کد مطلب: 360955
توطئه نفتی عربستان علیه ایران موجب مرگ اوپک می شود
بخش بین الملل الف، 21 خرداد 95
تاریخ انتشار : جمعه ۲۱ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۴۶
عربستان سعودی از نفت به عنوان ابزاری سیاسی و برای ضربه زدن به ایران استفاده می کند و این موضوع در کنار نشست های بی نتیجه سازمان کشورهای صادر کننده نفت(اوپک) برای تعیین سقف تولید، موجب تهی شدن این سازمان از فلسفه وجودی اش شده است.
بعد از لغو تحریمها در حالی که ایران به دنبال افزایش صادرات نفت و احیای جایگاه خود در بازار نفت است، عربستان سعودی اقدامات خود برای محدود کردن صادرات نفت ایران را در این بازار آغاز کرده است. به نظر میرسد با شکست اوپک برای تعیین سقف تولید در نشست اخیر این سازمان که هفته قبل برگزار شد، عربستان دور جدیدی از رقابت علیه ایران را در بازار نفت آغاز کرده و تخفیفهای بیشتری در فرمول فروش نفت خود لحاظ کرده است.
بدین منظور شرکت نفت دولتی عربستان(آرامکو) در ایمیلی به مشتریان خود اعلام کرد قیمت نفت سبک خود برای تحویل در جولای به مقصد شمالغرب اروپا را ۳۵ سنت و به مقصد مدیترانه را ۱۰ سنت کاهش داده است. وال استریت ژورنال کاهش قیمت نفت از سوی عربستان سعودی را اقدامی شگفت آور ارزیابی می کند؛ چرا که تقاضا برای نفت در نیمه دوم سال افزایش می یابد و علت آن هم از سرگیری فعالیت های پالایشگاه ها پس از تعمیر و نگهداری سالانه است. افزون بر این عواملی همچون کاهش تولید نفت نیجریه باعث شده است تا قیمت نفت در روزهای اخیر افزایش پیدا کند.
در مقابل به گزارش پایگاه خبری نیکی، ایران نیز در ماه جاری میلادی بار دیگر قیمت نفت خود در بازار آسیا را نسبت به نفت خام عربستان کاهش داده و نشان داده که این کشور پس از لغو تحریم ها مصمم به بازپس گیری سهم خود از بازار است. یک مقام یک شرکت نفتی ژاپنی گفته است ایران مصمم است فروش نفت خود را افزایش دهد. ظاهرا ایران علاقمند است با کاهش قیمت ها، نفت بیشتری به ژاپن بفروشد.
به نظر می رسد اقدامات عربستان، ایران را نیز مجبور به انجام اقداماتی واکنشی برای دست یابی به سهم بازار نفتی پیشاتحریمی خود کرده است. در این راستا بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران معتقد است کشورهای همسایه با ارزان فروشی تلاش میکنند مشتریان نفتی ایران را فراری دهند. زنگنه از تخفیفدهی عربستان در بازار نفت گلایه و اعلام کرد که جنگ نانوشتهای بین ایران و عربستان در بازار نفت در جریان است.
نکته مهم این است که تلاش عربستان بر سر تصاحب سهم بیشتر از بازار نفت ممکن است بر قیمت ها تاثیر منفی بگذارد و این اقدام می تواند اثرگذاری اوپک را بیش از پیش کاهش داد.
عربستان اقدام دیگری را نیز برای جلوگیری از بازگشت ایران به بازارهای جهانی انجام داده است. به عبارتی بهتر، سعودیها علاوه بر تخفیفهای غیرمتعارف با چشمپوشی از انحصار خود در صنعت نفت، راهبرد شراکت با سرمایهگذاران خارجی را در پیش گرفتهاند تا جریان ورود سرمایه به ایران را در دوران پسابرجام به حداقل برساند.
در این رابطه بلومبرگ عنوان کرده عربستان نگرانی جدیدی در بازار نفت دارد و آن جذب سرمایه خارجی توسط ایران است. از همین رو این کشور با افزایش جذب سرمایه خارجی علاوه بر اینکه سطح بالای تولید خود را تضمین میکند، از ورود سرمایه به ایران نیز جلوگیری خواهد کرد. در این راستا عربستان با طرح فروش بخشی از سهام آرامکو نشان داده به دنبال تغییر رویه در بازار جذب سرمایه است.
جولیان لی، تحلیلگر بلومبرگ میافزاید: عربستان قصد دارد با جذب سرمایهگذاران خارجی از اکسون موبیل گرفته تا سیانپیسی چین، با یک تیر دو نشان بزند. به این ترتیب عربها هم سرمایهگذاری مستقیم خارجیها در طرحهای اکتشاف و تولید را به دست میآورند و هم مسیر آنها را از پیوستن به رقبایی مانند ایران به سمت و سوی خود منحرف میکنند.
با توجه به سیاست عربستان، بعید است اوپک دیگر بتواند تاثیرگذاری چشم گیری در بازار نفت داشته باشد مگر این که ریاض استفاده از این سازمان به عنوان ابزاری جهت رسیدن به اهداف سیاسی و ضربه زدن به ایران را کنار بگذارد.
گفتنی است آخرین نشست سازمان کشورهای صادرکننده نفت، روز پنجشنبه ۱۳ خرداد محمد بارکیندو نیجریه ای را به عنوان دبیرکل این سازمان انتخاب کرد. عبدالله سلام البدری از کشور لیبی می بایست در سال ۲۰۱۳ پست دبیرکلی اوپک را تحویل میداد، اما به دلیل اختلاف میان اعضای اوپک در سمت خود چند بار ابقاء شد. این در حالی است که این بار نیز اوپک نتوانست بر سر سقف تولید اعضای خود به توافق دست یابد.
کلمات کلیدی : عربستان+ایران+نفت
مشعود
۱۳۹۵-۰۳-۲۱ ۰۹:۰۷:۲۴
فقط احمدی نژاد از پس عربستان بر میاد و بس. (3750406) (alef-3)
مثلا چیکار میکنه؟ دلار رو از 3000 به 9000 میرسونه؟ صادرات نفت رو که به 900 هززار بشکه کاهش داده بود دیگه چه کاری باید می کرد؟ حرفای غیر دیپلماتیک زدن کار درستیه؟ اگر درست بود که با گرفتن سفارت که الان وضغیت بهتر شده بود. (3750877) (alef-13)
احمدی نژاد با زمینه سازی تحریم ایران سهمیه صادرات نفت ایران رو دو دستی تقدیم عربستان کرد. (3751472) (alef-3)
عربستان نقش مستقلی در معادلات نفت دنیا ندارد، اگر داشت، ظرف چند ماه گذشته با وجود عدم همکاری عربستان در اپک، نفت از ۲۵ دلار به بالای ۵۰ دلار در این روزها نمیرسید.
قیمت نفت تابعی از توافقات غرب و روسیه است، وقتی روسیه با غرب همکاری نکرد، آمریکا و غرب قیمت نفت را به ضرر روسیه به ۲۵ دلار رساندند، و وقتی روسیه قبول کرد که در سوریه آتش بس کند و عقب بنشیند، با وجود بازگشت و افزیش شدید تولید نفت ایران، عراق و عربستان، بر اساس این توافق قیمت نفت به ۵۰ دلار رسید.. حالا آمریک و انگلیس، سهم خود را اجرا کردند و حالا نوبت روسیه است که در سوریه با انتقال قدرت تا اول اگوست موافقت کند و عقب نشینیهای این روزهای ارتش سوریه در اطراف حلب که در سایه عدم حمایت هوایی روسیه صورت گرفته و عقب نشینی داعش در عراق و سوریه، همه مقدمات این معامله است و شاید به خاطر همین بود که بشار اسد چند روز پیش در تندترین سخنان از پیروزی و شکست اردوغان و غرب در حلب سخن گفت، تا شاید بتواند در این روند تاثیری بگذرد .او متوجه شده است که پوتین بر سر او با غرب وارد معامله شده است. به هر حال حالا توپ در زمین روسیه است، یا باید به قولهای خود به آمریکا در چارچوب این معامله عمل کند و یا دوباره بدون توجه به موضع عربستان شاهد فروکش قیمت نفت به ۳۰ دلار خواهیم بود. (3750411) (alef-13)
گارس چین
۱۳۹۵-۰۳-۲۱ ۱۰:۳۳:۰۲
این که ما داریم با کاهش قیمت ، نفت رو به ژاپن میفروشیم کار شکنی برای عربستان نیست ؟ (3750494) (alef-3)
این کار ایران سیاست درستیه. برای ایران بازیافتن سهمیه تولیدش یک واجب استراتژیکه (3751722) (alef-11)
عربستان روزانه 12 میلیون بشکه نفت میفروشه و ما 2 میلیون !
اصلا قابل مقایسه نیستیم > (3750510) (alef-3)
چه فایده
اصلا تولید و فروش نفت ما بشه روزانه 3 میلیون بشکه
وقتی داره 24 میلیون نفر از دریافت یارانه محروم میشن (3750513) (alef-3)
مدت ها است که اوپک به عنوان یک کارتل نفتی جایگاه خود را از دست داده است. به عنوان عضو اوپک، چه منفعت و سودی از این قبل به ایران می رسد؟ چرا ایران از اوپک خارج نشده و مانند روسیه مستقل عمل نمی کند؟ (3750538) (alef-3)
در اینصورت عربستان فرصت می یابد تمام اعضای اوپک را در مقابل سیاستهای ایران بسیج کند (3751723) (alef-11)
حالا چرا دوكشور مهم مسلمان و دوكشور مهم منطقه شده ايم مثل " كارد و پنير " ديگه خدا عالمه!!
بعضي وقت ها ، - يعني تازگي ها - با آوردن اسم عربستان ، احساس ميكنم كه اين كشور شده " اسراييل دوم !!كه بايد نابود بشه !! ...ميگم نميشد كه با اين كشور اسلامي و لابد برادر ، يك جوري با هم ... مثل دو برادر ، -دوبرادر بزرگتر دربين كشورهاي مسلمان منطقه - حتي برادر بزرگ
سومي هم صدا مي كرديم - منظورم مصر است - مي شديم مجموعاً يك قدرت بزرگ اسلامي ، در
اين صورت يار و پشتيبان و مددكار هم بوديم و خواب راحت و خيال آسوده را از دشمن اسلام در
منطقه يعني اسراييل - لعنته الله عليه الي يوم القيامه - !!! وديگر دشمنان اسلام مي گرفتيم ، آن
وقت ديگر مجبور نبوديم براي ضربه زدن به همديگر اين جور نفت اين طلاي سياه را به ثمن بخس به ديگران بفروشيم ، كه در اين وسط سود و نفعش به جيب غير مسلمانان و نا مسلمانان !! برود و
در اين بين لابد دشمن مشترك در منطقه از اين همه اختلافات در بين برادران بزرگتر ، قند تو دلش آب بشه و احيانا بشكن " بزنه " و احتمالا حركات موزون انجام بده .... بفرما عيال جان ، گوشم با شماست ... بله .... بله ، ... ببخشيد عيال ميگه سياست هزار پيچ و خم داره ! هزار فراز و نشيب
داره ، عيال مي فرماد خودت را نخود آش ِ ديگ سياست نكن ، سياست را به سياستمداران واگذار
كن !! ميگه چيزي كه تو - يعني بنده - در آيينه نمي بيني ، حتما سياستمداران در آيينه مي بينند
،عيال تاكيد ميكنه كه افاضات نويسي را تعطيل كن و خودت را آماده كن كه كم كم اذان ظهره !!! (3750588) (alef-13)
عربستان عراق وسوريه رو ميخواد ! واين جنگ همه جانبه است (3751383) (alef-3)
عربستان غلط کرده... (3758591) (alef-3)
اوپک مرده است. (3750726) (alef-3)
چرا ایران به هیچ عنوان نمیتواند با سیاستهای عربستان در هر زمینه ای مقابله کند و همیشه شکست میخورد (3750763) (alef-3)
در دنیای امروز هر کسی که پول بیشتری داره ؛ قدرت بیشتری هم داره . (3750839) (alef-3)
چون متحدینی داریم که منافع ما را خیلی راحت می فروشند. موقع تحریم ها با آمریکا معامله می کنند و به تحریم ها رای مثبت می دهند، موقع کاهش ارزش نفت به ما می گویند تولید را در سطح تحریم ها نگه دارید تا قیمت ها افزایش یابد اما در همین حال خودشان قصد کاهش تولید ندارند. چون سیاستهای ما اشتباه است. (3750902) (alef-13)
احمدرضا
۱۳۹۵-۰۳-۲۱ ۱۵:۳۲:۴۴
سیاست های دولت لبخند و خوشخیالیه که در مقابل عربستان شکست خورده. وگرنه قبل ترها عربستان حرفی برای گفتن نداشته. (3751004) (alef-13)
احمدرضا جان فقط کسی که پول میگیره حرف بزنه مثل تو استدلال میکنه! دیگه هر آدم منصفی میدونه که تحریمها از کجا شروع شد و چه گروهی راه تحریم رو باز کردن و چه گروهی هم از تحریم کاسبی کردن! (3752619) (alef-3)
وزارت خارجه ایران در رابطه با عربستان سعودی خیلی ضعیف عمل میکنه و ابتکار عمل از دستش خارج شده و یکسره در حال التماس به عربستان هست که بیا با هم دوست شویم. عربستان فعلا حرف اول و آخر را میزنه و ایران همش در حال التماس (3751551) (alef-3)