نظر منتشر شده
۱۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 230782
تحولات عراق و پیام ناخواسته آمریکا به افغانستان
بخش خارجی الف، 26 خرداد 93
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۶ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۴۴
وضعیت عراق نزدیک به ۱۰ روز است که بواسطه اقدامات داعش حالت بحرانی به خود گرفته بطوریکه مراجع شیعی و سنی برای مقابله با این گروه تروریستی فراخوان داده اند. تحولات اخیر این کشور صرف نظر از ریشه ها و پیامدهای آن می تواند حاوی یک پیام مهم برای افغانستان باشد.

عراق و افغانستان دو قربانی اصلی طرح مبارزه با ترویسم آمریکا هستند که از سال ۲۰۰۱ و بعد از حمله به برج های تجارت جهانی، به اجرا گذاشته شد. ایالات متحده در آن زمان به بهانه مبارزه با القاعده و با همراه کردن تعداد دیگری از کشورهای غربی در ابتدا به افغانستان حمله کرده و سپس در سال ۲۰۰۳ میلادی به عراق یورش بردند.

حضور نظامی آمریکا در عراق عملا در سال ۲۰۱۰ میلادی و پس از آنکه دولت عراق به هیچ وجه حاضر نشد پیمان امنیتی با آمریکا را امضا کند به پایان رسید و نظامیان ایالات متحده این کشور را ترک کردند. در آن زمان مقامات آمریکایی و رسانه های این کشور در یکی از روش های خود برای متقاعد کردن مقامات بغداد برای امضای پیمان امنیتی مرتبا اعلام می کردند که در صورت خروج نظامیان غربی، عراق بار دیگر شاهد حضور گسترده گروه های افراطی خواهد بود.

اکنون و در سال ۲۰۱۴ نیز افغانستان تقریبا وضعیتی همانند عراق سال ۲۰۱۰ دارد، چون دولت فعلی مستقر در کابل حاضر به امضای پیمان امنیتی با واشنگتن نیست و کاخ سفید باید منتظر روی کار آمدن دولت جدید افغان ها بماند.

نظر به آنکه مشخص نیست رئیس جمهور آتی افغانستان چه رویکردی را در مورد موضوع پیمان امنیتی آمریکا اتخاذ کند، واشنگتن در حال حاضر در نوعی بلاتکلیفی به سر می برد و اگر نتواند تا پایان سال جاری میلادی این پیمان را به امضا برساند باید اغلب نیروهای خود را از این کشور خارج کند.

اما نگاهی به تحولات جهانی و استراتژی های بلند مدت آمریکا نشان می دهد که واشنگتن به هیچ وجه خواستار ترک افغانستان نیست. ایالات متحده تا کنون صرف نظر از هزینه میلیاردها دلاری در جنگ افغانستان شمار زیادی از نیروهای خود را در این کشور در مبارزه با طالبان از دست داده و با توجه به آنکه در مبارزه با تروریسم به موفقیت چشمگیری دست نیافته نمی تواند با دست خالی افغانستان را ترک کند.

افغانستان از جهات بسیاری برای آمریکا اهمیت دارد. نخست آنکه این کشور در نزدیکی دو رقیب اصلی ایالات متحده یعنی روسیه و چین قرار دارد و حضور در افغانستان یعنی آنکه واشنگتن از نزدیک می تواند تحولات داخلی این دو کشور را رصد کرده و در صورت امکان و نیاز برای آنها ایجاد مشکل کند.

آمریکا از سال ۲۰۱۰ میلادی استراتژی نظامی خود را از تمرکز بر خاورمیانه، به تمرکز بر آسیا تغییر داد و هدف از آن این بود که بتواند قدرت نظامی چین را محدود نماید. در این راه بدون شک افغانستان یک پایگاه بسیار مهم برای آمریکا محسوب می شود.

علاوه بر این موضوع، افغانستان با ایران، یکی از اصلی ترین مخالفان آمریکا در منطقه خارومیانه، هم مرز است و حضور در این کشور یک فرصت استثنایی برای ایالات متحده جهت تداوم بخشیدن به برنامه های ضد ایرانی خود فراهم می کند.

در کنار این موارد نباید چشم بر منابع غنی موجود در افغانستان که هنوز به مرحله بهره برداری نرسیده اند بست. از همین رو حضور در افغانستان از هر جهت برای آمریکا مهم است و واشنگتن نمی خواهد به هیچ وجه این فرصت را از دست بدهد.

با توجه به آنکه نیروهای بومی افغان در حال حاضر توانایی حفظ امنیت این کشور را ندارند آمریکا از مدت ها قبل اینطور تبلیغ می کرد که خروج نیروهای ائتلاف می تواند منجر به بازگشت ناآرامی ها به افغانستان شده و مجددا گروه های داخلی را برای تصاحب قدرت به جان هم بیاندازد.

اکنون وضعیت عراق و هرج و مرج ایجاد شده در این کشور بواسطه اقدامات داعش تبدیل به موضوعی شده که آمریکا با استفاده از آن می تواند بطور غیر مستقیم این پیغام را به کابل مخابره کند که خروج نیروهای غربی هزینه های زیادی برای افغانستان به دنبال خواهد داشت.

خروج از عراق موجب شد تا آمریکا در رقابت با ایران، تبدیل به یک بازنده واقعی شود و اکنون واشنگتن با توجه به این تجربه نمی خواهد کشور مهم دیگری در منطقه ای حساس را تقدیم به قدرت های رو به رشدی همچون چین و روسیه، هند و یا حتی ایران کند.
 
۱۳۹۳-۰۳-۲۶ ۱۳:۱۲:۵۲
اين امريكا همه جا بايد حضور داشته باشه؟!! (2205760) (alef-1)
 
۱۳۹۳-۰۳-۲۶ ۱۴:۳۳:۰۰
دولت افغانستان حريف طالبان نميشود و بهتر است امريكا تعدادى نيرو در انجا نگهدارد . اين حس شديد امريكاستيزى كه در بخشى از حكومت ايران هست نبايد باعث شود كه وضعيت افغانستان را به شكلى كه در اين مقاله امده تفسير كنيم . قبلا درباره عراق هم از همين تحليلها ارائه ميكرديد كه تمام انها غلط از اب در امد . (2205983) (alef-1)
 
۱۳۹۳-۰۳-۲۷ ۰۶:۴۰:۵۳
آفرین٬ تازه مگه آمریکا برای نفت عراق اونجا نبود پس چی شد؟‌ چرا راحت اومد بیرون؟! افغانستان چی داره که آمریکا بخواد اونجا الکی بمونه؟! درضمن زدن دک و پوز القاعده رو آوردن پایین٫ بن لادن و هرچی فرمانده داشته رو هم که سربنیست کردن٫ حتما اسم این شکسته نه؟! (2207237) (alef-13)
 
سیاست زده
۱۳۹۳-۰۳-۲۶ ۱۴:۴۰:۳۹
من کار به کار این حرفا ندارم .
هیچ کشوری به اندازه ایران از اشغال افغانستان و عراق سود نبرده . (2206002) (alef-1)
 
محمدشیر
۱۳۹۳-۰۳-۲۶ ۱۴:۴۸:۵۹
دولتمردان عراقی و علمای شیعی و سنی باید علاوه بر بسیج مردم اعم از سنی و شیعی و مبارزه با درنده داعشی باید از تفرقه و اختلاف افکنی بطور جد بپرهیزند و شعار یا ایوهل مسلمون اتحدو اتحدو سر دهند در غیر اینصورت تجزیه عراق امکان پذیر است (2206027) (alef-1)
 
۱۳۹۳-۰۳-۲۶ ۱۴:۵۹:۲۴
آره واقعا، اگر آمریکا به افغانستان حمله نمی کرد و حکومت طالبان رو سرنگون نمی کرد، خیلی خوب بود و الانمردم افغانستان در رفاه کامل بودند تحت سلطه ی زامبی هایی به نام طالبان.
و البته صدام و پسرانش هم بعنوان انسان های دموکرات و بسیار خوب، بر سر مردم عراق حکومت می کردند.
واقعا حیف شد حکومت طالبان و صدام سرنگون شد!!!! (2206049) (alef-1)
 
م کریما
۱۳۹۳-۰۳-۲۶ ۱۵:۰۷:۰۴
تحلیل بسیار ضعیفی بود.
ماجرای افغانستان با عراق زمین تا آسمان متفاوت است.
افغانستان توانسته مسأله تروریسم را به روش سیاسی جلو ببرد و اگر رئیس جمهور جدید، از مسیر درستی که حامد کرزای تا کنون پیموده خارج نشود، خیلی بعید است مسأله طالبان در چشم انداز 10 سال آینده به طور کامل حل نشود. (2206071) (alef-1)
 
علی
۱۳۹۳-۰۳-۲۶ ۱۵:۴۷:۴۰
سال 2001 فقط یک گروه بزرگ تروریستی بود که قرار بود آمریکا اون را ریشه کن کنه. اما حالا نه تنها ریشه کن نشد بلکه دهها گروه تروریستی مثل داعش و النصره و .... تشکیل شده است. (2206183) (alef-1)
 
۱۳۹۳-۰۳-۲۶ ۱۵:۵۱:۱۳
این همه تحلیل نیاز نبود. بگین داعش هم زیر سر آمریکاست. کسی از شما نخواهد پرسید که از چه رو این حرف را می زنید. به علاوه اگر دو فردای دیگر داعش به منافع آمریکا در جهان حمله ای برد - که کاملا محتمل است - بگویید دود داعش که آمریکایی ها علم کردند به چشم خود آمریکا رفت. چیزی که اصلا مالیات ندارد حرف بی حساب کتاب زدن است. تازه هر چی حرف عجیب غریب تر باشد موافقان دو آتشه بیشتری پیدا می کند. (2206193) (alef-1)
 
احمد ك
۱۳۹۳-۰۳-۲۶ ۱۵:۵۹:۴۹
اين هم نظري است ولي واقعيت بيان مسئله اي پنهان در كشورهايي نظير عراق ايران وافغانستان وپاكستان وحتي تركيه است كه باز نمونه هايي نظير مصر وليبي وتونس ويمن را ميتوان نام برد كه درامريكاي لاتين وافريقاواسياي ميانه هم به وفور ديده ميشود وان رشد ناكافي فرهنگي وقدر ت همزيستي مسالمت اميز ملتهاي انست انگار كه مانند اكوسيستم به محض كوچكترين تغيرتمام اصول بهم ميريزد چرا؟چرا اين كشورها بايد زور مستبدين را برسر داشته باشند كه بتوانند مسالمت اميز در كنار هم كه متشكل از مذاهب واقوام مختلف است زندگي كنند وبه محض برداشتن ان استبداد بايد استبداد ديگري جايگزين شود نمونه عيني مصر را بايدنام برد مرسي با انتخابات رييس جمهور ميشود ولي غرور بي جا وجاه طلبيش امر را براومشتبه گرداند كه بايد رهبري دنياي اسلام وعرب را داشته باشد وحقوق سكولارهاي انجا را به رسميت نشناخت وبرسرش امد ،در عراق مالكي با كبر وغرور با همه جنگ داشت كه همه اطلاع دارند جاي صدام را گرفته بود البته در تصور خودش اگر ايت الله سيستاني به دادش نميرسيد وكردها وسني ها تبعيت نميكردند عاقبتي از صدام بهتر نداشت ،چرا باوجود ديكتاتورهايي مانند مبارك ،صدام ،شاه ايران قذافي، بن علي وووسالها مردم در كنار هم بودند وبه محض رفتن انها همه اختلا فات تاريخي از دوره حضرت ادم تا امروز بين مردم بروز ميكند ايا حاكمان فعلي انها در اين بلواها مقصر نيستند ؟ ايا امريكا وغرب با ديدن اين اختلافات بين مردم راغب به دخالت وتوطئه بيشتر نميشوند ؟ايا حاكمان خود در زنده كردن اين تعصبات مقصر اصلي نيستند ؟وضعيتي دراين كشورها بوجود ميايد كه مردم به كفن دزد قبلي راضي ميشوند وارزوي برگشت ان روزها را دارند ،در اينجا اسيب شناسي اساسي بايد صورت گيرد وحكام در حكومت كردن وانحصار طلبي وزور گويي وتبعيض قايل شدن بين ملل ومذاهب دست بردارندوهمه اين توطئه ها را به راحتي شناسايي وراه را به توطئه گران ببندند واين بازور نميشود چون زور مطالبات مردم را انباشت ميكند وبه همان دور تسلسل باطل ميكشاند (2206213) (alef-1)
 
۱۳۹۳-۰۳-۲۶ ۱۶:۵۱:۱۳
خب واقعیت هم جز این نیست! وقتی آمریکا بود, هم آمریکا توانشو داشت, هم هزینه های دفاع از این کشورها به گردن آمریکا بود, حالا ولی این از عراق، افغانستان هم بعید نیست به همین وضع دچار بشه (2206337) (alef-1)
 
۱۳۹۳-۰۳-۲۶ ۱۶:۵۷:۴۷
برادر عزیز با نظر شما موافق نیستم.
........
شما باید توجه کنید که در حال حاضر سیاست های آمریکا شدیدا تحت تاثیر انتخابات آینده ریاست جمهوری آمریکاست.
جمهوری خواه ها به صورت گسترده در حال تبلیغ علیه سیاست های ضد جنگ اوباما می‌باشند و با افتضاحی که با خروج نیروهای آمریکایی از عراق رخ داد، جمهوری خواه ها بسیار خرسند شدند.
........
هم اکنون آمریکا به هیچ عنوان حاضر نیست که نیروی نظامی وارد عراق کند؟ چرا؟ چون درگیری داخلی در عراق را جنگ مذهبی می‌داند و نمی‌خواهد برای حفظ عراق حامی شیعیان در افلیت و در مقابل اهل سنت لقب بگیرد.
اگر تحلیل های این چند روز سایت های غربی را مطالعه کرده باشید این مسئله به وضوح آشکار هست.
.......
اتفاقات رخ داده در افغانستان یک پیام ناخواسته از آمریکا برای این کشور بود چون آمریکایی ها هم مثل اکثر تحلیل گران در بهت ناشی از پیشرفت های نظامی چشم گیر داعش به سر می‌برند. واقعا آمریکا پیشبینی این حمله را نمی‌کرد. چون این حمله به شدت به ضرر دموکرات ها تمام شده است. چه آمریکا در این کشور دخالت نظامی کند و چه نکند برای این کشور یک شکست بزرگ رقم خواهد خورد.
.......
و در آخر
قدرت رو به رشدی مثل ایران؟!
برادر من نمی خوام منفی گویی کنم ولی در جهان قدرت بر اساس قدرت اقتصادی ارزش یابی می‌شود و کشوری که به سختی و به تازگی توانسته رشد اقتصادایش رو کمی مثبت کنه قدرت رو به رشد خوانده نمی شود!
به امید روزی که واقعا قدرت رو به رشد شویم!
...... (2206347) (alef-1)
 
۱۳۹۳-۰۳-۲۶ ۱۷:۰۰:۵۴
خواهشا با این مقالات دوباره ضربه مانند جریان مک فارلین به ایران نزنید که میتونستیم با یک نوع مشارکت برد برد با امریکا کار صدام و وحشیان سلفی و وهابی را در همان زمان در تمام منطقه یکسره کنیم عزت و جان و مال شیعیان را حقظ کنیم و به ایران اقتدار بدهیم اما بجای ان دشمنان جدید برای خود درست کردیم و دشمنان قدیمی را هم عصبانی تر کردیم و نتیجه ان این شد که حالا هر گروه ذره ای مادر مرده ای برای ایران شاخ و شانه میکشد الان وقت همکاری با امریکا با توجه به تمام جوانب برای نابود کردن این دشمنان وحشی هست برای دشمنی همیشه وقت هست (2206355) (alef-1)
 
شهروند......
۱۳۹۳-۰۳-۲۶ ۱۷:۱۱:۴۵
با سلام تحولات عراق یعنی راه و نقشه شیطان از فرزند نامشروع خود داعش و النصره است حال باید هم خون افراد پرورش یافته خود در دامن عربستان ریخت شود هم خون شیعه وسنی اگاه و مبارز که هر دو طزف الان برایامریکا خطرناک هستند به این میگویند بازی مهره ها و سوزندن مهره سوخته و از طرفی ضعیف کردن نیرو شیعه و سنی اگاه جناب ظریف به این میگویند برد برد معنی برد برد این است که در هر صورت ببریم حالا مبارزان اگاه هستند و با مهره های تعین شده امریکا انطور که او بخواهد بازی ننمی کنند امریکا کیش و مات میشود اگر اگاه باشیم که چکار باید کرئد و در چه زمانی چه راهکاری مناسب است و بقول معروف احساسی عمل نکنیم که که اگر کردیم همان نقشه امریکا است ودر باتلاق جنگ فرقه ای شیعه و سنی گرفتار شدیم (2206373) (alef-1)
 
۱۳۹۳-۰۳-۲۶ ۱۷:۴۰:۳۲
سربازان عراقی مثل مرغ ماشینی با اون همه امکانات توان جنگیدن با داعش را ندارند و شاید در جنگ های یک به صد بازنده هستند اگر به امید عراقیها باشیم و کمکشان نکنیم فکر کنم داعش همه عراق را تصرف کند (2206460) (alef-1)
 
۱۳۹۳-۰۳-۲۶ ۱۸:۱۰:۰۰
ایا یک شهر بزرگ دیگر به دست داعش افتاد این سربازان مفلوک و ترسو بازهم مرگ را بر مقاومت ترجیح دادند واقعا عراقیها تاریخ شوربختی دارند همش تسلیم و همش یسر بریدن چرا اینها نمی جنگند چرا دوست دارند دست بسته کشته شوند. ایران باید جلوی نسل کشی شیعیان تل عفر را بگیرد و از اماکن مقدسه حفاظت کنداگر به امید جنگیدن عراقیها صبر کنیم همان دستان کوفه و مختار پیش می اید انها عاشق تسلیم شدن هستند (2206527) (alef-1)