توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 355597
فروش غذاهای گرم توسط دستفروشان
تاریخ انتشار : دوشنبه ۳ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۰۴
تعدادی از دستفروشان که به سبب کسب سود بیشتر و جلوگیری از تحت نظارت بودن، ساماندهی را نپذیرفته اند، به صورت مخفیانه در محدوده شهرک غرب، بازار تهران و به طور کلی میادین پرتردد شهر تهران حضور دارند، به فروش غذا مشغول هستند. اما مشکل اصلی این است که این غذاها چگونه و در کجا طبخ شده، آیا موارد بهداشتی در آنها رعایت می‌شود یا خیر و مهم‌تر از آن چرا قیمت غذاهایی که توسط دستفروشان به فروش می‌رسد، تا این حد ارزان است.

در سال‌های اخیر بر میزان دستفروشان در کلانشهرها و به ویژه تهران افزوده شده و با وجود اقدامات شهرداری برای ساماندهی این افراد، آنها زیر بار ساماندهی نرفته و به انحاء مختلف نسبت به فروش محصولات خود در خیابان‌ها مشغول می‌شوند. از طرفی، شلوغی‌ها و ناامنی‌های ایجاد شده توسط این افراد کاملا ملموس است و از طرف دیگر محصولاتی که از سوی آنها به فروش می‌رسد، به طور مستقیم یا غیرمستقیم با سلامتی مردم در ارتباط هستند. بعضی از محصولات مانند منسوجات و مواد آرایشی تاثیر غیرمستقیم دارند و برخی دیگر مانند غذاهای طبخ شده، به طور مستقیم بر سلامتی افراد تاثیر می‌گذارند.

به گزارش فردا، این روزها تعدادی از دستفروشان که به سبب کسب سود بیشتر و جلوگیری از تحت نظارت بودن، ساماندهی را نپذیرفته اند، به صورت مخفیانه در محدوده شهرک غرب، بازار تهران و به طور کلی میادین پرتردد شهر تهران حضور دارند، به فروش غذا مشغول هستند. اما مشکل اصلی این است که این غذاها چگونه و در کجا طبخ شده، آیا موارد بهداشتی در آنها رعایت می‌شود یا خیر و مهم‌تر از آن چرا قیمت غذاهایی که توسط دستفروشان به فروش می‌رسد، تا این حد ارزان است.


آنها همه جا هستند!

همانطور که پیش‌تر ذکر شد، دستفروشانی که غذا به فروش می‌رسانند، در نقاط پرتردد شهر حضور دارند و هر روز نیز بر تعداد آنها افزوده می‌شود. ناصر حسینی تبریزی، رییس اتحادیه چلوکباب و چلوخورش تهران درباره گستره حضور این افراد در پایتخت می‌گوید: متاسفانه از یک طرف به سبب فقدان برخورد قاطع با این افراد و از طرف دیگر بی‌اعتنایی آنها به ساماندهی‌های صورت گرفته از سوی شهرداری، این افراد توانسته اند در بسیاری از نقاط شهر تهران، مانند بازار، خیابان جمهوری اسلامی و حتی خیابان آفریقا حضور یافته و به فروش غذاهای ارزان قیمت مشغول شوند.

مواد مصرفی نامرغوب؛ علت پایین بودن قیمت

اما یکی از دلایل استقبال مردم از این غذاها، قیمت نازل ۵ یا ۶ هزار تومانی آنهاست و همین قیمت پایین بسیاری از شهروندارن را جذب خود می‌کند. حسینی در ادامه درباره علل پایین بودن قیمت این غذاها، می‌افزاید: مشخص نیست که این غذاها در چه محلی و با چه مواد اولیه ای تهیه می‌شوند. طبق بررسی‌های ما، علت ارزانی این غذاها، این است که دستفروشان آنها را با استفاده از ضایعات مرغ و گوشت و برنج‌های تاریخ گذشته خارجی طبخ می‌کنند که متاسفانه مصرف این مواد می‌تواند آسیب‌های جدی بر سیستم گوارشی مردم وارد آورد.

هیچ‌ ارزانی بی‌دلیل نیست

اما نکته جالب توجه این است که با یک حساب سرانگشتی می‌توان متوجه شد که قیمت این نوع غذاها بی‌دلیل ارزان نیست و صحبت‌های بسیاری از مسئولان، از جمله ناصر حسینی پیرامون مواد اولیه نامرغوب این غذاها کاملا صحیح است. به طور کلی برای قیمت‌گذاری غذا در رستوران‌های تحت نظارت اتحادیه، هر ماده اولیه قیمت خاص خود را دارد؛ برای مثال، در رستوران‌ها ۱۵۰ گرم برنج حدود ۱۶۰۰ تومان محاسبه می‌شود. حسینی در مورد تعیین قیمت غذا در واحدهای صنفی مجوزدار می‌گوید: قیمت همین غذاهایی که بعد از محاسبه سود و هزینه‌ها به قیمت ۵ هزار تومان به دست مصرف کننده می‌رسد، برای یک واحد معمولی (و نه لوکس) که به عنوان یک شهروند مالیات پرداخت کرده و بیمه کارگران را می‌پردازد، تنها ۶ هزار تومان هزینه صِرف دارد.

غذا با سلامتی رابطه مستقیم دارد

نکته حائز اهمیت این است که مواد خوراکی باید تحت نظارت سازمان‌های مربوط تهیه و طبخ شوند. رییس اتحادیه چلوکباب تهران بر این عقیده است که فروش محصولاتی مانند کمربند و روسری توسط دستفروشان هم گرچه جایز و صحیح نیست، اما لطمات کمتری را نسبت به مواد غذایی و خوراکی به سلامتی شهروندان وارد می‌آورد.

تفاوت واحد مجوزدار و بدون‌مجوز

هر واحد صنفی پس از اخذ مجوز از اتحادیه مربوطه، به طور کامل تحت نظارت قرار می‌گیرد و اغلب در این واحدها تخلفی صورت نمی‌گیرد که اگر هم چنین اتفاقی رخ دهد، اتحادیه نسبت به برخورد با آنها اقدام می‌کند. حسینی درباره تفاوت رستوران‌های مجوزدار و اماکنی که به صورت مخفیانه و غیرمجاز به فعالیت مشغول هستند، توضیح می‌دهد: تفاوت در این است که فرد برای اخذ مجوز رستوران باید مراحل مختلفی چون نظارت کمیسیون فنی و بهداشت را گذارنده و تاییدیه آن را دریافت کند. اشخاص برای دریافت مجوز باید آزمایش فنی بدهند و تمام کارگران نیز باید کلاس بهداشت را گذرانده باشند. در حالی که در مکان‌های غیرمجاز که به طبخ غذا در راستای فروش توسط دستفروشان مشغول هستند، چنین اقداماتی صورت نمی‌پذیرد و عملا هیچ نظارت بهداشتی‌ای وجود ندارد.

تداخل صنفی

از دیگر مشکلاتی که صنف چلوکباب با آن دست و پنجه نرم می‌کند، معضل تداخل صنفی و فروش غیرمجاز برنج در چلوکبابی‌هاست . رییس اتحادیه چلوکبابی تهران ادامه می‌دهد: در مورد این واحدهای صنفی نیز باید گفت که از یک سو عدم تعهد آنها و از سوی دیگر کمبود نظارت سبب می‌شود که برخی افراد سودجو نسبت به فروش بدون مجوز برنج اقدام کنند. البته ناگفته نماند که اداره اماکن همکاری بسیاری با اتحادیه ما دارد و به محض ارائه گزارش از سوی اتحادیه ، واحد متخلف را پلمپ می‌کند و پس از آن مسئول واحد باید با حضور در اتحادیه نسبت به رعایت ماده ۲۸ تعهد دهد.

تشکیل کارگروه، راهکار رفع معضل

با وجود افزایش خارج از تصور این پدیده در شهر تهران، نهادهای نظارتی باید برای رفع آن و جلوگیری از بازی افراد سودجو با سلامتی مردم اقدام کنند. اما حضور و برخورد تنها یک نهاد به هیچ وجه کارساز نیست، حسینی تبریزی در این باره می‌گوید: کارگروهی متشکل از شهرداری و بهداشت می‌توانند به میزبانی ما در محل اتحادیه حضور یابند تا با همکاری و همفکری یکدیگر نسبت به برخورد با این افراد و مهم‌تر از آن آگاه سازی مردم از مخاطرات مصرف این محصولات اقدام کنند. زیرا که این مشکل با همکاری نهادها حل خواهد شد. از طرف دیگر، از آنجایی که بسیاری از آگهی‌های رستورانی در نشریات فاقد مجوز صنفی هستند، رسانه‌ها باید ملزم شوند که در صورت دریافت آگهی برای انتشار در رسانه خود، ابتدا پروانه کسب آگهی دهنده را مشاهده کرده و بعد نسبت به انتشار آگهی اقدام کنند.

چاره چیست؟

از آنجایی که سلامتی انسان آسان و ارزان به دست نمی‌آید و هیچ ارزانی بی‌علت نیست، در وهله نخست مردم باید نسبت به آسیب‌های ناشی از مصرف این نوع غذاها آگاه شده و از خرید غذا از دستفروشان، به ویژه در این ایام که هوا رو به گرمی می‌رود، صرف نظر کنند. در مرحله بعد نیز افزایش برخورد نهادهای نظارتی و همکاری دستگاه‌های مختلف برای ردیابی و پلمپ محل‌های طبخ این نوع غذاها و پس از آن برخورد با فروشندگان غذا در مکان‌های پرتردد شهر، می‌تواند سلامتی و جان شهروندان را در امان نگاه دارد.
 
کلمات کلیدی : دستفروشی
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.