توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 402371
چرا مردم عراق از ترکیه خوششان نمی‌آید؟
تاریخ انتشار : شنبه ۲۴ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۲۹
رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهوری ترکیه، روز جمعه در مراسمی که در «قونیه» برگزار شد، تاکید کرد که ارتش ترکیه تحت هر شرایطی برای آزادسازی موصل وارد عمل خواهد شد.

رئیس‌جمهوری ترکیه اظهار داشت که کشورش با قاطعیت در جایگاه خود در اتئلاف بین‌المللی قرار می‌گیرد و برای «حفظ یکپارچگی عراق» وارد عمل خواهد شد.این در حالی است دولت عراق، ترکیه را جزو ائتلاف بین‌المللی علیه داعش نمی‌داند. «حیدر العبادی» نخست‌وزیر عراق می‌گوید حضور نظامیان ترکیه حاکمیت ملی عراق را تهدید می‌کند.

به گزارش بولتن نیوز، وزارت خارجه عراق نیز خواستار دخالت شورای امنیت سازمان ملل برای خروج نظامیان ترکیه شده است.اردوغان در ادامه سخنانِ روز گذشته خود تهدید کرد که اگر نیروهای ائتلاف با مشارکت نظامیان ترکیه در حمله به موصل مخالفت کنند این کشور یک «طرح جایگزین» را فعال خواهد کرد. او بدون اشاره به جزئیات، خاطرنشان کرد که ترکیه نقشه‌های دیگری نیز تدارک دیده است که اگر ضرورت ایجاب کند به اجرا گذاشته می‌شوند.

قبل از این سخنان نیز فارغ از واکنش های قوای سه گانه به سخنان اردوغان عمار حکیم که رئیس ائتلاف ملی، بزرگترین جریان سیاسی عراق نیز می باشد، در مراسم سالانه عزاداری اباعبدالله الحسین (ع) در دفتر شیخ همام حمودی عضو هیات رئیسه پارلمان عراق، بدون نام بردن از کشور خاصی، گفت: تعجب می کنیم از برخی کشورها که در صدد خراب کردن پل های منافع مشترک هستند و از سوی برخی ها شریک راهبردی تلقی می شدند و 70 توافق همکاری امضاء کردند و شرکت هایشان بدون محدودیت در عراق حاضر شدند.

اشاره رئیس ائتلاف ملی عراق ، بیشتر ترکیه را شامل می شود که این روزها به دلیل مواضع تند رئیس جمهور این کشور علیه عراق و بویژه حیدرالعبادی نخست وزیر این کشور، روابطش با بغداد به تیرگی انجامیده است.عمارحکیم در بخش دیگری از سخنانش، به برگزاری نشست هایی با هدف بررسی اوضاع عراق، در غیاب نمایندگان دولت عراق، از سوی برخی کشورهای منطقه اشاره کرد و گفت، هرگونه نشست و تصمیم گیری درباره عراق بدون حضور عراقی ها معیوب و ناقص است.

وی خطاب به این کشورها گفت: چه کسی اجازه داده که جای ملت عراق نشست برگزار کنید و برایش تصمیم بگیرید؟ حکیم، این اقدامات را چارچوب شکنانه توصیف کرد و آن را به مثابه نقض حاکمیت ملی و کرامت عراقی ها دانست. این موضع گیریها بخش اندکی از هزاران موضع گیری است که علیه حضور ترکیه در عراق صورت گرفته است .اما سوال این است چرا عراقیها حضور ترکیه را برنمی تابند در حالیکه نخست وزیر ترکیه مدعی است نیروهای نظامی 63 کشور در عراق حضور دارند؟

سیاست ترکیه در طول سالیان گذشته مبتنی بر تشدید طائفه گرای و قومی گرایی از طریق حمایت از برخی عشایر اهل تسنن و در مقطعی حمایت تمام عیار از داعش بود. امکان تردد و لجستیک بسیار فراوانی که ترکیه در طول چند سال گذشته در اختیار داعش قرار داد چهره بسیار بدی از ترکیه در نزد عراقیها درست کرده است.

در دوره نخست وزیری نوری مالکی یکی از مشاورین وی در جلسه ای اعلام کرد: اردوغان بیشتر نقش را در تحریک گروههای عراقی برای برکنار کردن نوری مالکی انجام داد به گونه ای که در یکی از جلساتش با وزیرامورخارجه لبنان به وی اعلام کرده بود بزودی نوری مالکی را از قدرت کنار خواهند گذاشت.

تمام رفتارهای اردوغان در این سالها در خصوص عراق بر 1- تضعیف دولت مرکزی عراق 2- تقویت نفوذ ترکیه در عراق و استیلا بر کرکوک و موصل چه بصورت غیرمستقیم و چه بصورت مستقیم که هم اکنون خواهان آن است بوده است.نوری مالکی، رئیس ائتلاف دولت قانون در توئیتی از مردم، دولت و جناح‌های سیاسی ترکیه خواست به ماجراجویی‌های رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور این کشور درباره عراق که باعث شده ترکیه از کشوری دوست به به کشوری آشوبگر در منطقه تبدیل شود پایان دهند.وی در این توئیت نوشت، عراقی‌ها از دولت و مردم ترکیه می‌خواهند یکپارچه در مقابل "بلندپروازی‌های نامشروع " اردوغان و ماجراجویی‌های وی بایستند.

اشاره نوری مالکی به سیاستهای نئو عثمانی و تک روی و دخالت فزاینده در امور عراق است. ترکیه حتی از سوی کردهای عراق نیز حمایت نمی شود و همین امر هم به مواردی برمی گردد که ترکیه ظرف این سالها در عراق انجام داد.

اردوغان اکنون در تلاش برای مسلح کردن عناصر وابسته به خود در داخل خاک عراق است و دولت عراق این موضوع را به خوبی درک کرده است که سیاستهای ترکیه در عراق در راستای همگرایی نیست. ترکیه اصل همگرایی را در عراق هدف قرار داده است لذا مردم عراق تحمل حضور ترکیه و نیروهای نظامی اش را که یادآور تلاشهای استعمارگونه در یک قرن پیش می باشد برنمی تابند.از این روست که مردم عراق این روزها ترکیه را عامل توهین و تحقیر می دانند و نقش ترکیه در میان مردم عراق از یک کشور دوست و همسایه به یک کشور با اهداف متجاوزگرانه تبدیل شده است.
 
 
کلمات کلیدی : عراق، ترکیه
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.