نظر منتشر شده
۳۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 203794
شوک نفتی آینده و فرصت ها و تهدیدها برای ایران
سیدمحمود حق شناس*، 11 آبان 92
تاریخ انتشار : شنبه ۱۱ آبان ۱۳۹۲ ساعت ۰۸:۳۶
برایان والش، سردبیر بخش انرژی مجله تایم در شماره اخیر خود به تاریخ ۲۸ اکتبر سال جاری میلادی، گزارش مفصلی را به شرح رویدادهای مهم اخیر در حوزه صنعت نفت و گاز امریکا اختصاص داده که نه تنها از دیدگاه فنی بلکه از منظر اقتصادی، سیاسی و خصوصاً ژیوپلیتیکی می تواند حایز اهمیت باشد.

وی می گوید چهل سال پس از تحریم نفتی سال ۱۹۷۳ اعراب علیه امریکا که زنگ خطر محدودیت منابع انرژی را در ایالات متحده به صدا در آورد و منجر به سیاست گذاری های چند دهه اخیر آمریکا در تلاش برای حفظ و حراست از جریان دایمی نفت گردید، اینک امریکا در میانه راه تحولی عظیم در این زمینه است. تحولی که عمدتا مرهون ابداع و توسعه فن آوریهای نوین در عرصه استخراج نفت از جمله تکنیک شکست هیدرولیک و همچنین حفاری افقی است. به لطف این روشهای جدید، شرکتهای نفتی موفق شده اند منابع نفتی و گازی فراوانی را در اقصی نقاط خاک امریکا قابل بهره برداری کنند، به گونه ای که تا یک دهه آینده امریکای شمالی قادر خواهد بود در زمینه تولید نفت و گاز مورد نیاز خود به خودکفایی برسد!

پیرو اعلان این مطلب، برایان از قول جیسون بوردوف، مدیر مرکز مطالعات سیاست جهانی انرژی در دانشگاه کلمبیا نقل می کند "تحولی که طی همین چند سال گذشته در صنعت نفت و گاز رخ داده، چشم انداز محدودیت منابع انرژی را به کلی دگرگون کرده و این واقعیت بی تردید تبعات عظیم اقتصادی، ژیوپلتیکی و زیست محیطی به همراه خواهد داشت".

به نظر می رسد حق با جیسون بوردوف باشد! اگر به آمار و ارقام نگاهی کنیم می بینیم که در سال ۲۰۰۵ ایالات متحده وارد کننده دوازده و نیم میلیون بشکه نفت در روز بوده و پیش بینی می شده که این رقم به میزان پانزده میلیون بشکه در روز تا سال ۲۰۲۵ افزایش یابد. در حالیکه به لطف ابداع و توسعه روشهای جدید استخراج و حفاری، در سال جاری میزان واردات امریکا تا حد هشت میلیون بشکه در روز پایین آمده و نه تنها تا ده سال آینده در این زمینه خودکفا خواهد شد بلکه تا بیست سال آینده به یکی از صادر کنندگان عمده نفت و گاز جهان تبدیل می شود!

مطلب کاملا گویاست و واقعا اتفاق بزرگی در جریان است که قادر خواهد بود تاثیرات عمیق و ماندگاری در همه عرصه ها بر جای بگذارد. اما ببینیم این تاثیرات در خاورمیانه و خصوصا در مورد کشور ما خود را به چه شکلی نشان خواهد داد. اگر خوب بنگریم می بینیم که عمده سرمایه گذاری ها، اقدامات، هزینه ها، جنگ ها و توطئه های پیدا و پنهان امریکا، هم پیمانان اروپایی و دست نشاندگان منطقه ایش طی چندین دهه گذشته تنها از منظر تامین امنیت جریان انرژی قابل تاویل و تفسیر است.

حال اگر موضوع نفت در خاورمیانه تدریجاً اهمیت و موضوعیت خود را برای کشورهای صنعتی غربی و در راس آنها امریکا از دست بدهد، طبیعتاً سیاست ها و برنامه ریزی های استراتژیک آنها نیز دستخوش تغییر و تحول خواهد شد و در رهگذر این تحولات، رژیمهای دست نشانده و وابسته به امریکا که موجودیت و حیاتشان را مرهون نگاه استراتژیک امریکا به این منطقه هستند، دیگر قادر نخواهند بود در سایه این حمایتها به ادامه حکمرانی خود با همان روشها و راهبردهای قبلی دل ببندند. در این خصوص می توان به شیخ نشین های کوچک و بعضاً ساختگی خلیج فارس اشاره کرد که بیشتر به عنوان شرکت های سهامی، مجری سیاستهای غرب در منطقه بوده اند و با استفاده از این فرصت تا توانسته اند در سایه سکوت و چشم پوشی دولتهای غربی، به سرکوب مردم خود پرداخته اند.

از این جمله به عنوان مثال می توان به شیخ نشین بحرین اشاره کرد که در آن اقلیتی کوچک سالهاست به سرکوب ملتشان مشغولند و به دلیل حضور ناوگان پنجم امریکا در این جزیره، همه جهان چشمشان را به روی این فجایع بسته اند و یا سرکوب میلیونها مردم شیعه شرق عربستان که در سکوت و حمایت ضمنی قدرتهای غربی انجام می شود. پس می توان دید که کاهش اهمیت این دیکتاتوری های مرتجع مورد حمایت امریکا در چشم حامیان غربیشان، فرصتی طلایی برای ملتهای منطقه فراهم می کند تا بتوانند خود را از این شرایط نامطلوب نجات دهند و راه خود را به سوی ایجاد سیستم مردم سالاری و فرصتهای رشد و توسعه آینده بگشایند.

در خصوص اثرات این تحولات بر کشور خودمان، می توان گفت که این قضیه می تواند برای ما هم در بردارنده فرصت باشد و هم تهدید! فرصت از این منظر که با کاسته شدن از پوشش حمایتی امریکا از رژیم های دست نشانده در منطقه انتظار می رود از میزان شرارت ها و سنگ اندازی های آنان کاسته شده و راه برای گسترش نفوذ و حوزه اثر ایران افزایش یابد و همزمان راه پیشبرد موفق تر پروژه تنش زدایی با غرب و کاسته شدن از محدودیت های متعدد بین المللی هموارتر خواهد شد و مجموع این عوامل دست به دست هم داده و فرصت نقش آفرینی ایران را به عنوان قدرت بلامنازع منطقه ای از هر زمانی بیشتر خواهد کرد.

البته رسیدن به این مطلوب عزم و هماهنگی هرچه بیشتر دستگاه دیپلماسی با صاحبان کسب و کار و صنعتگران ایرانی در توسعه بازارهای موجود و گشودن بازارهای جدید رامی طلبد. اما جنبه تهدید آمیز و نامطلوب این رخدادها زمانی دامنگیر ما می شود که به جای ایجاد فرصتها و حضور هرچه قویتر در صحنه کارآفرینی و صادرات، همچنان به درآمدهای نفتی برای گذران امور امید بسته باشیم که در آن صورت البته با کاهش احتمالی بهای نفت، باید شاهد روبرو شدن با کسری بودجه و مشکلات تامین منابع باشیم.

بر آگاهان و صاحب نظران حوزه سیاست و اقتصاد است که تحولات اخیر را به دقت رصد نموده و متناسب با آنها و با در نظر گرفتن مصالح و منافع ملی، راهکارهای مناسب را در مواجهه و بهره بردن هرچه بیشتر از فرصتهای ایجاد شده انتخاب نموده ودر جهت کاستن هر چه بیشتر از تهدیدهای احتمالی ناشی از آنها بکوشند.

* بخش تعاملی الف
۱۳۹۲/۰۸/۲۱ ۲۱:۵۹
 
۱۳۹۲/۰۸/۰۳ ۱۰:۳۸
 
 
کلمات کلیدی : سید محمود حق شناس
 
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۰۹:۳۶:۲۸
حالا اهمیت سخنان مقام معظم رهبری در خصوص لزوم اجرای اصل 44 معلوم می شود کاش مسیولین اندکی به سخنان ایشان عمل کنند (1752865) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۱۳:۳۳:۳۰
اگر مسولین مخصوصا مسولین هشت سال گذشته به یک دهم نصایح اقا گوش میکردند و عمل میکردند امروز وضع ما اینطور نبود که برای تهیه ارز دارو مشکل داشته باشیم (1753364) (alef-6)
 
حسین
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۰۹:۴۲:۵۹
با سلام آقای محسن رنانی در کتاب "اقتصاد سیاسی مناقشه اتمی ایران" که مجوز انتشار ندارد همین را گفته بنده خدا خوب است این کتاب منتشر و خوانده شود و درباره مطالب آن بحث شود (1752871) (alef-13)
 
بهروزیه
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۱۱:۵۹:۴۵
بنده آخرین مصاحبه ی محسن رنانی پیرامون «سیاست غرب برای بالا نگاه داشتن قیمت انرژی های فسیلی جهت کمک به گسترش فعالیتها برای یافتن تکنولوژی های نوین و جایگزین» و خطری که برای منافع ملی ما دارد+ به همراه یک خبر درباره ی انرژی که بر اساس آن «نوعی اسپری شفاف کشف شده که با پاشیدن آن بر سطوح صافی همچون شیشه و دیوار و .... آنها را تبدیل به پیل خورشیدی کرده و برق تولید می کند.... » را در قالب یک یادداشت برای الف فرستادم امیدوارم این یادداشت را منتشر نماید. اجازه بدهید خود خوانندگان به یادداشتها امتیاز بدهند.... (1753123) (alef-13)
 
م.ل.اراکی
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۱۰:۰۱:۲۰
باسلام.

تنها آمریکا نیست که به این تکنولوژی دستیافته. چین، هند، کانادا ، روسیه و برزیل نیز از این روش استفاده میکنند. به همین خاطر است که در ده سال آینده وابستگی کشورهای هند، چین و برزیل به خرید نفت کم میشود. البته چین همین الان در حال گاهش واردات نفت خام خود است. سرمایه گذاری بزرگ این سه کشور در ساخت نیروگاههای هسته ای و ایجاد خطوط راه آهن نیز عامل بسیار مهمی ست که این کشورها را از واردات نفت در آینده بی نیاز میکند. در اینده بسیار نزدیک مشتریان نفت از کشورهای حوضه خلیج فارس انگشت شمار خواهد شد و کشوری در این میان برنده است که دارای زیرساختهای قوی کشاورزی و صنعتی باشد و وابستگی کمتری به فروش نفت خام داشته باشد. (1752902) (alef-13)
 
حميد
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۱۳:۱۷:۵۳
زيرساخت کشاورزي رو خوب اومدي اونم در کمربند خشک زمين.جنگهاي قرن 21 بر سر آب خواهد بود.ميبايست زيرساختهاي تصفيه آب دريا و انتقال آن به نواحي مرکزي فلات ايران در دستور کار باشد.پس از آن تمامي مشکلات حل خواهد شد. (1753318) (alef-6)
 
مسعود
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۲۳:۰۵:۵۲
با کدام پول؟؟؟؟ (1754744) (alef-6)
 
كارشناس مسائل نفتي
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۱۰:۳۲:۱۷
آمريكا كاري كرده كه جهان از نفت ايران بي نياز شده است .
ديگه نفت ما خريدار ندارد .
ورود احتمالي نفت ايران به بازار ، بهاي نفت را با كاهش 10 دلاري قيمت ها روبرو خواهد كرد . (1752957) (alef-13)
 
م.ل.اراکی از سوئد
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۱۲:۳۳:۰۸
باسلام.

سیاست قدرتهای جدید در جهان کم کردن وابستگی به استفاده از نفت خام است و این کاری با آمریکا ندارد. محیط زیست در حال نابودیست و درجه حرارت کره زمین در حال افزایش است. این باعث شده است که کویرها گسترش پیدا کند و وسعت زمین های قابل کشت کم شود . همین الان خیلی از سفره های آب شیرین بخاطر استخراج بی رویه نفت آلوده شده است. بخشی از این مشکلات محیطی بخاطر استفاده بیش از حد خودرو، هواپیما و کشتی در صنعت حمل و نقل است. مراکز صنعتی و تولیدی که از سوخت فسیلی استفاده میکنند خسارات سنگینی به محیط زیست ،کشاورزی و سفرهای آب شیرین وارد کرده اند. بمنظور جلوگیری از بیشتر شدن این خسارات به محیط زیست کشورهای جدید صنعتی سرمایه گذاریهای عظیمی را در صنعت ریلی و ساخت نیروگاههای اتمی میکنند. چین ، هند و برزیل در نظر دارند که تا سال ۲۰۲۵ جمعا ۸۰ نیروگاه برق اتمی بسازند و خطوط ریلی خود را گسترش داده و مردم را تشویق کنند که برای جابجایی از قطار ،اتوبوس و کانالهای آبی استفاده کنند. همینطور برزیل در نظر دارد که برای حمل کالا و مسافر تمامی آمریکای لاتین را توسط خطوط ریلی برقی بهم متصل کند. تحقیقات مقدماتی برای اینکار انجام شده است. روسیه ، چین و هند قرار که مشترکا خطوط ریلی آسیا به اروپا را سه خطه و برقی کنند. در این پروژه عظیم شرکتهای لوکوموتیو سازی روسیه ، چین، هند ، آلمان و بمباردیر کانادا در حال بررسی این پروژه هستند. چین همچنین تلاش دارد که تمام آفریقا را با خطوط ریلی به اروپا متصل کند. تحقیقات مشترک در این رابطه با آفریقای جنوبی شروع شده است و چین ۶۰ میلیار ایورو برای این پروژه اختصاص داده است. ایران هم باید سعی کند که در این پروژه ها سهیم باشد ۰ (1753187) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۱۳:۱۳:۴۰
نفت 50 دلاری در راه است کمر بند ها را سفت ببندید (1753302) (alef-6)
 
امیر
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۱۱:۰۵:۳۰
اینجاست که معلوم میشود بزرگترین سرمایه هر کشور مردم به خصوص نخبگان ، دانشمندان و کارآفرینان آن کشور هستند نه منابع زیرزمینی نظیر نفت و گاز و معدن ، به نظر میرسد بی نیاز شدن آمریکا از نفت خاورمیانه سبب تحول عظیمی در جهت اصلاحات سیاسی ، اجتماعی و اقتصادی در کشورهای واقع در این منطقه در آینده ی نزدیک شود . (1753025) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۱۱:۱۵:۴۱
پس اگر زودتر از شر تحریم ها خلاص نشویم ممکن است چند سال دیگه منابع نفتییمان به هیچ دردی نخورد.

پس باید اجازه داده شود دولت محترم با سیاست جدید و حتی با دادن بعضی امتیاز ها یک تحریم ها را بردارد. (1753050) (alef-6)
 
کامیار
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۱۱:۵۴:۳۷
خارجی ها مثل ایرانی ها نیستند شعار بدهند همه چیزشان روی حساب کتاب است ما ایرانی ها روی فکر و خیال و تجسم و احساس و...اینها حرف میزنیم اون موقع یادم نمیره وقتی بحث تحریم نفت ایران مطرح بود وزرای نفت سابق و عده ایی کارشناس می گفتند اگه نفت رو تحریم کنند نفت میشه بشکه ایی 200 دلار!! مبینیم که نشد هیچ تازه نفت ایران هم جایگزین شد.............. (1753115) (alef-13)
 
1360
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۱۲:۲۲:۰۶
کشورهای عضو اوپیک نباید میزاشتن قیمت به قدری بالا بره که استهسال نفت از سرمای منفی 40 درجه کانادا و الاسکا برای انها بصرفه
میگه خوب 40 دلار هزینه تولید میکنم 110 میفروشم ولی هزینه در خاورمیانه به علت سطحی بودن نفت بسیار پایینه
باید کشورهای اوپک برای از دست ندادن موقعیت خود قیمت را کاهش تا برای کشورهای دیگه صرف نکنه از انرژِ های جدید استفاده کنن
در ضمن با این روند مصرف در ایران در اینده ایران وارد کننده نفت خواهد شد (1753160) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۱۲:۲۸:۵۰
دولتهای نهم و دهم نبايستي به سياستهاي خصمانه که چوبش رو بيشتر مردم ميخورند دامن ميزدند.عراق در شرایط تحریم به نوعی نفت خود را جایگزین ایران کرده است. حجم فروش و صادرات نفت خود را تا مرز 2.3 میلیون بشکه در روز افزایش داده است. چگونه و با چه هزینه ای و در چه مدت می توان مصائب عدم کفايت دولت سابق را برطرف نمود؟ (1753176) (alef-13)
 
توفان
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۱۲:۴۳:۰۲
احسنت واقعا تحلیل جالب ومستندی بود .البته بنده هم لازم می دانم چند تحلیل به این متن اضافه کنم:
1-با توجه به تحریمهای گذشته با توفیق اجباری، وابستگی بودجه به نفت کمی کمتر شده وراهکارهای اخذ درآمدهای غیر نفتی نیز بیشتر مورد بررسی قرار گرفته است که این به نفع کشور خواهد بد(اگر فرصتها را ببینیم).
2-با کاهش پوشش آمریکا در منطقه وکاهش شدید درآمدهای نفتی کشورهای حوزه خلیج فارس که سالیان درازی است به درآمدهای باد آورده وتفریحات آنچنانی خو پیداکرده اند.فقر ناگهانی این مردم قطعا خلیج فارس را به دریای سومالی تبدیل خواهد (چه بسا که پیشینه این کار رانیز دارند).مگر اینکه آنقدر قدرت داشته باشیم که خودمان امنیت منطقه را برقرار کنیم که کاری است به شدت دشوار اماشدنی.
البته این را هم نباید فراموش کرد که رقیب دیرینه آمریکا(روسیه/شوروی)نیز در این معادله نقش اساسی دارد و این دلیل محکمی است برای اینکه آمریکا را در منطقه فعال نگه دارد.چه بسا هم هزینه این فعالیتها را می تواند با نفت اعراب تهاتر نمایدوهم رقیب دیرینه اش را کنترل نماید. (1753214) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۱۴:۰۱:۰۸
در شرایط آینده که فروشندگان نفت باید برای یافتن خریدار رقابت کنند، روسیه به عنوان بزرگترین تولید کننده و صادرکننده انرژی جهان تبدیل به بزرگترین خطر امنیتی برای ایران و سایر کشورهای تولید کننده انرژی خواهد شد. زیرا شیوه روسها اعمال فشار برای حذف رقبا از بازار است و این را در سالهای اخیر در بازار گاز اروپا نشان داده اند.
به نظر می رسد مهمترین پیامد شرایط جدید بازار نفتی تبدیل روسیه از یک متحد سیاسی ایران به مهمترین تهدید امنیتی ایران باشد.
جالب است که روسیه از هم اکنون برای رویارویی آینده برنامه ریزی کرده است و با خرید امتیاز انحصاری صادرات گاز از میدانهای عظیم تازه کشف شده اسراییل، صف بندی آینده سیاسی منطقه را مشخص کرده است که در آن بلوک روسیه-اسراییل در مقابل بلوک عربی-ایرانی قرار خواهند گرفت. (1753467) (alef-6)
 
مهدی مجیدپور
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۱۳:۱۶:۳۴
بسیار نوشته تحلیلی عمیقی بود. از نگارنده عزیز تشکر می نمایم. خوب است که این مساله به همراه بحران تغییرات اقلیمی باهم دیده شود. یعنی یکی دیگر از تهدیدات برای ما در آینده که ممکن است جایگزینی برای اهرم هسته ای یا حقوق بشر شود عدم توجه به گذار از رژیمهای ناپایدار انرژی کنونی به منابع پایدار و در نتیجه تبدیل شدن به کشوری با سطح آلایندگی های بسیار بالا باشد. ما که هر چه می گوییم فعلا توفیقی ندارد امیدوارم با نوشته های عمیق این چنینی بحث ترویجی این مساله بیش از پیش محقق یابد. (1753311) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۲۰:۱۱:۰۳
کجا عمیق بود؟ خبر جالب بود احتمالا مطلب مجله تایم هم خیلی جالب تر اما تحلیل بسیار ضعیف و سطحی بود. مطالب کامنت ها خیلی جالب تر بود از اون 4 خط به اصطلاح تحلیل. نویسنده محترم ظاهرا از سرمایه گذاری عظیم خارجی و داخلی همین شیخ نشین ها ظاهرا خبر ندارند. تیتر مثلا فرصت ها و تهدیدها برای ایران بود اونوقت 4 تا خطم سرجمع در مورد ایران نبود. فرصت ها راغنیمت بشماریم و به درامد نفتی دل نبندیمشد تحلیل آخه خب خبرش میکردی سنگین تر بودی که (1754354) (alef-6)
 
سعيد
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۱۳:۵۲:۵۷
همجوشي سرد هم هست. اگه پروژه ITER به نتيجه برسه. كلا نفت بي ارزش خواهد شد. (1753441) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۱۴:۰۰:۰۶
گام نخست در رسیدن به افق 10 یا 20 ساله مذکور در این نوشته، جان به در بردن اقتصاد ایران از زیر بار تحریم های فلج کننده است. اگر قدرت اقتصادی خود را بازیابی نکنیم، اگر صنعت و کشاورزی ما به روز نشوند، هرگز نخواهیم توانست به تنها قدرت منطقه تبدیل شویم. به ترکیه بنگرید! (1753466) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۱۵:۲۶:۱۳
يعني اگر ما همچنان به تقسيم نفت بر سر سفره مردم ادامه دهيم ، لجوجانه جلوي ورود تكنولوژي ساخت محصولات باكيفيت ، به جاي امثال پرايد را بگيريم ، به محض تمام شدن نفت به يكي از عقب مانده ترين كشورها تبديل خواهيم شد . (1753679) (alef-6)
 
بی نام
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۱۶:۲۷:۰۳
این آمریکا که فقط نفت نداره. 20 درصد ثروت جهان و نیمی از علم تولید شده در جهان و قدرت نظامی و سیاسی و ... دارد که در درجه اول همه ناشی از قدرت علمی آن است. فعلا فعلنا کشورهای جهان نیازمند این کدخدای فاسد هستند. (1753843) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۱۸:۵۳:۵۱
به نظر من هنوز زوده که آمریکاییها دست به منابع خودشون بزنند و اقتصادشون رو تنبل کنند
بهتره پول بی زحمت را به دشمنانشون بدهند تا آنها را تنبل کنند و منابع خود را برای روزی نگاه دارند که دشمنشان به شدت تنبل و چاق و معتاد دلار شده است و دخل و خرجش را بر مبنای دلار نفتی تعریف کرده است آنروز میتوانند با یک فشار کوچک باعث سکته این اقتصادها شوند و با سیاست چسدن تمام گزینه ها باعث دگرگونی اساسی در این کشورها شوند (1754160) (alef-6)
 
سامان
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۱۹:۵۵:۵۵
خیلی جای خوشحالی ندارد . امریکا از منطقه میرود .امریکای ثروتمند وبا تمدن ومبادی اداب . اما جایش را چین گرسنه وحشی صفت وطماع بر می کند . در جنگل اگر شیر نباشد اول از همه ببر ها وبلنگ ها سر بلند می کنند وتا نوبت به اسب ها وگوزن ها برسد چیزی از جنگل با قی نمی ماند . امریکا با تمام زشتی هایش .نجیب ترین ابر قدرت جهان طی هزاره اخیر در مقایسه با روس وانگلیس است . رفتار روسها وانگلیسها با مردم ایران در دوره ابر قدرتی انها از ذهن وهوش افراد کهنسال ایران زدوده نشده وداستانهای تلخی از رفتار وکردار انها وجود دارد که ........... جهان باید بیمناک روزی باشد که کشور گرسنه ووحشی صفتی چون چین ابر قدرت دنیا بشود (1754307) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۲۰:۰۱:۲۶
توفان جان کشورای عربی اونقد با درامدای نفتیشون این ور اون ور سرمایه گذاری کردن که تا دو ملیون سال دیگه هم فیر نمیشن. این ما بودیم که یه سال از تحریم نگذشته جیبامون خالی شده (1754322) (alef-6)
 
محمود
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۲۰:۴۷:۰۳
مقاله خوبی است تا انجا که به تحولات سریع در حوزه انرژی می پردازد .اما زمانی که از وابستگی شیخ نشین های کوچک به درامد نفت سخن می گوید فقط به بحرین می پردازد که اکنون بدل به زائده عربستان سعودی شده است واما از سایر شیخ نشین ها و میزان وابستگی یا کوششان به کاهش وابستگی به نفت سخن نمی گوید .

در عین حال با اینکه مقاله از کاهش نقش استراتژیک خاورمیانه برای امریکا سخن می گوید به این نگرش جناح تندرو امریکا نمی پردازد که باور دارد با کاهش وابستگی به نفت خاورمیانه و کاهش اتکا به استراتژی باز نگه داشتن راه های انتقال نفت دست بازتری پیدا خواهد کرد و قدرت بیشتری برای تفرقه افکنی و دخالت گری در منطقه پیدا خواهد کرد . (1754431) (alef-6)
 
حجت
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۲۲:۳۳:۳۹
بله باید به سمت اقتصاد بدون نفت حرکت کنین نه در حرف و شعار درعمل وگرنه بلایی بسیار بدتر ی که از راه تحریمها بر سرمان امد بر سرمان خواهد امد. (1754673) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۸-۱۱ ۲۳:۱۲:۱۸
بله بسیاری از کشورها الان دارند برای اینده برنامه ریزی می کنند وقتی که نفت تموم می شه و باید تمام انرژی و مواد پلیمری رو از مواد تجدید پذیر تهیه کرد و ما هم هنوز درگیر حل مسائل دو سه ماه اینده هستیم و برای سال بعد هم برنامه مشخصی نداریم معلوم است که با این وضع 50 سال اینده متوجه خواهیم شد که چه فرصت هایی را از دست داده ایم. به جای شعار احساسی دادن باید فکر کرد و عمل کرد. الان بسیاری از کشورها دارند برنامه ریزی می کنند موادی که از نفت تهیه می شوند رو از مواد گیاهی درست کنند و اینجا در کانادا به شدت روی این زمینه سرمایه گذاری شده است و ما تازه الان داریم به این فکر می رسیم که پتروشیمی رو توسعه بدهیم که البته خوب هم هست ولی کلا ما یه 50 سالی دیرتر به موضوعات می رسیم. (1754760) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۸-۱۲ ۰۰:۲۴:۳۷
از جنبه خبری، خبر جالب و قابل تأملی بود. اما از لحاظ تحلیلی خیلی ضعیف بود! سلطه آمریکا فقط بخاطر نفت نیست، سلطه امریکا بخاطر سیطره و تسلط بر کل جهان است. (1754852) (alef-6)
 
مهرداد
۱۳۹۲-۰۸-۱۲ ۰۱:۲۱:۲۶
اسم این نفت Oil Shale هست و البته اختلاف نظر های زیادی در مورد هزینه ی استخراج این منایع هست. سرمایه گذاری و ساخت واحد های استخراج این نفت خیلی بالاست و از لحاظ جنیبه های زیست محیطی فاجعه بار است طوری که استرالیا از سرمایه گذاری تو این ضمینه خودداری می کنه. منابع کشف شده دارای زمان پیک بسیار کمتر از منایع رایج هستند و این ینی این که یابد استخراج های متعدد در نقاط مختلف انجام بشه. از طرفی پیشرفت هند که داره مسیر چین رو طی می کنه با وجود خودکفایی اجتمالی ایالات متحده، تقاضا رو کاهش نمی ده. از طرف دیگه ایران دارای منابع عظیم گاز هست که اگه به هند و چین و اروپا صادر بشه می تونه ارز آوری فوق العاده ای داشته باشه.
به هر حال بهتره که به پیش بینی های خیلی عجیب کمی با دیده تردید نگاه کنیم. بله شاید این تکنولوژی استخراج به مرحله ای برسه که بتونه هزینه نفت رو کاهش بده اما نگاه مقابلی هم وجود داره و اون اینه که ایالات متحده به علت ترس از رشد کشور های بزرگ تولید کننده ی نفت و نیز کاهش قیمت داره چنین فرایندی رو تبلیغ می کنه. مخصوصاً در شرایطی که نظریه Peak Oil داره صحت خودش رو نشون می ده (بر اساس پیش بینی ها از سال 2010 به بعد هر 10 سال، بیش از 10 در صد از تولید جهانی نفت به علت افت چاه های نفت کاهش پیدا می کنه که البته با افزایش سرمایه گذاری قابل جبران هست ولی قیمت تمام شده نفت خام رو افزایش می ده) و در این شرایط اگه قیمت نفت کنترل نشه با توجه به رشد بسیار سریع هند و چین، انفجار قیمت نفت اتفاق می افته که تبعات خاص خودش رو داره. (1754929) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۸-۱۲ ۰۶:۲۷:۴۱
به دليل برداشت بيش از حد از آبهاي زيرزميني و كشاورزي سنتي يكي از بحران هاي بسيار بسيار جدي ايران امنيت غذايي است (1755005) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۸-۱۲ ۰۹:۱۲:۰۳
البته باید در نظر داشت که طی 10 سال اینده نفت بسیاری از کشورها نیز پایان خواهد یافت. (1755210) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۸-۱۲ ۱۰:۴۷:۰۲
خيانت عربستان در همكاري و تامين نفت مشتريان نفت ايراني اين نظريه را كه اعراب همواره جزء لاينفك دشمنان قسم خورده اين مرز و بوم بوده و همراه روسيه پليد بيشترين ضربه ها را به ما زده اند را عينيت مي بخشد نمونه هاي آن 8سال جنگ تحميلي بود كه اكثركشورهاي عربي به زعم خودشان به ياري «سردار ق ادس ي ه دوم» شتافتند. (1755352) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۸-۱۲ ۱۱:۵۸:۴۱
پیشنهاد میکنم سایت محترم الف خلاصه ای از تحلیل آقای دکتر رنانی استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان تحت عنوان "اقتصاد سیاسی پرونده اتمی ایران" را که در آن برنامه غرب برای بالا بردن قیمت نفت را به تفصیل شرح داده است منتشر نماید. (1755490) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۸-۱۲ ۱۲:۲۴:۱۸
سلام واقعا به این طرف قضیه نگاه نکرده بودم امیدوارم یه سری مسئولان نفتی یا دیپلماسی که این قضایا بهشون مربوط میشه بخونن (1755551) (alef-6)
 
۱۳۹۲-۰۸-۱۲ ۱۸:۲۷:۲۰
میلیونها مردم شیعی شرق عربستان؟!

بر اساس برآورد سال ۲۰۰۹ جمعیت بحرین ۷۲۷٬۷۸۵ نفر بوده که ۲۳۵٬۱۰۸ نفر از آن‌ها شهروندان خارجی هستند.[۲] ویکی پدیا (1756338) (alef-6)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.