روز 12 ژانویه، معاونان وزرای خارجه روسیه و چین، توافق کردند که توازن استراتژیک نیروها را در شمال شرق آسیا حفظ کنند و مشترکا با سیستم دفاع موشکی آمریکا مواجه شوند.
مشرق - روز 12 ژانویه، مسکو و پکن اعلام کردند که اقدام مشترکی علیه سیستم دفاع موشکی آمریکا در شبه جزیره کره انجام خواهند داد.
کارشناسان می گویند این سیستم ضد موشک بالیستیک(ABM) ممکن است به راحتی از حالت پدافندی به آفندی تبدیل شوند و واشینگتن عملا روسیه و چین را به سوی همکاری در حوزه دفاع موشکی سوق داده است.
روز 12 ژانویه، معاونان وزرای خارجه روسیه و چین، توافق کردند که توازن استراتژیک نیروها را در شمال شرق آسیا حفظ کنند و مشترکا با سیستم دفاع موشکی آمریکا مواجه شوند. سیستم موشکی THAAD آمریکا قرار است در کره جنوبی مستقر شود.
طبق اظهارات وزرای دفاع روسیه و چین، قابلیت های سیستم دفاع موشکی جهانی آمریکا، به ویژه آن بخش از این سیستم که در اروپا مستقر است، از سطح قابلیت های صرفا دفاعی فراتر رفته است.
ژنرال ویکتور پوزنیهیر Victor Poznihir، معاون اول اداره اصلی عملیات در ستاد مشترک نیروهای مسلح روسیه می گوید: "برنامه موشک های بالیستیک کره شمالی در شروع کار خود است. در حالی که ایران هم پس از امضای توافق هسته ای، دیگر تهدیدی برای اروپا نیست. حال با دستاویز مقابله با آن چه که واشینگتن تهدیدات موشکی کره شمالی و ایران می خواند، یک سیستم موشکی(در شبه جزیره کره) استقرار می یابد که در وهله اول، هدف آن مقابله با توان موشکی چین و روسیه است."
حفاظت از کره جنوبی
الکسی ماسلوف، مدیر مطالعات شرقی در مدرسه عالی اقتصادی در مسکو می گوید:
" تصمیم برای استقرار یک سیستم دفاع موشکی دو سال پیش با هدف دفاع از کره جنوبی در برابر همسایه شمالی آن اتخاذ شد که این سیستم می تواند موشک های بالیستیک دشمن را اندکی پس از شلیک، هدف قرار دهد."
سیستم دفاع موشکی THAAD توسط غول صنایع دفاعی ایالات متحده، «لاکهید مارتین»، تولید شده و مناسب رهگیری و انهدام موشک های برد کوتاه(تا 500 مایل) است. مالسوف می افزاید:
" این سیستم، درست در مجاورت مرزهای کره شمالی استقرار یابد، ولی بخشی از اجزای آن در عمق خاک کره جنوبی مستقر خواهد شد. در واقع، قرار است چند خط دفاعی ایجاد شود."
به گفته مالسوف، بخش های راداری سیستم قادر خواهند بود که ناحیه ای به وسعت 600 مایل را پوشش دهند که به معنای آن است که بخش هایی از خاک هر دو کشور چین و روسیه در پوشش آن قرار دارند.
THAAD به سیستم های سطح به هوای پاتریوت آمریکایی، و همچنین سیستم Aegis Ashore با سیستم های پرتاب MK-41 برای موشک های رهگیر SM-3 مجهز است. این موشک های می توانند ماهواره های با قمر کوتاه را هدف قرار دهند.
چه چیز چین و روسیه را نگران می کند؟
دمیتری سافونوف، کارشناس نظامی روزنامه ایزوِستیا، معتقد است که " چین و روسیه از این که آمریکایی ها سیستمی را مستقر کنند که زیرساخت های نظامی هر دو کشور را متاثر سازد، خرسند نیستند."
سافونوف می افزاید که سیستم های پرتاب MK-41 نه فقط با موشک های رهگیر SM-3، که با موشک های کروز «تاماهاوک» هم مجهز هستند که برد موثری تا 1500 مایل دارند. بنا بر این، این سیستم دفاع موشکی به راحتی می تواند تبدیل به یک سیستم تهاجمی شود.
هم سافونوف و هم ماسلوف، توافق دارند که واشینگتن ناخواسته پکن و مسکو را به سوی همکاری با هم و ایجاد یک سیستم دفاعی مشترک هل می دهد. ماسلوف می گوید:
" ما مجموعه ای از مذاکرات را با چینی ها درباره این موضوع داشته ایم و دو کشور روی یک برنامه اقدام مشترک کار می کنند. چینی ها هم در حال بررسی یک تمرین دفاع موشکی مشترک با ما هستند، چرا که مانورهای آمادگی در این مقطع ضرورت دارند."
سردرد چین
با این حال، همه تحلیل گران بر این نظر نیستند که روسیه یک خط مشی تهاجمی را برای مقابله با سیستم دفاع موشکی آمریکا در کره جنوبی به کار خواهد گرفت. مثلا ویکتور موراخوفسکی، سردبیر مجله «آرسنال اُتِچستوا»(زرادخانه سرزمین پدری) اعتقاد دارد که مسکو نیروهای دفاعی بیشتری را در شرق روسیه مستقر نخواهد کرد، یا موشک هایش را به سوی اجزاء سیستم های THAAD نشانه نخواهد رفت و روابط خود را با سئول پیچیده نخواهد ساخت:
" سیستم تاد در کره جنوبی نه یک سیستم استراتژیک، که یک سیستم تاکتیکی است، و خطر مستقیمی متوجه روسیه نمی کند، چون نیروهای ضربت ما در جایی با فاصله قابل ملاحظه از برد موثر این سیستم قرار دارند. تاد برای چین دردسر بزرگ تری است، چرا که نیروهای هسته ای استراتژیک این کشور همچنان از نظر شماره و قابلیت محدود است."
موراخوفسکی تاکید می کند که رهبری چین این موضوع را با آمریکا به بحث و مذاکره خواهد گذاشت و ایده ایجاد دفاع موشکی مشترک با روسیه، یک طرح پشتیبان برای این مذاکرات است:
" در موضوع کره شمالی، مسکو به جای راه حل نظامی، به دنبال راهکارهای سیاسی و دیپلماتیک خواهد رفت. ما به تلاش برای ادامه مذاکرات 6 جانبه با پیونگ یانگ بر سر برنامه هسته ای آن، با مشارکت دیگر قدرت های جهانی، ادامه خواهیم داد."
منبع: rbth.com