توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 292281
نیوز ویک: لابی آیپک در آمریکا تضعیف شده
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۰ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۲۰:۳۱
پایگاه آمریکایی در گزارشی درباره تشتت ۲ لابی عمده یهودی در آمریکا و موافقت‌ها و مخالفت‌ها با مذاکرات هسته‌ای ایران در این کشور تاکید کرد که «آیپک در آمریکا تضعیف شده است».
در حالی که اوباما در مصاحبه اخیر خود اختلافات با نتانیاهو را «دعوای اعضای یک خانواده» توصیف کرد، یک پایگاه آمریکایی می‌گوید مهمترین لابی تل‌آویو در واشنگتن تضعیف شده است.

به گزارش فارس «نیوز ویک» در یادداشتی با عنوان «چطور توافق هسته‌ای ایران، آیپک قویترین گروه نفوذ و فشار در واشنگتن را تضعیف کرد»، نوشت: «تا همین اواخر در واشنگتن، تنها موضوعی که به نظر می‌رسید بین دموکرات‌ها و جمهوریخواهان توافق باشد، اسرائیل بود؛ اگرچه قانونگذاران بر سر طرح خدمات درمانی اوباما و هزینه‌های فدرال به شدت با هم تقابل داشته‌اند اما آنها همیشه طرحها و لوایح امنیت در حمایت از اسرائیل از قبیل اعمال تحریمهای تازه ضد ایران تا تاکید و تصریح مجدد درباره حق دولت یهودی برای دفاع از خود را با اکثریت تصویب کرده‌اند».

این پایگاه می‌نویسد: «هم زمان با آمادگی کنگره برای به چالش کشیدن توافق هسته‌ای ایران، علت و دلیلی که زمانی حمایتهای فراحزبی را از اسرائیل موجب می‌شد، حداقل در مقطع کنونی سبب تقسیم شدن و چنددستگی آنها شده است. این چنددستگی سبب ایجاد یک اختلاف و تنش گسترده‌تر بین دموکراتهای یهودی و لابی اصلی اسرائیل یعنی آیپک شده است».

در این مطلب با اشاره به مواضع در قبال برجام آمده است: «بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل، همه سناتورهای جمهوریخواه، اغلب جمهوریخواهان مجلس نمایندگان و و تمام نامزدهای این حزب در انتخابات جاری ریاست جمهوری مخالف توافق هستند اما با تعداد در حال فزونی دموکراتهایی مواجه شده‌ایم که موافق توافق هستند. اکنون به نظر می‌رسد آرای کافی از سوی دموکراتها در سنا و مجلس نمایندگان برای مقابله با مسدود کردن توافق وجود داشته باشد».

در این گزارش با تاکید بر نظرات برخی تحلیلگران مبنی بر اینکه آغاز اجرای برجام در آمریکا به معنای «آسیب به موضع و جایگاه آیپک» در کنگره آمریکا است، تصریح شد: «برای سالها این لابی از جمله نیرومندترین و رعب‌آورترین لابیها در واشنگتن مورد احترام بوده است اما در تابستان جاری وقتی آیپک در تلاش برای سد کردن توافق هسته‌ای، با صدها قانونگذار دیدار و میلیون‌ها دلار صرف تبلیغات تلویزیونی کرد، برخی اینطور فکر می‌کردند که این گروه شاید (توافق هسته‌ای)رئیس‌جمهور را ناکام بگذارد».

در ادامه مطلب تصریح شد: «شاید آیپک در به چالش کشیدن اوباما اثر و نفوذ خود را دست بالا گرفته بود چرا که اگرچه رای به کمک به اسرائیل رای آسانی برای قانونگذاران است اما رای درباره توافق ایران یک رای بسیار پیچیده‌تر است و شامل مسائلی از قبیل جنگ و صلح است موضوعاتی که به طور تاریخی قانونگذاران این موضوعات را تا حد گسترده‌ای برعهده روسای جمهور قرار داده‌اند».

در بخش دیگری از گزارش اینگونه به یکی از منابع ریشه‌های نفوذ و قدرت آیپک اشاره می‌شود: «بخشی از نفوذ و قدرت لابی این ادعای طولانی مدت آن بوده که به نمایندگی و از طرف یهودیان آمریکایی در موضوعات مربوط به اسرائیل حرف می‌زند اما در جریان تلاش‌ها در قبال ایران، جی استریت لابی رقیب و حامی اسرائیل حمایت خود را از توافق هسته‌ای اعلام کرد».

در گزارش مذکور با بیان اینکه «این اولین بار نیست که آیپک توسط یک رئیس‌جمهور آمریکا شکست خورده است»، از ناکامی این لابی در مخالفت با فروش هواپیماهای پیشرفته به مصر و عربستان سعودی در زمان جیمی کارتر در سال ۱۹۷۸،‌ فروش هواپیماهای شناسایی به سعودیها در سال ۱۹۸۱ توسط ریگان و مخالفت جورج بوش پدر در سال ۱۹۹۱ با ارائه کمکهای مالی به تل‌آویو به دلیل نگرانیها از صرف این کمکها در شهرک‌سازی‌ها در کرانه باختری اشاره کرد.

«نیوز ویک» با تاکید بر آنکه لابی آیپک اکنون برای متقاعد کردن دولت اوباما برای حمایت سیاسی از تل‌آویو با دردسر بیشتری مواجه است، افزود: «پس از آنکه نتانیاهو در جریان مبارزات انتخاباتی اخیر موضعی سرسختانه درباره تشکیل کشور فلسطینی، اوباما به او گفت که واشنگتن در گزینه‌ها و انتخابهای خود در روابط آمریکا-اسرائیل و دیپلماسی خاورمیانه‌ای "بررسی مجدد" خواهد کرد. از آن زمان گمانه‌‍زنیهایی شنیده شده مبنی بر اینکه آمریکا مانع تصویب برخی قطعنامه‌های حمایتی از فلسطین در شورای امنیت سازمان ملل نخواهد شد».

این پایگاه با اشاره به تشتت دو لابی یهودی در آمریکا در قبال برجام تصویح کرد: «دولت اوباما شاید بتواند روی جی استریت برای دریافت حمایت و پوشش سیاسی حساب کند. این لابی دست چپی و حامی صلح از سوی یهودیان جوانتر و سکولارتر حمایت می‌شود؛ کسانی که از حمایت آیپک از سیاستهای سفت و سخت نتانیاهو در قبال فلسطینیان سرخورده شده و در این فضا رشد کرده‌اند».

این پایگاه موافقت رسمی ۳۱ سناتور دموکرات و بیش از ۷۰ عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا با برجام را نشانه‌ای از رشد شمار قانونگذارانی دانسته که آماده ضدیت و به مبارزه طلبیدن لابی آیپک خوانده اما در عین حال اذعان کرد: «آیپک هنوز هم بر اینکه کدام نامزد و داوطلب منابع مالی گروه‌های حامی اسرائیل را دریافت کند، قدرت تاثیرگذاری را در اختیار دارد».
 
کلمات کلیدی : توافق‌هسته‌ای+آیپک