نظر منتشر شده
۱۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 413010
وقتی پتروشیمی‌ها مصوبه شورای رقابت را هم دور می‌زنند!/ گرمابی: مجلس ورود می‌کند
بخش اقتصادی الف، 22 آبان ۹۵
تاریخ انتشار : شنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۱۶:۴۵
واحدهای پتروشیمی ملزم هستند همه محصولات خود را در بورس کالا عرضه کنند، اما دیده می‌شد که بخشی از محصول به‌جای ورود به بورس، از بازار سَر درمی‌آورد؛ موضوعی که مجلس می‌خواهد آن را بررسی کند.

صنعت پتروشیمی، یکی از مهم‌ترین صنایع کشور است و در جهان آن را به‌عنوان صنعت مادر می‌شناسند. کشور ما به دلیل در اختیار داشتن منابع عظیم هیدروکربنی، 18.2 درصد منابع گاز دنیا (جایگاه نخست) و 9.3 درصد منابع نفت جهان (رتبه چهارم) می‌تواند نقش مؤثری در عرصه پتروشیمی به عهده گیرد.

اما پتروشیمی‌ها همیشه دارای حواشی هستند، این حاشیه‌ها از زمانی آغاز شد که در اواخر سال 1386، عرضه محصولات پتروشیمی از دست وزارت صنایع خارج و به بورس کالا سپرده شد؛ اتفاقی که در جهت حذف رانت اتخاذ شد و مورد استقبال قرار گرفت.
 
با روی کار آمدن دولت یازدهم، وزیر صنعت، معدن و تجارت به دنبال خروج عرضه محصولات پتروشیمی از بورس بود؛ موضوعی که با مخالفت دولت و مجلس مواجه شد. پس از کش‌وقوس‌های فراوان، سرانجام شورای رقابت رأی به عرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالا داد. بر اساس آن، کلیه مجتمع‌های پتروشیمی ملزم به عرضه محصولات به‌جز چند محصول خاص در بورس کالا شدند و تولیدکنندگانی که محصول آن‌ها در بورس پذیرش نشده است، موظف‌اند ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ این دستورالعمل (6 مهرماه 1395) نسبت به پذیرش محصول خود در بورس کالا اقدام کنند.
 
اما جنگ همچنان بین بورس کالا و پتروشیمی‌ها وجود دارد، هرچند در روی کاغذ بورس کالا برنده است، اما در عمل پتروشیمی‌ها همه محصول خود را در بورس عرضه نمی‌کنند و نظارتی هم آن‌ها وجود ندارد؛ که نبود نظارت کافی باعث ایجاد رانت و دور زدن مصوبه شورای رقابت شده است.
 
«حمید گرمابی» نایب‌رئیس کمیته پتروشیمی کمیسیون صنایع و معادن مجلس دراین‌باره گفت: در برنامه ششم توسعه موضوع پتروشیمی با توجه به بحث خوراک، در شورای رقابت می‌ماند و قیمت و نحوه عرضه توسط این شورای تعیین خواهد شد.
 
وی افزود: اکنون واحدهای پتروشیمی‌ همه محصول خود را در بورس کالا عرضه نمی‌کنند و بخشی را در بازار آزاد بفروش می‌رسانند؛ به همین دلیل با شورای رقابت و مسئولان مربوطه جلسه‌ای برگزار خواهیم کرد تا این موضوع را بررسی کنیم.
 
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس ادامه داد: با توجه به وظیفه نظارتی مجلس، به عدم عرضه همه‌ی محصول پتروشیمی‌ها در بورس، به این موضوع ورود و در کمیسیون صنایع و معادن آن را بررسی خواهیم کرد. با توجه اینکه خوراک باقیمت مناسب به پتروشیمی‌ها داده می‌شود، انتظار داریم که پتروشیمی بتواند نیاز صنایع پایین‌دستی تأمین کرده و بعد به دنبال صادرات محصول خود باشد.

گرمابی تصریح کرد: پتروشیمی‌ها با توجه ملاحظه‌ای که در قیمت خوراک انجام می‌شود، باید ملاحظه صنایع پایین‌دستی انجام دهند؛ زیرا این صنایع اشتغال زیادی ایجاد می‌کنند و اشتغال هم‌اکنون مشکل و معضل اصلی کشور است.

وی در مورد عرضه محصول پتروشیمی‌ها در بورس، تاکید کرد: انتظار این است که واحدهای پتروشیمی این موضوع را رعایت کنند تا نیاز صنایع پایین‌دستی برآورده شود. باید بتوانیم همه باهم صنایع کشور را از رکود خارج کنیم و اگر این امر محقق شد؛ رونق ایجاد و اشتغال سامان می‌یابد.
به گفته وی، شورای رقابت کماکان باید روی قیمت‌گذاری و عرضه محصول در بورس نظارت داشته باشد؛ مجلس هم به‌عنوان وظیفه نظارتی لازم بداند، به این موضوع ورود و این مباحث را کنترل خواهد کرد.

گرمابی همچنین با اشاره به بخشنامه وزیر نفت برای محاسبه نرخ خوراک مایع پتروشیمی‌ها، بیان داشت: درنهایت باید به سمت رقابت آزاد برویم و بایستی قیمت خوراک در شرایط مناسب با اندکی کاهش معادل قیمت‌ در منطقه و حتی بین‌المللی تعیین شود؛ اما در شرایط رکود دولت باید با تمام توان از صنایع بخصوص صنایع پایین‌دستی، کوچک و متوسط که اشتغال قابل‌توجهی را ایجاد می‌کنند؛ حمایت کند.

وی ادامه داد: اگر شرایط رونق اقتصادی حاصل شد، دولت در آن زمان حمایت‌ها را کمتر کند و قیمت‌ها متناسب قیمت‌های بین‌المللی تعیین شود.
 
لازم به ذکر است که بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت نیز در بخشنامه‌ای اعلام کرد که نرخ خوراک مایع پتروشیمی‌ها بر اساس ارز آزاد محاسبه می‌شود که احتمالاً دود این بخشنامه به چشم صنایع پایین‌دستی خواهد رفت.
 
 
کلمات کلیدی : پتروشیمی‌+شورای رقابت
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۱۶:۵۹:۵۸
در این کشور ؛ اونایی که به قدرت و پول و رانت وصل هستند به قوانین موجود پایبند نیستند
فقط اقشار ضعیف قانون رو رعایت میکنن (4012692) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۱۷:۰۰:۵۸
چرا این مملکت اینجوریه !؟،،
چرا مدیراش اینجورین !؟؟؟؟؟ (4012693) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۱۷:۰۳:۰۶
قيمت اسفنج ظرف يك هفته چهل درصد گران شده توليدكنندگان پتروشيمي ها مقصر ميدانند با وضعيت كار و كسادي تكليف توليدكنندگان خرد چيست؟ (4012697) (alef-11)
 
علوی گرگانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۱۷:۰۳:۴۶
ای بابا حالت خوشه ها
حالا مگه کجا درست اداره میشه که تو گیر دادی به پتروشیمی !!!
آموزش پرورش خوب اداره میشه یا شهرداری یا بانک ها یا بیمه ها ؟ (4012699) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۱۷:۰۷:۱۴
شورای رفاقت نه شورای رقابت
خاصیت این شورای رقابت چیست !؟!؟!؟ (4012702) (alef-11)
 
گلابدره ای از رشت
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۱۷:۰۸:۲۷
یکی از جاهایی که تعطیل کردن اش از نون شب هم واجب تره این شورای رقابته (4012705) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۱۷:۱۴:۰۶
چیزای واجب تر از این هم هست که مجلس ورود کند (4012712) (alef-11)
 
Germany
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۱۸:۳۴:۱۷
برادران محترم اگر می خواهید دهها شرکت پتروشیمی ورشکسته بشن بفرما...
اما واقعیت اینه که گاز قراره خوراک رو به قیمت جهانی به پتروشیمی ها بده.اما این شرکتها که خوراکشان میعانات گازی است عملا ورشکسته خواهند شد!ختم کلام (4012800) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۳ ۰۰:۱۷:۱۵
چرا از صنایع مصرف کننده مواد پتروشیمی سئوال نمیکنید که خرید مستقیم از کارخانجات پتروشیمی رانت ایجاد میکند یا فروش عمده آنها در بورس که صاحبان سرمایه های کلان آنرا بخرند و به صنایع کوچک بفروشند . وزیر میخواهد کمکی به صنایع کوچک بکند حال چرا توضیح نمیدهداز خودش باید پرسید . (4013199) (alef-3)
 
Canada
۱۳۹۵-۰۸-۲۳ ۰۷:۰۵:۵۹
انگیزه ای برای مبارزه با فساد وجود ندارد، چون همه مفسدین به جایی وابسته اند. (4013337) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.