توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 388963
راهنمای کتاب/ «دیدار در پاریس»؛ پدرام الوندی؛ موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر
خاطرات شفاهی انقلاب
حمید قزوینی؛ 15 شهریور 1395
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۵ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۱۷:۰۲
«دیدار در پاریس»
به کوشش: پدرام الوندی
ناشر: موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، چاپ اول ۱۳۹۵
۱۴۷ صفحه، ۸۰۰۰ تومان

شما می‌توانید کتاب «دیدار در پاریس» را تا یک هفته پس از معرفی با ۱۰ درصد تخفیف از فروشگاه اینترنتی شهر کتاب آنلاین خرید کنید.

***

مستندسازی و ثبت پیشینه یک جامعه، تلاش مهمی است که علاوه برکمک به تدوین تاریخ، موجب ثبت تجربه¬های اعضای همان جامعه در بخش‌های مختلف سیاسی، فرهنگی و اجتماعی خواهد شد.

در دهه‌های اخیر شیوه جدیدی به مراکز پژوهشی راه یافته که مبتنی بر مصاحبه‌های فعال و هدفمند است و آن را «تاریخ شفاهی» نامیده‌اند. تاریخ شفاهی راهی برای ثبت خاطرات صاحبان تجربه با هدف انتقال به نسل‌های بعدی و بهره‌برداری فعالان رشته‌های گوناگون است.

بر این اساس یکی از ابعاد مهم تاریخ شفاهی كه امروزه محققان به آن توجه دارند، کارکردهای متعدد آن است. در حقیقت این گونه تاریخ نگاری به دنبال شناساندن آن دسته از لایه‌های جامعه است كه مشاهدات مهمی دارند و با درگیر كردن آنها در ثبت خاطراتشان، نقش و جایگاه جدیدی برای آنها تعریف می‌کند؛ به نحوی كه آنها نه تنها در ساختن تاریخ مشارکت می‌كنند که از این طریق در تربیت نسل‌های بعدی و انتقال تجربیات نیز فعال می‌شوند. به همین دلیل است که از تاریخ شفاهی به‌عنوان یک شیوه دموکراتیک در تاریخ نگاری نیز یاد می‌شود.

کتاب «دیدار در پاریس» که به تازگی از سوی موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر منتشر شده و چهارمین اثر از مجموعه تاریخ شفاهی خاندان صدر است، حاوی اطلاعات مهمی از رویدادها و جریان‌های مختلف سیاسی به نقل از مرحوم دکتر حسن حبیبی است.

اهمیت این اثر از آن رو مضاعف می شود که تا به حال هیچ کتابی که خاطرات دکتر حسن حبیبی را در خود جای داده باشد، منتشر نشده است.

این کتاب در برگیرنده دو مصاحبه است. ابتدا خاطرات مرحوم دکتر حسن حبیبی که در دوران بیماری و ماه‌های آخر عمر ایشان ضبط شده و در ادامه خاطرات همسر وی خانم شفیقه رهیده با هدف گویاسازی و تکمیل اطلاعات مرتبط با خاطرات دکتر حبیبی در همان موضوعات به آن ضمیمه شده است.

همچنین در بخش دوم کتاب، شرح حالی از دکتر حبیبی به نقل از آن مرحوم و مصاحبه‌ای از وی که در سالهای اول انقلاب درباره هجرت امام خمینی به پاریس و بازگشت ایشان به ایران بوده درج شده است.
پدرام الوندی که این اثر را به کوشش خود گردآورده، در مقدمه آن می‌نویسد:«آنان که تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی و ایران برایشان دغدغه‌ای جدی است و آن را دنبال می‌کنند، شاید بدانند که مرحوم دکتر حسن حبیبی از جمله کسانی بود که همواره از بیان خاطراتش از دوران انقلاب و مسئولیت پرهیز می‌کرد. به سبب همین سکوت طولانی، همواره در هاله‌ای از ابهام قرار داشت. سوی دیگر این ابهام ملاحظات اخلاقی و فرهنگ مدارانه‌ای بود که او در بیان خاطراتش لحاظ می‌کرد.»

دکتر حبیبی در بخشی از همین کتاب به چرایی پرهیز از بیان خاطراتش اشاراتی داشته و توصیه‌هایی هم به فعالان این بخش کرده است.

در مجموع با وجود مشکلات ناشی از بیماری و ملاحظات متعددی که وی داشته، مطالب جدیدی را برای اولین بار درباره آشنایی و ارتباط با امام موسی صدر، سفرهای امام موسی صدر به فرانسه و دیدارهایی که با ایشان انجام می‌شده، چگونگی تعامل گروه‌های سیاسی و دانشجویی با امام موسی صدر، ارتباط با شهید چمران، سفر دکتر شریعتی به اروپا و قضایای مرتبط با درگذشت او، عزیمت امام خمینی به پاریس، روند پیگیری پرونده امام موسی صدر و روابط ایران و لیبی پس از پیروزی انقلاب و موضوعات دیگر را در کتاب می‌توان خواند.
 
کلمات کلیدی : موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
خاطرات شفاهی انقلاب