کد مطلب: 483140
فلامینگوهای تالاب شادگان را برق میگیرد
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۵ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۵:۳۲
روزنامه شهروند در گزارشی به بررسی دلیل مرگ فلامینگوهای بومی در منطقه شادگان پرداخت و نوشت: فصل شکار نیست اما خطر دیگری جان گونههای بومی را تهدید میکند. دکلهای برق فشار قوی.
در گزیده ای از این گزارش آمده است: همین دیروز پنج رشته دکل برق فشار قوی بلای جان فلامینگوهای شادگان شد و ٢٠ تای آنها را که درحال پرواز بودند، کشت و به زمین انداخت. این نخستین باری نیست که برق بلای جان پرندگان میشود و اینطور که مسئولان محیطزیست آبادان میگویند، تعداد تلفات فلامینگوهای بومی این منطقه باز هم بیشتر خواهد شد و تا زمانی که دکلها جابهجا یا ایمنسازی نشوند، قصه همین است.
اکنون نزدیک به چهارهزار پرنده بالغ و در حدود سههزار جوجه فلامینگو در مناطق حیاتوحش آبادان حضور دارند؛ پرندگانی سفید و صورتی با پاهای دراز، گردن بلند و منقاری خمیده. ظهر سهشنبه، یکی از اعضای انجمن همراهان محیطزیستی آبادان، پرندگان مرده که در جاده ماهشهر- آبادان روی آب افتاده بودند را دید و موضوع را به اداره محیطزیست خبر داد. دلیل این اتفاق مشخص نبود تا اینکه احمد موسوی آزاد، رئیس اداره حفاظت محیطزیست شهرستان آبادان در گفتوگو با «شهروند» از دکلهای برق گفت. فلامینگوهای تلفشده در یککیلومتری نیروگاه برق آبادان بودند و این اتفاق پیشتر هم تکرار شده بود که در برخورد با این سیمها دچار برقگرفتگی و جراحت شدید شوند و بمیرند.
** تجربه ایمنسازی دکلهای برق
در سالهای گذشته مشکل دکلها برای پرندگانی که به هوای زمستانگذرانی به زمینهای کشاورزی شهرستان سرخرود مازندران میآمدند، مسألهساز شده بود. آنها هم که پاییز و زمستان از حاشیه جنوبی این منطقه عبور میکردند، با برخورد به کابلهای برق فشار قوی از بین میرفتند.
اواخر بهار پارسال بود که پیگیری های فعالان محیطزیست برای جلب نظر اداره برق منطقه ای مازندران و گلستان نتیجه داد و کارها برای ایمن سازی کابل های برق فشار قوی آغاز شد. محمد الله قلی، عضو هیأت مدیره کانون محیط بان و کارشناس حیات وحش در گفت و گو با «شهروند» ماجرا را اینطور شرح میدهد:«آنها قول همکاری دادند و کار شناسایی دکلهای حساس خیلی زود شروع شد، حتی از خودمان هم کمک خواستند.در فرآیند ایمنسازی در واقع ابزاری روی سیمهای برق قرار میگیرد که بعضی از آنها صرفا برای این است که پرندهها سیم را ببینند و به آن گیر نکنند.» اینطور که او میگوید درباره فلامینگوهای آبادان الزاما برق گرفتگی نمیتواند دلیل مرگ باشد، چرا که خود برخورد با سیم کشنده است:«این پرنده ها روی سیم ننشسته اند که دچار برق گرفتگی شوند. آنها فقط در مسیر پروازشان بودهاند و سیمها را ندیدهاند به خصوص یک تک سیم به اسم «سیم حائل» که جریان برق از آن عبور داده نمیشود و در حد یک فیبر نوری است. این سیم برق تعادل بین دو پایه است که هم ضخامت کمی دارد و هم چون در بالاترین نقطه قرار گرفته، دیده نمیشود.»
موسوی آزاد همینطور درباره حضور فلامینگوها میگوید: «اهمیت هر زیستگاه به جانداران آن است؛ چه گیاه و چه حیوان. خوزستان با منابع آبی که دارد، بیشتر از دوسوم جمعیت گونههای آن پرندهاند که به صورت بومی و مهاجر تنوع زیستگاهی آن را قوت بخشیدهاند.» او ادامه میدهد: «علاوه بر این در بحث گردشگری و پرندهنگری و جذابیت منطقه حضور این پرندگان مهم هست».
منبع: روزنامه شهروند
کلمات کلیدی : فلامینگو، شادگان، شکار