، افزایش چشمگیر قیمت‌ها بعید خواهد بود.

۴- تمدید ۹ ماهه توافق بعلاوه پیوستن کشورهای بیشتر
خالد الفالح به پیوستن تولیدکنندگان بیشتر به توافق جدید اشاره کرده است. وی در تعطیلات پایان هفته گذشته گفت: ما بر این باوریم که توافق جدید با همین میزان کاهش و احتمالا با اضافه شدن یک یا دو تولیدکننده کوچک حاصل خواهد شد. اضافه شدن چند تولیدکننده کوچک حمایت روانی اندکی برای این توافق فراهم می‌کند اما احتمالا تعادل میان عرضه و تقاضا را تغییر نخواهد داد. این نتیجه احتمالا به افزایش چند دلاری قیمت‌های نفت منجر می‌شود.

۵- تمدید ۹ ماهه توافق همراه با کاهش بیشتر تولید
این سناریویی است که نباید از آن غافل شد. بسیاری از سرمایه گذاران چنین احتمالی را پیش بینی می‌کنند. یک منبع اوپک اخیرا به رویترز گفت: این سازمان سرگرم بررسی کاهش بیشتر تولید است و همه گزینه‌ها مطرح هستند. کاهش بیشتر تولید می‌تواند در اشکال مختلف متعددی انجام گیرد. ممکن است با محدودتر شدن سهمیه تولید هر کشور، سهمیه تولید گروهی ۳۲.۵ میلیون بشکه در روز پایین‌تر آورده شود. اگر روی چنین موضوعی توافق شود، تاثیر قوی‌تری بر قیمت‌ها خواهد گذاشت و بلافاصله قیمت‌های نفت افزایش چشمگیری پیدا خواهند کرد. یک راه دیگر کاهش بیشتر تولید، حذف معافیتی است که به لیبی و نیجریه داده شده بود. هر دو کشور از مشارکت در توافق اولیه کاهش تولید معاف شدند و با افزایش تولید، از رشد بیشتر تولیدشان در آینده نزدیک خبر دادند. اما با توجه به مشکلات اقتصادی و امنیتی که لیبی و نیجریه دارند، معلوم نیست این کشورها با محدود شدن تولید موافقت خواهند کرد.

اوپک همواره تمایل به غافلگیری داشته بنابراین احتمال وقوع هر یک از این سناریوها یا نتایج دیگر وجود دارد. از سوی دیگر اوپک انتظاراتی را ایجاد کرده که تحقق کمتر از آن، یاس بزرگی به شمار خواهد رفت.
 
کلمات کلیدی : نشست اوپک+نفت+تولید نفت+ایران
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.