مردم اتریش امروز یکشنبه چهارم دسامبر (14 آذر) در سرمای زیر صفر و در آستانه تعطیلات کریسمس یک بار دیگر به پای صندوق رای رفته اند تا رئیس جمهوری جدید کشورشان را برای دوره ای 6 ساله انتخاب کنند؛ انتخاباتی که خیلی ها در اروپا به نتیجه آن چشم دوخته اند.
در دور اول انتخابات که روز پنجم اردیبهشت امسال (24 آوریل) با رقابت 6 نامزد برگزار شد، 'نوربرت هوفر' نامزد حزب راستگرای ضد مهاجران 'آزادی' با کسب حدود 1.5 میلیون رای معادل حدود 35 درصد کل آراء در رتبه اول قرار گرفت و پس از او 'الکساندر فان در بلن' نامزد مستقل مورد حمایت حزب سبز با کسب بیش از 913 هزار رای معادل حدود 21 درصد آراء دوم شد.
در این انتخابات برای اولین بار در تاریخ این کشور پس از جنگ جهانی دوم، نامزد هیچ یک از دو حزب اصلی اتریش یعنی حزب محافظه کار «مردم» (OVP) و حزب سوسیال دمکرات (SPO) به دور دوم انتخابات راه نیافتند. قرار گرفتن نامزد حزب راست افراطی در رتبه اول در انتخابات اردیبهشت ماه اتریش در زمانی که هنوز نه از 'برگزیت' خبری بود نه از پیروزی 'ترامپ' در آمریکا ، شاید در آن زمان خیلی جدی گرفته نشد اما با تحولات بعدی مشخص شد که رای در اتریش نیز بی تناسب با گرایش سیاسی روز به سمت احزاب راستگرا و گفتمان پوپولیستی نبوده است.
دور دوم انتخابات اتریش روز دوم خرداد (22 مه) برگزار شد و پس از شمارش آرای پستی، فان در بلن با اختلاف تنها حدود 31 هزار رای در برابر هوفر پیروز شد اما در پی شکایت حزب آزادی اتریش، دادگاه قانون اساسی این کشور روز 11 تیرماه نتایج دور دوم انتخابات را به علت برخی بی نظمی ها و تخلفات در شمارش آرا باطل اعلام کرد.
** انتخاباتی زیر سایه بحران پناهجویان
انتخابات امسال اتریش در شرایطی برگزار شد که ورود موج پناهجویان در دو سال گذشته و همچنین چند برخی رویداد تروریستی در اروپا، موجب تلاش احزاب راست افراطی برای مخالفت بیشتر با سیاست درهای باز در قبال پناهجویان شده است. 'هاینتس کریستین اشتراخه' رهبر حزب آزادی اتریش بارها دولت این کشور را به داشتن موضع نرم در مواجهه با بحران پناهجویان در اروپا متهم کرده و مدعی است که این رویکرد اتریش را در معرض خطر قرار داده است. انتخابات امسال اتریش در واقع زیر سایه هراس های امنیتی ناشی از حملات تروریستی و موضوع هجوم پناهجویان به اروپا برگزار شد.
چنین نگرانی هایی در کنار نارضایتی از احزاب سنتی در کشورهای اروپایی موجب افزایش اقبال مردمی به حزب های دست راستی مانند حزب آزادی اتریش ، حزب آلترناتیو برای آلمان (AfD) در آلمان و جبهه ملی در فرانسه شده که با گفتمانی نو و با تاکید بر احساسات ملی گرایانه و دوری جستن از لفاظی های نژادپرستانه درصدد کسب قدرت در اروپا هستند.
با این حال، مردم اتریش برای سومین بار در سال جاری و با فاصله ای زیاد پس از دور اول انتخابات، برای انتخاب رئیس جمهوری به پای صندوق های رای می روند و امیدوارند سرانجام پس از حدود یک سال از آغاز رقابت های انتخاباتی، رئیس جمهوری جدید کشورشان را معرفی کنند.
دور اول و دوم انتخابات اتریش در بهار امسال و در شرایطی برگزار شد که هنوز رای مردم انگلیس به خروج از اتحادیه اروپا و پیروزی دونالد ترامپ در آمریکا مشخص نشده بود اما اکنون این انتخابات از لحاظ سیاسی هم برای اتریش و هم برای اتحادیه اروپا حائز اهمیت است زیرا می تواند علامتی از اقبال عمومی به گفتمان پوپولیستی احزاب راست افراطی در اروپا باشد.
** رقابت نزدیک و دعوت توئیتری نامزدها برای شرکت حداکثری در انتخابات
رقابت تنگاتنگ دو نامزد موجب شد تا هر دو از دیشب و صبح امروز (یکشنبه) در فضای مجازی طرفداران خود را به حضور حداکثری در پای صندوق های رای تشویق کنند زیرا طرفداران هر نامزدی که به علت سرما یا دلزدگی از رقابت طولانی انتخابات در خانه بمانند ممکن است نامزد رقیب با اختلافی اندک به پیروزی برسد.
هوفر با انتشار پیام هایی در 'توئیتر' با دعوت از طرفدارانش برای رای دادن نوشته 'بیایید الگویی باشیم برای یک اروپای بهتر'. فان در بلن نیز با انتشار پیامی توئیتری هر برگ رای را حائز اهمیت دانست و از طرفدارانش خواست 'لطفا رای بدهید'.
روز شنبه یک روز پیش از انتخابات صدها تن از مردم به خیابان های مرکزی شهر آمدند و با حمل پلاکاردهایی گفتند که 'کاخ هافبورگ جای نازی ها نیست' !. اشاره این افراد به این بود که نوربرت هوفر نباید وارد کاخ ریاست جمهوری اتریش (هافبورگ) شود.
**سمت و سوی آینده اروپا
مساله اصلی در این انتخابات سمت و سوی اتریش و به نوعی اتحادیه اروپا است. پیروزی احتمالی هوفر سرآغاز گردش به راست این کشور خواهد بود و می تواند مقدمه ای بر حضور پررنگ حزب 'آزادی' در انتخابات پارلمانی سال 2018 و کسب مقام صدراعظمی و قدرت اجرایی توسط این حزب باشد که این امر با استقبال سیاستمداران و احزاب راستگرا در اروپا رو به رو خواهد شد. اما از سوی دیگر پیروزی فان در بلن موجب قوت قلب رهبران اروپایی طرفدار اتحادیه اروپا بخصوص آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان می شود بخصوص که سال آینده میلادی سال انتخابات در چند کشور اروپایی از جمله آلمان ، فرانسه و هلند است.
به هر روی ، انتخابات روز یکشنبه اتریش - در کنار همه پرسی قانون اساسی ایتالیا - می تواند سمت و سوی سیاسی سال های آینده در اروپا را مشخص کند و شاید سرنوشت اتحادیه اروپا را نیز تغییر دهد.
در حدود 6.4 میلیون تن از مردم اتریش (افراد بالای 16 سال) واجد شرایط رای دادن در هزاران حوزه رای گیری در سراسر کشور هستند. اکثر حوزه ها از ساعت 8 صبح تا 5 بعدازظهر (10:30 تا 19:30 به وقت ایران) باز هستند.
نتایج اولیه از حدود یک ساعت پس از پایان زمان رای گیری و نتایج نهایی تا حدود ساعت 10 شب (30 دقیقه بامداد دوشنبه) مشخص می شود اما در صورتی که رقابت بسیار نزدیک باشد ، نتیجه نهایی تا پیش از شمارش آرای غیابی مشخص نمی شود و برنده رسمی روز دوشنبه یا سه شنبه اعلام خواهد شد.