نظر منتشر شده
۱۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 296065
چرا زوج ها تک فرزندی را دوست دارند؟
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۹ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۰۹
زنان شاغل برای ایفای دو نقش مادری و فعالیت اجتماعی تحت فشارند.

به گزارش باشگاه خبرنگاران، خانواده مهمترین نهاد اجتماعی است.هر تغییر ارزشی در خانواده مسبب تغییر در جامعه می‌شود.یکی از ارزش‌هایی که در سال‌های اخیر دچار تغییرات بسیاری شده،‌ فرزندآوری و روند رشد جمعیت است.هرم سنی جمعیت ایران در حال انتقال از جوانی به پیروی و نرخ باروری در ایران کاهش یافته است.

تا نیم قرن قبل روند فرزندآوری در کشور بسیار طبیعی بود و به‌طور کلی میانگین، هر خانواده از شش فرزند برخوردار بود که در گذر به سمت مدرنیته، علل فردی، فرهنگی و اجتماعی، این روند را تغییر داد و روند معکوس به خود گرفت به گونه‌ای که امروزه فرزندآوری در کشور ما، به عنوان یک بحران برای دهه‌های اخیر قلمداد می‌شود.

هادی،۲۸ ساله، آتش‌نشان درباره مشکلات اقتصاد و کاهش فرزندآوری می‌گوید: ۳ سال از ازدواجم می‌گذرد و تا ۵ سال آینده قصد فرزند داشتن ندارم، زیرا من و همسرم مشغول تحصیل و کار کردن هستیم و کمبود حقوق ماهیانه‌ام در این مورد بی تأثیر نیست.

همچنین زهره ۳۲ ساله وکیل دادگستری، درباره عقب ماندن از فعالیت اجتماعی خود با فرزند داشتن می‌گوید: اگر فرزندی داشته باشم مجبورم بیشتر وقتم را با او بگذرانم و از فعالیت اجتماعی عقب می‌مانم، پس فرزندآوری را به ۵ سال آینده موکول می‌کنم.

*فکر آینده فرزند و کاهش فرزندآوری

فقر یکی از عوامل مؤثر در کاهش باروری است.ذهنیت برخی زنان ایرانی غرب‌زده شده است و بیشتر تمایل به تحصیل، تفریح و دیگر مسائل مربوط به خودشان دارند تا فرزندانشان.

دکتر امان‌الله قرایی مقدم، جامعه شناس درباره روند کاهش فرزندآوری معتقد است: هیچ عاملی مانند آموزش و پرورش نمی‌تواند در تغییر جمعیت موثر واقع شود.باید آموزش را از مدرسه شروع کنیم.باروری مانند گذشته و بدون برنامه‌ریزی صورت نمی‌گیرد، بلکه از طریق انتخاب و با برنامه‌ریزی طولانی مدت صورت می‌گیرد.والدین حتی به فکر جهزیه و ازدواج و آینده فرزندشان هم هستند.

*ترس از تنها ماندن و کاهش باروری

طلاق دارای آثار و پیامدهای عمیق اقتصادی، اجتماعی و روانی بر مردان و زنان مطلقه، فرزندان طلاق و اجتماع است.متأسفانه آمار طلاق روز به روز رو به افزایش است.

براساس آمار ثبت احوال ، بیشترین آمار طلاق مربوط به ۵ تا ۱۰ سال ابتدای زندگی مشترک است.بیشتر زوج‌ها ترجیح می‌دهند از این دوره بحرانی بگذرند و بعد پدر و مادر شوند.

با توجه به افزایش سن ازدواج که برای خانم‌ها بین ۲۵ تا ۲۹ سال رقم خورده است ، خانمی که در سن ۲۹ سالگی ازدواج می‌کند و می‌خواهد ۵ سال هم از زندگی مشترکش بگذرد تا مطمئن شود زندگی پایدار دارد و بعد مادر شود به سن ۳۴ سالگی می‌رسد که درنهایت می‌تواند یک فرزند داشته باشد.به دلیل مشکلاتی که برای فرزندان مادران بالای ۳۰ سال بوجود می‌آید،ترس از بچه‌دار شدن هم در سنین بالا وجود دارد که موجب روی آوردن به تک فرزندی خواهد شد.

طلاق‌های عاطفی هم که در بین برخی خانواده‌های ایرانی رواج یافته و مسبب تنها ماندن زن در عین متأهل بودن است،از عوامل تأثیر گذار در کاهش تمایل خانم‌ها به فرزندآوری می‌باشد.

*امکانات جدید مهمتر از زنان قدیم

تمایل زنان به فعالیت اجتماعی و کسب درآمد افزایش یافته که بتوانند فرزندانشان را با امکانات بهتری وارد جامعه کنند.

با توجه به نظریه‌های فمنیستی که زنان خانه دار را قربانیان یک گزینه‌ اشتباه می‌خوانند و آنها را محکوم عقب ماندگی می‌دانند، گروهی از زنان به امر اشتغال و تحصیل بیشتر روی آورده‌اند.این طرز فکر موجب فعالیت بیشتر آنها و رسیدگی کمتر عاطفی به فرزند می‌شود که باز هم آنها را از داشتن فرزند می‌هراساند.

در گذشته والدین فقط دغدغه برطرف کردن نیازهای اولیه‌ کودک داشتند و کار کردن پدر به تنهایی کفایت می‌کرد.در حال حاضر توقع فرزندان بیشتر شده و والدین مجبورند بیشتر فعالیت کنند و کمتر برای فرزندشان وقت بگذارند.

دکتر غفار‌تبریزی روانشناس در این باره می‌گوید: والدین می‌خواهند خودشان هم از زندگی بهره ببرند به‌جای اینکه امکاناتشان را با چند فرزند تقسیم کنند و فرزندان امروز در خواست امکانات بیشتری از والدین دارند. والدین آنقدر برای نیازها گاهی بی‌مورد فرزند تلاش می‌کنند که فرصت رسیدگی را به خود ندارند.به همین دلیل زوج‌های جوان به تک فرزندی روی می‌آورند.

*دولت دست به کار شود

با توجه به شرایط جمعیتی کشور ضروری است که حل مسئله کاهش فرزندآوری برنامه‌ریزی صورت گیرد تا این مشکل تبدیل به بحران جمعیتی نگردد.دولت باید با اجرای برنامه‌ریزی‌هایی برای تسهیل مشکلات اقتصادی، امر فرزندآوری را برای جوانان هموار کند.

برخی از زوج‌های جوان علاقه زیادی به فرزندآوری دارند اما به علت ترس از مشکلات اقتصادی و تأمین نیاز آینده فرزند از این مسئله امتناع می‌کنند.باید بیانات رهبر معظم انقلاب که هشدار پیر شدن جامعه را گوشزد می کنند ، مورد توجه تمام مسئولان کشور قرار گیرد.
 
کلمات کلیدی : فرزندآوری
 
ايراني
۱۳۹۴-۰۶-۲۹ ۱۰:۳۲:۲۸
پول ندارند ، امكانات ندارند و ديگه مثل عهد حجر نيست كه فقط بچه به دنيا بيارن و ول كن تو كوچه و خيابون تا با توپ پلاستيكي فوتبال بازي كنه و با نون خشك بزرگ بشه ! (3199652) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۹ ۱۰:۳۵:۵۷
بنده 40 سالمه و 1 فرزند دارم که افسوس میخورم ای کاش سگ بودم ولی ازدواج نمیکردم. (3199663) (alef-11)
 
حالا
۱۳۹۴-۰۶-۲۹ ۱۱:۳۹:۳۵
خودمون داریم از گرسنگی میمیریم چه جوری بچه بدنیا بیاریم، چرا الکی میگین غرب زدگی پول باشه بچه هم میزام چون پول زایمان بی درد در بهترین بیمارستان رو داشته باشی تغذیه خوب باشه خوراک و پوشاک و تحصیل بچه فراهم باشه بتونم پرستار بگیرم به جای سه تا 10 تا میارم، بابا گرسنه ایم،مردم گرسنه آن بخدا (3199846) (alef-11)
 
علی
۱۳۹۴-۰۶-۲۹ ۱۱:۴۵:۵۶
برادر دلت خوشه ها
من دانشجوی 28 ساله که خدمت دوساله پیش رومه
کی میتونم کار کنم و ازدواج کنم و فرزندآوری کنم واسه کشور! (3199869) (alef-11)
 
سادات
۱۳۹۴-۰۶-۲۹ ۱۳:۳۷:۱۶
کی گفته دوست داریم؟؟؟؟؟ چرا از خودتون حرف در میآرید؟؟
خداشاهده من مخالف تک فرزندیم اما وقتی زورم نمیرسه خرج و مخارج همین یدونه را تامین کنم چرا باید 2تاش کنم؟ 15سال هی گفتیم سال بعد,سال بعد و اینقدر سال بعد بعد کردیم تا شدیم 50 ساله . همین امروز 1میلیون 250هزار تومن هزینه ثبت نام دانشگاه دادم که 300تومنش قرض بود و 100تومنش یارانه!!
همین اداره برق و آب و گاز خودشون اندازه یه بچه هزینه دارند و دائم هم غر میزنند,گرانی و بیکاری و رکود هم که جای خود. (3200251) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۹ ۱۳:۴۵:۰۹
وضعیت یک جوان ایرانی بدون بند پ :
1- فارغ التحصیل در 22 سالگی
2- اتمام سربازی با زمانهای از دست رفته در بیست و پنج سالگی
3 -دوسال بیکاری یا کار پاره وقت تا بیست و هفت سالگی
4- شاغل شدن در بیست و هفت سالگی با حداقل قانون کا رو بصورت قرار داد موقت
5- پس انداز ماهیانه 200 هزار تومان
6- جمع شدن پس انداز در سی سالگی برای جشن ازدواج و وسایل منزل
7- فرزندار شدن در سی و دو سالگی
8- الان در سی و شش سالگی فقط درامد بخور و نمیر با مستاجری
9 -در ماندگی در براوردن نیازهای اساسی خانواده و فرزند و شرمندگی همیشگی
10- پشیمانی از ازدواج و داشتن همان یک فرزند
واقعا انتظار دارید فرزند دوم هم داشته باشم ! (3200290) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۹ ۱۳:۴۷:۴۰
به نظر شما تو کشوری که هیچ امنیت شغلی وجود نداره با چه امیدی خانواده ها می تونن به فکر بچه دار شدن باشن! طرف سالها درس خونده بورس دکترا گرفته رفته با امید ازدواج کرده بعد یهو بهش میگن که ما دیگه نیاز نداریم و بورس شما لغو میشه. به همین راحتی! بعد این آدم مجبور میشه بره تو آژانس رانندگی کنه برا اینکه حداقل از گرسنگ نمیره! وقتی شما حتی اگه هیأت علمی دانشگاه هم باشی امنیت شغلی نداری و هر لحظه باید منتظر باشی که بهت بگن شما رو به خیر و ما رو به سلامت با چه انگیزه ای باید بری به سمت ازدواج و بچه دار شدن... (3200301) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۹ ۱۴:۵۵:۵۷
اگر بچه بیاورند پسر من ازدواج کرده از هزینه سرسام اور بچه میترسد از هزینه بیمارستان مدرسه مهد کودک و وووومیترسد خوب ما هم دو تا اتاق طبقه بالا بهش دادیم که سکونت کند اما بهش گفتم در هزینه بچه نمیتوانیم کمک کنیم اگر بچه اوردی از این خانه برو که بفهمی یک من ماست چقدر کره داره به شهریه های سرسام اور مدارس نگاه کردید که هیچ فایده ای هم ندارند (3200553) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۹ ۱۹:۱۰:۰۹
من خودم 4 ساله متاهل شدم و بی فرزند! راضی هم هستم (3201224) (alef-11)
 
علي
۱۳۹۴-۰۶-۲۹ ۱۹:۱۷:۵۰
اگر كشور ما براي همه كارها اتاق فكر داشته باشه خوبه با توجه به اينكه جمعيت رو به پيري ميرودتا ٣٠ سال ديگه كشور بايد هزاران سراي سالمندان داشته باشه زيرا نسل فعلي خيلي سريعتر از انچه در گذشته اتفاق مي افتاد رو به پيري هستندواز انجاكه با توجه به اينكه تا ٣٠ ساله ديگه فرهنگي بنام خانواده وجود نخواهد داشت اكثريت به اتفاق انها بايد در اسايشگاها دوران اخر عمر خود را طي كنند فقط يك مسله مي ماند ايا در ان زمان كسي هست كه به اين قشر سرويس دهد علما زعما فقها عقلا روي اين نظر به صورت پايه اي فكر كنند ونظر بدهند (3201235) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۹ ۱۹:۴۹:۲۴
تك فرزندي كلاس داره (3201275) (alef-11)
 
احسان
United Kingdom
۱۳۹۵-۰۶-۳۰ ۱۳:۳۱:۲۸
کشور ما همش درگیر بحرانه و یا یه بحران قیمتها بالا رفته و امنیت اقتصاذی وجود نداره.وقتی من از اینده ی خودم بیمناکم اضافه کردن یک نفر دیگه اشتباه است. (3942215) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.