کد مطلب: 429908
صندوق نوآوری و شکوفایی هم سپرده گذار شده است
حبس پول در بانک به جای سرمایه گذاری در شرکت های دانش بنیان
تاریخ انتشار : شنبه ۱۱ دی ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۳۳
با توجه به ناکارآمدی نهادهای اصلی تامین مالی کشور در تامین مالی فعالیتهای فناورانه و نوآورانه، صندوق نوآوری و شکوفایی با هدف جبران این ناکارآمدی تاسیس شده است. برمبنای قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانشبنیان، رسالت اصلی این صندوق، کمک به تجاریسازی نوآوریها و اختراعات و کاربردی نمودن دانش، از طریق تسهیل تامین مالی شرکتهای دانشبنیان است.
علیرغم توجه ویژه دولت یازدهم به این صندوق و تلاشهای گسترده در جهت شتاب گرفتن ارائه خدمات توسط آن، همچنان شاهد آن هستیم که بخش قابل توجهی از منابع مالی این صندوق به دست شرکتهای دانشبنیان نرسیده است.
شرکتهای دانشبنیان میبایست صف طولانی طرحهای ارائه شده به صندوق را پشت سر بگذارند و پس از طی کردن فرآیندی بسیار پیچیده و زمانبر، طرح خود را در صندوق مصوب نمایند. البته تصویب طرح انتهای کار نیست و تعللهای بسیار زیادی نیز برای پرداخت تسهیلات تصویبشده به شرکتهای دانشبنیان مشاهده میشود. در نتیجه ی مجموع این چالشها، سهم کمی از منابع صندوق تاکنون جهت رفع مشکلات تامین مالی شرکتهای دانشبنیان، به آنها تخصیص داده شده است.
یکی از ریشههای اصلی این چالشها، چگونگی سپردهگذاری صندوق نوآوری و شکوفایی در بانکهای کشور است. شنیدهها از یکی از بانکهای کشور، حاکی از آن است که بخشی از 1400 میلیارد تومان منابع صندوق نوآوری و شکوفایی که بنا بوده برای تامین مالی شرکت های دانش بنیان استفاده شود، در قالب سپرده سرمایهگذاری بلندمدت با نرخ سود بالا در آن بانک سپردهگذاری شده است.
این نوع سپردهگذاری صندوق در بانکها، زمینهی کاهش انگیزه خدمترسانی به شرکتهای دانشبنیان را ایجاد کرده است:
از طرفی اکثر خدمات قابل ارائه توسط صندوق، خدمات مالی بدون بهره یا با نرخ بهره ترجیحی هستند. در چنین شرایطی، صندوق ترجیح میدهد که تا حد امکان، ارائه خدمات مالی به شرکتها را به تعویق بیندازد و با رسوب بیشتر منابع خود در سپردههای سرمایهگذاری و کسب سود از آن، ارزش سرمایه صندوق را حفظ کند یا حتی بالا ببرد.
از طرف دیگر بانکی که مجبور است در ازای سپرده صندوق، سود بالایی را بپردازد، انگیزهای برای همکاری با صندوق (جهت انجام فعالیتهای مالی مشترک) ندارد و ترجیح میدهد که سپردههای صندوق را نیز مانند سایر سپردهها در فعالیتهای مالی جاری خود صرف نماید.
نتیجه شرایط فوق این است که منابعی که قرار بود صرف تامین مالی فعالیتهای دانشبنیان شود، نهتنها در اهرم کردن منابع بانکی به نفع این فعالیتها ناموفق بوده است، بلکه در حسابهای بانکی رسوب کرده است و صرف فعالیتهای دیگر بانکها میشود.
یکی از توجیههای مسئولین صندوق برای این نوع سپردهگذاری در بانکها، ضرورت حفظ ارزش منابع صندوق است. این توجیه قابل قبول نیست و استفاده از سپردههای سرمایهگذاری برای حفظ و حتی افزایش ارزش منابع صندوق روش مناسبی به نظر نمیرسد. در واقع برای حفظ ارزش منابع صندوق، میتوان این منابع را در سپردههای جاری یا کوتاهمدت با نرخ سود کمتر سپردهگذاری کرد و در عین حال، بهصورت چابک و منعطف آنها را در قالب تسهیلات متنوع به طرحهای شرکتهای دانشبنیان تخصیص داد. حال آنکه به طور کلی نیز وظیفه صندوق حمایت و تامین مالی این شرکت هاست.
در مجموع میتوان گفت نوع سپردهگذاری صندوق نوآوری و شکوفایی در بانکها، منجر به ایجاد یک سد فکری و انگیزهای جدی در برابر تخصیص به موقع منابع شده است. تا زمانی که صندوق اینگونه سپردهگذاریهای بلندمدت با نرخ سود بالا را در دستور کار خود قرار دهد، منابع صندوق بهجای اینکه صرف تامین مالی فعالیتهای دانشبنیان شود، در کنار سایر منابع بانکی صرف تامین مالیهای رایج نظام بانکی خواهد شد و از قبل آن منفعتی نصیب حوزه دانشبنیان کشور نخواهد شد.
کلمات کلیدی : پول + بانک + سپرده گذاری
سپرده گذاری اشخاص حقوقی در بانکها و در حسابهایی که به آنها سود تعلق می گسرد به هر نوعی که باشند اعم از شرکت، موسسه ، شرکت تعاونی و .... کار بسیار اشتباهی هست و باید بانک مرکزی این موارد رو کنترل و ممنوع کند (4092536) (alef-3)
وقتی دلار را مصنوعا چهار برابر قیمت واقعی آن می فروشند و مردم قدرت خرید ندارند هر نوع سرمایه گذاری بجز در نفت و گاز در ایران محکوم به شکست هست
تنها چاره کار اقتصاد ایران برگشت دلار به زمان قبل از طرح ریاضت کشی هست (4094189) (alef-11)
آریابان
۱۳۹۵-۱۰-۱۱ ۱۰:۰۲:۲۹
انتظاری جز این نباید داشت زیرا بانک های امروز ما فلسفۀ وجودی خود یعنی "بانک-داری" را قربانی "بنگاه-داری" کرده اند البته با درآمدزائی و سودزائی های هنگفت و انبوه :
خرید باغ-ساختمان های چند هزار متری یک طبقه در کوچه-باغ های مشجر و خوش آب و هوای شمال شهر و تبدیل اونها به برج های بلندمرتبه ، ورود به چرخۀ معاملات سکه و ارز به قیمت خراب کردن بازار طبیعی ، سوء استفاده از باور ها و منابع قرض الحسنۀ آسمانی مردم با اعطای جوایز زمینی !!!! خودروئی و .... ایجاد شعبه های رنگارنگ و چسبیده به هم در منطقه های گرانقیمت تهران به قیمت های گزاف و البته با شرکت در مسابقۀ رقابتی افزایش بی رویۀ هزینۀ زمین ، اعطای اعتبارت و وام های نجومی بدون ضمانت و در نهایت تبعید !!!! خودخواسته و البته بسیار شیک و مدرن به کانادا و ....؛ (4092664) (alef-13)
استدلالهای ضعیفی ارایه شده بود. آمار و ارقام هم اشتباه است. (4092668) (alef-3)
محمود
۱۳۹۵-۱۰-۱۱ ۱۱:۲۰:۴۴
شما استدلال قوی مطرح کن! (4092831) (alef-3)
استدلالش اینه که بخشی از پول در بانک سپرده گذاری شده تا بشه از طریق اون ضمانتنامه برای شرکتهای دانش بنیان صادر کرد. سودی هم به این پول بلوکه شده تعلق نمی گیره. (4092957) (alef-13)
شرکت دانش بنیان
۱۳۹۵-۱۰-۱۱ ۱۱:۳۵:۰۰
کدوم آمار و ارقام دقیقا؟
صندوق به جای اینکه هی بیاد بگه چقدر وام دادم، تا حالا اومده بگه چجوری توی بانک ها سپرده گذاری کرده؟ (4092880) (alef-13)
شركتها تا حالا به جای اینكه انقدر غر بزنن، اومدن بگن چه طرحهایی تحويل صندوق دادن؟؟؟ (4093284) (alef-11)
زورشون میرسه..وقتی از حساب قرض الحسنه مردم به کارمندان هاشون وام دادند...دیگه چی میشه گفت؟ (4092674) (alef-3)
تاخیرهای چند وقت اخیر صندوق در ارائه تسهیلات خیلی زیاد بوده (4092802) (alef-13)
شنيدهها حاكی .....
بهمنظور جلوگیری از ايجاد شرايطی مشابه بنگاههای زودبازده و نيز جلوگيری از انحراف تسهيلات اعطايي به شركتهای دانشبنیان، تسهيلات به اين شركتها به صورت مرحلهای و متناسب با پيشرفت طرح آنها اعطا میشود. منابعی كه در بانكها است، مربوط به تعهد پرداخت به طرحهای مصوب است كه متناسب با پيشرفت اعطا میشود.
آيا تاكنون شركت دانشبنيانی به دليل نبود منابع در صندوق از دريافت تسهيلات باز مانده است؟
آيا تاكنون بررسی شده است كه طرحهایی كه شركتهای دانشبنيان به صندوق ارائه میكنند، چه وضعیتی دارد و با چند بار رفت و برگشت تكميل میشود؟ (4093256) (alef-11)
متاسفانه ملت مثل همیشه در صحنه درباره تخصصی ترین مباحث نیز بدون هیچ گونه اطلاعی اظهار فضل می نمایند (4095897) (alef-11)
نکته جالب اینجاست که چه کسی قرار است بر پیشرفت طرح ها و پرداخت متناسب با آن ها نظارت کند!
همین است که یک نهاد دولتی به جای نظارت و رگولاتوری می پردازد به تصدی گری و ورود به عمق اجرا!
متاسفانه شرکت ها به علت نبود منابع از دریافت تسهیلات باز نمانده اند بلکه به علت وجود بدنه اجرایی به شدت تصدی گر و غیر ریسک پذیر مواجه اند که نه تنها فرایند را برای شرکت ها تسهیل نمی کنند بلکه کاری می کنند شرکت ها قید تعامل با این نهاد را بزنند و اخذ تسهیلات با نرخ بالا از بانک ها را ترجیح دهند...
در رابطه با سوال دوم نیز باید از صندوق این سوال شود که چرا فرایندها و روال هایش شفاف و مشخص نیست که شرکت ها با طرح های کامل و مطابق با استانداردهای صندوق وارد فرایند شوند؟ (4097396) (alef-13)
يعنی نظر شما اينه كه نهادی كه تسهيلات رو میده كاری با نحوۀ هزينهكرد اون نداشته باشه؟ (4106498) (alef-11)