امیر محمد بن نواف بن عبدالعزیز، سفیر عربستان سعودی در بریتانیا به لندن هشدار داد که روابط حسنه میان دو کشور را مورد تهدید قرار ندهد و به قراردادهایی که میان دو کشور وجود دارد پایبند باشد تا تهدیدی متوجه روابط قدیمی دو کشور نشود.
به گزارش دیپلماسی ایرانی به نقل از روزنامه العرب، چاپ لندن، دولت انگلیس به طور رسمی و غیررسمی از عربستان سعودی خواسته که به حقوق بشر احترام بگذارد و در این رابطه فشارهایی را به عربستان آغاز کرده است. مساله ای که باعث ناخرسندی عربستان سعودی شده و اتخاذ چنین مواضعی را از سوی یکی از متحدان تاریخی اش غیر قابل قبول دانسته است.
این در حالی است که لندن خواستار گسترش همکاری ها با ریاض در مساله مبارزه با تروریسم شده است. دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا در ابتدای ماه جاری میلادی تاکید کرد که روابط کشورش با عربستان بسیار نزدیک و خلل ناپذیر است. وی همچنین گفت که ریاض اطلاعات امنیتی بسیار مهمی در اختیار لندن قرار می دهد که باعث می شود انگلیس بتواند از امنیت ملی خود به خوبی محافظت کند. اما در عین حال از لندن خواست از اعدام روحانی عربستانی شیعی، شیخ علی نمر که به اتهام مشارکت در تظاهرات اعتراضی علیه دولت محکوم به اعدام شده است، خودداری کند. مساله ای که سبب شد سفیر عربستان در انگلیس در مقاله ای در روزنامه دیلی تلگراف به لندن هشدار دهد که مواضعش می تواند تهدیدی برای شراکت عربستان و بریتانیا در زمینه های تجاری و سیاسی و امنیتی باشد.
مقاله محمد بن نواف همچنین واکنشی به مواضع اخیر حزب کارگر که اخیرا رهبر آن، جرمی کوربن مواضع تندی را علیه عربستان اتخاذ کرد و همچنین توقف همکاری های آموزش نیروهای زندان بانان عربستان نیز محسوب می شود.
امیر محمد بن نواف همچنین نوشته است که «کشورش هیچ درسی از هیچ طرفی قبول نمی کند و تصمیم های خلق الساعه و عجولانه که می تواند در کوتاه مدت دستاوردهای سریعی داشته باشد را به ضرار منافع طولانی مدت می داند.» این عبارت اشاره روشنی است به جواب مثبت دیوید کامرون به کوربن که خواستار لغو قرارداد ۵.۹ میلیون پوندی آموزش نیروهای زندان بان عربستانی شده بود.
محمد بن نواف همچنین نسبت به مورد تهدید قرار گرفتن روابط تجاری دو کشور نیز هشدار داده و نوشته است که بعضی ایدئولوژی های سیاسی می تواند روابط تجاری دو کشور را در معرض خطر قرار دهد.
در ادامه نواف به میزان دادوستدهای تجاری دو طرف اشاره کرده و نوشته است که نزدیک به ۵۰ هزار نفر از اتباع دو کشور به موجب ده ها میلیارد پوند قراردادهای دو جانبه در خاک دو کشور در حال ارتزاق هستند و سرمایه گذاری های عربستان در بخش خصوصی عربستان نیز به ۹۰ میلیارد پوند می رسد.
وی همچنین یادآوری کرده است که دستگاه امنیتی کشورش منبع اطلاعاتی بسیار باارزشی در رابطه با فعالیت های تروریستی محسوب می شود که برای مثال توانست جلوی فعالیت های تروریستی در سال ۲۰۱۰ را بگیرد که جان ده ها نفر را نجات داد.
به اعتقاد بسیاری از کارشناسان اکنون روشن شده است که حمله به عربستان سعودی از سیاست های اصلی حزب کارگر است. کوربن در اولین بیانیه خود بعد از انتخابش به ریاست حزب کارگر انتقادهای تندی را متوجه یمن و بحرین کرد و از این که علیه فعالان مدنی احکام سنگین صادر می کند، انتقاد کرد.
روزنامه العرب ادعا می کند که کوربن تحت تاثیر لابی مورد ادعای آن یعنی لابی ایرانی و اخوانی قرار گرفته و برای همین تلاش دارد روابط عربستان با کشورهای اروپایی از جمله انگلیس را تخریب کند.
کان کاولین، کارشناس امور تروریسم در منطقه خاورمیانه در این باره می گوید: «بریتانیا تلاش می کند نقشی مهم در مبارزه با داعش داشته باشد. برای رسیدن به این هدف بریتانیا نیاز به کمک متحدانش در منطقه خاورمیانه دارد.»
وی که در این رابطه مقاله ای در روزنامه تلگراف نوشته است، همچنین می گوید: «عربستان یکی از مهمترین و باارزش ترین کشورهای طرف خریدار سلاح های بریتانیا است. همچنین کشوری است که نقش حیاتی در حمایت از منافع بریتانیا دارد.»
کاولین همچنین می گوید: «در عالم واقع این مصالح استراتژیک است که حاکم است، خیلی به ندرت پیش می آید حقوق بشر اهمیت پیدا کند، به ویژه درباره حکومت های اسلامی محافظه کار که بر حفظ شریعت اسلامی پایبندند، آنها در بعضی موارد احکام اعدام دارند که برایشان امری عادی و قانونی است.»