نظر منتشر شده
۳۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 423511
یتیم خانه ایران و یتیم خواهان ایران
محمد رضا حبیبی، 23 آذر 95
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۰۷:۴۱
مشخص نیست سینمای ایران که از ابتدای انقلاب مرکب چموشی برای گفتمان انقلاب اسلامی بوده است وعده ای آن را درخدمت انقلاب نخواسته اند چرا اینک آن سینما و این عده ، در برابر فیلمی که راوی رنج ومحنت و  زخم مام میهن ازخنجر استعمار است همچنان سرگرانی میکنند؟

 فیلم یتیم خانه ایران که مدتی است برپرده اکران رفته موضوعی را دستمایه خود قرار داده است که درکمال تعجب از تاریخ معاصر ایران نه تحریف که حذف شده است . قحطی بزرگی که  عامدانه از سوی  انگلیس در خلال جنگ جهانی اول به ایران تحمیل شد تا بر اثر آن جمعیتی بالغ بر 8 الی 10 میلیون نفر از هموطنانمان  بر اثر شدت گرسنگی و ابتلا به امراض مسری چون وبا در سکوتی دردآور بمیرند و کسی نباشد که در طول این سالیان پیرامون این واقعه دهشتناک فیلم که نه چند خطی برصفحه کاغذ درخصوص آن بنویسد.
 
تعجب برانگیز تر از این  فاجعه انسانی که به راستی میتوان بر آن عنوان هولوکاست ایرانی اطلاق کرداین است که اینک که کسی  حاضر شده راوی این روایت شود، درکمال ناباوری این فیلم هم از سوی مدیران فرهنگی و هم از سوی جریان روشنفکری سینما مهر بی مهری و بایکوت میخورد .اما به راستی چه قرابتی است بین این بی مهری و بایکوت ها  از سوی جریان مزبور و پیام استعمار ستیزی، غیرت و تعصب مستتر درفیلم؟
 
 شاید در زمانه ای که فیلم مطلوب مدیران فرهنگی سینما، فیلمی است با تم تجاوز که هم متجاوز بی تقصیر است و هم تجاوز شده انتظارحمایت از سوی جریانات فوق، انتظار بلاوجهی باشد. فیلم یتیم خانه ایران نیز راوی درد و رنج ناشی از تجاوز است. تجاوزی که متجاوز آن نه یک شخص که اجنبی  است  و کارگردان با بیانی صریح و بدون ابتلا به پیچیدگی های کاذب جریان شبه روشنفکری  که باسر دادن شعارهای شیک و قشنگی چون «دیگران رو قضاوت نکنید ولو اینکه متجاوز باشه  چرا که ممکنه شرایط اینطور ایجاب کرده  و اون مجبور باشه  »  در کنار متجاوز نمی ایستد و مخاطب نیز بدون اینکه  در کشاکش و  تردید قضاوت کردن یا نکردن  گرفتار شود با پیام فیلم همنوا شده و بدون لکنت زبان استعمار پیر را عامل اصلی این جنایت محسوب میکند.

بی تردید قضاوت مطلق ، امری پسندیده نیست اما این مذمومیت بستگی تام وتمام به موضوع قضاوت دارد چنانکه  امتناع از قضاوت درخصوص مسئله ای چون تجاوز بیش از اینکه  مربوط به  پیچیدگی موضوع باشد ریشه در کژتابی های اخلاقی دارد که  خالق فیلم از آن رنج می برد.
 
بی گمان محصول تفکری که اگر نگوئیم   تجاوز را مباح میشمارد ولی نسبت به قضاوت در خصوص آن تردید روا میدارد چیزی جز  دعوت به تسلیم و رضا نخواهد بود خواه دعوت به  تسلیم ورضا ، در برابر  تجاوزبه تن یک فرد باشد یا مام میهن.

  فیلم یتیم خانه ایران، در بطن روایت تاریخی خود از قحطی ، وجودغیرت و تعصب در بین اقشار مختلف جامعه خصوصا کسانی که متولی هدایت افکار عمومی اند  و قول و فعلشان منشا اثر است را به عنوان عاملی در سد راه استعمار معرفی میکند. غیرت و تعصبی که دنباله رو های داخلی استعماردر هر مقام و کسوتی ، بهره ای از آن ندارند وهمین بی بهره گی زمینه تسلط استعمار را بر حیات و ممات ظاهری و باطنی یک ملت در شئون  فکری ، فرهنگی ، سیاسی و حتی اقتصادی  را فراهم می آورد .

متاسفانه سالیان متمادی است که این سینما نه تنها دین خویش را به این مفاهیم ادا نکرده بلکه با تحقیر این مفاهیم عملا برروی مفاهیمی اروتیک آغوش گشوده که لاجرم نتیجه ای جزاقبال به فیلم هایی مبتذل دخترپسری، تضعیف و تحلیل رفتن مفاهیمی چون غیرت، تعصب و استعمارستیزی درپی نداشته  است.

درچنین شرایطی  درسینمایی خمود و سطحی که متجاوز آن تبرئه  میشود  طبیعی خواهد بود فیلمی چون یتیم خانه ایران که درپس بلیه قحطی دست استعمار را آشکارمیکند و ندای استعمار ستیزی سر می دهد جایی در ویترین آن نداشته باشد.
 
 شاید اگر خالق اثر نیز به تبعیت از مد زمانه شبه روشفنکران، تصویری بزک شده از استعمار منعکس می کرد میتوانست توفیق اقبال جریان سینمایی مزبوررا به دست آورد لکن فیلم، عطای این توفیق را به لقایش می بخشد و آب تطهیر بر چهره استعمار نمی پاشد  تا مام میهن شاهدی شودبراینکه  که کدام تفکر است که امروز  باخون خودحافظ  مرزهای این کشور است.

پس جناب طالبی شما شهریار شهر سنگستان سینمای ایران باش ولو اینکه نفیر فریادت  را اهالی این شهرسنگ وسرما نشنوند چراکه جریانی از این قوم طالع تقدیرشان به استعمار، استحمار و وابستگی گره خورده و هیچ ابایی از یتیم خواستن ایران ندارند مشروط به اینکه استعمار برایشان پدری و مادری کند. آری همینانند مخاطب تاریخی این بیت از ملک الشعرای بهار که گفت :

بگو به سفله که در دست اجنبی ننهد / کسی که نان پدرخورده دست مادر خویش
 
کلمات کلیدی : یتیم خانه ایران + قحطی بزرگ
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۰۸:۰۱:۳۲
شبه روشنفکران غرب زده ، چندان مایل نیستند مردم از این موضوعات اگاه شوند. (4064407) (alef-3)
 
حکیمه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۰۸:۳۳:۴۳
بسیار عالی (4064435) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۰۸:۵۶:۳۲
من فیلمو نگاه کردم
بسیار جذاب و دیدنی بود
دوباره هم قصد دارم فیلمو نگاه کنم (4064462) (alef-3)
 
آرین
Romania
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۰۹:۰۴:۵۶
با سلام
مادر بزرگم و برادرش آن دوران خوب یادشان بود و گاها از آن تعریف میکردند . هر بار که در باره این موضوع صحبت میشد حالت عجیبی در چهره هر دو نفرشان مشاهده میشد ، چرا کارگردان ها مطرح در این مورد ، مستند تهیه نمیکنند ، شاید بتوان هنوز هم پدربزرگها و مادر بزرگهایی پیدا کرد که آن دوران یادشان باشد .
چرا با سند و مدرک در دادگاههای بین المللی از این کشورها شکایت نمیشود ، اگر شکایتها به نتیجه نرسند باکی نیست ، در عوض نسلهایی که از آن دوران بیخبرند متوجه موضوع خواهند شد.
به نظر من ما باید به اندازه ای قوی باشیم تا هیچکس جرات تکرار این داستانها را نداشته باشد. (4064473) (alef-2)
 
Estonia
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۱۹:۳۳:۳۶
باید صبر کنید تا
1) بزودی شاهد رشد اقتصاد باشید
2) بوئینگها و ایرباسها برسند
3) سال آینده بهار دسته جمعی به روحانی رأی بدین
ببخشید اشتباه شد
اول سال آینده بهار دسته جمعی به روحانی رأی بدین
2) در دولت دوازدهم
شاهد روووووووووووشد اقتصاد باشید
بوئینگها و ایرباسها که رسیدند
همگی دسته جمعی برید شکایت !!! (البته بهارش رو یادتون باشه خیلی مهمه) (4065382) (alef-13)
 
سعید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۴ ۱۰:۱۶:۴۷
سلام علیکم
درود بر این فکر عالی
مستند سازی بسیار تاثیرگذار است (4066040) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۴ ۱۲:۴۳:۴۸
خدا خیرت بده
ایران نتونست در قطعنامه 598 عراق رو به عنوان مجرم ثابت کنه بعد میگی شکایت کنن واسه 100 سال پیش؟ (4066239) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۰۹:۰۶:۴۰
البته که در دنیایی که قوانین جنگل در آن حاکم است اگر کشوری ضعیف شود مورد هجوم قرار می گیرد .بله در خلال جنگ اول جهانی ایران از مظاهر تمدنی تقریبا بی نصیب بود .حکومت مرکزی ضعیف و نا کارآمد .رواج ملوک الطوایفی و خود مختاری در ایران و البته تاثیر دو چندان جنگ اول جهانی باعث آن فاجعه انسانی شد .نه تنها انگلیسی ها که عثمانی ها و روسها نیز در حق این ملت ظلمها روا داشتند . ولی در مقایسه با جنگ دوم جهانی ایران صدمات بسیار کمتری را متحمل شد .درآن زمان برخلاف ۱۹۱۷ تاریخ نویس و راه آهن و پست و...در ایران وجود داشت .البته حکومت مقتدر مرکزی هم وجود داشت .آسیبهای ایران در این زمان به مراتب کمتر از آسیب های در خلال جنگ اول بود . اینکه بی طرفی ایران همچون کشور متمدنی مثل سوئیس به رسمیت شناخته شد نشان دهنده اوج تمدنی ایران در آن زمان می باشد . (4064476) (alef-13)
 
واقعا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۰۹:۱۲:۳۷
واقعا فیلم باید اینگونه باشد
ونکته ای هم که برای ما عبرت انگیز است آیاجشنواره هابه یتیم خانه ایزان توجهی خواهند کرد
معلومه
نه (4064480) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۰۹:۲۲:۵۳
من این فیلم را دیدم . واقعا جذاب و تاثیر گذار بود حتی برای پسر پانزده ساله ام. (4064493) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۰۹:۲۸:۵۷
فیلم سفارشی است. فیلم سفارشی قطعا مشتری نخواهد داشت. بعضی تهیه کنندگان شامه خوبی در گرفتن تسهیلات دارند (4064503) (alef-3)
 
مهندس جنت شهري
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۰۹:۴۲:۰۰
مثلا براي اين فيلم بايد چكار ميكردن...در تلوزيون تبليغ ميشود...سالن سينما بهش دادند تا مردم انتخابش كنند...حالا اگر استقبال نشد كه نميشه با زور مردم را برد تا ببينند...اگر هم بخواهند بهش جايزه بدن شما بفرما تا به كدام بخش ان بايد جايزه بدهند..به چهره پردازيش..به نور پردازي..به بازي بازيگرانش...اخه به چي ايراد ميگيريد ما نفهميديم بغير از اينكه ميخواهيد با نديدن اين فيلم به تعدادي فيلم يا افرادي حمله كنيد... (4064517) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۰۹:۴۹:۵۲
قصه این فیلم قصه اشنای استعمار و اجنبی پرستی است که در هر دروه ای رنگ خودش رو داره روزی میشه برادر محمد جواد بنکدار در فیلم یتیم خانه ایران و امروز میشه برخی سیاستمداران داخلی و قلم به مزدانی که زمینه بی تعصبی نسبت به استعمار و استعمار ستیزی رو فراهم میکنن.
در طول تاریخ این کشور ثابت شده اون چیزی که میتونه این کشور رو حفظ کنه نه غرب و غرب زدگی بلکه مقاومت است و غیرت (4064527) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۱۰:۰۶:۰۹
ممنونم از این نقد عالی . حقیقتا یکی از گرفتاری های این مرز و بوم که اصلی ترین اونها هم بوده غرب زدگی بوده و طبیعی است غربزدگان این فیلم رو تحریم کنند (4064543) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۱۰:۰۸:۵۸
اگر شما به کشورت هم علاقمند باشی نمیتونی نسبت به دیدن این فیلم بی تفاوت باشی
حقیقتا بعد از دیدن این فیلم یک احساس غرور و افتخار تمام وجودم رو گرفت
جناب طالبی متشکریم (4064547) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۱۰:۱۳:۰۱
وقتی روشن فکران را آدم حساب نمی کنید چرا توقع تایید از آنها دارید؟ (4064554) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۱۰:۱۳:۲۰
انصافا جای چنین فیلمهایی در سینمای ایران خالیه. حتی اگر مخاف نظام هم باشی نمیتونی این فیلم رو ببینی و از استعمار بیزار نشی (4064556) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۱۰:۱۶:۲۲
جانا سخن از زبان ما میگویی
این کشور قبل از اینکه از استعمار ضربه خورده باشه از ذهن های استعمار زده لطمه خورده با این تفاوت که استعمار قبلا لخت و عریان بود اما الان پیچیده تر شده.
ممنون از این نقد عالیتون (4064559) (alef-2)
 
مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۱۰:۳۹:۴۰
جمعیت ایران اونسالها کم تر از 8 میلیون نفر بوده قربونت برم اون وقت بین 8 تا 10 میلیون نفر به خاطر قحطی از بین رفتن. اون سالها ایران قحطی اومده و تعداد مرگ ومیر ها اینقد نبوده قربان هرچیزی یه حساب کتابی داره. بین 8 تا 10 میلیون نفر مردند (4064575) (alef-3)
 
United States
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۱۰:۴۵:۰۱
آن موقع کلّ جمعیت ایران ده میلیون نفر نبود. چطور ممکن است هشت تا ده میلیون از قحطی بمیرند؟ (4064581) (alef-3)
 
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۱۰:۵۳:۳۴
وقتي فيلمي كوچترين استاندارها رو رعايت نميكنه توقع استقبال دارين؟ مثل اينكه مد شد كه به اصغر فرهادي و فروشنده فحش بدن تا معروف بشن.فروشنده به خاطر موضوعش نيست كه مورد استقبال قرار گرفته بلكه به خاطر كارگرداني و فيلم نامه فوق العاده اش
موضوع فيلم هرچه قدر هم مهم باشه نياز به اصول حرفه اي داره (4064591) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۱۴:۱۳:۳۴
بعد میگیم روشنفکرا از مرحله پرتن میگید چرا ؟ یک جمعیت عظیمی از کشور توسط استعمار مردن بعد شما به جای اینکه اصل قضیه رو ببینی چسبیدی به چی؟
از نظر شما همین که یه جشنواره خارجی به فیلمی جایزه بده نشون دهنده اینه که همه اصول حرفه ای رعایت شده بقیش دیگه مهم نیست که مسولین اون جشنواره اصلا چه هدفی دارن و چرافقط به فیلمهایی از این دست که به کشور لگد پرت میکنن تا جایزه ببرن مهم نیست
عاشق اون اصول حرفه ای تون هستم (4064906) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۱۹:۴۹:۲۰
خجالت بکش و وجدان داشته باش. یکم وجدان داشته باشی میفهمی چه فیلمی استاندارد هست و چه فیلمی نیست. بعلاوه موضوع فیلم برای شما که خودتان را ایرانی ایرانی میدانید باید جذاب باشد ! اگر راست میگویید. (4065401) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۲۱:۲۵:۰۷
وقتی امثال جناب فرهادی که استانداردها و اصول حرفه ای سینمایی رو بلدند نیان سراغ یک همچین واقعیات تاریخی یک سری نابلد هم بیان و به تصویرش بکشن غنیمت ه اگر مساله رو جناحی نکنن (4065518) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۱۱:۳۸:۵۹
این فیلم 24 سالن دارد البته اول 4 تا بود با رایزنی شد 24 تا ولی سه فیلم عاشقانه 100 سالن (4064653) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۱۱:۴۸:۰۳
موضوع فیلم خیلی خوب و بکر بود. ولی به نظر من بازی ها خوب نبود و فیلمنامه میلنگید به قول فراستی فیلم در نیومده. (4064669) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۱۴:۱۹:۳۸
اتفاقا فیلم خوبی هست ولی گاهی بعضی ها مثل همین دیدگاه به جای نقد فیلم حواشی فیلم رو با غلو زیاد به چالش می کشند و با نگاهی پر از بغض به هموطنان خودمون، نگاه استعماری دیگران را از فیلم دور می کنید. سیاست زدگی آفت هنر است چه آنطرفی چه اینطرفی (4064918) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۱۷:۲۵:۲۲
من یتیم خانه ایران و سیانور رو در یک شب دیدم .از نگاه یک تماشاگر عادی سیانور خیلی عال بود .یتیم خانه ایران هم خوب بود ولی به نظر من کمی رنگ سفارشی داشت. (4065222) (alef-3)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۲۲:۳۴:۵۹
فیلم فوق العاده بود (4065596) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۲۲:۴۳:۵۱
اسمش غرور آدم رو جریحه دار می کنه، غروری توش نیست و اتفاقا تحقیر آمیزه. من اصلا دلم نمیتوان بلیط فیلمی با این اسم بخرم. انگار قرار بری تو سینما و بدبختی ملتت رو ببینی و بیای. (4065605) (alef-3)
 
۱۳۹۵-۰۹-۲۴ ۱۶:۲۹:۲۲
خیلی فیلم قشنگی بود چرا از این فیل ها بیشتر نمی سازنند..................... (4066590) (alef-3)
 
Germany
۱۳۹۵-۰۹-۲۴ ۱۸:۰۵:۵۲
معلومه چرا این قطعه از تاریخ در پستو مخفی مانده چون در آن برهه از زمان که مردم با وبا و گرسنگی و قحطی دست و پنجه نرم میکردند قشر روشنفکر و پولدار جامعه به کلاسش بر میخورد به طرف اینجور مسایل بره و اون رو یه جور مصیبت ضعفا می پنداشت و اگر کسی هم برای این واقعه تلاش میکرد که به مردم بیچاره کمکی شود متهم به افکار پوپولیستی میشد الآن هم همینطوره خوب به دور و بر خودتون نگاه کنید و به بعضی از مقالات سیاسیون و رفتارشان دقت کنید! (4066708) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۶ ۰۱:۳۸:۲۷
خدمت نویسنده این مقاله عرض کنم؛ در ارزیابی فیلم به موضوع فیلم امتیازی داده نمیشه بلکه به ساخت و پرداخت فیلم نمره تعلق میگیره. بنابرین قیاس شما به اینکه یکی درباره جفا به یک ملت فیلم ساخته و یکی درباره تجاوز پس اولی بهترست!! اشتباه محضه. لطفا حب و بغض رو کنار بگذارید (4068471) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۷ ۱۲:۵۲:۵۶
قحطی بزرگی که عامدانه از سوی انگلیس در خلال جنگ جهانی اول به ایران تحمیل شد تا بر اثر آن جمعیتی بالغ بر 8 الی 10 میلیون نفر از هموطنانمان بر اثر شدت گرسنگی و ابتلا به امراض مسری چون وبا در سکوتی دردآور بمیرند!!!!!!!!!
چفدر جمعیت بوده که 10 میلیون مرده باشند!!!!! (4069838) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.