کد مطلب: 440909
چرا حرافی درباره پلاسکو زیاد بود؟
علیرضا جلولی/12بهمن95
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۲ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۴۸
1 - افکار عمومی جامعه ایران در هفتهای که گذشت، درگیر حادثه ساختمان پلاسکو بود و همه جا صحبت از پلاسکو است. از اظهار تأسف و همدردی تا دنبال متهم حادثه گشتن، سر خط اصلی تقریبا همه صحبتهایی است که از یک هفته قبل تاکنون شنیده میشود.
فارغ از اصل ماجرا و تلخی آن، آنچه که تلختر است، مشاهده یک عارضه منفی عمومی در جامعه ماست به نام «حرافی». ما جامعهای داریم که حراف است و میل به حرف زدن درباره هرچیزی در ما شدید است. در اینجا خیلی قصد پرداختن به علل و عوامل تاریخی و روانشناختی و جامعهشناختی عارضه زشت پرحرفی جامعه خودمان نداریم که میطلبد درباره آن تحقیقات مفصلی انجام گردد.
اما به هر حال ما در مورد هر موضوعی دوست داریم اظهارنظر کنیم و لابد با خودمان فکر میکنیم اگر این حرف را نگوییم، در آگاهی بخشی به دیگران کوتاهی کردهایم غافل از اینکه حرافی خودش ریشه در کم آگاهی فرد دارد. میزان بسیار پایین سرانه مطالعه جامعه ما این را تایید میکند. جامعهای که در نمایشگاه کتاب آن، غرفههای فست فود مشتری بیشتری از کتاب دارند و از مطالعه کردن فراری است، طبیعتا کمتر هم فکر میکند، دهنبین است و بیشتر حرف میزند.
ما باید فکری به حال خودمان بکنیم. مطالعه کم و سخن گفتن زیاد و بی علاقگی به کار در جامعه ما باعث شده نوعی فرهنگ بخصوص به نام «فرهنگ شفاهی» ظهور و بروز پیدا کند. جامعهای که در آن فرهنگ کار نباشد، وقت زیاد میآورد و آن را با حرافی پر میکند.
2 - جامعه حراف، طبیعتا دنبال سوژه نیز میگردد تا در مورد آن حرف بزند. خوشبختانه یا متاسفانه، ما جامعهای داریم که پرحادثه و پرسوژه است. سوژههای حرافی جامعه ما هم تاریخ مصرف دارند. تاریخ مصرف آن، تا رسیدن سوژه بعدی است. جامعه بی سوژه نمیماند به هر حال.
این هفته حادثه پلاسکو سوژه آن است، قبل از آن استقبال از ایرباس ، قبل از آن فوت مرحوم هاشمی رفسنجانی ، قبل از آن گورخوابها سوژه بودند و... . برخی سوژهها طبیعی و برخی مصنوع دست سیاستمداران برای انحراف افکار عمومی از فکر کردن و درگیر شدن به مسائل اصلی جامعه از جمله فقر، بیکاری، رکود، فساد، گرانی، تحریم است.
یکی از مزاحمتهایی که بر سر راه آتشنشانهای حادثه پلاسکو بود، یورش مردم به محل حادثه برای ثبت سوژه بود.
3- پیش از این و در عصر رسانههای منولوگ، اظهار نظرهای مردم بیشتر در اماکن عمومی همچون تاکسی، اتوبوس، مترو، صف نانوایی، صف سینما و... جریان داشت. با فراگیر شدن استفاده همگانی از فضای مجازی و گذار به دوره هر فرد چند رسانه، ضلع سوم مثلث تکمیل شده و هرکسی با ساختن یک اکانت در شبکههای اجتماعی مثل فیسبوک و توئیتر و اینستاگرام و راه اندازی کانال شخصی در تلگرام، این فرصت را غنیمت شمرده و با توجه به ویژگی خاص فضای مجازی که قدرت تبدیل یک به بینهایت را دارد، حرفهای خود را با دیگران مطرح میکند.
سرعت تولید این پیامها واقعا افسار گسیخته است. فردی تا دیروز امکان حرف زدن با چند نفر بیشتر را نداشت، امروز این امکان را دارد که با توجه به جایگاه اجتماعیش برای دهها و صدها و هزاران نفر حرف بزند.
4- در اینجا به یک مورد از حرفهای بدون پشتوانه که در مورد حادثه پلاسکو زده شده اشاره کوتاه میکنیم. یک مورد که عمومیت داشت و بخصوص هنرپیشهها میگفتند این بود که حادثه پلاسکو تقصیر تکتک ماست که به جای انتخاب متخصصین مدیریت شهری، ورزشکار و خواننده و... انتخاب کردیم که نتیجه کار آنها شد فاجعه پلاسکو. اولا نکتهای که مغفول میماند در این بین این است که شهر یک کل به هم پیوسته از روح و کالبد است.
همانقدر که برای شورای شهر 30 نفره گرایشهای عمرانی و زیرساختی لازم هست، همانقدر هم سایر گرایشهای انسانی که ورزش و هنر را هم شامل میشود، لازم است. ماموریت شورای شهر که صرفا فیزیکی بررسی استحکام و ایمنی ساختمانهای شهر نیست. شورای شهر در مورد مدیریت فضای روحی، فکری و ذهنی و نشاط و ورزش هم مسئولیت دارد و این باعث جامعیت ابعاد تصمیمگیریها در شورای شهر میگردد.
ثانیا اگر حادثه پلاسکو در جایی مثلا تئاتر شهر یا خانه سینما یا ورزشگاه آزادی یا یک سالن کنسرت اتفاق افتاده بود، احتمالا اولین چیزی که همین گروه میگفتند این بود که اگر جامعه هنری یا جامعه ورزش در شورای شهر چند نفر نماینده داشت، چنین اتفاقی نمیافتاد!
کلمات کلیدی : حرافی+پلاسکو+بی اخلاقی
در مورد پلاسکو که تا این لحظه(حدود ساعت 12 ظهر روز 12 بهمن سال 95) که این کامنت رو می نویسم ما نه متوجه شده ایم که مالک ساختمان که بوده نه مالکش اومده خودش رو نشون داده و نه اینکه سازمانی که متولی بستن اون ساختمان بوده مشخصه و نه کسی مسئولیت قب.ل کرده
طبیعتا وقتی نه مالک ساختمان خودش رو افتابی کرده نه سازمان متولی این کار معلومه دیگه بحث سیاسی هم بی مورده چون هیچ کدام از مالک و متولی تا این لحظه معلوم نیستند شما اگر مالک را میشناسید یا سازمانی که باید قانون را اجرا میکرده را میشناسید به ما هم معرفی کنید همه افرادی که در این ماجرا نقش دارند رو بنده در موضع طلبکار میبینم و تا حالا هیچدام از مالک و متولی حتی بیانیه تسلیت هم صادر نکرده اند که ما لااقل بدانیم مالک کیست و متولی کیست
ممنون میشوم یک مقاله بنویسید که مالک ساختمان چه شخصی بوده و چرا تا این لحظه بحصی از ایشان نیست. (4144563) (alef-3)
امیراسد
۱۳۹۵-۱۱-۱۲ ۱۲:۴۸:۱۲
آقا شما مثل اینکه تو این مملکت زندگی نمی کنی!؟
ما اینجا یک موجود موهوم داریم به نام "سیستم" همیشه مقصر اصلی همه فجایع و کاستی ها این سیستم است، که باید محاکمه و مجازات شود.
هیچ کس دیگری مقصر نیست!
ضمنا این سیستم ، نه خالقی دارد و نه توسط کسی کنترل و اداره می شود که بتوان آن افراد احتمالی را مسئول دانست و محاکمه کرد.
مقاله بنده را تحت عنوان "کی این سیستم درست می شود" را در همین سایت مطالعه بفرمایید، توضیح کامل داده ام. (4144689) (alef-11)
بنیاد مستضعفان مالک بوده برادر (4145443) (alef-11)
نه جانم وقتی در یک جامعه شفافیت ورو راستی با مردم نباشد و تحقیقات در مورد حوادث در لفافه های تو درتوی مصلحت اندیشی های جناحی وسیاسی وشخصی وامثالهم گم میشود وذهن جستجوگر انسان با پاسخ مناسب قانع نمی گردد مردم رو می آورند به تجزیه وتحلیلهای شخصی وبرآوردهای خودشان از حادثه ! بی اعتمادی به مسئولین در جان مردم ریشه دوانده به طوری که حتی اگر حرف راستی هم بشنوند به سختی باور می کنند ! (4144571) (alef-13)
حرافی نبود. ابهامات جدی در این خصوص وجود دارد.
شما بگو حالا زمین صدها میلیاردی ÷لاسکو در اختیار چه کسی قرار خواهد گرفت؟ (4144598) (alef-3)
اول: حرافی به دلیل کم آگاهی و کم بودن اعتماد به رسانه های رسمی است.
دوم: هجوم مردم هم به دلیل میل به داشتن اطلاعات درست و دقیق است.
سوم: اینکه هنرمندان چه گفته اند، بماند. اما اینکه در اکثر جایگاههای مدیریتی، مدیری ننشسته، حرف کاملا درستی است. در نظر گرفتن نیازهای شهری (شامل ورزشی و فضای سبز و فرهنگی و...)، ومتناسب با جمعیت و فرهنگ آن، از دکترای شهر سازی بیشتر ساخته است یا دکترای تربیت بدنی یا خواننده موسیقی؟ طبیعتا متخصص شهرسازی همه نیازها رو باهم میبینه ولی دکترای هنر یا ورزش بخشی نگر خواهد بود. (4144610) (alef-11)
محمود
۱۳۹۵-۱۱-۱۲ ۱۲:۴۱:۳۱
فارغ از همه مسائل مطرح شده ، امثال این مورد، بیش از همه وقت ، قدرت رسانه را در نفوذ در جامعه و خط دادن به آن نشان می دهد. (4144675) (alef-3)
مهرداد
۱۳۹۵-۱۱-۱۲ ۱۳:۳۲:۴۶
عزیر دل برادر منظور از اینکه ورزشکار رو نباید راه بدن مجلس این هست که کسی که در حوزه سیاست گذاری کلان هست باید از ورزش سر در بیاره و سواد بسیار بالایی در اون داشته باشه (یعنی علم ورزش داشته باشه) و همچنین در کنار این سواد، سواد سیاسی و مدیریتی هم تا حدودی داشته باشه. نه اینکه چون یک نفر قهرمان المپیک هست رو بدون کوچکترین سواد در این موارد بالا بکنیمش تصمیم گیرنده کلان برای بقیه. شما نویسنده محترم مشکلتون اینجاست که فکر میکنید کسی که در حرفه خودش موفق بوده میتونه آدم مدیر و با سواد علمی هم تلقی بشه. مثل این میمونه که شما وقتی به مشکل تنفسی بر میخورین به جای اینکه برین دکتر تشریف ببرین پیش یک ورزشکار قهرمان المپیک که سال هاست داره به بهترین شکل نفس میکشه. فرق ورزشکار با ورزش دان هم همین هست. (4144753) (alef-13)
افراد با تخصصهای مختلف می توانند عضو شورا شوند
اما
یک امای بزرگ
اینکه عضو شورا باید مقدمات قوانین شهری را رعایت کند
اینکه به ساختمان فرسوده و درحال نابودی، اجازه ادامه کار میدهند، خطای بزرگ شورای شهر است که ربطی به ورزش و هنر ندارد
حتی اگر این حادثه در یک استادیوم یا سالن تئاتر اتفاق میافتاد باز با رویکرد مدیریت شهر ، اعضا شورا میبایست ورود میکردند. که البته گویا مشغولیت های دیگر دارند (4144759) (alef-13)
پلاسکو سوخت اما جگر مردم هم سوخت
هزاران سوال و ابهام مردم حل نشده . مردم سوال دارن ابهام دارن حرف دارن . مردم درد دارن . مردم ناراحتن .مردم حق سوال دارن حق دارن جواب بگیرن (4144783) (alef-3)
چند نفر شهید شدن و چند هزار نفر بدبخت شدن و زندگیشون به فنا رفت بعد شما میگی مشکل مردمن که حرافن. (4144996) (alef-13)
شهروند
۱۳۹۵-۱۱-۱۲ ۱۶:۴۹:۱۶
حادثه پلاسکو سوژه نبود ، واقعیت بود ویک زنگ خطر که برای آن باید اندیشه ای عاجل نمود ، نه بدون مطالعه بلکه فراتر ازآن همراه با اقدام وپیشگیری ازحوادث احتمالی آتی. امنیت حرف اول را می زند ودر راس مسائل اصلی جامعه است نه جدای آن . (4145067) (alef-13)
هموطن
۱۳۹۵-۱۱-۱۲ ۱۸:۴۰:۳۶
سئوال کردن و بی تفاوت نبودن و بررسی حقایق حق همه مردم است
به این موضوع نمی گویند حرافی به این می گویند تحلیل و پیگیری یک حادثه تلخ
من نگران اشاعه بی تفاوتی میان مردم هستم تا سخن گفتن و نقد کردن .
حق همه مردم است که برای شورای شهر بهترین ها را انتخاب کنند و نه ویژه خواران بی مسئولیت را .
انتخاب اعضاء شورای شهر تهران تا کنون بر اساس شایستگی نبوده است واین حرافی نیست بلکه یک واقعیت تلخ است . (4145221) (alef-13)
من پیشنهاد میدم با پیشنهاد رییس جمهور یامجلس به رهبری این مکان به خاطر ترافیک زیاد و مرکز شهر بودن یک پارکینگ طبقاتی ویک واحد اتش نشانی تبدیل شود (4145238) (alef-13)
دلیل ساده است و نیازی به صحبت های ظولانی نیست و فقط در یک جمله به بیان می شود:
چون اساسا ما ملت بیکاری هستیم. (4145248) (alef-13)
نویسنده محترم بجای اینکه دنبال مقصر اصلی بگردد دیواری کوتاهتر از دیوار مردم پیدا نکرده است
جالب است که هر اتفاقی شومی که میوفتد مردم مقصر هستند
پلاسکو مقصر مردم
تصادفات جاده ای مقصر مردم
عدم ایمنی خودروهای ساخت داخل مقصر مردم
اندکی وجدان کافی است تا مقصر واقعی را پیدا کنید و مردم همیشه در صحنه ، انقلابی و ولایتمدار این کشور را متهم نکنید (4145269) (alef-13)
لطفا الف چاپ كنه
دقيقا علت انفجاري كه تو پلاسكو رخ داد و منجر به تخريب ساختمان شد ، چي بود؟چطور درحاليكه آتشسوزي در طبقات بالاي ساختمون رخ داده بود و اون هم به گفته مسئول مربوطه ، حدود نوددرصد مهار شده بود ،ناگهان انفجار در طبقات پايين رخ ميده؟خوشبختانه به اندازه كافي فيلم ازش موجود هست . (4145557) (alef-11)
مطمعنا برای کسانی که در قدرت هستند و کمی ناتوان در انجام وظیفه از اینکه مردم نظریه پردازند و باهوش به رنج امده و تعبیر به حرافی می کنند. (4145586) (alef-11)
ناشناس
۱۳۹۵-۱۱-۱۳ ۰۴:۵۳:۲۶
اگر مردم سکوت می کردند ، کمیته های همچون شفافیت بوجود نمی امد
وقتی اطلاع رسانی از سوی مقامات کامل نباشد ، گمانه زنی رواج پیدا می کند .
حادثه مترو -حادثه پلاسکو و..... حاصل بی کفایتی اکثریت شورای شهر و..... است که بجای داشتن تخصص مرتبط با شهر و مردم و حقوق شهروندی ، تنها هنرشان ویژه خواری و رانت خواری است . (4145594) (alef-11)
آیا اینکه گفته شود در شورای شهر که جای افراد متخصص است کشتی گیر چه کار میکند حرف بدون پشتوانه است؟ همچنین نویسنده نوشته اند که("شورای شهر در مورد مدیریت فضای روحی، فکری و ذهنی و نشاط و ورزش هم مسئولیت دارد") خب مدیریت فضای روحی،فکری و ذهنی و نشاط و ورزش از عهده ورزشکار و خواننده برمیآید یا کسی که درس مدیریت خوانده و تجربه این کارها را دارد؟ (4145952) (alef-13)
سعید تمر
۱۳۹۵-۱۱-۱۳ ۱۲:۱۹:۳۴
یعنی چی اونوقت؟
مگر خود این نوشته جناب نویسنده حرافی و در باب خود پلاسکو نیست؟
ببین برادر من
همه حق دارند حرفشان را بزنند این شما و مخاطب گرامی است که تشخیص می دهد کدام حرف و کدام شخص را توجه نماید. شما هم اگر دقت می داشتی لازم نبود اذیت بشی و حرافی را بد و تلخ قلمداد کنی!!
اگر از سطحی بودن نوشته ها می رنجیدی خب حق داشتی. اما سوال من این است که در کدام مورد ما عمیق هستیم که این یک مورد را تلخ تر و فاجعه بار تر می دانید.
با احترام، لذت نبردم. صورت بندی مسأله را باید بهتر از این انتخاب می کردید و نکات خوبی هم دارید ولی در قالب حرافی نمی گنجد. (4145972) (alef-13)
اگرخانه جنابعالی 8روزتوآتیش می سوخت هم همینارامی نوشتی حالاهم که بیچاره خودپلاسکومقصرشناخته شده چراناراحتی مردم حرف بزنند حرافند (4146688) (alef-11)