طرح تحقیقوتفحص از شهرداری تهران، درست در آخرین روزهای کاری مجلس در فصل تابستان، تهیه و تحویل هیأترئیسه شد؛ تحقیقوتفحصی که بنا بر قاعده باید از سوی هیأت رئیسه به کمیسیون مربوط، یعنی کمیسیون شوراهای مجلس، ارجاع داده شود و در صورت تأیید در این کمیسیون به صحن بیاید.
به گزارش شرق، درخواست این تحقیقوتفحص، زمانی ارائه شد که گزارش سازمان بازرسی از واگذاری املاک میلیاردی با تخفیفات فلهای، آنهم به طیف خاصی از اعضای شورای شهر، خبرنگاران صداوسیما و برخی افراد ديگر در دستگاههای مختلف و شهرداری تهران، منتشر شد؛ اما حالا بهارستان در آغاز تعطیلات سههفتهای پایان تابستان قرار دارد و فعلا تا سه هفته آینده نمیتوان منتظر پیگیری نتیجه این تحقیقوتفحص در صحن بود، حتی ممکن است جلسه رسمی کمیسیون شوراها برای بررسی این تحقیقوتفحص هم بعد از بازگشایی مجلس برگزار شود؛ اما این به معنی کناررفتن پرونده تحقیقوتفحص نیست. ٢١ امضاکننده تحقیقوتفحص شهرداری تهران که از اعضای فراکسیون امید هستند، عبارتاند از محمود صادقی، محمدرضا نجفی، سیدفرید موسوی، فاطمه سعیدی، فریده اولادقباد، محمدجواد فتحی، احمد مازنی، طیبه سیاوشی، پروانه سلحشوری، سهیلا جلودارزاده، فاطمه ذوالقدر، بادامچی، مصطفی کواکبیان، غلامرضا حیدری و هاشمزایی نمایندگان تهران، عبدالکریم حسینزاده نماینده نقده و اشنویه، سیدهحمیده زرآبادی نماینده قزوین، یارمحمدی نماینده زاهدان، امینیفرد نماینده ایرانشهر، اکبری نماینده شیراز و کاظمی نماینده ملایر.
روز گذشته علیاصغر یوسفنژاد از اعضای هیأترئیسه مجلس که مسئولیت دریافت درخواستهای تحقیقوتفحص به عهده اوست، درباره وضعیت تحقیقوتفحص از شهرداری تهران و نحوه پیگیری آن در ایام تعطیلات مجلس به ایلنا گفت: «بنده بهعنوان مسئول رسیدگی به این موارد در هیأترئیسه مجلس، طرح تحقیقوتفحص از شهرداری تهران را به کمیسیونهای مربوطه ارجاع کردم. این موضوع باید در کمیسیونهای شوراها و امور داخلی کشور یا اجتماعی بررسی شود و پس از آنکه اطلاعات مورد نیاز نمایندگان از دستگاههای نظارتی و بازرسی دریافت شد، نسبت به برگزاری جلسهای با حضور نمایندگان و مسئولان اقدام میکند». یوسفنژاد درباره مراحل بعدی این تحقیقوتفحص نیز گفت: «درصورتیکه نمایندگان از توضیحات ارائهشده قانع نشدند، طرح تحقیقوتفحص برای تصویب به صحن علنی میآید تا پس از تصویب، تشکیل کمیته و در مراحل انجام تحقیقوتفحصهای مجلس، بررسیها آغاز شود». این عضو فراکسیون امید مجلس دهم افزود: «با توجه به اهمیت موضوع، همزمان با اقدامهایی که در کمیسیونها درباره این طرح تحقیقوتفحص انجام میشود، نسبت به برگزاری جلسههایی با حضور نمایندگان و مسئولان دستگاههای مربوطه اقدام خواهیم کرد». یوسفنژاد با اشاره به فرارسیدن تعطیلات تابستانی مجلس، اعلام کرد: «با توجه به اینکه مجلس وارد تعطیلات تابستانی سههفتهای شده، بلافاصله پس از پایان این تعطیلات این نشستها را برگزار خواهیم کرد».
پیشازاین و در پی انتشار خبر واگذاری املاک شهرداری به افراد خاص، محمود صادقی، رئیس فراکسیون شفافسازی و سالمسازی اقتصاد و انضباط مالی، از تقدیم طرح تحقیقوتفحص از شهرداری تهران به هیأترئیسه مجلس خبر داده و گفته بود که نخستین محور این طرح تحقیقوتفحص مربوط به تملک و واگذاری املاک اعم از زمین و مسکن از سوی شهرداری تهران به اشخاص حقوقی و حقیقی است که موضوع واگذاری املاک به برخی از اعضای شورای شهر تهران نیز در مجموعه این محور بررسی میشود. به جز این موضوع، نحوه و چگونگی اجرای پروژههای مشارکتی در شهرداری تهران و نحوه توافقات شهرداری با اشخاص حقیقی و حقوقی در تغییر کاربریها از دیگر محورهای این تحقیقوتفحص است.
توکلی: پرونده شهرداری پیگیری شوداز سوی دیگر و همزمان با پیگیری نمایندگان مجلس، احمد توکلی، نماینده تهران در مجلس نهم که چند ماهی است با تأسیس سازمان مردمنهاد دیدبان شفافیت به عنوان رئیس این نهاد مدنی به فعالیت مشغول است، با انتشار بیانیهای نوشت: «خبر واگذاری زمین در شهرداری تهران، راست یا دروغ، آثار مهمی دارد. دلیل آن، اهمیت شورای شهر و شهرداری مرکز کشور است. این دو نهاد به منزله مجلس و دولت محلی در دموکراسیهای فدرالی و حتی در مردمسالاری دینی، نقش گستردهای در زندگی اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی مردم دارند. درواقع به دلیل سابقه ذهنیای که اکثر مردم از فساد در شهرداریها دارند، این اعتقاد به وجود آمده که گرچه مبارزه با فساد در همهجا ضروری است، در برخی نهادها ضروریتر است که شهرداری یکی از آن جاها است».
توکلی در این بیانیه آورده است: «بنابراین دعاوی منتشرشده باید بدون اتلاف وقت بررسی و درستی یا نادرستی اتهامات بهسرعت آشکار شود. این بررسی باید به اصلاح سریع فساد احتمالی، مجازات قاطع مرتکبان و ارزیابی مدیرانی منجر شود که سوءاستفادههای احتمالی در مدیریت آنان واقع شده است». توکلی که در انتخاباتهای سال ٨٤ و ٩٢ از حامیان قالیباف بود، در این بیانیه تأکید کرده: «مردم محق هستند بدانند عوارضی که میدهند، چگونه خرج میشود. دیدبان شفافیت و عدالت در احقاق این حق دینی و عقلی پشتیبان مردم است و به کوشش خویش برای حاکمشدن شفافیت در همه عرصههای حکومت ادامه خواهد داد».
سنگ تمام صداوسیما برای آقای شهرداراما در سوی مقابل، حامیان شهرداری نیز بیکار نبودند و دراینمیان صداوسیما، چند گام جلوتر از دیگران عمل کرد. ماجرا از لغو برنامه ثریا در شامگاه چهارشنبه آغاز شد. برنامهای که قرار بود با حضور حافظی، عضو اصولگرای شورای شهر که نام او به عنوان یکی از افشاگران تخلفات اخیر مطرح است، برگزار شود و اعلام شد با فشار یکی از مراکز قدرت لغو شده است. کانال تلگرامی برنامه ثریا درباره لغو این برنامه نوشت: «در این برنامه ابتدا از رئیس سازمان بازرسی کل کشور دعوت شده بود که با توجه به مسائل پیشآمده در هفتهها و روزهای اخیر (درباره شهرداری تهران)، حضور در برنامه را قبول نکردند؛ بنابراین هماهنگی لازم برای حضور آقایان احمد امیرآبادی، عضو هیأترئیسه مجلس و دکتر حافظی، عضو شورای شهر تهران انجام و مقرر شد دکتر پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس و دکتر تجری، نایبرئیس کمیسیون اصل ۹۰ نیز به صورت تلفنی در برنامه حضور داشته باشند که متأسفانه و با عرض پوزش با وجود هماهنگیها، برنامه امکان پخش نیافت».
در اطلاعیه برنامه ثریا، همچنین تأکید شده: «نماینده شهرداری تهران نیز که برای پاسخگویی و رفع شبهات و شفافسازی پیرامون شفافسازی درباره واگذاری املاک به برنامه دعوت شده بودند، حضور در برنامه را نپذیرفتند». نکته مهم دراینمیان، توضیحات حافظی درباره علت لغو برنامه است. حافظی در کانال تلگرامش درباره ماجرا نوشت: «برنامه با فشار شدید «شهرداری تهران» کنسل شده است».
اما اوج هنر صداوسیما در حمایت از شهرداری تهران، شامگاه پنجشنبه به نمایش درآمد. شبکه خبر صداوسیما در برنامه خبری «ویژهها» در رفتاری دوگانه در خبری درباره «واگذاری املاک مرغوب به افراد خاص توسط شهرداری تهران»، بار دیگر پروژه تخریب دولت را ادامه داد. این برنامه خبری پس از آنکه در بخشی کوتاه که به موضوع واگذاری نامتعارف املاک عمومی به برخی مسئولان شهرداری و اعضای شورای شهر تهران اختصاص داشت، با استناد به اخبار منتشرشده در یکی از خبرگزاریهای نزدیک به شهرداری تهران، از قالیباف به خاطر ارسال نامه به دادستان کل کشور تجلیل و قدردانی کرد و با نشاندادن تیتر روزنامهها و سایتهای خبری که از بررسی موضوع خبر داده بودند، مدعی شد رسانههای جناح موسوم به چپ، آتش توپخانه خود را به سمت شهرداری تهران و شخص شهردار گرفتهاند.
روایتی که البته دقایقی بعد و در ادامه همین برنامه، وقتی نوبت به سخنگفتن از فیشهای حقوق رسید، به گونهای دیگر بیان شد. در ادامه، این بخش با خبری که ارتباطی به تخلف شهرداری نداشت، موضوع فیشهای حقوقی نامتعارف را پیش کشید و با تأکید بر اینکه اکنون نباید اجازه دهیم ماجرای «فیشهای نجومی» فراموش شود، به انتقاد از واکنش رئیسجمهور به سخنان سخنگو و قائممقام رئیس قوه قضائیه پرداخت. این نحوه دفاع از شهرداری در رسانهای که قرار است ملی باشد، در شرایطی اتفاق افتاد که نام دو نفر از خبرنگاران شناختهشده چنین برنامههایی در صداوسیما، در میان کسانی که از املاک میلیاردی با تخفیفات فلهای شهرداری تهران بهرهمند شدهاند، به چشم میخورد.
موضع اصلاحطلبان شورای شهردراینبین یکی از حاشیههایی که نزدیک بود اصل ماجرا را تحتالشعاع قراردهد، انتشار نامهای بود که نام بسیاری از اعضای شورای شهر تهران، از جمله برخی از اصلاحطلبان این شورا زیر آن وجود داشت. در این نامه با اشاره به انتشار اسامی برخی از اعضای شورای شهر، درخواست برخورد قضائی با سایتی که این گزارش را منتشر کرده، مطرح شده بود. امضای اصلاحطلبان ذیل این نامه با موجی از انتقادات جدید همراه شد. در واکنش به انتقادات، ابتدا غلامرضا انصاری، قائممقام حزب اتحاد ملت و نماینده اصلاحطلب شورای شهر که این نامه را امضا نکرده بود، در کانال تلگرام خود با دفاع از روشنگری سایت معمارینیوز و مخالفت با درخواست فیلتر این رسانه، از پافشاری اصلاحطلبان بر عهد خود با مردم خبر داد.
همزمان با این پیام، کانال تلگرامی اصلاحاتنیوز هم نوشت: «اعضای اصلاحطلب شورا که در دام همکار اصولگرا افتاده بودند، با تکذیب هر گونه شکایت از این سایت خبری، در اقدامی بجا و قابلتحسین از رسانهها عذرخواهی کرده و خواستار رفع فیلتر سایت شدند». پس از آن هم احمد مسجدجامعی که بیشترین انتقادات از امضای او پای نامه پرحاشیه مطرح شده بود، با انتقاد از بیتوجهی هیأترئیسه شورای شهر به حیثیت اعضای شورای شهر و سکوت درباره دروغها و تخریبهای انجامشده علیه اعضای اصلاحطلب، از حساسیت شبکههای مجازی به مسائل اجتماع و شورا تشکر کرد و گفت: «طرح تحقیقوتفحص از شهرداری تهران با همین نگاه ارائه شده و انتظارمان از همه اعضای شورا فارغ از صفبندیهای سیاسی این است که با رأی مثبتدادن به آن، همچنان که دولت خود در مبارزه با فیشهای نجومی جلودار شد، شورا نیز جلودار بررسی موضوع و برخورد با تخلفات احتمالی شود».
تأکید مسجدجامعی بر تحقیقوتفحص شورا از شهرداری درحالی مطرح شده که به جز این تحقیقوتفحص، نمایندگان مجلس نیز درخواست تحقیقوتفحصی جداگانه از شهرداری را مطرح کردهاند و از سوی دیگر، کاظم پالیزدار، دبیر ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی هم شامگاه چهارشنبه در گفتوگو با ایلنا از پرداختن این ستاد به پرونده شهرداری تهران خبر داد و گفت: «در حال بررسی ابعاد این پرونده هستیم». پالیزدار درباره اینکه آیا ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی در ارتباط با بحث تخلف شهرداری تهران در بحث واگذاری املاک به برخی از مدیران شهرداری و اعضای شورای شهر اقدامی کرده است، گفته بود: «دراینباره ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی به مسئله قطعا پرداخته و اگر لازم باشد در زمان مناسب اطلاعرسانی خواهیم کرد».