توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 364284
شب‌های‌تهران؛ جولانگاه آسیب‌های‌اجتماعی
تاریخ انتشار : يکشنبه ۳۰ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۲۲:۰۲
تهران شب های آرامی را در پی روزهای پر جنب و جوش خود می طلبد اما بسیاری از ناهنجاری ها در همین شب ها روی می دهد،شب هایی که جولانگاهی برای آسیب های اجتماعی است.

به گزارش ایرنا تهران با جمعیت هشت میلیونی، چهار میلیون جمعیت سیال دارد که روزها با مشکلات متعددی از جمله ترافیک، آلودگی هوا و بسیاری از آسیب های اجتماعی است ضمن اینکه در شب ها نیز با مشکلاتی چون کارتن خوابی، اعتیاد، کودکان کار و خیابان، خانه های مجردی و غیره روبرو است.
با این وجود فعالیت مدیریت شهری در تهران تنها مختص به روز نیست و بیش از ۶۰ هزار نفر از صبح تا شب در قالب نیروهای شهرداری تهران و یا خارج از این مجموعه برای نگهداشت شهر تلاش می کنند.
به گفته فرزاد هوشیارپارسیان مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران، آسیب های اجتماعی در شهر تهران تبدیل به سونامی شده و اعتیاد، کودکان کار و خیابان، خانه های مجردی، کوره پزخانه ها از مشکلات اجتماعی شهر تهران هستند که حل این معضلات نیازمند مداخلات اجتماعی مردم نهاد است.
وی کارتن خوابی در تهران را از آسیب های اجتماعی مهم این شهر عنوان کرد و گفت: هر شب شهرداری تهران در بیش از ۱۸ مرکز میزبان بیش از سه هزار کارتن خواب است که کارتن خواب ها در این مراکز شام، صبحانه، حمام و خدمات کاهش آسیب از جمله سرنگ، پنبه، الکل و سایر نیازها را دریافت می کنند.
هوشیارپارسیان با بیان اینکه کمپ بانوان به نام «آفتاب نیلوفر» و ۱۷ مرکز و کمپ مردانه خدماتی را به کارتن خواب ها ارائه می کنند، افزود: بر طبق بررسی های انجام شده ۱۰ درصد کارتن خواب ها مبتلا به ایدز، ۱۰ درصد از آنان مبتلا به هپاتیت و سل هستند که این آمار در زنان بیشتر است و موردهای حاد عفونی و روانی شناسایی شده به مراکز شبانه روزی ارجاع داده می شوند که برای نگهداری از این افراد سامانسرای اسلامشهر برای آقایان و سامانسرای لویزان برای خانم ها راه اندازی شده است.
مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران با بیان اینکه ۹۰درصد کارتن خواب های شهر تهران معتاد هستندگفت: به تازگی در کنار مددسراها تعدادی کمپ برای تکمیل چرخه درمان راه اندازی شده که معتادان بر اساس علاقه خود به این کمپ ها منتقل می شوند.
وی با اشاره به بزرگترین و مجهزترین کمپ ترک اعتیاد «آفتاب امید»(ویژه مردان) که با کمک های مردمی در شهر تهران راه اندازی شده، افزود: این کمپ به طور رایگان پذیرای معتادانی است که داوطلبانه خواهان ترک هستند.
هوشیارپارسیان افزود: این افراد پس از گذراندن دوران ترک و درمان به ۲۲ مرکز کارآفرینی که راه اندازی شده، منتقل می شوند.
وی گفت: ۶۰ درصد از کارتن خواب های شهر مشاغل فنی دارند که این امر موجب شده تا پس از شناسایی پتانسیل های آنان بسترهای لازم برای به کارگیری این افراد توسط خیرین کارآفرین فراهم شود.
مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی با بیان اینکه اسفندماه سال گذشته حدود ۵۰۰ نفر به مراکز بهاران منتقل شده اند افزود: نزدیک به ۱۰روز است که به اکراه مددجویان کمپ های ماده ۱۶ را می پذیریم و تا امروز ۳۰۰ نفر به بهاران منتقل شدند.
مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران با اشاره به معضل کودکان کار و خیابان در تهران گفت: ۱۸مرکز پرتو میزبان سه هزار کودک کار و خیابان هستند که در این مراکز آموزش درسی، آموزش توانمندسازی رفتاری،(هم خودشان و خانواده هایشان) و آموزش های توانمندسازی دریافت می کنند.
هوشیارپارسیان با بیان اینکه ۶۰ درصد کودکان کار و خیابان، اتباع خارجی(افغانستانی، پاکستانی) هستند، افزود: ۹۵ درصد از آنها دارای خانواده و پنج درصد از آنان خانواده ندارند.
وی گفت: باغ های کن در منطقه ۵، دره فرحزاد منطقه ۲، منطقه ۱۸ و ۱۹ و سکونت های غیررسمی کلونی های آسیب هستند.

*۱۶هزار نفر در تهران نیازمند نان شب هستند
هوشیارپارسیان فقر را یکی دیگر از آسیب های شهر تهران عنوان کرد و گفت: بیش از ۴۰هزار پلاک فقیر در این شهر شناسایی شده که ۱۶هزار نفر نیازمند نان شب هستند.
مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی با بیان اینکه این ۴۰ هزار پلاک نیز توسط گروه های جهادی در ۶۰ کلونی فقیرنشین شناسایی شدند، افزود: روزانه در تهران شش هزار گاو و گوسفندبرای تامین (گوشت گرم) ذبح می شود، ۶۰۰ هزار پلاک ۲۵ درصد درآمد خود را خرج فست فود می کنند و ۳۵ درصد غذاهای مردم در شهر تهران دور ریخته می شود که با صرف چنین درآمدهایی برای تهیه غذا می توان گرسنگان شهر تهران را سیر کرد.
وی با اشاره به اجرای طرح «یه لقمه مهربونی» در راستای حمایت از ۴۰ هزار پلاک فقیرنشین شهر تهران گفت: در این طرح از مردم درخواست کردیم تا غذاهای مازادشان را به نیازمندان اعطا کنند و مردم تهران برای دادن افطاری به نیازمندان با پرداخت ۱۰هزار ریال میتوانند در این طرح مشارکت کنند.
هوشیار پارسیان با بیان اینکه تاکنون ۳۶ میلیون تومان برای برپایی سفره های افطار جمع آوری شده، افزود: پیش بینی می شود تا پایان ماه رمضان یکصد میلیون تومان جمع آوری شود.
زینب نصیری معاون رفاه و مشارکت های اجتماعی سازمان خدمات اجتماعی نیز با اشاره به استقبال شهروندان تهرانی از طرح یه لقمه مهربونی گفت: تاکنون ۳۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان در قالب بسته های نقدی به اجرای طرح کمک شده است.
وی افزود: تاکنون ۲هزار و ۴۸۰ بسته افطار به ارزش ۲۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان اهدا شد که تا پایان رمضان نیز حدود ۱۲ هزار و ۴۴۰ بسته افطاری معادل ۱۲۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان برای شرکت در طرح یه لقمه مهربونی خریداری شده است.
معاون رفاه و مشارکت های اجتماعی سازمان خدمات اجتماعی با بیان اینکه در طرح یه لقمه مهربانی علاوه بر اقلام و مواد غذایی، بسته های افطاری، لباس و پوشاک اهدایی نیز پذیرفته می شود ابراز امیدواری کرد: این طرح علاوه بر ماه مبارک رمضان در طول سال نیز ادامه داشته باشد.
هوشارپارسیان گفت: شهروندان از طریق سامانه ۴۳۷۹، سایت فاندوران و سایت سازمان خدمات اجتماعی به نشانی www.hami.tehran.ir می توانند در طرح «یه لقمه مهربونی» مشارکت کنند.

*زندگی مهاجران در کوره پزخانه های تهران
مهاجرت نیز یکی دیگر از آسیب های شهر تهران است که برخی از افراد از شهرستان های مختلف به دلیل زندگی بهتر و پیداکردن شغل به تهران مهاجرت می کنند و به دلیل نداشتن مهارت و... به اجبار در حاشیه شهر تهران همچون کوره پزخانه ها ساکن می شوند.
شب گذشته جمعی از خبرنگارن و هنرمندان در راستای طرح «یه لقمه مهربونی» و برای آشنایی از وضعیت زندگی افرادی که در کوره پزخانه ها زندگی می کنند، از کوره پزخانه منطقه ۲۰ شهر تهران از توابع روستای محمودآباد دیدن کردند.
در زمان افطار، تمام خانواده های این کوره پزخانه ها در دور سفره ای جمع شده و افطار می کردند، در کنار این سفره، خانه های محقر و کوچک این خانواده ها دیده می شد، زندگی آنان در اتاق هایی کوچک خلاصه شده بود.
سمیرا زن بیست و هفت ساله یکی از ساکنان این کوره پزخانه، به همراه همسرش هفته ای چهار روز کار می کند و تنها یکصد هزار تومان عاید او و همسرش می شود، آنان تنها از اردیبهشت تا مهرماه کار می کنند و فصل های دیگر سال بیکار هستند.
وی به همراه همسرش برای پیداکردن کار از تربت حیدریه به تهران مهاجرت کردند و به علت نبود کار در کوره پزخانه مشغول کار شدند.
سمیرا در زمان صحبت کردن مدام به ما گوشزد می کرد که قدر زندگیتان را بدانید، ببینید ما در چه شرایط سختی زندگی می کنیم.
عبدالحسین مسلمی نماینده کل امور قرارگاه جهادی امام رضا(ع) در منطقه ۲۰ تهران با اشاره به شرایط زندگی خانواده های ساکن کوره پزخانه ها گفت: مردم این منطقه با شرایط سخت زندگی عادی دارند و با ناراحتی زندگی نمی کنند، اتفاقات بد و سختی نیز برای این افراد پیش می آید اما با این وجود آنان زندگیشان را ادامه می دهند.
وی با اشاره به وجود ۹ کوره پزخانه روستای محمودآباد در منطقه۲۰ افزود: ۳۰ تا ۴۰ خانوار، ۱۲۰۰ نفر در این منطقه زندگی کرده و پنج تا شش ماه از سال در کوره پزخانه ها کار می کنند.
مسلمی با بیان اینکه اکثر ساکنان این منطقه افغانی هستند گفت: در گذشته ساکنان این منطقه ایرانی و بیشتر از قوم کرد و لر بودند که اکنون شرایط کار سخت کار است و اکنون آنان به شهرهای خود بازگشتند.
شب گذشته اصحاب رسانه از کمپ آفتاب امید (خاورشهر) ویژه آقایان اولین مرکز ترک اعتیاد خودگردان رایگان نیز دیدن کردند.
این مرکز برای ترک اعتیاد افراد معتاد، هزینه ای از آنان دریافت نمی کند و با حمایت خیران و بر اساس آخرین متدهای علمی اداره می شود.
مرکز یادشده توسط سید کوثر افضلی اداره می شود، به اعتقاد افضلی فاصله تا کارتن خوابی یک تار مو است و تمام افرادی که در این مرکز مستقر و تحت درمان هستند، برحسب یک اتفاق به کارتن خوابی و اعتیاد کشیده شدند.
یوسف دولتی مدیرعامل مراکز بهبودی تهران نیز درباره کمپ آفتاب امید گفت: حدود ۲۰۰ نفر مددجو در این مرکز ساکن هستند و بسیاری از آنان از تحصیلات بالایی دارند.
وی با بیان اینکه در این مرکز از روش غیردارویی، پرهیزمدار، اخلاق مدار و ایمان مدار برای درمان اعتیاد استفاده می شود، افزود: در کمپ آفتاب امید پزشک، مددیار، روانشناس، مددکار و روانپزشک مستقر هستند و به مراجعه کنندگان خدمات ارائه می کنند.
 
کلمات کلیدی : آسیبهای اجتماعی+تهران
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.