نظر منتشر شده
۲۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 316691
ترکیب جمعیتی ایران در سراشیبی تمرکزگرایی؛
شهرنشینی در ایران 20 درصد بیش از میانگین جهانی
بخش اقتصادی الف، 21 آذر 94
تاریخ انتشار : شنبه ۲۱ آذر ۱۳۹۴ ساعت ۲۰:۴۵
برآوردهای وزارت مسکن و شهرسازی نشان می دهد که درصد جمعیت شهرنشینی ایران به بیش از ۷۳ درصد رسیده است. این در حالی است که میانگین جهانی شهرنشینی ۶۰ درصد گزارش گردیده است.

آمار بانک جهانی نیز نشان می دهد که متوسط نرخ رشد درصد جمعیت شهرنشینی ایران از کل جمعیت کشور طی ۵۰ سال گذشته تقریبا دو برابر میانگین جهانی بوده است. بسیاری از کشورهای توسعه یافته و اروپایی سیاست های تمرکززدایی توجه به بخش روستایی و صنعت کشاورزی را در دستور کار خود قرار داده و موفق گردیدند از افزایش بی رویه جمعیت شهرنشین جلوگیری کرده و حتی درصد شهرنشینی را کاهش دهند.

اما روند اجرای سیاست ها در ایران به گونه ای دیگر بوده و با تخصیص نامتوازن امکانات به شهرها به ویژه کلان شهرها، شرایط اجتماعی و اقتصادی جمعیت کشور را در راستای افزایش شهرنشینی و تمرکزگرایی سوق داده است.

گزارشات بانک جهانی نیز موید این مدعاست، به گونه ای که نسبت شهرنشینی در ایران در سال های ۱۸۸۲، ۱۹۶۱ و ۲۰۱۲ میلادی به ترتیب برابر با ۲۵.۷، ۳۴.۰۴ و ۷۲ درصد بوده و اکنون به بیش از ۷۳ درصد رسیده است. در بین شهرهای ایران نیز تهران با افزایش یک میلیون و ۷۶۷ هزار نفر از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۰ بیشترین آمار افزایش جمعیت را به خود اختصاص داده است. به طور کلی این روند در یک قرن اخیر به همین منوال بوده است و جمعیت تهران نسبت به سایر شهرها افزایش بیشتری داشته است. بیشترین درصد شهرنشینی نیز در استان‌های قم، تهران و ‌البرز با بیش از ۹۰ درصد گزارش گردیده است.

در سال ۲۰۱۲ میلادی نرخ شهر نشینی در ترکیه برابر با ۷۱.۵ درصد و در مالزی برابر با ۷۲.۸ درصد بوده است. در روسیه نرخ شهر نشینی برابر با ۷۳.۸ درصد اعلام شده بود. مطالعات نشان می دهد ۸۲.۳ درصد از ساکنان عربستان سعودی و ۸۲ درصد از ساکنان آمریکا شهر نشین هستند.

در سال ۲۰۱۲ میلادی ۸۴.۴ درصد از ساکنان امارات متحده عربی و ۸۵ درصد از ساکنان فرانسه شهرنشین گزارش شدند. در ۱۰ کشور دنیا ۱۰۰ درصد از ساکنان شهر نشین بودند. نرخ شهر نشینی در کشورهای سنگاپور، ماکائو، نائورو، موناکو، انگویلا، جزایر کیمن، گیبرالتار، واتیکان، هنگ کنگ و برمودا صد درصد بوده است.

در کشورهای قطر و کویت نرخ شهر نشینی برابر با ۹۸ درصد و در برزیل برابر با ۸۷ درصد بوده است. بر اساس گزارش اقتصاد نیوز، در میان ۲۲۵ کشور مورد مطالعه کمترین نرخ شهر نشینی در بروندی دیده شده است. در این کشور نرخ شهر نشینی برابر با ۱۰.۹ درصد بود و در گینه نو پاپوآ نرخ شهر نشینی برابر با ۱۳ درصد گزارش شده است. نرخ شهر نشینی در کامبوج ۲۰ درصد، در افغانستان ۲۳.۵ دصرد و در تاجیکستان ۲۶.۵ درصد بوده است.

نرخ شهر نشینی در هند در سال ۲۰۱۲ میلادی برابربا ۳۱.۲ درصد و در یمن برابر با ۳۲.۳ درصد گزارش شده است.

بر اساس آمارهای مرکز آمار ایران با وجود آنکه نرخ رشد جمعیت کشور زیر دو درصد است، نرخ رشد جمعیت شهری در کشور به‌طور متوسط بیش از ۱۳درصد اعلام شده که بیانگر نکات حائز اهمیتی است؛ اینکه جمعیت شهری روزبه‌روز به دلایل مختلف ازجمله مهاجرت افزایش می‌یابد و آهنگ رشد جمعیت در شهرهای کوچک و مناطق روستایی بسیار اندک است. از طرفی با مروری بر استان‌های مختلف می‌توان فهمید که عمده نرخ رشد جمعیت شهری متکی بر مراکز استان‌ها یا کلانشهرها بوده و تمرکز جمعیت بیشتر در شهرهای بزرگ در حال وقوع است.

علیرغم وعده های دولت های مختلف در جلوگیری از تمرکزگرایی و تخصیص متوازن بودجه و امکانات به سایر مناطق شهری و روستایی، حقیقت ماجرا نشان دهنده این موضوع است که طی دهه های اخیر هیچ گاه این اتفاق نیافتاده است. افزایش جمعیت تهران و شهرهای اطراف آن نشان دهنده سیاست تمرکزگرایی در سالهای گذشته بوده است و بسیاری از ساکنین شهرهای مختلف به دلایل مختلف از جمله نبود شغل مناسب و انجام اکثر فعالیت های تجاری کشور در این شهر، مجبور به ترک شهرها و روستاهای خود شده و در تهران و شهرهای اطراف آن سکنی گزیده اند، به گونه ای که جمعیت تهران بدون حومه بیش از ۸.۵ میلیون و با احتساب حومه بیش از ۱۴ میلیون نفر بوده است.

این در حالی است که به‌دلیل توسعه زیرساخت‌ها هنوز بسیاری از شهرهای کشور آنگونه که باید، تجهیز نشده‌اند و کمبود امکانات تاکنون نتوانسته پاسخگوی شهروندان باشد. مدیران شهرهای مختلف کشور به‌ویژه کلانشهرها از کمبود منابع برای تجهیز زیرساختی شهرها همواره گلایه کرده‌اند.

با توجه به اینکه جمعیت در شهرهای کشور طی دهه‌های گذشته توسعه حیرت‌آوری داشته است، در کنار آن از‌بین‌رفتن الگوهای زندگی روستایی و کشت و کار و از میان‌رفتن بسیاری از مشاغل سنتی از جمله پیامدهای رشد جمعیت شهری است.

این نکته که بسیاری از کسانی که به‌عنوان مهاجر از روستاها و شهرهای کوچک‌تر به سمت شهرهای بزرگ می‌آیند، عموما تخصص خود را به کناری می‌گذارند و به پدیده حاشیه‌نشینی دامن می‌زنند، چندان عجیب نیست. شهرهای ایران در طول سال‌های گذشته جمعیت‌پذیرتر از همیشه بوده‌اند. با وجود آنکه سازمان ملی آمار ایران از رشد اندک جمعیت کشور در طول سال‌های گذشته خبر می‌دهند اما افزایش جمعیت شهرهای بزرگ به‌ویژه پایتخت همچنان ادامه دارد. شهرهای بزرگ ایران هر روز بزرگ‌تر می شوند و توان اقلیمی خود را به چالش می کشند و عرصه های زیست پذیری برای شهروندانشان را بیش از پیش دچار خلل می کنند.

آمار ارائه شده در نرخ بیکاری تابستان سال جاری نیز نشان دهنده این موضوع که سیاست های اقتصادی دولت بیشتر متوجه توسعه کلان شهرها به ویژه پایتخت بوده است. در حالی که طبق گزارش مرکز آمار بیکاری در بسیاری از استان ها افزایش یافته اما در عرض یک سال گذشته نرخ بیکاری تهران از ۱۱ درصد به ۵ درصد کاهش یافته است. بدین معنی که نرخ بیکاری تهران نسبت به سایر استانها بیشترین تاثیر را از تغییر دولت پذیرفته و با کاهشی بیش از ۵۰ درصد نرخ بیکاری آن به کمترین میزان نسبت به سایر استان ها رسیده است. در حقیقت این کاهش حاکی از آن است که بیشتر فعالیت های اقتصادی دولت در راستای کاهش نرخ بیکاری در پایتخت متمرکز شده است که دقیقا نقطه مقابل و در جهت معکوس نظر کارشناسان اقتصادی و سیاسی و سیاست های تمرکززدایی کشور است.

مشخص نیست در شرایطی که بسیاری از کارشناسان بر لزوم تمرکز زدایی از پایتخت تاکید دارند چگونه باز هم سیاست های اقتصادی در راستای توجه بیشتر به تهران اعمال می گردد؟ در حالی که شرایط جمعیتی پایتخت هر روز وخیم تر می گردد، چرا هم چنان بر سیاست های تمرکرگرایی در تهران اصرار ورزیده می شود.

نکته این که در حالی که بسیاری از ساکنین استان های مختلف کشور برای یافتن شغل مناسب راهی پایتخت می شوند و به تبع آن بر جمعیت متقاضیان کار در تهران افزوده می شود، تاثیر سیاست های تمرکزگرا و توجه به تهران در حدی بوده است که با افزایش متقاضیان شغل، نرخ بیکاری تهران بیش از۵۰ درصد از کاهش یافته است.

ناگفته پیداست که ادامه چنین روندی مردم سایر روستاها و شهرهای کوچک کشور را از سیاست های اجتماعی و اقتصادی دولت سرخورده و ناراضی می نماید. ضمن اینکه با افزایش بیش از حد روند مهاجرت به کلان شهرها به ویژه تهران و افزایش جمعیت این شهرها، اوضاع زیست محیطی و جمعیتی آن ها بیش از پیش از مرز بحران خواهد گذشت و شهرنشینی با خطرات بیشتری توام خواهد شد.
کلمات کلیدی : شهرنشینی در ایران
 
۱۳۹۴-۰۹-۲۱ ۲۰:۵۵:۱۸
خسته نباشید (3383290) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۹-۲۲ ۰۷:۵۵:۴۲
نه شهرهامون استاندارهای شهری رو دارن و نه رو ستاهامون شرایط مناسب ماندن رو (3384046) (alef-11)
 
کاوه
۱۳۹۴-۰۹-۲۲ ۰۹:۳۵:۱۰
کاملا درست و منطقیه. چرا باید تعجب کرد؟ روستای ایرانی یعنی فقر، یعنی دوری از امکانات نصفه نیمه شهری، یعنی بی مدرسگی، یعنی دوری از مراکز بهداشتی، یعنی بی آبی ، یعنی بی تفریحی- چرا باید ایرانی در روستا زندانی شود؟ کذشت آن زمانی که روستا، روستا بود. روستایی فرانسوی و آمریکایی و آلمانی به شهر نمی اید، ابزار کشاورزیش کامل است، تمام امکانات شهری در روستا یا در یک شهر گوچک در نزدیکی روستایی که قطار هم از آن رد می شود، دارد، وام کم بهره کشاورزی هم میگیرد. آب هم فت و فراوان دارد، مشکل واردات گود و سم هم ندارد- آری هر بلایی که بر سرمان نازل می شود ، از دولتمردان نا لایق و غیر متخصص ... (3384318) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۲۱ ۲۱:۰۵:۰۹
وقتی امکانات تو شهرها متمرکز میشه نتیجه اش همینه...تازه سال هاست که مهاجرت از شهرستان ها به مراکز استان ها کشیده روستاها که بماند و تهران هم که دیگه گفتن نداره و چند سالی هست که شاهد مهاجرت به کشورهای دیگه کشیده شده....علتشم فقط بیکاری و درامد کم (3383307) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۹-۲۱ ۲۱:۰۵:۲۲
تو شهرش کار نیست بمونند تو دهات و شهرستان که چی بشه؟؟
صرف نظر از دعواها و کلاهبرداریها و دزدیها و شکایتهای محلی و آپارتمان نشینی و نوع رانندگیها در سطح شهرها و رفتارهایِ ناهنجار در شهرها , یعنی از همه اینها که بگذریم,به گفته یکی از قدیمیترین نقاشهای خودرو در تهران(که نسل اندر نسل نقاشِ خودرو بودند و هستند) : کجا ما اینهمه خط کشیدن رو ماشین داشتیم!! الان روزانه 3 4 تا ماشین میآرند پیشم که معلومه که با یه چیزِ تیز روی ماشین خط انداختند! هر چقدر ماشین نو تر باشه خطاش بیشتر عمیقه!!! (3383308) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۹-۲۱ ۲۱:۰۵:۴۴
من شخصا ترجیح می دهم در استان خودم زندگی کنم اما وقتی نفت را از زیر پای من می کشند و خرج تهران و تهرانی می کنند ناچارم به تهران بیایم. (3383309) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۹-۲۲ ۰۸:۵۳:۰۶
اوه اوه نفت از زیر پای تو؟ این خط کشیهای استانها قراردادیه ربطی به تو نداره.
به نظرم باید دولت باید کل چاههای نفت در بیابان را با خط کشی از استانها جدا کنه و مناطق ملی اعلام کنه اینطوری دیگه یکی که هیچ نقشی در شکل گیری این چاهها که از میلیونها سال قبله و با فاصله طولانی از او در بیابانه هی نمیگه نفت من من.
اخه چاه نفت ملی به تو چه ربطی داره اخوی

پاشو گار کن تلاش کن انتظار نداشته باش مثل اعراب خلیج فارس بخور و بخواب را

ببخشید تند گفتم تکون بخوری
نمیتونی مثل همشهریهای زرنگ و فعالت مهاجرت کن تهران و خارج نمیتونی پس گله نکن (3384151) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۲۲ ۱۹:۴۳:۰۹
نفت ملی اما امکانات فقط مخصوص تهرانی ها و شهرهای بزرگ. من کار می کنم و تلاشم را می کنم. اما ترجیح می دهم در شهر خودم باشم اما امکان کار در شهرستانها نیست چون پول و امکانات را در تهران جمع کرده اند. تند می گویید چون تلخ می شنوید. این واقعیت تلخ اما واقعی است که یکی از مشکلات مهم ایران بی عدالتی در توزیع منابع است. (3386164) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۲۱ ۲۱:۵۵:۱۹
وقتی درامد نفت را صرف یک شهری مثل تهران بکنید که از یک روستایی در 200 سال پیش به یه کلان شهر بزرگی حتی بزرگتر از شیراز تبدیل شود و ده ها دانشگاه( بیش از ده بیست تا باید باشه) را با پول نفت اونجا احداث کنید به اضافه ده ها بیمارستان و...نتیجه این میشه که طرف فیس و افاده میکنه که من تهرانی هستم و تازه مطرح هم میکنه که این شهرستانی ها رو نذارید بیان اینجا!! پول نفت رو برده همه چی ساخته و باز هم بودذجه نفت رو میبلعه ولی میگه شهرستانی ها نیان خودم میخام تنها نفت رو مصرف کنم. نتیجه اینها میشه مهاجرت به شهر و کلان شهر شدن و هزار گرفتاری
اینکه دوستان دائما به تهرانی بودن خود می بالند رو هم بنده متوجه نشدم یک روستایی که 200 سال از عمرش میگذره پایتخت های قدیمی ایران رو هم قبول نداره. بنده شهرهای زیادی ساکن بودم اما در دو شهر فرهنگ خاصی مشاهده نکردم یکی تهران بود و یکی هم عسلویه( با احترام به ساکنین قبلی و اصیل و بافرهنگ اونجا)
شما به سمرقند و بخارا و کابل و ...نگاه کنید اینها همه شهرهای قدیمی و تاریخی هستند چرا کلانشهر نشدند و به این شکل درنیامدند؟ چون نفت نبود و پول نفت رو در این شهرها نریختن و در اون حالت موندن اما تهران با پول نفت به این فرم دراومد که حتی شیراز که پایتخت قدیم ایران بوده و دیگر شهرهای 2000 ساله ایران رو هم قبول نداره!
از دید من فقط و فقط ریختن بودجه نفت در تهران و تبریز و اصفهان و مشهد بخصوص تبریز که شاید به نسبت تهران هم بودجه بیشتری میبلعه باعث این وضعیت شده و همچنین ادعاهای بی مورد در باره فرهنگ و..در تهران.
چاره:
درامد نفت را به این چند شهر ندهید. خودش درست میشه. بعد هم مساله انتقال پایتخته چه عیبی داره چند وزارتخانه در شهرهای خاصی مستقر شوند؟ چرا وزارت نفت رو به خوزستان نمیبرن؟ یا وزارت کشاورزی رو به شمال منتقل نمیکنن؟بنادر و کشتیرانی و خیلی از سازمانها و دانشگاه ها و بیمارستانها و...رو اگه منتقل کنید هم افاده بی مورد دوستان کم میشه و هم مشکل حل میشه
بازم تاکید میکنم این حرف دوستان روستای تهران که شهرستانی ها رو نذارید بیان اینجا یکی از مضحک ترین حرفای تاریخ بشره از دید من. (3383451) (alef-13)
 
یک ایرانی
۱۳۹۴-۰۹-۲۲ ۰۶:۵۴:۰۸
چه دل پر دردی داری کاکو (3383982) (alef-11)
 
محمدامین
۱۳۹۴-۰۹-۲۲ ۱۳:۴۲:۰۰
آقا! اصلا تهران دهات، تهرانی ها همه دهاتی، همه ابله! همه خنگ و پر مداعا! و هر چه شما بگی، هستیم ما!

اما چرا شما وقتی اینو میبینی، نمیجنگی برای اینکه شهر تو پایتخت بشه و همه این امکانات رو ببری شهر خودتون!؟ چرا مهاجرت رو که راحترین راهه انتخاب میکنی!؟

اگه واقعا نق نمیزنی و واقعا معترضی به وضع موجود، اگه هنوز هستی بمون و اگر مهاجرت کردی، برگرد و بجنگ و بذار تهران بشه همون دهات قدیم! (3385141) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۲۲ ۲۰:۰۷:۴۳
استدلال شما مغالطه محسوب میشه فرض شما اینه که طرف باید پایتخت رو تغییر بدهد تا بتواند از امکاناتش استفاده کند! ایا کسی میتواتند تنهایی این کار را بکند یا به فرض پایتخت بیاید در فلان روستا ایا مشکلات جدید ایسجاد نمیشود؟
من چند بار دیدم کامنت اینکه "نذارید کسی بیاد تهران" میذارید یا حتی کامنت تهران ویزا میخاد!!! باید براش ویزا بذارن!!!خواستم قبلش بهتون بگم که این استدلال های مضحک که حتی خلاف قانون اساسی هستند رو مجددا به کار نبرید
من 6 سال تهران بودم الان تهران نیستم حرفهایی که زدم هم بدون غرض بود و من خداییش فرهنگی در تهران ندیدم یک تجمعی از انسانها بود در جایی که قبلا روستا بوده. روستاها هم محترم هستند خیلی هاشون فرهنگ و اصالت دارند.
بنده نق نزدم هدفم هشدار بود و اگاهی دادن به شما دوستان تهرانی و اینکه حد خودتون رو بدانید و بدانید در کجا ایستاده اید و اونجا چطور امکاناتش رشد کردو درامد نفت از کجا اومده و..به گمانم یکی باید اینها رو هر چند وقت یبار بهتون گوشزد کنه که دور برندارید. (3386218) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۲۳ ۱۲:۲۸:۰۶
اقای محمد امین شما طوری حرف میزنی انگار تهران ملک پدری شماست و بقیه هم از سر خوشی میان تهران...بذار تهران بشه همون دهات!!!!!!!بذار!!!! مگه مهاجرا نمیزارن!برگرد همونجا بجنگ!!!مگه راز بقاست بجنگیم...لابد تو تهران رو پایتخت کردی!اقای محترم امکانات رو ببرم شهر خودم ! مگه دست منه ببرم ...خدارو شکر امثال شما پست مقامی ندارید با این نظرای کارشناسیت...برو مطالعه کن مطالعه اقتصاد و علوم اجتماعی ....بابا دوتا مقاله بخون ببین چرا همون دهاتت به اینجا رسیده بعد بیا نظر بده و هموطنت رو سرزنش کن....خود ساکنیین تهران هم قربانی سیاست های غلط تمرکز گرایی شدن ....سیاست های غلطی که سالهاست مردم رو به جون هم انداخته (3387861) (alef-13)
 
رضا
۱۳۹۴-۰۹-۲۱ ۲۳:۲۳:۰۵
خوب معلومه شهر نشيني بيشتر ميشه وقتي كشاورزي ودامپروري و كلا روستا ها به امان خدا ول بشن . خدا وكيلي توي اين 30 سال گذشته دولتها چه برنامه اي براي توسعه كشاورزي و روستاها و حمايت از آنها انجام دادن ؟؟ خوب منم توي روستا باشم وقتي امكانات نيست وقتي درآمد نيست وقتي كار نيست همه چيز را ول ميكنم ميام شهر دنبال كار وامكانات وزندگي . برويد برنامه توسعه اول ايران را نگاه بكنيد كه با شعار (((كشاورزي محور توسعه))) بود حالا چي؟؟ (3383677) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۹-۲۲ ۰۰:۰۳:۵۱
در روستاها درآمد نیست مجبور هستند به شهر ها مهاجرت کنند. (3383773) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۲۲ ۰۱:۱۶:۴۶
معلمی داشتم سالها اسپانیا بود میگفت اونجا اگر کسی بره روستا زندگی کنه مالیات و اب و برق و گاز و همه چی رایگان میشه ، تازه روستاهاشون بسیار باحال و خوب هست و لذت بخش.
حالا مثلا به شهرهای ما میگیم شهر، کاری به تهران ندارم که کل ایران فدای رشد اون شده، اما در شهرهای دیگر نه تفریح نه سرگرمی نه دلخوشی چه برسه به روستاها (3383859) (alef-11)
 
مرتضی
۱۳۹۴-۰۹-۲۷ ۱۲:۵۰:۱۰
به نظرم باید ساز و کار مناسب این گفته استادتون فراهم بشه چون در صورت رایگان شدن مالیات، آب، برق و گاز ما شاهد این موضوع هستیم که بسیاری از روستاییان سرخورده (شکست خورده) که به شهرها مهاجرت کردند ولی موفق به زندگی مناسب نشدند و حاشیه نشین شهرها شدند تصمیم به بازگشت به روستا میگیرند و نتیجه آن چیزی نیست جز افزایش جمعیت روستاها به صورت تصاعدی و بالا رفتن تقاضا در بخش های مختلف کشاورزی و دامن زدن به مشکلات آب در روستاها به علت کم آبی و مصرف بیش از حد منابع آب، برق و گاز که در شرایط سرما ممکن است روستا ها را با مشکلات اساسی روبرو کند و حتی تقاضا برای مسکن که این موضوع میتونه روستاهای کشورمون را با مشکل جدی روبرو کنه... در ضمن اکثر کسانی که مهاجرت کردند به دلیل کمبود امکانات و زیرساخت ها و درآمد ناکافی و بیکاری تصمیم به مهاجرت گرفتند و به نظرم کاملا نادرسته که بدون ایجاد زیرساخت های لازم و قوانین مناسب و ایجاد شغل تصمیم به قطع مالیات و دیگر موارد بگیریم چون این امر باعث جمعیت بیکار بیشتری در روستاها می شود و معضلات توسعه روستایی و کشاورزی کشورمون چند برابر می شود. در ضمن آقای استاد نباید به این شکل در کلاس صحبت کنه چون کشور اسپانیا سطح بسیار بالاتری از نظر کشاورزی و توسعه روستایی در ایران دارد و حتما قبل از اعمال این سیاست، ساز و کار مناسب این تصمیم را فراهم کرده بودند و زیر ساخت ها و قوانین مناسب را برای مواجه با مشکلات پس از این تصمیم بررسی کرده و به صورت علمی و حرفه ای تصمیم به این کار گرفتند. (3396851) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۹-۲۲ ۰۲:۱۸:۵۰
"برآوردهای وزارت مسکن و شهرسازی نشان می دهد که درصد جمعیت شهرنشینی ایران به بیش از ۷۳ درصد رسیده است. این در حالی است که میانگین جهانی شهرنشینی ۶۰ درصد گزارش گردیده است."

اختلافش میشه 20% ؟ (3383911) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۲۲ ۰۲:۲۶:۵۷
لااقل این یکی راازهمه جلوزدیم (3383917) (alef-11)
 
123
۱۳۹۴-۰۹-۲۲ ۰۷:۴۱:۱۶
جدای از عوامل مهاجرت و افزایش شهر نشینی دولت با سرمایه گذاری در شهر های کوچک باید به فکر تعدد کلان شهر ها باشد نه اینکه کلان شهر ها فقط به اضفهان و تهران و اراک و تبریز و مشهد و...خلاصه بشه.
زیرا باعث ایجاد شغل و ایجاد شهر های نسبتا پایدار و قوی می شویم شهر هایی مانن خرم اباد شهر کرد اباده شیراز و ..شهر هایی از این قبیل. (3384030) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۹-۲۲ ۰۸:۴۵:۴۹
من این حرفها را قبول ندارم. افراد زرتگ و دوراندیش همیشه در پی بهبود شرایط و مهاجرت هستند.
لذا میبینیم تمام روستانشینان قبلی که به تهران و کلانشهرها مهاجرت کردند وضع خود و نسلشان بهتر شد.
انها که رفتن خارج بهتر.

انسان یکبار دنیا می اید و دلیل ندارد در قرن بیست و یک قرباتی والدینش شود و در روستا و شهرهای دورافتاده عمرش را هدر دهد .
شاید به مذاق بعضی خوش باشد. (3384141) (alef-11)
 
امیراسد
۱۳۹۴-۰۹-۲۲ ۱۱:۱۹:۰۵
البته یک نکته بسیار مهم که گفته نمی شود این است آن آمار میانگین جهانی 60 درصد ، لزوما همه به واسطه مهاجرت نیست.

بلکه خیلی از این 60 درصد، دراثر ارتقای کیفیت زندگی و کمیت جمعیتی در روستا ها و بخش ها و شهرستانهاست که آنها را تا سطح شهر ترقی داده و این آمار 60 درصدی را بوجود آورده است.

اما تو مملکت ما این 73 درصد را بجرات میتوان گفت بالای 90 درصدش را "مهاجرت" بوجود آورده است.

دو دلیل هم برای این مهاجرتها وجود دارد که یکی به دولتها بر می گردد و یکی به مردم.

- دولتها : عدم سیاست گذاری صحیح و توجه بیش از حد به شهرهای بزرگ و عدم توازن در توزیع سرمایه گذاری های دولتی، عدم هدایت سرمایه های بخش خصوصی با سیاست های مناسب ، به نقاط کمتر توسعه یافته و ایجاد کار و جنب و جوش اقتصادی، عدم و جود قوانین مناسب و یا عدم اجرای قوانین موجود در خصوص جلوگیری از بوجود آمدن کارهای کاذب و سهل الدرآمد در شهرهای بزرگ و ......

- مردم : راحت طلبی و انتخاب راحتترین راه درآمد و خود را به درد سر نیانداختن و عدم علاقه ....در راه بدست آوردن حقوق حقه خود از دولتها ....رفتن به راه راحت تر که همانا مهاجرت و تغییر فرهنگ و شغل دادن و رسیدن به اغلب درآمدهای راحت که اغلب از راه کارهای کاذب در ابتدا بدست می آیند.

دو فرآیند بالا باعث می گردند که اولا مردم بجای ماندن و گرفتن حق خود از بودجه های کشوری، راه راحت تر که مهاجرت به شهرهای با امکانات بیشتر است را انتخاب کنند و روستا و شهرستان خود را در پشت سر، ویرانه رها کنند و بروند و ثانیا دولتها هم این روش را باطنا میپسندند چون برای آنها دردسرش کمتر است .... (3384653) (alef-11)
 
سعید
۱۳۹۴-۰۹-۲۲ ۲۱:۲۰:۱۲
سایت محترم الف
یک نکته که همواره در آمارهای مهاجرت . نسبت شهرنشینی مغفول واقع شده این است که در سال های اخیر با یک مصوبه و تغییر در تقسیمات سیاسی یک نقطه روستایی به شهر تبدیل می شود و به این ترتیب افراد در حالی که در خانه خودشان و در محل قبلی هستند در تعاربف و آمارهای جدید شهر نشین و مهاجر محسوب می شوند !! (3386375) (alef-11)
 
احمدی
۱۳۹۴-۰۹-۲۲ ۲۲:۳۷:۱۹
روستا های ی بن کمر وشیخ فاضل در 25 کیلومتری شهرستان محروم فریدونشهرواقع شده است که جاده آن بطول5 کیلومتر خاکی وکوهستانی می باشد.وتردد درآن مشکل ،هزینه آور ودرمواقع بارندگی عملاً غیر ممکن است(آیا حق ما روستائیان همین است؟) برای عمران وآبادی روستاهای فوق وایجاد انگیزه برای سرمایه گذاری در بخش های کشاورزی ،دامداری،شیلات ماهی وگردشگری در راستای اقتصاد مقاومتی،درخصوص ضرورت بهسازی وآسفالت جاده مواصلاتی روستاهای فوق اقدام لازم بعمل آورندتااز مهاجرت روستائیان جلوگیری شود (3386572) (alef-11)
 
بیگی
۱۳۹۴-۰۹-۲۴ ۰۲:۲۳:۲۱
من مدتی به دلیل شغلم تهران زندگی کردم تقریبا دو سال و تبریزی اصل هستم تهران رو دهات که نه بلکه کوره دهاتی هم نمیشه بهش گفت مردمانش همش مواظب کیف و موبایلشونن که ندزدنش من خودم یه موبایل دو ملیونی رو تو خیابون مطهری بلوار مفتح ازم دزدیدن همین جوری موندم نمیگم تهرانی ها دزدن ولی میگم به خدا راحت زندگی نمیکنن در کل انسانهای خون گرم خوبی هستن البته من ماموریت بودم بودم از طرف شرکت که مسعول پروژه ای در تجریش بسیار انسانهای خوب و با ادبی داره ولی از لحاظ زندگی شهر خودم رو بیشتر دوس دارم البته تعریف از خود نباشه من تبریزی هستم (3389850) (alef-13)
 
مصطفی
۱۳۹۴-۰۹-۲۵ ۱۱:۵۵:۱۶
این نکته رو هم در نظر داشته باشید که در دوره احمدی نژاد چه روستاهایی که بی خود تبدیل به شهر شدند و چه شهرهایی هم با رابطه تبدیل به شهرستان
این موضوع هم در آمارها موثر است (3392973) (alef-13)
 
مهدی کاظمی
۱۳۹۴-۱۰-۰۳ ۱۴:۲۲:۲۲
انچه نویسنده محترم مطرح نموده ، به نتیجه مشخصی ختم نمیشود . چون واقعیت ها به صورت متناقضی مطرح شده اند . " . . شهرنشینی در ایران 20 درصد بیش از میانگین جهانی " . خوب انتظار داشتید غیر از این باشد ؟ کشورهای در حال توسعه همگی کشورهای در حال شهرنشینی اند . ایران در این میان مطلقا" یک استثنا نیست ! گرایش عمومی شهرنشینی در ایران به صورتی است که تانیمه سده بیست ویکم جمعیت شهرنشین ان به بیش از 90 در صد کل جمعیت کشور ویا کم وبیش دوبرابر جمعیت شهری کنونی خواهد رسید ! خوب بنظر نویسنده محترم ویا بسیاری از صاحب نظران ما این یک فاجعه است ؟ ویا اینکه تیجه طبیعی گذر از توسعه نیافتگی است . مگر در کشورهای توسعه یافته اکثریت با روستا نشینان است ؟ در همه این کشورها جمعیت بخش شهری بین 75 تا90 در صد کل جمعیتشان است . نکته ایکه همواره نادیده گرفته میشود این است که در این روند جهانی جابجا ئی جمعیتی ، این جابجائی ها ودرنتیجه گسترش شهرنشینی خاصه در جهان درحال توسعه با تمرکز فضائی استقرار ها مواجه است . باید توجه داشت ، گرایش به تمرکز مذکور «ذ اتی » این مرحله از توسعه است . این بدان معنی است با هیچگونه طرح وسیاست گزاری های اغلب «من در اوردی »نمیتوان مانع ان شد . انچه امروزه بین ما تحت عنوان تمرکز زدائی ویا انتقال جمعیت به نقاط دیگر ، رایج شده ، توهمات بی پایه است . تنها راه کار منطقی این استکه بجای « تقابل» با این گرایش وبا توسل به توهماتی چون ,,تمرکز زدائی,, میباید با« تعامل» اگاهانه با ان روبرو شد . اما متاسفانه هنوز فاصله زیادی با درک ضرورت چنین تعاملی را داریم !!؟ سایت شهرسازی وتوسعه (3411703) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.