نظر منتشر شده
۳۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 227581
گزارشی از بازار گمرک تهران؛
فروش تجهیزات متعلق به ارتش امریکا در فروشگاه های ایران
کریستین دیلی، 1 خرداد 93
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۳۹
فروشندگان می گویند هرگونه تجهیزاتی که ارتش امریکا در اختیار دارد، در بازار گمرک تهران – واقع در میدان رازی در جنوب این شهر – به فروش می رسد. نشریه دیلی استار نیز شواهدی یافته است که نشان می دهد این سخن آنها می تواند درست باشد.

یکی از فروشندگان می گوید:«ما می توانیم ظرف دو هفته، هرچیزی که ارتش امریکا اکنون در اختیار دارد را از یک عرضه کننده در افغانستان به دست آوریم.» او می گوید:« ما در این بازار تمام محصولات نظامی امریکا از لباس زیر زنانه گرفته تا سلاح را به فروش رسانده ایم.»

یک فروشنده دیگر می گفت که در تلاش است تا یک فروند «هلی کوپتر بوئینگ آپاچی» را بفروشد و سومین نفر نیز یک تجهیزات دید در شب را عرضه می کرد.

فروشندگانی که در مورد تجارت غیر قانونی سلاح سخن می گفتند، اظهار داشتند که نمی خواهند نامشان فاش شود،زیرا نگران دستگیر شدن به وسیله پلیس ایران هستند. آنها می گفتند که یک چنین تسلیحاتی معمولاً فقط به نمایندگان نظامی ایران نشان داده و به آنها فروخته می شود. این فروشندگان اجازه نمی دهند از اقلامی که فروش آنها در ایران غیر قانونی است، عکس گرفته شود.

ولی آنها به «دیلی استار» اجازه دادند تا از تولیداتی عکس بگیرد که بی ضررتر بودند و برای فروش در معرض عموم قرار داشتند. این اقلام برچسب مارک های امریکایی را بر روی خود داشتند و در مجموع همانند تجهیزات اصلی فهرست شده در وزارت دفاع امریکا و یا تولیدات پیمانکاران تهیه پوشاک نظامی به نظر می رسیدند.

شماره قرار داد ها و دیگر اطلاعات مندرج بر روی بسته بندی ها و برچسب های آنها مطابق با اطلاعات عمومی دولتی بود و نمایندگان دو تولید کننده اظهار داشته اند که به موجب تصاویر، ظاهراً این اقلام اجناس اصلی و معتبر هستند.


شارون وارد – مدیر روابط عمومی و رسانه ای محصولات «پلیکان»- گفت که یکی از این تصاویر نشان دهنده آن چیزی است که «به یقین» جعبه ابزار تولید شده به وسیله شرکت آنهاست و در ماه اوت ۲۰۱۱ میلادی عرضه شده است.

چندین نفر از فروشندگان در بازار گمرک حدود ۳۰ مورد از این جعبه هارا برای فروش در اختیار داشتند که هریک دارای یک بسته ابزار «شرکت آرمسترانگ جنرال مکانیکس» بود.

خرده فروشی یک چنین بسته های ابزار مشابه در «وب سایت آرمسترانگ» بیش از ۵ هزا ر دلار قیمت دارد، ولی قیمت آنها در بازار گمرک فقط حدود یک هزار دلار است.

یکی از فروشندگان به «دیلی استار» اجازه داد تا از بسته هایی عکس بگیرد که هنوز در کیسه های برنج نارنجی رنگ پیچیده شده بودند. او می گفت عرضه کنندگانی که آنها را به او داده اند، از یک چنین ترفندهایی برای قاچاق اقلام از مرز به داخل ایران استفاده می کنند.

یکی از نمایندگان شرکت دانر (Danner ) نیز در مورد دو تصویر ارائه شده به او، گفت که آنها به نظر اصلی می رسند.

«ویل پنارتز» – مدیر ارشد فروش و بازار یابی در شرکت دانر – در مورد تصاویر تهیه از بازار گمرک گفت:«پوتین های دانر که تصویر آنها گرفته شده است، اصلی به نظر می رسند ولی بدون لمس کردن آنها، نمی توان به راحتی این موضوع را تائید کرد.»

برچسب های موجود بر روی این پوتین های نظامی مخصوص پیاده روی که ظاهراً تولید شرکت دانر بودند و در این بازار در معرض فروش قرار داشتند، دارای شماره کد CAGE به رقم ۶۳۸۸۷ بودند. کد CAGE و یا همان کد «ماهیت تجاری و دولتی» یک عدد پنج رقمی منحصر به فرد صادره از سوی «سرویس اطلاعات تدارکات دفاعی» است که برای شرکت های طرف قرار داد وزارت دفاع امریکا صادر می کند.

شماره ۶۳۸۸۷ مطابق با شماره کد تعیین شده برای «شرکت دانر» است که از سوی CAGE صادر شده است. این کفش ها همچنین دارای شماره قرار داد GS-۰۷F-۰۰۷۷H هستند. این شماره قرار داد مطابق همان شماره ای است که در خصوص سفارش تحویل شده از سوی شرکت دانر به وزارت دفاع، ثبت شده است.


دیلی استار تائید کرده است که چندین شماره شناسایی مندرج بر روی اقلام تحت فروش در بازار گمرک، مطابق با اطلاعات قرار دادهای اصلی هستند که در پایگاه داده های دولت امریکا قابل مشاهده است.
دیگر شماره های مشابه را می توان در اسناد یا اطلاعاتی که در وب سایت های ارتش امریکا و یا وزارت دفاع عرضه شده است، مشاهده کرد.

به عنوان مثال، شماره تولید و شماره ملی ویژه قطعه که بر روی بسته های عینک مارک «ری ویژن سافلای» ( Revision Sawfly) ثبت شده اند، همان شماره هایی هستند که در برگه اظهارات سال ۲۰۱۱ میلادی برای عینک های دارای پروانه مندرج در وب سایت رسمی ارتش امریکا فهرست شده است.

دیلی استار تصاویر این نوع عینک های موجود در بازار گمرک را به شرکت «ری ویژن میلیتاری» ( Revision Military ) ارسال کرد و پاسخ های زیر را از سوی گریگوری ماگوئیر – مدیر ارشد این شرکت در خصوص امور حقوقی و دولتی – دریافت نمود:«ما اجازه نمی دهیم که محصولات ما در ایران فروخته شوند و این نقض قانون ایالات متحده تلقی می شود. ما نمی توانیم تائید کنیم آن چه را که عکس آنها گرفته شده، تولیدات ما هستند و نمی دانیم چه کسی ممکن است یک چنین تولیداتی را به ایران آورده باشد،ولی به موجب ادعاهایی که ما آنها را جدی می گیریم،ایمیل شما را برای وزارت دفاع ایالات متحده فرستاده ایم. ما از دریافت هرگونه اطلاعات دیگری که شما در خصوص منبع آنها در اختیار دارید قدردانی می کنیم، زیرا برای تحقیقات در این زمینه به کار گرفته خواهند شد.»

معلوم نیست که اگر این بسته ها – که هریک از آنها ممهور به دو بار کد نیز هستند – جعلی بودند، آیا شرکت «ری ویژن میلیتاری» موضوع را چنین جدی می گرفت یا خیر.

در این بازار مجاور میدان رازی که به طور کلی به نام «بازار گمرک» شناخته می شود، حدود ۵۰ مغازه به فروش اقلامی که می گویند متعلق به ارتش امریکا است و همچنین طیف گسترده ای از محصولات وارد شده از سرتاسر جهان می پردازند.

در سرتاسر این بازار، مشتریان ایرانی مشغول پرسه زدن و ارزیابی قیمت محصولاتی هستند که می گویند ساخت ایالات متحده است : از جمله پوتین های مارک آلتاما، دست کش ها وکوله پشتی های ضد آب مارک کمل بک، جوراب های مارک پیکت هاسیری میلز، چادرهای مارک یورکا، تی شرت های مارک سافه و چراغ قوه های مارک سرفایر.


یکی از فروشندگان می گوید:«هر کس که این محصولات ارتش امریکا را خریداری می کند، بسیار راضی است زیرا آنها دارای کیفیت بسیاربالا و قیمت بسیار مناسبی هستند.»

مدارک دولتی نشان می دهند که تمام این شرکت های امریکایی از سال ۲۰۰۳ تا همین اواخر یعنی سال ۲۰۱۳ میلادی، دارای قرار دادهایی با وزارت دفاع امریکا بوده اند. بسیاری از این قرار دادها از سوی «آژانس تداراکات دفاعی» ( DLA) منعقد شده اند که تهیه و توزیع این محصولات را در میان نیروهای تحت نظارت وزارت دفاع امریکا بر عهده دارد.

میشل مک کاسکیل – سخنگوی آژانس DLA – بعد از ارسال تصاویر این اقلام برای او، بیانیه زیر را برای دیلی استار صادر کرد:« آژانس تداراکات دفاعی برای اظهار نظر درست در این زمینه نیازمند اطلاعات بیشتری است.»

جورج رایت – سخنگوی نظامی پنتاگون – نیز گفت که نمی تواند «در مورد آن چه که از قرار ادعا در ایران روی می دهد» اظهار نظر کند. ما همچنین نتوانستیم برای دریافت اظهار نظر به ارتش ایران دسترسی داشته باشیم.

با وجود تلاش برای ردیابی این اقلام، هنوز معلوم نیست که آنها چگونه به بازار گمرک راه یافته اند. برخی از کالاهای قدیمی تر احتمالاً بخشی از میلیاردها دلار تجهیزاتی بوده اند که ارتش امریکا هنگام خروج از عراق، آنها را پشت سر خود باقی گذاشته است. ولی تولیدات تازه تر شاید اقلامی هستند که ارتش امریکا در حال خروج از افغانستان برجای می گذارد. فروشندگان می گویند که دارای عرضه کنندگانی در کشورهای عراق، افغانستان و کویت هستند.

یکی از فروشندگان می گوید برخی از این اقلام بخشی از غنائم جنگی بوده اند که به وسیله ستیزه جویان در افغانستان تصرف شده و به داخل ایران آورده شده اند. او می گوید:«برخی از طرف ها در افغانستان مانند طالبان، محموله ها را تصرف می کنند و به فروش اقلام آنها می پردازند.»

فروشنده ای که مدعی بود یک فروند «هلی کوپترآپاچی» را می فروشد، فاش نساخت که این هلی کوپتر از کجا آمده است، ولی این سرنخ را ارائه داد:«من می توانم آن را به مرز کردستان عراق بیاورم، ولی برعهده خریدار است که آن را از مرز عبور دهد.»
*Kristin Dailey در روزنامه دیلی استار لبنان
 
1982
۱۳۹۳-۰۳-۰۱ ۱۱:۱۰:۵۰
خوبه میتونیم بریم بخریم ناوگان هواپیمایی خودمونو نو کنیم (2160264) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۱ ۱۱:۴۱:۱۸
ببین چقدر کیفیتش بالاست که اینقدر فروشش مهم شده.... (2160318) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۱ ۱۱:۴۷:۲۵
سال 85 سرباز بودم در زاهدان بازاری هست در زاهدان به نام چهار راه رسولی اونجا وسایل نظامی و کیف و کفش و ... یک سرباز آمریکایی می شد تهیه کرد
غرض این بود که این خبر چیز تازه ای نیست
میتوانیید از زاهدانیهای عزیز بپرسید (2160326) (alef-13)
 
دانش اموخته زاهدان
۱۳۹۳-۰۳-۰۱ ۱۸:۵۶:۲۱
از قضا بنده هم از سال 85 تا سال 89 اونجا دانشجو بودم

اتفاقا هر وقت هم وقت فراغتی پیش می اومد چهارراه رسولی بودیم

در مدت این چهار سال حتی 1 مورد هم اونطور که شما میگید ندیدم!

در وجود مغازه هایی با کالاهای دسته دو شکی نیست که خودم مشتریش بودم
ولی عمدتا وسایل صوتی مثل ضبط صوت های معمولی قدیمی و لباس و کفش..
و البته بیشترش لباس بود

نه این طور تجهیزات!!!!! (2160934) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۱ ۲۰:۴۸:۵۴
دوست من اتفاقا از همانجا سال قبل 2 دست لباس نظامی آمریکایی خرید برای شکار (2161048) (alef-1)
 
عموعلی
۱۳۹۳-۰۳-۰۱ ۱۱:۴۷:۴۴
اکثر این وسایل مال نیروهای امریکایی هستن که خدمتشون تموم شده و یا تجهیزات جدیدی دریافت کردن و دیگه نیازی بهشون ندارن....اکثرا هم از طریق مرز افغانستان وارد میشن....ارزانتر از قیمت اصلی فروخته میشن و در کل وسایل خطرناکی نیستن...بیشتر بوت و کوله و چاقوهای نظامی و همچین چیزایی... (2160327) (alef-13)
 
جکسون
۱۳۹۳-۰۳-۰۱ ۱۲:۲۱:۴۲
مشکلش چیه ؟ برای شکارچیان عالی هست (2160395) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۱ ۱۲:۵۷:۰۲
شما قصد شکار حیوان بی ازار را دارید واقعا خجالت داره عوض انکه ان را حفظ کنید قصد نابودی ان را دارید (2160444) (alef-13)
 
مهاجر
۱۳۹۳-۰۳-۰۱ ۱۹:۴۳:۴۲
وسایل شکار چیان؟
آره مخصوصا اون آپاچی جون میده واسه شکار!!! (2160975) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۲ ۱۶:۵۹:۰۵
چه حالی میده با آپاچی بریم آبودان شکار نهنگ ! (2162019) (alef-1)
 
علی
۱۳۹۳-۰۳-۰۱ ۱۳:۰۲:۲۱
اینا که عکس کفش و لباسن چیزه مهمی نیستن.اینایی هم که میگن هلی کوپتره اپاچی.میارن اینور فقط خالی میبندن من چندتاشون رو سراغ دارم (2160454) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۲ ۱۱:۳۳:۲۷
اگه بتونن بیارن هم به درد کی میخوره ؟ جز مقامات و نظامیان؟ (2161607) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۱ ۱۳:۴۵:۳۲
این خارجی ها با تمام زرنگی شون یک مشکل کوچیکی دارند اونم اینه که ساده لوح اند. یک سر میرفت بقیه بازار را هم میدید که انواع لباسها با بهترین برند های دنیا 5 هزار تومان به فروش میرسه تا میفهمید مارک زدن روی جنس اصلا کاری نداره. اوج خنده اش هم همون هلیکوپتر بود بنده خدا فکر کرده چه چیزی کشف کرده نمیدونه اون فروشنده دستش انداخته (2160535) (alef-13)
 
سپیده
۱۳۹۳-۰۳-۰۱ ۱۳:۵۸:۱۸
کلی از عکسها و خاطرات جنگ با دیدن آورکتهای آمریکایی زنده میشن، همون سبز رنگها (2160556) (alef-13)
 
قاسم
۱۳۹۳-۰۳-۰۱ ۱۴:۰۴:۳۱
خیلی هم خوب! میتونیم کپی سازی کنیم و دیگه مثلا سفارش به شرکتهای خارجی واسه دوخت لباس فوتبالیستهامون هم ندهیم این ک بد نیست؟ چطور میشه از پهپاد کپی ساخت ولی اینها ممنوع هستند؟ اون هلی کوپتر هم (بنظر من ) لافی بیش نیست.میخوان خیلی بزرگ و خطرناک نشون بدن!؟ (2160566) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۳-۰۳-۰۱ ۱۴:۰۷:۴۸
عزیزان من هر آنچه شما میبینید ساخت چینه که به سبک ارتش آمریکا درست شده . من خودم در یکی از شهرهای مرزی عراق زندگی می کنم و هر آنجه اینجا به عنوان آمریکایی به مردم فروخته میشه در اصل ساخت چینه (2160572) (alef-13)
 
نیما
۱۳۹۳-۰۳-۰۱ ۱۴:۴۳:۰۳
پوتین کرمی‌ها چقدرن ؟ (2160628) (alef-13)
 
حسین
۱۳۹۳-۰۳-۰۱ ۱۴:۴۵:۱۳
وقتی تجهیزات نفتی با سه تا 5 برابر قیمت به دست شرکت مصرف کننده ایرانی می رسد، در واقع قدرت خرید و درنتیجه قدرت توسعه به حدود یک سوم کاهش می یابد. لذا به نظر من هدف امریکا نرسیدن اجناس آمریکایی به ابران نیست، بلکه هدف افزایش قیمت و در نتیجه کاهش روند توسعه است. (2160632) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۱ ۱۵:۰۲:۵۵
خیلی با کیفیت ... (2160653) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۱ ۱۷:۴۴:۱۸
واقعا قدرت و هیبت امریکا ادم رو مبهوت میکنه اینقدر به سربازاش اهمیت میده (2160846) (alef-13)
 
امیرحسین
۱۳۹۳-۰۳-۰۱ ۱۸:۴۹:۰۹
با این همه خبر که در مورد محیط زیست و حیات وحش ایران میشنوید بازم به فکر شکار و کشتن حیوانات بدبختید ؟ (2160924) (alef-13)
 
خلیج فارس
۱۳۹۳-۰۳-۰۱ ۲۰:۰۳:۲۳
اینها احتمالا از افغانستان وارد ایران میشود چون چند سال پیش گزارشی در امریکا منتشر شد با عکس و بسیار مفصل که در افغانستان همین جنسهای ارتش امریکا را در بازارهائی میفروشند که نام ان بازارها را هم افغانها بوش بازار گذاشته بودند و در بوش بازارها اینها را میفروختند (2160995) (alef-1)
 
فرید
۱۳۹۳-۰۳-۰۲ ۱۲:۲۲:۲۵
خوب معلومه که 100 درصد تقلبی و چینی است اول بازار شناس باشید بعد خبر بگذارید (2161676) (alef-13)
 
آرش
۱۳۹۳-۰۳-۰۲ ۱۲:۵۰:۵۳
این موضوع که اجناس آمریکایی در کشورهایی که در آن آمریکا حضور دارد به فروش میرسد چیز جدیدی نیست اخیرا کتابی به عنوان جنگ آمریکا در ویتنام خواندم که خاطرات یک خبرنگار خانم فرانسوی بود در اون کتاب نیز اشاره شده بود که اجناس آمریکایی به وفور برای فروش کنار خیابان بود مخصوصا اجناس مرتبط با ارتش آمریکا. ظاهرا این اقدام به صورت آگاهانه توسط خود آمریکایی ها انجام میشود .(کتاب مرتبط با سال 1966 هست.) (2161719) (alef-1)
 
مارکو
۱۳۹۳-۰۳-۰۳ ۰۲:۱۲:۱۵
اتفاقا من بانظردوستان موافقم ایناچیزتازه ای نیست من از سال ۷۸تا۹۱در چابها بودم درشهرستان کنارک بازار البسه وکفش دسته دوم یا به قول اونا هپلی که همون تاناکورا ی خودمونه وجود داره که لباس خلبانی٬ژاکت نظامی ٬انواع پوتین و کیسه خواب نظامی وجود داشت وفروشنده ها میگفتن اگه چیز خاصی میخاین سفارش بدین یک ماهه تحویل میدیم (2162801) (alef-1)
 
خواننده
۱۳۹۳-۰۳-۰۳ ۰۷:۰۸:۰۰
من ناو دست دوم مس خوام


یکی آوردی خوبشو برای من نگاه دارید

هواپیمابر -2012- تازه بجز هواپیما سلاح حای دیگر رو نمی خواهم/// می خواهم ایرانی استفاده کنم


س-م-باقری (2162874) (alef-1)
 
حاج محسن
۱۳۹۳-۰۳-۰۴ ۰۸:۲۴:۴۹
خوبه دیگه چی؟دیر نشه؟ کی بشه از شر چینی ها خلاص بشیم که دین ندارنند کافرنند.تاجرهای ما هم به همچنین. خسته شدیم از جنسهای قلابی با این درامد کم پولمان دور ریخته میشه . چکار کنیم انقدر پول نداریم که جنس کیفیت پایین بخریم برای یکبار جنس اصلی برای یک عمر جانم (2165281) (alef-1)
 
۱۳۹۴-۰۹-۱۹ ۱۹:۴۵:۵۷
خیلی از لباس و وسایل آمریکایی و خارجی با بیماری های میکروبی و قارچی آلوده است باور نمیکنی برو
امتحان کن تا آخر عمرت مریضی پوستی هدیه لباس ها و تجهیزات دست دوم است مبارک کسانی که می خرند (3380279) (alef-3)
 
mohammad
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۱۲ ۱۰:۵۵:۱۷
من در كشور عراق ديدم روي زمين دست فروش ها ميفروشن از جمله دستبند وشوكر وپوتين وسلاح رو هم تهيه ميكنن البته مشخص بود كه برادر طرف مترجم امريكايي هاست و به اين واسطه تهيه مي كرد (3622068) (alef-11)
 
محمد رضا
Russian Federation
۱۳۹۵-۱۱-۲۵ ۰۰:۰۳:۱۸
بنده پس از یک سال از حمله آمریکا به افغانستان از گمرک تو رازی یه پوتین آلتاما روسرچ گرفتم که اون موقع 2 شماره به پام بزرگ بود . چون فروشنده شماره پام رو نداشت . ولی همون موقع به قدری کیفیت و شکل این پوتین معرکه بود که دل و زدم به دریا و خریدمش . اونم 50 تومن . البته الان خیلی گرون شده . فقط همینو بهتون بگم ....تا الان دارم ازش استفاده میکنم . حتی کفی زیر پوتین آخ نگفته .سالمه سالمه . اصلا یه جنس به خصوصی داره . تا به حال مشابهش رو ندیدم . اصلا چرم رویه پوتین خیس نمیشه . انگار که آب بریزی روی روغن . در کل محشره . به این میگن کیفیت . حتی با این که چندین ساله پیاپی دارم استفاده میکنم توی پوتین اصلا بو نمیگیره ..... (4162160) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.