توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 277131
انصارالله در ژنو بر سرچه مذاکره می کند؟
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۸ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۴۰
رسانه های غربی از احتمال ایجاد تفاهم جهت برقراری آتش بس میان گروه های درگیر در یمن و توقف حملات سعودی در ماه مبارک رمضان خبر داده اند.

به گزارش فرهنگ نیوز، رسانه های منطقه خبر داده اند که علی رغم کارشکنی های عربستان سعودی، هیاتی منتخب از انقلابیون یمنی توانسته اند خود را به ژنو رسانده و در مذاکرات یمنی-یمنی با واسطه دبیرکل سازمان ملل متحد مشارکت نمایند. نمایندگان جنبش انصارالله و حزب کنگره ملی یمن اظهار داشته اند که سعودی با واسطه سودان و مصر مانع از پرواز هواپیمای آن ها از جیبوتی به سوی سوئیس شده است.

ابهام در دستیابی توافق

طرفین مذاکره از پیش از آغاز گفتگوها بر مواضع خویش پای فشرده اند. انقلابیون انصارالله صراحتا اظهار داشته اند از هرگونه گفتگو و اعطای امتیاز به دولت در تبعید منصور هادی امتناع خواهند کرد. به گفته ی یکی از مقامات ارشد جنبش انصارالله، شخص هادی و اطرافیانش فاقد مشروعیت در سطح یمن بوده و لذا از سوی این جنبش به رسمیت شناخته نمی شوند.

گفتگوهای گروه های یمنی با میانجی گری بان کی مون در سوئیس آغاز شده است

ریاض یاسین وزیر خارجه دولت مستعفی منصور هادی نیز پیشتر بیان داشته بود که هیچ گفتگوی مستقیمی میان طرفین صورت نخواهد گرفت و تا خروج نیروهای انصارالله از شهرها و خلع سلاح شان توافقی حاصل نخواهد شد. دولت در تبعید یمن به قطعنامه ۲۲۱۶ شورای امنیت اشاره کرده و بر ضرورت اجرای آن پای می فشارد.

فقدان اشتراک دیدگاه میان طرفین، مواضع یک سوی عربستان و وجود گروه های متعدد که هر یک بخشی از جامعه یمن را نمایندگی می کنند، دستیابی به یک توافق را بیش از هر زمانی دور از ذهن به نظر می رساند. هم اکنون علاوه بر نمایندگان جنبش انصارالله، حزب کنگره ملی یمن ( به رهبری علی عبدالله صالح )، نمایندگان دولت مستعفی، گروه های پر نفوذی هم چون حزب الاصلاح (شاخه اخوان المسلمین یمن)، احزاب تجزیه طلب جنوبی نیز در مذاکرات حضور داشته و در پی دستیابی به مقاصد خویش اند.

سازمان ملل متحد خواستار خویشتن داری طرفین شده است

با پیشروی انقلابیون یمنی به سوی عدن و فرار منصور هادی از این کشور، عربستان سعودی که منافع خویش در همسایه جنوبی را بیش از هر زمانی در خطر می دید در اقدامی شتاب زده و به بهانه حمایت از دولت مستعفی هادی مبادرت به حملاتی هوایی به سوی مناطق تحت سیطره انقلابیون نموده است. با این حال و با گذشت ماه ها از حملات سعودی، تا کنون نه تنها هیچ یک از اهداف از پیش تعیین شده ائتلاف موسوم به طوفان قاطعیت به رهبری عربستان سعودی محقق نشده است بلکه انقلابیون در قسمت های مختلف یمن پیشروی های چشمگیری را به دست آورده اند. بنابر گزارش های اخیر شهر الحزم، مرکز استان الجوف در مرز عربستان نیز به دست نیروهای حوثی افتاده است.

با وجود تداوم حملات گسترده سعودی، حوثی ها به پیروزی های عمده ای در عرصه میدانی دست یافته اند

برآورد تحولات کنونی یمن حاکی از سردرگمی ریاض در رابطه با تداوم حملات به مواضع انصارالله است. واقع امر آن است که مادامی که ریاض مبادرت به ورود نظامی مستقیم (زمینی) به یمن ننماید توانایی دستیابی به هیچ گونه پیشرفتی جهت ارتقای موقعیت هادی در یمن قابل تصور نیست. در عرصه زمینی نیز به دلیل عدم حمایت جدی برخی متحدین ریاض از این کشور من جمله پاکستان و حتی ایالات متحده، ورود زمینی عملا سعودی را وارد باتلاقی خواهد نمود که شانسی برای خروج از آن دارد. از سویی تداوم حملات فوق و عدم دستیابی به اهداف مد نظر یا توقف این حملات بدون تحقق هیچ یک از چشم اندازهای مورد نظر به تحقیر وجه بین المللی عربستان منجر خواهد شد.

موقعیت منصور هادی بیش از هر زمانی تضعیف شده به نظر می رسد

به نظر می آید که تغییر کادر رهبری عربستان و حضور عناصر تندرو و کم سابقه هم چون محمد بن سلمان در سمت های عالیه زمینه اتخاذ تصمیمی عجولانه را در رابطه با یمن مهیا ساخت. تصمیمی که سعودی را در سردرگمی محض قرار داده است. موافقت ریاض با مداخله سازمان ملل را می توان نشانه هایی از تغییر در سیاست خارجی عربستان سعودی دانست، تغییری که ممکن است در آینده زمینه ورود دیگر بازیگران مهم منطقه ای و بین المللی هم چون اتحادیه اروپا، روسیه، آمریکا، ترکیه، ایران و... در قبال حل مسئله یمن را فراهم نماید. چنین سیاستی از آن روست که عملا دیگر بازیگران فضایی را فراهم نمایند تا ضمن تامین منافع حداقلی عربستان، اتمام حملات هوایی به مواضع انقلابیون یمنی (که نمی تواند در ابد تداوم یابد) به منزله ی عدول ریاض از خواسته هایش به حساب نیاید.

سکانداری وزارت دفاع توسط محمد بن سلمان و اتخاذ رویه تهاجمی در قبال یمن، سعودی را دچار سردرگمی نسبت به سیاست آتی این رژیم در قبال شبه جزیره عربستان نموده است.

پیشروی نیروهای انصارالله در مناطق مرزی و ورود گاه و بی گاه به خاک سعودی در کنار استفاده اخیر این جنبش از موشک های برد بلند که می تواند خسارتی هنگفت به عربستان سعودی وارد نماید زمینه ترغیب سعودی ها را برای پذیرش توافقی که منافع ابتدایی طرفین را تامین نماید مهیا نموده است.

بحران انسانی فراگیر

یمنی ها امسال در شرایط امنیتی و اقتصادی وخیم به استقبال ماه مبارک رمضان می روند اما با وجود ادامه حملات رژیم سعودی و کشتار و ویرانگری که علیه این ملت صورت می گیرد، به پایداری و مقاومت خود در برابر این چالش ها ادامه می دهند.

جنگ داخلی یمن از آخر ماه مارس تا کنون جان ۲۳۰۰ نفر را گرفته و به آوارگی دست کم نیم میلیون نفر انجامیده است. یمن کشوری بسیار فقیر است و شرایط زندگی مردم آن با جنگ داخلی بدتر از پیش شده است. سازمان‌های امدادی می‌گویند ۸۰درصد مردم این کشور از جنگ داخلی آسیب دیده‌اند و از گرسنگی، بی‌سرپناهی و کمبودهای دارویی و درمانی رنج می‌برند.

طبق آمار یونیسف ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار کودک یمنی نیز به کمک رسانی ویژه دارند

گزارش صندوق کودکان ملل متحد، یونیسف، از اوضاع یمن حکایت از آن دارد که ۸۰ درصد یا بیش از ۲۰ میلیون نفر از مردم این کشور که درگیر جنگ داخلی و حملات هوایی کشورهای عربی شده‌اند، به کمک‌های بشردوستانه نیاز دارند.

جرمی هاپکینز، معاون نماینده یونیسف در صنعا، پایتخت یمن با اشاره به این شرایط اظهار داشت: «برآورد می‌شود که ۲۰.۴ میلیون نفر نیازمند نوعی از کمک‌های بشردوستانه باشند که ۹.۳ میلیون نفر از آنان کودک هستند».

وی افزود: «محاصره بنادر یمن به رغم گشایش‌هایی که رخ داده، عملا به این معناست که سوخت وارد این کشور نمی‌شود و از آنجا که پمپ‌های آب مکانیزه هستند، این معنا را می‌دهد که بیش از ۲۰ میلیون نفر دسترسی به آب سالم ندارند».

اسماعیل ولد الشیخ نماینده سازمان ملل در امور یمن تا کنون در ایجاد توافقی میان دو طرف ناکام بوده است

به گفته این مقام یونیسف، دیگر مسائلی که کمک‌های بشردوستانه به مردم یمن را ضروری می‌سازد سوءتغذیه، کمبود دارو، افزایش شمار تلفات حملات هوایی، سربازگیری از میان کودکان و تخریب مدارس به دست طرفین جنگ است.

رویترز می‌نویسد یونیسف حتی پیش از آغاز جنگ در یمن آمار داده بود که حدود ۱۰ میلیون نفر از یمنی‌ها به کمک‌های بشردوستانه نیاز دارند.

از یمن و مردمانش به عنوان فقیر ترین کشور خاورمیانه نام برده می شود

با این حال، جنگ شرایط را از هر نظر بسیار وخیم‌تر کرده است. این گزارش به نقل از منابع درمانی شهر عدن عنوان می‌کند که در هفته‌های اخیر ده‌ها نفر از مردم این شهر به خاطر افزایش ناگهانی مبتلایان به تب دنگی و مالاریا جان باخته‌اند، بیماری‌هایی که خود معلول کمبود آب سالم و فقدان سیستم جمع‌آوری زباله در فصل گرماست.

رمضان و آتش بس احتمالی

بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد و شماری از مقامات این سازمان بین المللی پس از ماه ها تلاش توانسته اند زمینه برقراری گفتگوهایی را با حضور جریان های یمنی در ژنو سوئیس مهیا نمایند. به گفته ی مقامات این سازمان نشست مشورتی ژنو با هدف ایجاد آتش‌بس، پیدا کردن برنامه‌ای برای عقب‌نشینی حوثی‌ها و افزایش کمک‌ها به شهروندان یمنی برپا شده است. با این وجود تحلیل‌های خوشبینانه‌ای در مورد فرجام این نشست منتشر نشده است. پیشتر عبد ربه منصور هادی رئیس جمهوری مستعفی یمن تاکید کرده بود که هیئت دولت این کشور که در مذاکرات ژنو با سرپرستی سازمان ملل متحد مشارکت کرده است، تنها بر سر راه های اجرای قطعنامه شماره ۲۲۱۶ شورای امنیت گفت و گو خواهد کرد، قطعنامه ای که خواهان عقب نشینی حوثی ها از عمده مناطق یمن است.

سازمان ملل متحد متاثر از مواضع سعودی مکررا خواستار عقب نشینی حوثی ها از پایتخت و سایر شهر ها شده است

دست برتری نیروهای انصارالله در حوزه میدانی احتمال وقوع خواسته ی سازمان ملل و دولت مستعفی هادی مبنی بر عقب نشینی انقلابیون را به صفر رسانده است، به ویژه آن که انقلابیون یمنی مواضع این سازمان را یک جانبه تصور می کنند. عبدالمالک حوثی، رهبر انصارالله، در سخنانی تلویزیونی دولت در تبعید یمن را متهم به استفاده از سازمان ملل و نماینده آن سازمان در امور یمن برای پیشبرد اهداف خود کرده است. با این حال تحلیل گران بر این باورند دو خواسته ی دیگر سازمان ملل (آتش بس موقت و ارسال کمک های انسانی) از شانس بالایی برای وقوع برخوردارند، چرا که تمامی طرف های بحران نگاه مثبتی به این امر دارند.

در پیش بودن ماه رمضان فرصتی را فراهم کرده که گروه های دخیل در بحران و کشورها و سازمان موثر در امور یمن همگی در پی بهره برداری از این فضا برآمده تا ضمن ارائه چهره ای دلسوزانه از خود به تجدید قوا و تداوم رایزنی ها در عرصه های سیاسی ادامه دهند. پیش از این بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل از دو روز گذشته برقراری آتش بس را در ماه رمضان خواستار شده بود. این در حالی است کع شهروندان یمنی در برابر کشتارها و حملاتی که همه ابعاد زندگی آنها را هدف قرار می دهد، مقاومت می کنند. مردم یمن با توجه به جایگاه ویژه ای که برای ماه مبارک رمضان قائل هستند، از هر فرصتی به منظور آمادگی برای استقبال از این ماه مبارک استفاده و نیازهای خود را برای این ماه با وجود تمامی محدودیت ها و بمباران های پیاپی تهیه می کنند.

دولت عربستان در قبال دستیابی به اهداف از پیش تعیین در شده در حملاتش به یمن مستاصل به نظر می آید

خبرگزاری رویترز به نقل از یکی از گروه های شورشی حاضر در گفتگوهای صلح در ژنو گزارش داده است که طرف های درگیر در یمن بر نیاز به آتش بس تاکید کرده اند.

حملات وحشیانه سعودی مناطقی از یمن را با تلی از خاک یکسان نموده است

به گفته ی برخی منابع یمنی حاضر در روند گفتگو، احتمال دستیابی طرفین به آتش بسی محدود در ماه مبارک رمضان بیش از هر زمانی به نظر می رسد. غالب مطلق عضو جنبش های جنوب یمن گفت، برقراری آتش بس فقط به یک ماه محدود می شود و شامل توقف همه عملیات نظامی خواهد بود. به گفته ی او همه ی طرف های یمنی بر سر لزوم برقراری آتش بس توافق کردند، اما رایزنی ها درباره جزئیات آن هنوز ادامه دارد.

با وجود تداوم حملات هوایی سعودی، یمنی ها به استقبال ماه مبارک رمضان رفته اند

برخی منابع نزدیک به جریان انصارالله از خواست این گروه جهت گفتگوی مستقیم با عربستان سعودی جهت خاتمه دادن به حملات هوایی سخن رانده اند. اتخاذ این مواضع نه به جهت برقراری ارتباط با سعودی است، بلکه به دلیل عدم به رسمیت شناختن دولت مستعفی یمن عنوان شده است. در همین راستا محمد الزبیری از اعضای هیئت نمایندگی جریان حوثی در مذاکرات صلح ژنو روز سه شنبه ۱۶ ژوئن اعلام کرد که حوثی ها و همپیمانان شان هیچ گونه مذاکراتی با دولت یمن انجام نخواهند داد و خواستار گفت و گوی مستقیم با سعودی هستند.

یکی عضو بلند پایه حوثی از خواست این گروه مبنی بر گفتگوی مستقیم باریاض جهت توقف حملات هوایی سخن رانده است. ملک سلمان (پادشاه سعودی) در کنار ملک عبدالله دوم (پادشاه اردن) متحدش در ائتلاف عربی ضد یمن.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، الزبیری در کنفرانسی خبری گفت: «هرگونه مذاکره با آن ها که هیچ مشروعیتی ندارند را رد می کنیم.» او خواستار گفت و گو با سعودی برای متوقف شدن عملیات ائتلاف عربی به یمن شد.

المسیره رسانه حوثی ها در همین زمینه به انتشار صحبت های یک مقام بلند پایه انصارالله پرداخته است. به گفته ی این مقام یمنی: « ما یک استراتژی اساسی داریم و آن توقف تجاوز ظالمانه عربستان به کشور ما و برداشته شدن محاصره همه جانبه ای است که امروز باعث کشته شدن زنان و مردان و کودکان یمنی شده است.»

سید عبدالملک الحوثی در سخنرانی شب گذشته اش حملات تندی را از آن آمریکا، اسرائیل و سعودی نمود

رهبر جنبش انصارالله یمن شب گذشته در سخنانی مهم با اشاره به این که آمریکا، اسرائیل و رژیم آل سعود محور سه گانه شرارت در منطقه و جهان هستند، تاکید کرد ملت یمن با اتکال بر خداوند هرگز تسلیم متجاوزان نخواهد شد.

یمنی ها با تظاهرات های پی در پی به حمایت از انصارالله و محکومیت حملات عربستان پرداخته اند

سید عبدالملک بدرالدین در ادامه سخنان خود گفت:امروز ملت بزرگ یمن با تجاوز وحشیانه و جنایتکارانه آمریکا، عربستان سعودی و اسرائیل روبروست. این تجاوز وحشیانه برای هیچ چیز، حرمتی قائل نیست و زنان، کودکان، پیران،مردان و زیرساخت ها و توان ملت یمن را هدف قرار داده است.
رهبر انصارالله صراحتا اظهار داشته است که با وجود مشکلات بزرگ اقتصادی که ملت یمن از گذشته داشت اما در برابر این تجاوز مقاومت می کند.
 
کلمات کلیدی : یمن+انصارالله+مذاکرات ژنو