نظر منتشر شده
۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 422487
چرایی کاهش فرزندآوری
تاریخ انتشار : شنبه ۲۰ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۳۸
‌روزی روزگاری هیاهو و سر و صدای فرزندان یک خانواده در حیاط خانه‌ باغ‌های باصفا و دویدن آنان دور حوض‌ کوچک با قهقهه‌های بلند و از ته دل، خاله‌بازی دختر بچه‌های محله و گل کوچیک بازی کردن پسرها حال و هوای دیگری به خانه‌ها و خیابان‌هایمان داده بود.

به گزارش ایسنا ، امروزه تمایل به فرزندآوری در بین زوجین جوان پایین آمده و کاهش فرزندآوری و سیر تحول جمعیت کشور به یکی از دغدغه‌های مسئولان نظام نیز تبدیل شده است.

در همین رابطه چند زوجین جوان درباره فرزندآوری مطالبی را عنوان کردند.

جوانان چه می‌گویند؟

فتانه‌ ۳۴ ساله که هشت سال از ازدواج با همسر ۳۶ ساله‌اش می‌گذرد در مورد اینکه چرا تاکنون صاحب فرزند نشده‌اند، می‌گوید: من و همسرم با هم به این نتیجه رسیده‌ایم که ابتدا صاحب خانه شویم تا خیالمان از بابت هزینه‌ها راحت شود.

وی اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین دلایلی که مانع شده من و همسرم اقدامی برای فرزندآوری داشته باشیم این است که فکر می‌کنیم صاحب فرزند شدن باعث سلب اختیارات‌مان می‌شود و دیگر نمی‌توانیم سر کار برویم و دغدغه‎ای به دیگر گرفتاری‎هایمان اضافه خواهد شد.

 این در حالیست که کیوان ۳۵ ساله که دارای سه فرزند پسر است، می‌گوید: من فکر می‌کنم فرزند یک پشتوانه در زندگی است، البته عقیده ندارم به اینکه مانند نسل‌های گذشته باید صاحب ۹ تا ۱۰ فرزند شد درعین حال تمایل دارم 4 فرزند داشته باشم.

وی ادامه داد: همسر من اکنون شاغل است و فکر نمی‌کنم فرزندآوری ما و گرفتن مرخصی ۹ ماهه مانع رشد او در شغلش باشد.

اما سعید ۲۷ ساله است، 2 سال است که ازدواج کرده و تاکنون موفق نشده شغل ثابت و درآمدزایی پیدا کند، او در مورد فرزندآوری به خبرنگار ایسنا گفت: چرا باید من و همسرم فرد دیگری را به دنیا بیاوریم، در حالی که از شرایط آینده خودمان مطمئن نیستیم از طرف دیگر آنقدر مشکلاتم در زندگی زیاد است که تحمل هیچ دغدغه اضافه‌ای را ندارم.

وی در پاسخ به این سوال که آیا نگران آینده بی‌فرزند خود نیستید، افزود: من و همسرم تصمیم گرفته‌ایم تا بهتر شدن اوضاع زندگی‌مان و پیدا کردن یک شغل ثابت به فکر بچه‌دار شدن نباشیم.

تغییر نگرش خانواده‌های ایرانی به فرزندآوری

فرهاد طهماسبی دانشجوی دکترای جامعه شناسی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا گفت: فرزندآوری تابعی از شرایط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی بوده و تغییر نگرش خانواده‌های ایرانی نسبت به این مسئله باعث کاهش فرزندآوری بین زوجین شده است.

وی اضافه کرد: در جامعه امروزی ما داشتن فرزند کمتر ارزشمندتر از خانواده‎های پرجمعیت است و این تفاوت در شیوه زندگی نسل گذشته و نسل امروزی جهت جمعیت کشور را به سمت پیر بودن نشان می‌دهد.

مسائل اقتصادی، عمده دلیل کاهش فرزندآوری در خانواده‌های ایرانی

طهماسبی اظهار کرد: بالا رفتن هزینه‌ها در دنیای امروزه باعث شده که خانواده‌ها از پس هزینه‌های چند فرزند برنیایند و تلاش کنند شرایط و امکانات را برای تنها یک بچه مهیا کنند.

این جامعه‌شناس یادآور شد: فرزندان امروزی دستشان در جیب پدر و مادر است و خانواده باید خرج آنان را متقبل شود، در حالی که در گذشته فرزندان به سرعت به عناصری مولد و فعال تبدیل می‌شدند و پدر و مادر برای اینکه بار کمتری بر دوش خود بکشند، اقدام به فرزندآوری می‌کردند و فرزند نیز در کشاورزی، دامداری و... به والدین کمک می‌کرد.

مجرد بودن دیگر ضد ارزش نیست‌

وی ادامه داد: در جامعه امروزی مجرد بودن دیگر ضد ارزش نیست، چرا که بسیاری از افراد تمایل دارند تحصیل کنند و راه‌های ترقی را بپیمایند و فکر می‌کنند تشکیل خانواده و فرزندآوری دست و پاگیر است. بالارفتن سن ازدواج باعث کاهش احتمال بارداری و درنتیجه کاهش فرزندآوری می‎شود.

در ۳۰ سال آینده کشور ما با مشکل نیروی کار مواجه می‌شود

طهماسبی اشاره‌ای به بیکاری جوانان در کشور ما داشت و تصریح کرد: گرچه امروزه با این مشکل مواجه هستیم، اما در آینده به دلیل پیر بودن جمعیت با مشکل نیروی کار مواجه خواهیم شد و این قضیه جای نگرانی دارد و زنگ خطری برای جامعه است.

کاهش فرزندآوری با ارزش‌های هویتی، ملی و دینی ما سازگار نیست

این مدرس دانشگاه‌های لرستان افزود: کاهش فرزندآوری با ارزش‌های هویتی ملی و دینی ما مغایرت دارد و با توجه به اینکه جامعه شیعیان در اقلیت قرار دارند باید با کار فرهنگی و فراهم سازی شرایط مطلوب اقتصادی و اجتماعی زوجین جوان را به فرزندآوری تشویق کنیم.

کاهش ولادت در لرستان

در ادامه مصطفی امانی‌پور مدیرکل ثبت احوال لرستان به خبرنگار ایسنا گفت: مبحث جمعیت یکی از اساسی‌ترین و مهم‌ترین مباحث نظام است و دولت ها نیز سیاست‌های جمعیتی مختلفی را برای کاهش و یا افزایش جمعیت از قبیل سیاست‌های مستقیم شامل تشویق به ولادت و امر ازدواج تدوین می‎کنند.

وی ادامه داد: در 6 ماهه نخست سال جاری، 19 هزار و 174 واقعه ولادت در استان به ثبت رسیده است.

امانی‌پور اضافه کرد: از این ولادت‌ها 9964(52 درصد) پسر و 9210 دختر بوده‌اند و به ازاء هر 109 پسر، 100 دختر متولد شده است.

مدیرکل ثبت احوال لرستان اظهار کرد: از کل تعداد ولادت‌های ثبت شده 13 هزار و 11 مورد شهری(67.9 درصد) و 6163 واقعه روستایی بوده است.

وی خاطرنشان کرد: همچنین در این مدت 295 دوقلو و 11 مورد سه‌قلو در استان متولد شده است.

امانی‌پور یادآور شد: 99.5 درصد از کل ولادت‌های ثبت شده در مهلت قانونی 25 روزه به ثبت رسیده‌اند.

به گزارش ایسنا، در 6 ماهه نخست سال گذشته 20 هزار و 248 واقعه ولادت در استان ثبت شده و امسال شاهد کاهش ولادت هستیم.

ناباروری یکی از دلایل کاهش فرزندآوری

دکتر آسترکی، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی لرستان نیز با بیان اینکه یکی از دلایل کاهش ولادت‎ها ناباروری زوجین است، ادامه داد: عمده‌ترین دلیل ناباروری مشکلات آنتومیکی است.

وی اظهار کرد: لازم است زوجین جوان قبل از اقدام به بارداری با متخصص مشورت کرده و در صورت لزوم آزمایش های لازم را انجام دهند.

آسترکی یادآور شد: مراکز باروری در بررسی مشکلات ناباروری زوجین و رفع اختلالات احتمالی موثر هستند و وجود چنین کلینیک‎هایی البته با کاهش هزینه‎ها اقدامی در جهت افزایش تعداد فرزندآوری است.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی لرستان خاطر نشان کرد: یکی از برنامه‎های این دانشگاه تأسیس یک مرکز درمان ناباروری در استان است تا زوجین نابارور بتوانند بارور شوند.

با توجه به شرایط جمعیتی کشور و عواملی که بیان گردید، ضروری است که برای حل مسئله‌ی کاهش فرزندآوری برنامه‌‌ریزی صورت گیرد تا این مسئله تبدیل به بحران نگردد. از این ‌‌رو هم باید سیاست‌گذاری‎‌‌هایی در سطح کلان صورت گیرد و هم فرهنگ‌‌سازی در سطح خانواده‌‌ها انجام شود.
 
کلمات کلیدی : فرزندآوری + خانواده
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۰ ۱۳:۱۴:۰۲
در حال حاضر فقط دو دسته ازدواج می کنند و بچه دار می شوند، یکی کسانی که یخچالشان را ددی جون و مامی جون پر می کنند،ودیگری افراد بی فکر و بی کله.من شخصا از دنیا آمدن خودم هم به واسطه زندگی در این کشور،پشیمانم،چه برسه به ازدواج و فرزند آوری. (4060046) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۹-۲۰ ۱۴:۳۹:۴۶
همینه که هست چرا ندارد (4060162) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۹-۲۰ ۲۲:۳۴:۱۳
بچه بیاورند ایا شغلی هست ایا اینده ای هست ایا امیدی هست ایا اب هست ایا هوا هست ایا امنیت هست بچه بیاورند که چه بشود (4060778) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۱ ۱۳:۱۱:۰۰
بچه نمى پرسه بابا پول وكار نداشتى عقل هم نداشتى كه من را به اين همه مشكلات خودت اضافه كردى (4061519) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.