نظر منتشر شده
۲۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 352359
ديگر نبايد سد بسازيم
بخش تعاملی الف - عزيز الله حاجي مشهدی، 22 اردیبهشت 95
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۳۹


در اين دنياي پر از عجايب وغرايب بي شمار، ديگه هيچ چيز نبايد باعث تعجب آدم بشه! چرايش را نمي دانم، اما وقتي از يك خاطره خيلي خيلي نزديك براتون بنويسم، خودتون مي فهمين كه ماجرا از چه قراره!

يک روز كه دعوت شده بودم به يك نشست مثلا علمي- پژوهشي خيلي خيلي مهم، در فاصله ي تنفس و زمان پذيرايي همايش (كه از قضا پربارترين و مفيد ترين بخش همه نشست هاي ملي و بين المللي ماست!) يكي از دوستان و همكاران قديمي ام مرا با يك كارشناس برجسته زيست محيطي كشور كه مي گويند از سير تا پياز همه مباحث زيست محيطي يا به قول دوستم «اكولوژيكي» را فوت آب است، آشنا كرد. خيلي زود فهميدم كه آن آقاي كارشناس خيلي خيلي برجسته، در كار خودش خيلي هم پركار و فعال است و هفته يي دست كم شش هفت يادداشت و مقاله به روزنامه ها و سايت هاي مختلف مي فرسته و چاپ مي كنه! البته از سر دلسوزي براي مملكت و براي تنوير افكار عمومي.

وقتي زنگ تنفس وپ ذيرايي همايش داشت تمام مي شد، همان كارشناس خيلي برجسته، به رسم ادب، يك كارت خيلي خيلي خوش آب و رنگ با طراحي زيبا و با نوشته هاي دوزبانه فارسي و انگليسي، مزين به تصوير مبارك خودشان را به من دادند واز اين ديدار كوتاه و آشنايي، اظهار خوشوقتي كردند! هنوز از هم جدا نشده بوديم كه نگاهي به كارت توي دستم انداختم. خوب كه به عنوان روي كارت دقت كردم، داشتم از تعجب شاخ در مي آوردم!

«فوق تخصص امور سياه نمايي»
اول فكر كردم كه شايد خطاي چاپي باشد و تخصص اين بنده خدا، به «امور سينمايي» يا «سياره شناسي» و رشته هاي نجوم و «ستاره شناسي» مربوط مي شه. وقتي كارت را به دوستم نشان دادم و انگشت گذاشتم روي عنوان آن تخصص عجيب وغريب، دوستم كه از تعجب من بسيار شگفت زده شده بود، گفت: عزيزجان! يعني تو واقعا از چنين تخصصي خبر نداري؟
گفتم: نه!
گفت: البته حق داري! خيلي ها خبر ندارن! اين رشته، كمي نوظهوره! هنوز ۱۰ سالي نيست كه از عمرش مي گذره!
گفتم: خوب ! حالا كاربرد اين تخصص چيه و چه فايده يي براي مملكت داره؟
گفت: از كاربردش خبردارم، ولي راستش هنوز من هم نفهميدم كه فايده اش براي مملكت چيه ؟!
گفتم: حالا واقعا ما به چنين تخصصي نياز داريم؟
دوستم در حالي كه نگاه «عاقل اندر سفيه» به من انداخته بود، پرسيد: تو، اين هفت هشت ده سال اخير ايران زندگي نمي كردي؟
گفتم: ايران بودم. همين جا زندگي مي كردم. چرا مي پرسي؟
گفت: اين سال ها، خيلي از مديران ارشد، براي فرار از مسئوليت هاي خودشون، براي فرار از پاسخگويي، براي اين كه كسي متوجه ضعف ها و كم كاري هاشون نشه، بهترين چاره ي كار را در «سياه نمايي» و تخريب ديگران و ناديده گرفتن فعاليت هاي كساني كه خوب كار مي كنند، ديده اند!
گفتم: يعني چي؟ درست متوجه نمي شم!
گفت: اونا وقتي مي بينن كه يك شركتي يا يك سازماني داره بي سر و صدا و بدون جنجال و بدون حاشيه سازي كارشو انجام مي ده و در عمل با شعار «خودكفايي» بدون اتكا به كارشناسان خارجي، كارهاي با كيفيت و مطلوبي انجام مي ده، مثلا جاده و پل و سد و نيروگاه مي سازه، فوري مي افتن به جونشون و هزار تا ايراد بني اسراييلي و بي سر وته از كارشون مي گيرن و با زد و بند هاي فراوان و عجيب وغريب، با بعضي از روزنامه ها و سايت ها، دست به يكي مي كنند و به سياه نمايي و تخريب ديگران دست مي زنند تا حسابي تيشه به ريشه هر چه شعار «خودكفايي» و «ما مي توانيم» و اين حرف ها بزنند!

گفتم: كم كم دارم مي فهمم چي مي گي! توي همين يكي دوساله، شايد صدها صفحه از روزنامه ها – كه بهتره به بعضي هاشون به جاي «روزنامه» بگيم «روزي نامه!»، صدها يادداشت و مطلب غيركارشناسي و عوام فريبانه در مخالفت با سدسازي نوشته شده كه حتي يك درصدش هم صادقانه و واقع بينانه و از سر دلسوزي و نقدي بي غرضانه نبوده! براي مثال، از بزرگ ترين افتخار ملي ما و ازبهترين دستاورد فني – مهندسي كشور، يعني ساخت «سد و نيروگاه گتوند» كه با پشتوانه تاييد بزرگترين شركت هاي اروپايي و غربي مكان يابي شده و مهر تاييد خورده، تصويري سياه ارايه مي دهند و گناه وجود ريزگردها، ترافيك تهران و برخي شهرهاي بزرگ، سيل و توفان و زلزله و طاعون گاوي و آنفولانزاي مرغي و حمله ملخ به گندمزارها و احتمالا به گل نشستن دلفين ها در سواحل جزاير كاراييب و بارش باران هاي اسيدي را هم به گردن سدسازان ايراني مي اندازند و به خصوص به ساخته شدن همين سد گتوند ربط مي دهند! صد البته گناه سد شفارود در شمال ايران را هم كم تر از سد گتوند نمي دانند!

دوستم كه انگار از همدلي و همزباني من خيلي به وجد آمده بود، حرف هايم قطع كرد و گفت: راست مي گي! اين آدم ها خيلي هم فعال هستند و به صورت محفلي، با خيلي از آدم هاي بسيار با نفوذ در دستگاه هاي مختلف هم رابطه دارند. وقتي به سدسازي حمله مي كنند، مي تونن زمينه مساعدي فراهم كنند براي گرفتن بودجه هاي عجيب و غريبي براي مقابله با ريزگردها و ديگر مشكلات زيست محيطي! مي تونن چندين همايش ملي و بين المللي بذارن براي احياي بزرگ ترين درياچه خشكيده جهان، يعني «درياچه اروميه»! مي تونن پيشنهاد عجيب و غريب انتقال آب از درياچه ي خزر به كوير مركزي رو مطرح كنند! حتي مي تونن در كوتاه ترين زمان ممكن، با كمك بزرگ ترين و مجرب ترين شركت هاي اروپايي و آمريكايي، به استان هاي خشك و بي آب يزد و كرمان و به باغ هاي خشكيده و جان به لب رسيده پسته رفسنجان از خليج فارس، آب برسانند و دل همه مردم را شاد كنند! آيا هيچ وقت به اشتغالزايي اين طرح هاي خيلي خيلي بزرگ فكر كردي؟

گفتم: خدايي اش را بخواهي، نه! دروغ چرا؟ عقلم به اين جاها خيلي قد نمي دهد! اما شنيدم كه اين فرنگي هاي حسابگر، وقتي قراراست به جايي بروند، و چند وقتي از خونه و زندگي شون دور باشند، از شير مرغ تا جون آدميزاد، همه جور اطعمه و اشربه و حتي آب خوردنشون را هم همراه مي برند، ديگه چه برسه به نيروي كار و كارشناس و مهندس و نقشه كش و ماشين آلات فني مهندسي، از نرم افزارش گرفته تا سخت افزارش! البته خيلي وقت ها هم در شروع مطالعات اوليه، از نيروهاي محلي استفاده مي كنند اما فقط در حد راه بلد محلي و يكي دو تا مترجم و چند تا قاطرچي براي حمل سه پايه ها و دوربين هاي نقشه برداري و خورد و خوراكشون، كه يه وقت توي كوه و كمرها گم و گور نشن!

دوستم پرسيد: اگر اين طور باشه كه بايد بي خيال اشتغال زايي اين طرح هاي عظيم بشيم! اين كه همه اش به ضرر مملكته! يعني مي گي كساني كه بر اجراي اين جور طرح ها مهر تاييد مي زنند، حضرت عباسي متوجه اين ضرر و زيان هاي ملي نيستند؟

آهي كشيدم و گفتم: اي بابا! كجاي كاري؟! انگار اون تخصص عجيب و غريب دوست عزيزت يادت رفته؟ همون «فوق تخصص امور سياه نمايي» به درد همين جوروقت ها مي خوره ديگه! وقتي سدي ساخته مي شه، خيلي ها عزادار مي شن! هر سيل ويرانگري كه مهار مي شه انگار نون خيلي ها آجر مي شه! از تماشاي آب هاي آلوده و شور رودخانه كارون سرمست مي شن! از ديدن منظره ورود پساب هاي صنعتي كارخانه ها و مزارع نيشكر در حاشيه رودخانه كارون، كلي كيف مي كنند! ديدن انبوه لاشه هاي ماهي هاي مرده و خشكيده كه در آب هاي آلوده از سموم كشاورزي مرده اند، اونا رو به وجد مي آره! يه دليل بزرگ تر رو هم نبايد فراموش كرد. واقعيتش اينه كه اين طفلكي ها دلشون براي ديدن خارجي خيلي تنگ شده! شايد هم حق داشته باشن؟ مي دوني كه چند ساله براي ديدن كارشناسان خارجي، براي از ما بهتران چشم آبي روز شماري مي كنن؟ خدارو چي ديدي شايد دري به تخته بخوره و بتونن سري هم به خارج بزنند؟ گفتم كه، چه مي شه كرد؟ دل نازك اند ديگه! به نظرم اين همه بي تابي براي ديدن خارجي ها، بي دليل نيست! اونا راستي راستي به فكر «تبادل تجربيات سازنده» و اين جور حرف ها هم هستند. اما حواس شان نيست كه دو تا «راه بلد محلي» و «مترجم» و چهار تا «قاطرچي» چه جوري مي تونن از تجارب ارزنده «از ما بهتران» استفاده كنن و اونو به مهندسان ما منتقل كنن و خون تازه يي در رگ هاي كارشناسان داخلي تزريق كنند؟!

البته گفتم كه بي تابي اين جور آدم ها رو بايد به حساب دل نازكي شون بذاريد! اين جور آدما اگه هرچه زودتر به آرزوهاشون نرسند، دق مرگ مي شن! راستش من هم كم كم دارم قانع مي شم كه ما براي نجات جان اين هموطنان دل نازك مان هم كه شده، ديگر نبايد سد بسازيم! ما هم بايد همه جوره كمك كنيم تا همان پروژه ي عظيم انتقال آب از خليج فارس به كوير مركزي هرچه زودتر عملي بشه! مگه ما هموطنانمان را دوست نداريم؟ خدايي اش چرا بايد بذاريم كه بعضي از هموطنان دل نازك مان، دستي دستي «دق مرگ» بشن؟ جان عزيزان ما مهم تره يا حضور ما در عرصه هاي جهاني و تحقق شعارهاي تكراري «خودكفايي» و «صدور خدمات مهندسي»؟ چراغي كه به خونه رواست، به مسجد حرام است! جان عزيزان ما مهم تره يا حضور در بازارهاي جهاني و تبادل تجربيات در آن سوي مرزها؟ ول كنيد آن سوي مرزها را! ول كنيد اين شعارهاي كهنه رو! تا كي دلتان را به شعارهاي صدتا يه غاز خوش مي كنيد؟
کلمات کلیدی : عزيز الله حاجي مشهدي
 
محمد قاسمی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۰۹:۰۶:۵۹
خیلی جالب بود.
وقتی سد مردم ایلام رو نجات داد خیلیا سکوت کرده بودند
کشوری که آب نداره نیاز به سد داره (3698449) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۱۳:۱۲:۰۶
دوست عزیز نباید در مسیر سیل و سیلاب خونه بسازید که مجبور بشید سد بسازید! (3698994) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۱۳:۴۱:۰۸
خودت فهمیدی چی گفتی ؟!!!
سیل های عظیم و بنیان کن مانند آنچه در یک ماه قبل اتفاق افتاد هیچ مسیر و حرکت مشخصی ندارند که کسانی یا تاسیسات و ابنیه ای در در مسیر آن ها نباشد یا نسازند..... چطوره به آبها فرمان دهیم که هنگام طغیان فقط از مسیرهای مشخص شده حرکت کنند؟؟!!!
نکند عصای موسی یا دم عیسی نزد شماست ؟!!! (3699068) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۲۲:۰۷:۵۹
واقعا اینطور فکر میکنی؟ پس چرا مثلا یزد سیل نیومد؟ جهت اطلاعت کاملا قابل پیشبینیه که در صورت طغیان رودخانه ها در چه مناطقی سیل جاری میشه و حتی قابلیت شبیه سازی نرم افزاری هم داره (3700175) (alef-11)
 
Ukraine
۱۳۹۵-۰۲-۲۳ ۱۳:۱۷:۲۲
آدم بی مطالعه! سیل های عظیم و بنیان کن همه مسیر دارند! از هر دانشجوی جغرافیا و زمین شناسی که بپرسی خیلی ساده مسیر سیلاب 10 سال پیش رو هم به شما نشون میده. (3701011) (alef-11)
 
متخصص سياه نمايي
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۱۴:۲۲:۰۳
ماشالله نوشته خودت هم دست كمي از متخصص سياه نمايي نداره،،،اگه خوب پيش بري چهار تا سايت و روزي نامه مطلباي اينجوري بزاري ،،همايش هم دعوت ميشي ،،
محيط زيست كيلو چند به قول شما،فقط سد بسازيم يه منطقه رو اباد كنيم ،ده تاي ديگه رو خشك كنيم،،، (3699189) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۱۳:۲۱:۲۲
شما آیا مضرات سد سازی را می‌دانید؟
آیا می‌دانید چه ضربه ای به اکو سیستم می‌زند؟
یا شاید شما هم جزو دسته ای هستید که همینطوری یکهویی به این نتیجه رسیدید که سد خوب هست؟ (3699020) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۰۹:۰۸:۲۰
به نام دین سر دین را شکستند مرد حسابی من خودم اهل گتوند هستم چرا حقیقت را وارونه جلوه می دهی خدا را خدا را شاهد و ناظر بگیریم بعد قلم فرسایشی کنیم جا نمایی سد گتوند کجایش علمی بوده که درست سازند گچساران یا کوه نمک فقط وفقط سه یا چهار کیلومتری بدنه واقع شده و کارشناسان ما مگر کور بوده اند که این سازند را ندیده اند می دانید اگر محل سد گتوندفقط پنج کیلومتر عقب تر از محل فعلی سد احداث شده بود دیگر مشکلی نداشت به نظر این حقیر بزرگتر از خطای جا نمایی این پروژه محاکمه و دادگاهی کردن این کارشناسان کار نشناس میباشد تا دیگر شاهد اینچنین مشکلاتی نباشیم شما نگاه کنید چند متر کابل از سد گتوند سارقان سرقت کردند چندین نگهبان تعلیق جریمه شد اما در حدود سه هزار میلیارد تومان هزینه شده برای این سد یک نفر نباید از آنها بازخواست شود قوه قضاییه ما کی می خواهد پرونده این طرح را به اجرا بگذارد زمینهای خوزستان دارد خراب میشود بعد چند سال دیگه میلیاردها تومان بودجه می گذاریم برای شوری زدایی زمینهای خوزستان لعلکم تعقلون (3698453) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۱۱:۱۱:۴۷
مهندسينى كه سد گتوند را در كنار معدن نمك ساختن بايد محاكمه شوند (3698696) (alef-11)
 
مودی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۱۳:۱۸:۲۶
اگه تنها فایده سد گتوند و امثال آن در تمام تاریخ ساخت و استفاده آنها مهار سیل ویرانگر یک ماه قبل خوزستان و چند استان مرکزی و غربی کشورمان باشد باز هم کار بسیار بسیار ارزنده و مفیدی شده است.شمایی که حکم دادی و سازندگان سد را محکوم هم کردی ؛ هیچ می فهمی اگه این سیل حیرت انگیز با ورودی هشت هزار متر مکعب آب در ثانیه با آن شدت به شهرهای خوزستان و میرسید یا به تاسیسات عظیم نفتی و پتروشیمی در این استان و استانهای مجاور صدمه میزد چند صد هزار میلیاررد تومان سرمایه مملکت به باد میرفت ؟؟!! و با این شرایط فعلی مصیبت بار اقتصادی آیا میدانید چه مصیبت عظیمی دامن اقتصاد مملکت را میگرفت ؟؟
خوب است قبل از هر نظر دادنی کمی تامل و فکر کنید. (3699013) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۳-۰۳ ۰۹:۵۸:۴۴
اصلا سیل خوزستان چه ربطی به سد گتوند داشت ؟ حوزه آبریز دز کجا ؟ سد گتوند کجا ؟ !!! (3719656) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۱۵:۰۳:۱۱
هزاران هزار بار
تمام آب شرب منطقه، حاصلخیزی منطقه، اکوسیستم همه بر باد رفت (3699312) (alef-13)
 
دانشجوی عمران آب
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۱۵:۲۸:۵۳
مشکل سد گتوند این بود که طراحاش همه از دانشگاههای تهران بودند. به منطقه شناخت کافی نداشتند. ادعای اقایون هم طوری هستش که دانشگاههای دیگه و اساتیدشو قبول ندارن. فک میکنن فقط علم تو دانشگاه تهرانه. اگه یه استاد از دانشگاه شهید چمران اهواز توی طراحی دخالت میداشت شاید مساله اینجوری نمیشد. تازه الان هم کی میتونه به آقایون بقبولونه اشتباه کردن؟؟ کوچکترین مسائل فنی که باید در نظر گرفته میشد رو اعمال نکردن. یعنی ویژگیهای زمین شناسی و سازندهای موجود در دریاچه سد رو. (3699378) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۱۱:۳۷:۰۴
عالی بود (3698748) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۱۲:۵۳:۵۷
سدی هم مقابل دریافتی میلیونی مدیران بسازید! (3698944) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۱۳:۲۰:۴۸
استغفرالله من کل ذنبن اذنب تو خدایا توبه خدایا ما را ببخش و بیامرز (3699018) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۱۳:۲۲:۰۶
سدها به تنهایی نمی توانند مشکل سیل و کم آبی را حل کنند. اگر در طراحی سدها حفظ و تقویت پوشش گیاهی حوزه آبریز هم طراحی و اجرا شود بهتر خواهد بود. (3699022) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۱۴:۰۵:۱۸
اگر به آبخیزداری هم توجه شود با سدهای موجود یا با ساخت سدهای کوچکتر و کمتر هم می توان جریان آب رودخانه ها را تنظیم کرد. (3699139) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۱۴:۱۸:۱۸
در گذشته انسان مقهور طبیعت بود. در یک دوره هم انسان با تسلط بر طبیعت به نابودی طبیعت پرداخت. ولی الان به این نتیجه رسیده که با طبیعت همزیستی داشته باشد. سد سازی علاوه بر محاسن، معایبی چون خشکی دریاچه ها از بین رفتن مسیر مهاجرت آبزیان تخریب روستا ها و جنگلها و ... را هم به دنبال داشته است. به جای افراط و تفریط و تخطئه منتقدان می توان با مطالعه جامع طبیعی و فنی و انسانی می توان راه حلهای ترکیبی بهینه تر و ارزانتر هم پیدا کرد. (3699176) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۱۳:۲۴:۲۷
عالي بود فقط يادت رفت بگي كه نون زندگيت رو از سد سازي و لابي گري آن بدست مياوري . عزيز دل هر چيزي ابتدا به ساكن بد و خوبش معلوم نيست مثل سد ولي همين سد اگر در شمال كشور كه سطح آبهاي زيرزميني بسيار بالاست و ساختن سد باعث نابودي جنگل هاش بشه خيلي هم بده وقتي كه بسياري از سدهاي ساخته شده حتي به ظرفيت 30 درصد مخزنشون هم آبگيري نميشن پس ساخته شدنشون توجيه نداره و خيلي چيزهاي ديگه (3699031) (alef-13)
 
علي
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۱۴:۱۶:۰۶
سد سازي بسه

سد سازي در هوايي كه اب سريع تبخير ميشه ،هدر رفت ابه ،

الان يه انقلاب فن اوري نياز داريم كه هدر رفت اب رادر كشاورزي مهار كنيم و فاضلاب هاي شهرها را تصفيه كنيم


سد گتوند هم جاش خوبه ولي چه فايده كه با معدن نمك مجاوره و ابش شور شده ، (3699169) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۱۴:۳۴:۵۸
میدانم که از قدیم گفته اند خیر الامور اوسطها همه چیز به اندازه (3699229) (alef-13)
 
صادق
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۱۵:۰۴:۴۴
نویسنده مطلب احتمالا میدانست که از نظر علمی در مورد ضرورت سدسازی در ایران هیچ دلیلی وجود ندارد، لذا آمده از طریق داستان سرایی این ضرورت را به خوانندگان توجیه کند.فقط یک نکته می گویم برای کنترل سیلابها راههای بهتر ارزانتر و ساده تر از سدسازی وجود دارند مانند آبخیزداری. (3699317) (alef-13)
 
برازجانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۱۵:۳۰:۰۴
مطلب فوث قانع کننده و جواب مناسبی برای انتقاد از سد گتوند نبود، بیشتر حالت موضع گیری داشت تا استدلال (3699380) (alef-11)
 
کارشناس ارشد منابع آب
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۱۵:۳۱:۰۵
به نظر شما ساختن سدی(گتوند)با هزینه های نجومی که در نهایت منجر به شور شدن 5 برابری آب آن نسبت به خلیج فارس شود آیا افتخار ملی است؟؟؟!!! (3699383) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.