اعلام لیست نهایی اصلاح طلبان برای شورای شهر تهران باعث غافلگیری رسانه ها، جریانات و شخصیت ها شد.
اعضای 21 نفره این لیست عبارت بودند از: محمد جواد حق شناس، سالاری، معروف صمدی، سیدمحمود میرلوحی، افشین حبیب زاده، زهرا نژاد بهرام، علی اعطا، محسن هاشمی، محمد علیخانی، صدراعظم نوری، آرش میلانی،ابراهیم امینی، الهام فخاری، خلیل آبادی، شهربانو امانی، احمد مسجد جامعی، بهاره آروین، ناهید خداکرمی، مجید فراهانی، حسن رسولی و حجت نظری. البته دیروز صبح گفته شد مرتضی الویری جایگزین معروف صمدی شده است.
به گزارش رسانه ها، بعد از اعلام لیست گروهی در شبکههای اجتماعی، فهرست را متاثر از سهم بالای برخی احزاب سیاسی اصلاحطلب خواندند و گروهی دیگر ناشی از مدیریت ضعیف محمدرضا عارف بر کلیت لیست. برخی دیگر هم شناختهشده نبودن افراد لیست را با انتخابات مجلس شورای اسلامی و لیست امید مقایسه کردند و از تخصصگرایی لیست اصلاحطلبان سخن گفتند.
در لیست اصلاح طلبان نام افرادی همچون محمد حقانی، محمدمهدی تندگویان، غلامرضا انصاری، فاطمه دانشور، احمد حکیمیپور، اسماعیل دوستی، محسن سرخو، علی صابری، عبدالحسین مختاباد، ولیالله شجاع پوریان، احمد دنیامالی (اعضای کنونی شورای شهر)، ابراهیم اصغرزاده، محمدعلی زم، علیزاده طباطبایی، محسن مهرعلیزاده، داریوش قنبری، یاشار سلطانی و ... به چشم نمی خورد.
چگونه لیست تهیه شد
محمد جواد حق شناس عضو شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان توضیحاتی درباره لیست عنوان کرد. وی ضمن بیان این نکته که نامزدهای انتخابات که عضو شورای عالی سیاستگذاری هستند اجازه رای دادن نداشتند، گفت: روند تصمیم گیری در شورای عالی به این گونه بود که در مرحله اول از تمامی واجدان شرایط درخواست شد که برای نام نویسی در انتخابات اقدام کنند. در این دوره هم با توجه به اینکه تعیین صلاحیت ها بر عهده مجلس بود، امید بیشتری وجود داشت که فضا برای حضور فراهم تر باشد.
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی ادامه داد: بعد از مرحله اول، شورا اعلام کرد افرادی که خود را اصلاحطلب می دانند برای حضور در لیست درخواست خود را ارائه و فرمهای مربوطه را پر کنند. اما در اینجا شورای عالی با مشکل جدی مواجه بود. اول اینکه تعداد افراد تائید صلاحیت شده بسیار زیاد بود و از سوی دیگر با تصمیم مجلس قبل تعداد کرسی های تهران به 21 عدد رسیده است.
او اظهار کرد: در مجموع 760نفر درخواست دادند و فرم های مربوطه را پر کردند. در این مرحله شورای عالی از میان اعضای خود یک تیمی را تشکیل داد تا افراد متقاضی را بررسی کنند و از لحاظ مدیریت شهری و سیاسی به بررسی آنها بپردازند. بنابراین افراد امتیازبندی و حدود 154 نفر انتخاب شدند.
حق شناس افزود: بعد از امتیازبندی نوبت به این رسید که براساس تخصصهای مورد نیار شهری افراد جاگزین شوند و در گروههای تخصصی قرار گیرند و 10گروه از جمله عمرانی، مالی و... تشکیل شدو سپس با توجه به اینکه افراد باقی مانده تصمیم نهایی را برعهده شورای عالی سیاتگذاری قرار داده و میثاق نامه را امضا کرده بودند، 45نفر به هیات رئیسه معرفی شدند. سپس گروه 7نفره شورای عالی این 45 نفر را به رای گذاشتند و از میان آنها 21 نفر را بر اساس میزان رای بیشتر انتخاب کردند که نامشان در لیست منتشر شده است.
تشدید انتقادات به شورای عالی اصلاح طلبان
لیست نهایی اصلاحطلبان همان طور که گفته شد با واکنشها منفی زیادی همراه بود. به طوری که بعد از آن در فضای مجازی بسیاری از روزنامه نگاران و فعالان سیاسی با انتشار لیست اعلام کردند که اگر تغییری در آن ایجاد نشود، به افراد رای نخواهند داد.
به عنوان مثال یکی از کاربران شبکه های اجتماعی نوشت: رای آوردن کامل لیست امید، اصلاحطلبان را دچار توهم کرده! یکی هوشیارشون کنه شرایط فرق کرده!
یکی از افرادی که باعث شد کاربران شبکه های اجتماعی واکنش منفی به لیست اصلاحطلب نشان دهند، حسین راغفر دکترای اقتصاد و تئوریسین مبارزه با فساد و کارشناس حوزه فقر است که بسیار امیدوار بودند که او نیز در لیست اصلاح طلبان حضور داشته باشد.
کامبیز نوروزی (روزنامهنگار و حقوقدان) نیز با انتشار یادداشتی با اشاره به لیست منتشر شده از شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان در انتخابات شورای شهر تهران نوشت:
شورای شورای شهر مهم است و شورای شهر تهران خیلی مهم اما از همه اینها مهمتر آن سرمایه اجتماعی هنگفت و عظیمی است که آن را "اصلاحطلبی" میخوانیم. جایی که موسوم است به شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان فهرستی پر از ایرادات عمیق و فراوان از نامزدهای شورای شهر تهران داد که مهمتر از آنکه شانس پیروزی اصلاحطلبان در شورای تهران را کاهش داده است بلکه لطمهای سخت به آن سرمایه اجتماعی وارد کرده است. این خطای شورا نابخشودنی و شایسته هر استنطاقی ازسوی اصلاحطلبان و دوستداران اصلاحطلبی است.
یاشار سلطانی نیز پس از آنکه نامش در فهرست اصلاحطلبان قرار نگرفت، مشغول توییتهایی درباره این مساله است. او در یکی از توییت های خود نوشته: «گزینش ابهام برانگیز پدرخواندگان و توقع ازمردم برای اطاعت پذیرش ۱۰۰%، بدتراز نظارت استصوابی است. شورای نگهبان حق انتخاب حداقلی به مردم میدهد.»
یاشار سلطانی، در توییت پیشین خود نوشته بود: «حضور افراد گمنام و غیرموجه در لیست ، کمک به رای آوری عاملان وضع اسف بار امروز شهر خواهد بود. پیروزی نجومی خواران ، میوه توهم پدرخواندگان.»
از سوی دیگر آرش حبیبی، دبیر کمیته انتخابات شورای هماهنگی احزاب اصلاحطلب با بیان اینکه ارائه لیست شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان برای انتخابات شورای شهر موجب انشقاق بین اصلاحطلبان شده است، گفت:روند و اسامی که کنار هم قرار گرفته نشان میدهد که جریانی خاص پشت این لیست قرار دارد.
دبیر کمیته انتخابات شورای هماهنگی احزاب اصلاحطلب تصریح کرد: از اول نظر شورای هماهنگی احزاب اصلاحطلب این بود که باید احزاب تقویت شود و این حرکت و انشقاقی که اکنون در جریان اصلاحطلبی با ارائه این لیست به وجود آمده، حاصل عبور از احزاب است.
وی افزود: این لیست تصمیمگیری توسط اشخاص حقیقی را بیشتر کرده و وزنی که الان اشخاص حقیقی در شورای سیاستگذاری دارند، به مراتب بیشتر از حزب است.
حبیبی با بیان اینکه اگر ما قائل به این بودیم که شورای سیاستگذاری بعد از انتخابات مجلس کارش تمام است، به همین دلیل بود که نقش احزاب پررنگتر شود، خاطرنشان کرد: الان لیستی که دادهاند حاصل همان بوده که من احساس میکنم لغزندهتر از لیستهای قبلی است و این به شورای شهر آسیب میزند.
این افراد در حالی عدم حضورشان همه را غافلگیر کرده است که حضور برخی چهره ها موجب خشم فعالان سیاسی و اجتماعی شده است.
افرادی که بنا بر گفته برخی کاربران شبکه های اجتماعی هیچ نامی از آنها در هیچ کجا یافت نشده. به عنوان مثال یکی از کاربران نوشت: گفتم يه سرچ گوگل كنم ببينم اينا كي هستن در ليست ازچند نفرشون حتي يك خط هم نميشه پيدا كردم، ائتلاف چطور فهميده متخصص هستن!