توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 462287
سیاست آینده ترامپ در قبال سوریه
تاریخ انتشار : شنبه ۲۶ فروردين ۱۳۹۶ ساعت ۰۶:۰۰
دکتر 'جیمز والش' کارشناس امنیتی آمریکا و پژوهشگر ارشد مطالعات امنیت بین المللی در انستیتو تکنولوژی ایالت ماساچوست (ام.آی.تی) در گفت وگوی اختصاصی با ایرنا تغییر موضع ناگهانی ترامپ در رابطه با بحران سوریه را بهت آور خواند و گفت: رییس جمهوری آمریکا که تا یک هفته پیش می گفت ترجیح می دهد بر مبارزه با داعش متمرکز باشد تا بیرون راندن بشار اسد از قدرت ، با این چرخش ناگهانی صدو هشتاد درجه ای قادر به دستیابی به هیچ نتیجه ای نخواهد بود.

دکتر والش در ادامه گفت: من بدون آن که قصد دفاع از اسد را داشته باشم و یا مخالفتی با بمباران مواضع نظامی دولت سوریه داشته باشم بر این نکته واقفم که در عرصه سیاست های بین المللی دولت ها معمولا در راستای منافع ملی خود عمل می کنند و این واضح است که روسیه که در چندین دهه گذشته و حتی از زمان حافظ اسد از سوریه حمایت می کرده و حاضر نخواهد شد متحد قدیمی خود را به این سادگی رها کند.

در نتیجه باور این که آمریکا بتواند روسیه را به ترک حمایت از اسد ترغیب کند چندان ساده نیست چرا که خود آمریکا نیز حاضر نیست به سادگی متحدین و حامیان خود را رها کند و یا به آن ها پشت کند.

دکتر والش می گوید: از طرفی به خوبی آشکار است که هر یک از پیچ و مهره های ماشین سیاسی ترامپ صدا و نوای متفاوت و ناهمخوانی را در رابطه با موضوعات مختلف سر می دهند که این نشانه عدم انسجام در این ماشین سیاسی است و این عدم انسجام طبعا نمی تواند فرآورده های سودمندی را برای کاخ سفید بدنبال داشته باشد.

این کارشناس مسائل امنیتی تاکید می کند در شرایطی که با گذشت بیش از دو ماه از ریاست جمهوری ترامپ هر روز شاهد تغییراتی در تیم امنیتی او هستیم و در شرایطی که وزارت خارجه این کشور هنوز با پست های خالی بی شماری چه در سطح سفرا و چه در خود تشکیلات این سفارتخانه روبرو است و رییس جمهوری کشور همه وقت خود را به دادن پیام های توییتری و برخاسته از هیجانات می گذراند هیچ راهی برای پیش بینی آینده سیاست ها و رویکردهایی که از این کاخ سفید تراوش می کند وجود ندارد و به همین دلیل است که در رابطه با رویکرد ترامپ در خصوص سوریه هم نمی توان به یقین گفت که او فردا به چه اقدامی روی خواهد آورد.

والش اضافه می کند که این خلاء ناشی از فقدان یک خط مشی سیاسی مشخص موجب سرگردانی اکثر مقامات رسمی آمریکا هم شده است و راهی جز توسل به حدس و گمان در مورد سیاست های موردنظر رییس جمهوری آمریکا برای آن ها باقی نگذاشته که این طبعا در درازمدت می تواند عواقب غیرقابل جبرانی را برای ترامپ و دولتش بوجود بیاورد.

این تحلیل گر مسائل امنیتی نتیجه گیری می کند که شخصی مثل تیلرسون وزیر امور خارجه امریکا در چنین فضای آشفته ای عملا به پیام آوری می ماند که پیام نامه سفیدی را به دست او داده اند تا به طرف مقابل برساند و در آن به رویکرد سیاسی منسجم و مشخصی اشاره نشده است و به همین دلیل است که سفر سیاستمدار بی تجربه ای مثل او برای دیدار با سیاستمدار کارکشته و زبده ای مثل لاوروف ثمری برای دستگاه دیپلماسی آمریکا در این مورد در برنداشته و در آینده نیز نخواهد داشت.

وی می گوید: همین دشواری و بلاتکلیفی در رویکردهای دولت ترامپ درقبال بحران کره شمالی هم به وضوح به چشم می خورد و ترامپ درحالی که کشور متحد آمریکا یعنی کره جنوبی رییس جمهوری ندارد تا به تحکیم سیاست های واشنگتن در این زمینه یاری برساند به افزایش تشنج در این منطقه روی آورده است که در غیاب یک رهبری در کشور دوست و متحد آمریکا نه تنها آینده امیدبخشی را در رابطه با کره شمالی نوید نمی دهد بلکه موجب برافروختگی دوست و متحد آمریکا که در اثر این تنش ها خود را با مخاطراتی روبرو می بیند نیز خواهد شد.
از او می پرسم انگیزه های این حمله برای ترامپ هرچه که بوده است و اعم از این که چنین رویکردی به تزلزل بشار اسد در سوریه کمکی بکند یا نه به نظر شما این رویکرد چه پیآمدهایی را در رابطه با سیاست های آمریکا در خاورمیانه با خود خواهد داشت؟

دکتر والش در پاسخ می گوید: بگذارید اول این را بگویم که حالا زمان کاملا با سال 2013 میلادی که باراک اوباما در مقابل روسیه قرار گرفته بود تفاوت کرده است و درحال حاضر بیش از 80 درصد خاک سوریه در اختیار دولت قرار دارد و بشار اسد از قدرت و استحکام بیشتری برخوردار است.

وی افزود: گرچه با حمله به مواضع و پایگاه های نظامی سوریه برای جلوگیری از استفاده از سلاح های شیمیایی مخالفتی ندارد اما این حمله را در نهایت اقدام بی نتیجه و بی اثری می داند که می تواند دو نتیجه محتمل در بر داشته باشد.

کارشناس و پژوهشگر انستیتو تکنولوژی ماساچوست در توضیح می گوید یکی از احتمالات این است که این حمله ولادیمیر پوتین را وادار کند تا به اسد بگوید حالا که ما درحال پیروزی هستیم دست از این کارها بردار و احتمال دیگر هم این است که با توجه به این که عملا آمریکا یک پایگاه هوایی خالی را بمباران کرده که یک روز بعد از حمله دوباره راه اندازی شده است بشار اسد شهامت بیشتری پیدا بکند و به َآمریکا بگوید: آیا این تمام قدرتی است که به آن می بالیدی و بعد هم به ادامه و حتی تشدید کارهایی که در گذشته می کرده است، روی بیاورد.

والش می افزاید: با توجه به این که ترامپ خط مشی سیاسی منسجم و دنباله داری در هیچ زمینه ای نداشته هیچ یک از این نتایج محتمل نه تنها دستاوردی برای آمریکا ببار نخواهد آورد بلکه به بی اعتباری بیشتر دستگاه سیاسی و نظامی کشور کمک خواهد کرد.

دکتر والش در پاسخ به این سئوال که چنین رویکردی چه پیامد هایی را در رابطه با سیاست های خاورمیانه ای آمریکا در برخواهد داشت؟ بار دیگر گفت: به نظر او ترامپ و دولت او فاقد یک خط مشی منسجم هستند و در غیاب چنین خط مشی قابل نظارت و ارزیابی به دشواری می توان گفت که اعم از این که او در این رویکرد به نتیجه ای برسد یا نرسد چه سیاست هایی را در خاور میانه در پیش خواهد گرفت و این سیاست ها چه پیآمدهایی را ببار خواهد آورد.

وی در ادامه گفت که با این همه انچه که مایه نگرانی است این است که این رویکرد نظامی در دهان ترامپ مزه شیرینی بجای بگذارد و او را به استفاده بیشتر از اهرم نظامی برای پیشبرد مقاصد سردرگم خود سوق دهد
 
کلمات کلیدی : سوریه، حمص، حمله آمریکا به سوریه، ترامپ+حمله شیمیایی
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.