توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 174369
شکست تلاش‌های دور اول ریاست جمهوری اوباما در خاورمیانه
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۷ دی ۱۳۹۱ ساعت ۰۲:۰۲
 اوباما دور اول ریاست جمهوری خود را در حالی آغاز کرد که امیدوار بود بتواند در حل مناقشه اعراب با اسراییل نقش موفقی ایفا کند. اما این تلاش ها چندان مثمر ثمر نبود. 

به گزارش فارس، اندیشکده «فارین پالیسی این فوکس» در مقاله‌ای به قلم «علی یونس» نویسنده و تحلیلگر مستقر در واشنگتن در خصوص «عملکرد اوباما در خاورمیانه» نوشت: بزرگترین ناامیدی از ریاست جمهوری اوباما، از دیدگاه اعراب، حمایت کم رنگ او از شورش اعراب در مصر و سوریه است.

*انتخاب اوباما به عنوان مرد سال ۲۰۱۲
انتخاب رییس جمهور اوباما به عنوان مرد سال ۲۰۱۲ توسط مجله تایمز نباید موجب شگفتی باشد. از نظر آمریکایی‌ها، رسیدن اوباما به قدرت به عنوان یک رنگین پوست و اقلیت نشان دهنده تغییرات عمیق اجتماعی، فرهنگی، و جمعیتی در جامعه آمریکا است که بدون آنها ریاست جمهوری اوباما هرگز تحقق نمی‌یافت.

*انفعال منفی اوباما در خاور میانه
همانطور که سردبیران مجله تایمز در گزارشات خود اعلام کرده‌اند، آقای اوباما اکثریت رای اقلیت را کسب کرد آنچه که عامل تعیین کننده‌ای در برگرداندن او به کاخ سفید برای چهار سال دوم بود. رییس جمهور اوباما ممکن است که شایسته گرفتن این عنوان جدید در امریکا باشد، اما از نظر عرب‌ها، او شایسته گرفتن این عنوان نبوده است. چراکه انفعال منفی او از فعالیت‌های مثبت او بیشتر است.

* محرومیت اقتصادی، نبود آزادی عوامل اصلی بهار عربی
تا دو سال پیش، تغییر در جهان عرب تقریبا غیر ممکن به نظر می‌رسید، تا اینکه دستفروش تونسی به نام «محمد بوعزیزی» با آتش زدن خود، شعله انقلاب را در چند کشور عربی برافروخت. علاوه براین، درست است که «بوعزیزی» یک کاتالیزور برای بهار عربی بود، اما در واقع این تغییرات عمیق اجتماعی و اقتصادی در جهان عرب بود که دلایل واقعی بهاری عربی محسوب می‌شوند. عمدتا محرومیت اقتصادی، نبود آزادی و امید بود که با جرقه «بوعزیزی» بهار عربی را به راه انداخت.

*چشم امید اعراب به اوباما
انتخاب رییس جمهور اوباما در سال ۲۰۰۸ آرامش و امیدی بزرگ در جهان عرب به همراه داشت. اعراب براین نظر بودند که ممکن است فردی با پیشینه اوباما بتواند منازعه تاریخی آمریکا بر ضد اعراب را برطرف کند و تا جایی پیش رود که از دیکتاتورهای عربی پشتیبانی کند و از تعصب امریکا به اسراییل کم کند.

این نظر بخصوص بعد از هشت سال طولانی ریاست جمهوری «جورج دبلیو بوش» می‌توانست درست باشد، زمانیکه او در اقدامی احمقانه تصمیم گرفت در خاور میانه «ملت سازی» کند اما این اقدام او به از بین بردن قدیم‌ترین و مدرن‌ترین ملت خاور میانه یعنی عراق ختم شد.

*شکست تلاش‌های دور اول ریاست جمهوری اوباما در خاورمیانه
سابقه اوباما در جهان عرب متفاوت است. او دور اول ریاست جمهوری خود را در حالی آغاز کرد که امیدوار بود بتواند در حل مناقشه اعراب با اسراییل نقش موفقی ایفا کند. اما این تلاش ها چندان مثمر ثمر نبود چرا که اوباما به زودی دریافت اگر قرار بر اعمال فشار بر اسراییل باشد، حتی رییس جمهور آمریکا نیز قدرت چندانی نخواهد داشت.

*حمایت کم رنگ اوباما از انقلاب مصر و سوریه
اما در نظر اعراب بزرگترین ناامیدی از ریاست جمهوری اوباما، حمایت کم رنگ او از شورش شهروندان عرب در مصر و سوریه بود. در آغاز انقلاب مصر، دولت اوباما به نظر مردد بود که آیا او باید از تظاهر‌کنندگان حمایت کند یا از هم پیمان قدیمی امریکا «حسنی مبارک». اگرچه اوباما در نهایت از انقلاب مصر حمایت کرد، اما می‌توان این اقدام را حرکتی ریاکارانه دانست که تنها برای حمایت از منافع آمریکا انجام شد.

*مرسی نامزد انتخابات مرد سال ۲۰۱۲
امروزه نیز چنین مواردی دیده می‌شود و بسیاری از مصری‌ها ظنین هستند که آیا آمریکا از دولت اخوان‌المسلمین و ریاست جمهوری «محمد مرسی»، اولین رییس جمهور منتخب دموکراتیک در مصر، دفاع می‌کند. مانند دور اول ریاست جمهوری اوباما، رییس جمهور «مرسی» در حال رهبری کشوری تقسیم شده و در حال تحول است، اما او فاقد قدرت و ثبات نظام سیاسی امریکا است.

از قضا، رییس جمهور «مرسی» یکی از افراد حاضر در فهرست کوتاه روزنامه تایمز برای انتخاب مرد سال بود؛ اما ناتوانایی او در هدایت مصر و برقراری امنیت بعد از انتخابات مانع از آن شد که بتواند چنین عنوان مهمی را کسب کند.

* اعراب منتظر پشتیبانی امریکا هستند
علاوه براین، اوباما نتوانست از درگیری‌های خونین سوریه برای خود امتیازی در جهان عرب کسب کند. با وجو بدگمانی‌ها درباره سیاست خارجی امریکا در خاور میانه، بخصوص حمایت بی حد و حصر او از اسراییل به قیمت فدا کردن فلسطینی‌ها و همپیمانان عرب خود، اعراب هنوز از امریکا انتظار دارند تا آنها را رهبری کرده، و از آنها در برابر دیکتاتورها حمایت و پشتیبانی کند.

*ماموریت اوباما در خاورمیانه
اما اگر بهار عربی در زمان ریاست «جورج بوش» اتفاق می‌افتاد، دولت بوش فرصت را مغتنم می‌شمرد تا از شر رژیم‌های دیکتاتوری عرب خلاص شود و از انقلاب های اعراب پشتیبانی می‌کرد و از خراب کردن تصویر آمریکا در جهان عرب اجتناب می‌کرد. ولی رییس جمهور اوباما با این ماموریت به قدرت رسید که امریکا را تغییر دهد و بزرگترین اشتباهات بوش در خاور میانه ، بخصوص اشنباه حمله به عراق و افغانستان را جبران کند.

* فلسفه سیاسی اوباما
علاوه براین، فلسفه سیاسی اوباما، پایان دادن به مداخلات نظامی آمریکا در خاور میانه و خاتمه دادن به خیال واهی پروژه ملت سازی و نیز بهبود چهره امریکا در خارج از کشور بود درحالیکه انرژی خود را صرف بهبود اقتصاد خراب آمریکا کند.

*خاورمیانه دیگر اولویت آمریکا نیست
بنابراین، بهار عربی از حمایت قوی واشنگتن برخوردار نشد، نه به این دلیل که آقای اوباما به حمایت از آزادی و دموکراسی در خاورمیانه علاقه مند نبود چرا که علاقه مند است بلکه بخاطر اینکه دیگر اولویت واشنگتن خاورمیانه نیست.

کلمات کلیدی : شکست سیاست آمریکا