توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 67758
سیاست گرگ و میش روسیه
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۹ فروردين ۱۳۸۹ ساعت ۱۶:۱۱
سال 88 با همه فراز و فرودهای مختلف در عرصه بین المللی و انرژی هسته ای به پایان رسید و با توجه به روابط ایران با کشور روسیه و کشور های دیگربه جرات می توان به کار شکنی های روسیه در رابطه با بحث هسته ای ایران در سال گذشته اشاره کرد ،که با توجه به روابط گذشته این کشور به نظرمی رسد در سال جاری باید توجه ویژه ای به نوع و شیوه رابطه با کشور روسیه و سیاست ها ی این کشورتوسط مسئولین دستگاه خارجه کشوراعمال شود.
کشورروسیه درچند سال گذشته و به بهانه های مختلف به نوعی در پرونده هسته ای ایران و توافق نامه های نظامی کارشکنی های مختلفی داشته است و به نوعی روابط گرگ ومیش با ایران حاکم بر روابط منطقی و بر پایه اصول شده است ،که ازجمله این کارشکنی ها می توان به تاخیردرراه اندازی نیروگاه بوشهر اشاره کرد ،نیروگاهی که می توانستیم در مدت 8 سال تحویل و راه اندازی کنیم، در حال حاضر نزدیک به14 سال است که راه اندازی آن معلق و نا مشخص باقی مانده است.ساخت اولیه نیروگاه اتمی بوشهر از مهر 1355 به وسیله شرکت آلمانی آغاز شد و پس از پایان جنگ تحمیلی ساخت این نیروگاه در سال 1996 توسط روسیه ازسرگرفته شد. براساس نخستین قرارداد میان ایران و روسیه ، سال 2000 زمان راه اندازی نیروگاه اتمی بوشهر بود که تاکنون بارها به تاخیر افتاده است.ازدلایل دیگر اثبات روابط گرگ ومیش روسیه با ایران می توان به عدم تحویل موشکهای دفاعی اس 300 اشاره کرد .قرارداد خرید سیستم های اس300 روسیه به ایران در ماه دسامبر 2005 امضا شده بود، اما رسماً از آغاز تحقق این قرارداد اطلاعی در دست نیست .سیستم های اس300 ویژه دفاع از موسسات صنعتی، نهادهای دولتی، پایگاه های نظامی و مقرهای فرماندهی در برابر حملات هوایی و فضایی دشمن هستند. این سیستم قادر به نابودسازی اهداف بالستیک بوده و از قابلیت واردسازی ضربه به اهداف زمینی نیز برخوردار است. تازه ترین مدل سیستم اس-300 می تواند هواپیماهای دشمن را در فاصله 150 کیلومتری و ارتفاع 27 کیلومتری نابود کند.چندی پیش سردار وحیدی وزیر دفاع با انتقاد ازعدم اجرای توافق نامه روسیه درموضوع واگذاری اس 300 به ایران گفت: فکر نمی‌کنیم برای طرف روسی مناسب باشد که دردنیا به عنوان یک همکار نامطمئن جلوه‌گر شود.

وزیر دفاع چندی قبل با اشاره به این مطلب که اگرروسیه نیزهمینطور فکر کند باید به قرارداد خود عمل کرده و تحت تاثیر فشارصهیونیست‌ها قرار نگیرد اظهار داشت : ایران امید وار است هرچه سریع‌تر این موضوع حل و فصل شود.
اما معاون هماهنگ کننده پدافندهوایی هم درحاشیه رزمایش پیروان ولایت 2 با بیان این مطلب که قطعاً لابی صهیونیست‌ها و فشار آمریکا موجب شده که روس‌ها به تعهدات خود عمل نکنند گفت : این قرارداد چون یک قرارداد رسمی است در مجامع حقوقی بین‌المللی قابل پیگری است.
با وجود تمامی این صحبت ها تا به امروز تنها بخشی از قطعات سامانه اس 300 به ایران تحویل شده است وزمان تحویل کامل این سامانه موشکی در پاره ای از ابهام باقی مانده است .
*یک سوال ؟به راستی علت اصلی کارشکنی ها ی روسیه در روابط چند وقت اخیر با ایران چیست ؟برای پاسخ به این پرسش باید نگاهی به سابقه روابط روسیه با ایران داشته باشیم :چنانچه نگاهی به عهد نامه ها و قرار دادهای ایران با روسیه در زمان قاجار ها داشته باشیم متوجه خواهیم شد که کشور روسیه از آن زمان به دنبال منافع خود و تاراج ثروت های ملی کشور ایران بوده است .استفاده از ایران به عنوان یک اهرم و ابزار مهم چانه‌زنی راهبردی در دیپلماسی عملگرای روسیه در قبال آمریکا و غرب و همکاری هسته‌ای روسیه با ایران علاوه بر منافع سرشار اقتصادی، جایگاه مهمی به آن کشور در سیاست بین‌المللی بخشیده است.روسیه به خوبی درک می‌کند که تکمیل پروژة نیروگاه بوشهر تا چه حد برای ایران اهمیت دارد و چگونه می‌تواند بر کل روابط آتی آن کشور با ایران تأثیر‌گذار باشد، و به همین دلیل در چند وقت اخیر سیاست گرگ و میش را دردستور کار خود قرار داده است.
روسها نیروگاه بوشهررا یک موقعیت استراتزیک و مهم برای منافع خود در منطقه و برعلیه ایران تلقی می کنند و ایران قوی و ماندگاررا درکنار خود نمی خواهند و فقط به منافع خود فکر می کنند و بعید است که در شرایط کنونی و گذشت زمان روسها نیروگاه بوشهررا به ملت ایران تحویل دهند .
* روسیه و سیاست گرگ و میش :با توجه به آنچه كه در اين مطلب ذكر شد مي‌توان چنين نتيجه گرفت كه روسيه در چندوقت اخير عليرغم پيمان همكاري خود در بحث هسته اي و تجهيزات نظامي يك رويه يك طرفه را در اثر فشار كشور هاي غربي نسبت به ايران در پيش گرفته است . با توجه به نياز جمهوري اسلامي ايران به دستيابي به انرژي هسته اي براي پيشرفت كشور به نظر مي رسد اينگونه رفتارها از جانب برخي كشورها نه تنها باعث پيشرفت و روند رو به رشد همكاري هاي بين المللي نمي شود، بلكه باعث صرف هزينه هاي بسيار براي كشور و نيازمند بودن به كشورهاي بيگانه خواهد شد .
پس بهتر است در شرايط كنوني با توجه به سياست ها گرگ و ميش كشور روسيه در سال های گذشته مسئولين كشور ضمن برخورد قانوني از طريق مراجع بين المللي با اين كشور درصد استفاده بهتر و بيشتر از منابع و تجربيات جوانان ايران زمين در تكميل نيروگاه هسته اي بوشهر باشند./



 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.