نظر منتشر شده
۱۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 485424
ارتقای محمد بن سلمان، رونمایی از عربستانی جدید و آینده بحرانی منطقه
بخش سیاسی الف، 1 تیر 96
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱ تير ۱۳۹۶ ساعت ۰۸:۲۴
در طول دهه های گذشته عربستان سعودی به عنوان کشوری محافظه کار و با سیاست حفظ وضع موجود معروف بود اما با روی کار آمدن تیم ملک سلمان، محمد بن سلمان و عادل الجبیر به یکباره سیاست های عربستان به شدت تهاجمی، خصمانه و رادیکال شد. انتظارمی رود با تغییراتی که دیروز در راس هرم قدرت عربستان صورت گرفت سیاست های ریاض بیش از پیش رادیکال تر شود.

به گزارش الف، دیروز سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان سعودی، پسر جوان خود محمد بن سلمان را به جای محمد بن نائف، به‌عنوان ولیعهد آن کشور منصوب کرد.

در رای گیری هیئت بیعت، محمد بن سلمان با 31 رای از 34 رای به سمت ولیعهدی رسیده است. به این ترتیب و در صورت واقع نشدن رخدادی غیرمنتظره در صحنه سیاسی عربستان، بن سلمان تنها یک گام با پادشاهی این کشور فاصله خواهد داشت؛ تحولی که با توجه به رویکردهای شاهزاده جوان سعودی از عربستانی جدید رونمایی خواهد کرد.

با این وجود پیش بینی می شود با ولیعهد شدن جوان 31 ساله،  جنگ قدرت در داخل خاندان آل سعود شدت ‌یابد، چون سابقه نداشته است که یک جوان بی‌تجربه زمام امور را در عربستان سنتی در دست گیرد.

گفتنی است عملاً از زمان روی کار آمدن ملک سلمان سیاست عربستان تغییر پیدا کرد. البته در طول حدوداً دو سال و نیم اخیر با توجه به وضعیت بیماری پادشاه، محمد بن سلمان زمام امور را در دست داشت و پسر پادشاه در عمل به عنوان دومین چهره قدرتمند ریاض مطرح بود.

به همین دلیل بوده است که برخی ناظران محمد بن سلمان را یکی از معماران مداخله نظامی عربستان سعودی در کشورهای مختلف علی الخصوص در جنگ یمن و تنش با ایران توصیف می‌کنند.

 خبرگزاری رویترز در این باره نوشت: برکناری بن نایف و ولیعهدی بن سلمان به احتمال زیاد برای جلوگیری از ایجاد اصطکاک بین این دو صورت گرفته است؛ رویدادی که سبب خواهد شد سرعت حرکت عربستان به سوی اهداف چشم انداز 2030 افزایش یابد. به این ترتیب، بن سلمان با فراغ بال بیشتری اهداف بلندپروازانه خود را در زمینه توسعه اقتصادی عربستان و برنامه هایی چون کاهش تکیه بر درآمدهای نفتی و خصوصی سازی صنایع نفتی این کشور دنبال خواهد کرد.

از نگاهی دیگر اما قدرت یابی بن سلمان به معنای افزایش جنگ طلبی و ماجراجویی ریاض در منطقه خواهد بود. در واقع سر کار آمدن بن سلمان بعلت روحیات شخصی اش موجب تندترشدن تحرکات آل سعود در منطقه خواهد شد. بن سلمان از زمان آغاز حملات سعودی به یمن فرماندهی این پروژه جنگی را بر عهده داشته و بارها مواضعی خصمانه را در قبال دیگر کشورهای منطقه به ویژه ایران علنی ساخته است؛ از جمله تهدیدِ کشاندن درگیری های منطقه ای به خاک ایران.

به طور کلی سیاست عربستان سعودی در آینده نه تنها احتمالا علاقه‌ای به بازگشت به سیاست گذشته سعودی مبنی بر حسن همجواری و عدم تنش با ایران و سایر کشورهای منطقه نخواهد داشت بلکه وضعیت متشنج تر خواهد شد. ولیعهد جدید عربستان تاکنون چندین بار در مقام وزیر دفاع علیه ایران با لحن تند و خصمانه سخن گفته است. حدود دو ماه پیش وی امکان گفتگوی مستقیم با ایران را منتفی دانسته بود؛ چرا که مدعی شده بود تهران به دنبال کنترل جهان اسلام است.

نمود دیگر تندروی و انعطاف ناپذیری عربستان در دور تازه تنش با قطر نمایان شد تا ریاض با شتابی فراوان در دوره جدید، جامه پیشین سیاست ورزی حاکمان خود را به کناری نهاده و لباس رقابت و رزم بر تن کند.

از سوی دیگر انتخاب محمد بن سلمان به سمت ولیعهدی عربستان، خبر خوبی برای اسرائیل است و با استقبال ترامپ نیز مواجه شده است. با توجه به آنچه گفته شد می توان گفت عربستان با ترک راهبرد گذشته یعنی دیپلماسی و اقدامات پشت پرده به رویارویی آشکار و مخاصمه جویی با کشورهای دیگر روی آورده و قدرت یابی بن سلمان به معنای افتراقی عمیق و جدی بین سیاست های سعودی در دهه ها گذشته و سال های آتی خواهد بود. در این سیاست نیز به حمایت پیدا و پنهان ترامپ و اسرائیل دلخوش کرده است.
 
 
کلمات کلیدی : محمد بن سلمان + ولیعهد عربستان + آل سعود+کودتا
 
جواد
Romania
۱۳۹۶-۰۴-۰۱ ۰۹:۱۰:۰۲
با به روی کار آمدن این پادشاه جدید آینده خاورمیانه با چالشهای جدی مواجه خواهد شد و با مرگ داعش ، سناریوی جدید توسط ایشان نوشته خواهد شد تا هیچ گاه آتش جنگ و خونریزی از این منطقه رخت برنبندد . این خواسته آمریکا و دول غربیست که برای نیل به این هدف ایشان را به این سمت می گمارند . (4437358) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۶-۰۴-۰۱ ۰۹:۱۴:۱۸
انشالله بين كشورهاي اسلامي مودت و حسن همجواري باشد (4437364) (alef-13)
 
صادق
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۰۱ ۰۹:۵۸:۳۱
عربستان از زمان پادشاه جدیدش خیلی به ایران لطمه زده . شاید بارز ترین این لطمه ها کارشکنی در بازار نفت بود که تمام تولید کنندگان رو متضرر کرد . از جمله این تولید کنندگان خود عربستان بود که به خاطر این اقدام ضرر زیادی متحمل شد .این اقدام نشان از جنون این حاکمان داره .به علاوه سیاست عربستان در قبال یمن و بحرین نشون میده که اون ها از عقل سالمی برخوردار نیستن . فکر میکنم از الان مسولین کشور و وزارت خارجه باید به فکر چاره جویی باشه تا مثل قضیه نفت فقط کارمون به نفرین کردن ختم نشه . بلکه در میدان عمل هم بتوان کار ها را به نفع خود تموم کرد . (4437431) (alef-13)
 
United Arab Emirates
۱۳۹۶-۰۴-۰۱ ۱۲:۴۵:۲۱
سیاست نفتی عربستان گرچه غلط ولی عمدتا برای خارج کردن آمریکا ئی ها از بازار بود که شکست خورد. کما اینکه امروز هم که اپک تولید را کاهش داده است همچنان بازار نفت بی ثبات است. ولی کلا اوضاع عربستان بحرانی است و دوگانگی در رهبری وضع را بدتر می کرد. کسر بودجه 60 میلیاردی بیکاری بالا (خیلی از شاغلین نیز در پروژه هایی هستند که صرفه اقتصادی ندارد نظیر بخش کشاورزی) از دست دادن 40 درصد ذخایر ارزی شکست های سنگین در سیاست منطقه ای اجازه ماجراجویی به محمد بن سلمان را نمی دهد. امیدوارم الآن که موقعیت بن سلمان تثبیت شده و رقیب را از میدان به در کرده عاقلانه تر عمل کند. (4437707) (alef-11)
 
اشکان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۰۱ ۱۶:۱۷:۲۳
مثلا وزیر خارجه چکار کنه ؟بره شاه عربستان رو کتک بزنه.یه چیزی میگی انگار ایران ابرقدرت دنیاست. (4438020) (alef-3)
 
یوسف
United Kingdom
۱۳۹۶-۰۴-۰۱ ۱۲:۳۰:۳۸
آغاز یک پایان (4437689) (alef-3)
 
Switzerland
۱۳۹۶-۰۴-۰۱ ۱۳:۰۶:۵۴
عربستان به علت کاهش قیمت نفت، در سه سال گذشته متوسط سالی نزدیک 100 میلیارد دلار کسری بودجه داشته و به سرعت داره ذخایر خارجیش تموم میشه. اگه این وضعیت ادامه پیدا کنه بعد از چند سال عربستان با یک بحران جدی مواجه میشه. ما باید سعی کنیم این چند سال رو بدون دردسر بگذرونیم و بعدش با یک عربستان دارای بحران داخلی جدی مواجهیم. (4437736) (alef-11)
 
بهروز
Germany
۱۳۹۶-۰۴-۰۱ ۱۳:۰۸:۴۸
ترامپ . بن سلمان و غیره با توجه به برنامه های گسترده اقتصادی شان شرایط حنگیدن را ندارند
ین سلمان برای اجرای برنامه هایش نیاز دارد خود را قذرتمند نشان دهد از اینرو هارت و هورت میکند
انها فقط دلشان را به جنگ نیابتی توسط داعش خوش نموده اند و بس (4437741) (alef-3)
 
United States
۱۳۹۶-۰۴-۰۱ ۱۵:۴۴:۲۱
فراموش کردی بن سلمان به یمن حمله کرده! (4437969) (alef-3)
 
مهدی
United States
۱۳۹۶-۰۴-۰۲ ۰۸:۳۱:۵۲
ولی توش مونده. یعنی عرضه نداره. (4438600) (alef-1)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۰۱ ۱۳:۳۴:۱۱
ان شاالله به زودی شاهد حکومت های موقت و کوتاه در عربستان باشیم ... (4437782) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۰۱ ۱۴:۲۱:۵۶
به این نتیجه میرسیم که وقتی پادشاه سعودی داره فوت میکنه شادی نکنیم شاید بعدی بدتر باشه (4437850) (alef-11)
 
Canada
۱۳۹۶-۰۴-۰۱ ۱۷:۳۳:۰۲
مردم غریستان توی بهترین کشورهای اروپایی و آمریکایی دارند با پول های نفت اهدایی پادشاه تخصیل و زندگی می کنند. (4438076) (alef-3)
 
مهدی
United States
۱۳۹۶-۰۴-۰۲ ۰۸:۳۳:۳۹
یه سفر سیاحتی برو عربستان فقرای آنها را ببین. این خرجها مال همه نیست. (4438602) (alef-1)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۰۲ ۰۱:۲۳:۱۸
ابتدا ؛حکومت های چند ساله

سپس حکومت های چند ماهه
و
در نهایت حکومت های چند روزه.این روایت امام صادق هست.
به لطف خدا در چند هفته اینه وارد حکومت چند روزه خواهیم شد.
الیس صبح بقریب. (4438413) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۰۲ ۰۱:۲۶:۳۴
تيم ملك سلمان از مدتها قبل با تشكيل داعش ورواج وهابيت در كشورهاي مختلف زمينه چنين روزهايي را براي خودشان اماده كرده بودند واكنون كه زمام امور كشور عربستان بدست انها افتاده با ارتباط علني با اسراييل وحمايت همه جانبه از داعش وهمچنين نوكري بي چون وچرا امريكا مي خواهندقدرت ونفوذ ايران را در منطقه كاهش دهند وخودشان قدرت اول منطقه وصاحب نفوذباشند انهاباقي مانده نسل معاويه ويزديان هستند كه دشمن اول شيعه واهل بيت پيامبر هستندلذا بر مسوولان است كه با وحدت بيشتر وپرهيز ازاختلافات جناحي در مقابل طوطئه جديد وهابيت بايستندوقدرت ايران را افزايش دهند بويژه حمايت همه جانبه از نيروهاي مسلح وسپاه (4438420) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۰۲ ۰۷:۱۳:۳۹
"عربستانی متحجر تر" تیتر بهتری بود. (4438578) (alef-1)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.