نظر منتشر شده
۲۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 420594
تأمین آب، بزرگترین چالش آینده
احمدرضا هدایتی، 15 آذر 95
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۵ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۰۷:۴۰
مردادماه سال 1392 حقیر مقاله‌ای را تحت عنوان «انتقال آب دریا به مناطق خشک، ضروری ترین نیاز، برای نجات ایران از خشکسالی» به رشته تحریر درآوردم که حاوی یک پیشنهاد متفاوت با طرح‌حای قبلی برای احیاء دریاچه های بخش مرکزی ایران و اتصال آنها به یکدیگر از طریق ریل شناور و ثابت راه‌آهن بود و در برخی از رسانه‌ها منتشر و با واکنش‌های متفاوتی مواجه شد.

بررسی نتایج نشان می‌دهد که؛ گروهی به حمایت از طرح پیشنهادی در این مقاله پرداختند و گروهی دیگر نیز با اشاره به اختلاف سطح قابل توجه سطح دریا و مناطق خشک، مسافت طولانی و فراوانی روستاهایی که در طرح قرار می‌گیرند، هزینه سنگین اجرای طرح را مقرون به‌صرفه نمی‌دانند.

برخی از کارشناسان نیز معتقدند؛ سنگینی حجم آب ممکن است باعث بروز زلزله در منطقه شود، یا شوری آب دریا ممکن است باعث شوری منابع آب‌های زیر زمینی شده و کشاورزی منطقه را تحت تأثیر قرار دهد و یا این‌که منجر به تغییر غیرقابل کنترل شرایط جوی شود و به همین دلیل اجرای آن را ناممکن اعلام کرده‌اند.

با توجه به این‌که چندی پیش طرح دیگری برای انتقال آب دریا به مناطق خشک برای تأمین آب شرب این مناطق از طریق لوله کلید خورده است، لذا لازم است چند نکته در این زمینه مورد توجه قرار گیرد.

در پاسخ به نفوذ آب شور به منابع آبهای زیرزمینی باید گفت که؛ اولاً در برخی از این مناطق، دیگر آبی وجود ندارد که آب شور انتقالی در آن نفوذ کند، ثانیاً نفوذ آب شور به منابع آب‌های زیر زمینی بستگی به جنس خاک منطقه دارد و لزوماً در همه‌جا جنس خاک نفوذپذیر نیست، ثالثاً اگر قرار باشد چنین اتفاقی رخ بدهد و محیط زیست اطراف خود را تخریب نماید، باید تا به حال تمام منابع آبهای زیرزمینی در اطراف دریاچه ارومیه که میزان شوری آب آن بین 400 تا 500 گرم در لیتر است و سایر نقاط مشابه در کشور نیز شور و فضای سبز این شهرها خشک می‌شد، رابعاً میزان شوری آب خلیج فارس حدود 25 گرم در لیتر و به مراتب کمتر از آب دریاچه ارومیه است.

در مورد امکان بروز زلزله نیز ذکر این نکته ضروری است که اولاً مناطق مورد نظر در مقاله مورد اشاره، قبلاً دریا بوده و لذا طبیعتاً لایه‌های زمین از مقاومت لازم برای آبگیری برخوردار است، ثانیاً خطر ناشی از فرونشست زمین بر اثر خشک شدن منابع آب‌های زیرزمینی در این مناطق، کمتر از خطر زلزله نیست، ثالثاً تردیدی وجود ندارد که خسارت‌ها و پیامدهای جانبی ناشی از خشکسالی به مراتب بیشتر از یک زلزله احتمالی است.

در مورد احتمال تغییر شرایط جوی و احتمال بارندگی مازاد هم ذکر این نکته ضروری است که با مرحله‌بندی و اجرای گام‌به‌گام طرح و آبگیری نوبتی دریاچه‌های مورد اشاره و بررسی نتایج و پیامدهای احتمالی پس از اجرای هر مرحله، امکان مدیریت کار وجود دارد، ضمن آنکه به‌نظر می‌رسد در هر حال معایب و خسارت‌های احتمالی احیاء دریاچه‌ها کمتر از معایب و خسارت‌های قطعی خشکسالی است. 

در مورد اختلاف سطح آب دریا هم باید گفت که؛ انتقال آب با این ارتفاع و حتی بیشتر از آن نه‌تنها در سایر کشورها، بلکه در ایران نیز مسبوق به سابقه است، این کار در ایران برای اولین بار در نیروگاه تلمبه ذخیرهای سیاه بیشه در استان مازندران به اجرا درآمد. در این نیروگاه با استفاده از برق تولید شدهی مازاد و از طریق دو کانال انتقال، آب از پایین دست سد به سطحی به ارتفاع ۵۰۰ متر بالاتر، (تقریباً معادل اختلاف سطح دریای خلیچ فارس و جازموریان) تلمبه میشود و دوباره برای به گردش درآوردن ژنراتورها و تولید برق به پائین سرازیر می‌شود.

روستاهای واقع در محدوده طرح نیز مانند؛ سکونتگاه‌های واقع در پروژهای سدسازی، قابل انتقال و هزینه طرح نیز از طریق جذب سرمایه‌گذار خارجی و سایر روش‌ها امکان‌پذیر است، ضمن این‌که پیامدهای اقتصادی اجرای طرح در منطقه در میان‌مدت و بلکه کوتاه‌مدت هزینه‌های آن را جبران خواهد کرد.

بنابراین؛ ممکن است طرح انتقال آب شرب که اخیرأ اجرای آن در برخی از این مناطق آغاز شده است، بتواند در کوتاه مدت مشکل آب آشامیدنی مردم این نقاط را برطرف نماید، اما قطعاً بدون در نظر گرفتن ضرورت حفظ موقعیت کشاورزی، در دراز مدت نمی‌تواند مؤثر واقع شود، ‌چرا که با خشک شدن فضای سبز و نابودی بخش کشاورزی و به تبع آن تغییر شرایط اقلیمی، عملاً امکان ادامه سکونت در این شهرها نیز از بین خواهد رفت.
لازم به یادآوری است که؛ یکی از کارشناسان کشور در سالجاری با استفاده از نقشه‌های جدید ماهواره‌ای، مقاله مشابهی را تحت عنوان «بازیابیِ دریاچه‌های مرکزی ایران» تهیه نموده و با اتکاء به نتایج مطالعات صورت گرفته، اجرای این طرح را ممکن دانسته و با محاسبه عملیات اجرایی طرح، هزینه اجرای آن را نیز برآورد کرده است.

در هر حال مطالعات تکمیلی می‌تواند، ابهامات موجود در این رابطه را برطرف نماید. 
 
کلمات کلیدی : آب، بحران آب
 
abbas
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۰۷:۵۹:۴۱
چرا باید در منطقه ای که آب وجود ندارد توسعه داشته باشیم؟چرا باید هزینه های گزاف انتقال آب را بدهیم؟ چرا جمعیت را در این مناطق کاهش ندهیم؟
سواحل دریای عمان و خلیج فارس از جمعیت تهی هستند . امکان کار و توسعه فراهم است. از طرف دیگر وقتی جمعیت در این مناطق ساکن شود ضریب امنیت کشور بالا می رود.
انتقال آب مشکلات قومی و محیط زیستی را به همراه خواهد داشت (4050859) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۱۶:۵۸:۴۲
دقیقا درست میگی چرا خوزستان خشک و بدون اب باید اب کل استانهای مرکزی کشور را ببره؟
چرا فولاد هرمزگان باعث حشکی دشت میناب بشه

اخوی اون بنادری که میگی خودشون اب شیرین دارن مثل بنادر شمال و اروپا و اسنرالیاو امریکا

بنادرجنوبی ایران دارن اب مرکز کشور را میبرن (4051721) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۶ ۱۵:۵۷:۳۳
خوزستان آب مناطق مرکزی رو میبره!!!!!!؟؟؟؟؟؟؟؟در جلگه خوزستان که اتفاقا خشک و بی آب و علف هم نیست رودهای کارون و کرخه و جراحی و زهره و دز جاری است که از سرچشمه های آن در لرستان و چهارمهال بختیاری آب دشت های بیابانی مناطق مرکزی مثل اصفهان و یزد و کرمان تامین میشه البته به قیمت بیابان کردن جلگه خوزستان (4053606) (alef-11)
 
صادق
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۰۸:۰۳:۱۵
بنظر من بجای انتقال آب بیاییم توسعه رو به همه مناطق انتقال بدیم. (4050862) (alef-13)
 
Ali
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۰۸:۲۰:۵۰
بزرگترین تهدید امنیتی کشور در آینده کمبود منابع آب و به تبع آن تنشهای استانی و درگیریهای منطقه ایی داخل ایران است... هم اکنون اقدامی نکنیم در آینده ایی نه چندان دور ضرر غیر قابل جبرانی میکنیم! (4050881) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۰۸:۳۲:۱۶
به نام خالق هستی
سلام
خیلی وقته چیزی ننوشتم


آخه میدونی خیلی وقته از آسمون افتادم هیچ تلاشی هم واسه برگشتن نکردم

الان اومدم شروع کنم میخوام دستامو بیارم بالا، میخوام اولین قدمو روی اولین پله ی نردبون آسمون بذارم.

خدایا دلم خیلی برات تنگ شده

نردبون رو برام میگیری که نیفتم؟

کمکم میکنی؟

دیگه خسته شدم

زمینی بودن اونقدرا هم که فک میکردم قشنگ نیست...

میخوام دستمو بگیری که بهت نزدیک بشم

میخوام پله پله بیام بالا

میخوام برگردم به با خدا بودن نه ناخدا بودن

خدایا کمکم کن... (4050901) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۰۸:۳۲:۴۴
این پیشنهاد شما هم جای بررسی دارد (4050902) (alef-13)
 
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۰۸:۳۷:۰۳
إي كاش مسوالين به فكر آينده مردم باشن (4050908) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۰۸:۴۱:۱۳
از شرکتهای بین المللی مشورت بگیرید تا به سرنوشت سدهای اب شور دچار نشود. (4050913) (alef-13)
 
عبدالحمید ب
Romania
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۰۹:۱۷:۳۳
با سلام

اینجانب با حدود 20 سال سابقه در صنعت اب کشور یک پیشنهاد جهت انتقال اب به بخش های جنوبی و حتی شمالی کشور دارم.
در این طرح مسیر بعضی از رود خانه هایی که هم اکنون جاری هستند و یا خشک میباشند و به دریاهای خلیج فارس و عمان و خزر می ریزند به عنوان مسیر انتقال در نظر گرفته میشوند.
اب شیرین این رودخانه ها با احداث سد در یک نقطه و احداث خطوط انتقال شامل تونل و کانال و لوله به محل های مورد نیاز منتقل میگردد.
با خاکبرداری مسیر رود خانه ها مورد نظر از محل دریا تا پای سد های احداث شده اب دریا تا محل سد های احداثی پیشروی خواهد نمود.
با بررسی های اولیه اینجانب این امکان در استان های بوشهر و فارس و هرمزگان و سیستان و بلوچستان و خوزستان در جنوب و استان های مازندران و گیلان در شمال وجود دارد.
با سرمایه گذاری به این روش میتوان تا حدود فاصله 200 کیلومتری از سواحل این دریاها را ابدار نمود به گونه ای که در این کانال های بزرگ امکان کشتیرانی و حمل ونقل و ماهیگیری وجود داشته باشد و در مسیر این کانال ها قطب های گردشگری ایجاد نمود.
با تشکر و ارزوی ایرانی ابادتر (4050984) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۲۲:۱۱:۱۹
برگشت آب شور دریا به بستر رودخانه های خشک و سد زده شده همین الان خاک و آب حاشیه خلیج فارس رو داره شور و غیرقابل استفاده میکنه!! بیچاره مردم په گناهی کردند؟ این نظر مثلا کارشناسی تیر خلاص به مردم حاشیه این رودخانه هاست!! (4052304) (alef-11)
 
Austria
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۱۰:۰۹:۱۳
آب شور دریا را بیاوریم روی خشکی؟ بعد مگر این آب تبخیر نمی شود؟ آنهم در شرایط بسیار گرم و خشک فلات ایران؟ بعد با میلیاردها تن نمک برجای مانده اش چه کنیم؟
این مثلا جناب کارشناس حتی شوری دریاچه ارومیه را هم نمیداند. غلظت نمک این دریاچه بین 220 تا 280 گرم بر لیتر بسته به فصل و میزان آب ورودی و عمق دریاچه است، نه 400 تا 500 گرم در لیتر!
واقعا نظارتی بر مقالاتی که در الف چاپ میشود وجود دارد؟ بعید میدانم (4051042) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۱۰:۲۴:۳۱
با سلام اولا آبراههای مصنوعی ارتباطی نظیر سوئز و پاناما درازای کمی دارند (پاناما 75 کیلومتر و سوئز 163 کیلومتر) در ثانی در نقاط پست و کم ارتفاع ساخته شده اند و در ثانی در کانال پاناما که با پر و خالی کردن استخرهای پله ای کشتی ها را بالا و پایین می کنند در ارتفاع دریاچه ای وجود دارد و به علت پر باران بودن در ارتفاع آب موجود است و نیاز به پمپاژ آب نیست و حتی از همان آب تخلیه شده برای کشاورزی هم استفاده می کنند و کلا سه سد متحرک ساخته اند که حداکثر 32 متر ارتفاع دارد ولی در ایران در صورت احداث بایستی صدها سد با ارتفاع حداقل دوهزار متر ساخته شود و آبی هم در ارتفاع در کار نیست و بایستی مرتب پر و خالی شوند و حتی در صورت استفاده از پمپ ژنراتور مانند سیاه بیشه صدها پمپ و ژنراتور نیاز است که میلیاردها دلار هزینه خرید و تعمیر و نگهداری آن می شود که البته برای پیمانکاران خوب است!!!! ولی برای کشور جز ضرر ندارد. ضمنا بارها با کانتینر جابه جا می شوند و به جای بالا و پایین بردن کشتی ها با توسعه خطوط ریلی و قطارها با چند جرثقال بندری می توانند کانتینرها را سریعتر و ارزانتر از این پله ها بین بندار شمال و جنوب جابجا کنند (4051063) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۱۰:۴۷:۰۹
دو روز پیش در اخبار نشان می داد صدها هزار تن پرتقال صادراتی که مشتری آماده در روسیه و آسیای میانه داشت به علت نبود کشتی و کامیون و قطار یخچالدار روی دست تجار و باغداران مانده بود. فکر می کنم به جای طرحهای عجیب و بی فایده اگر همین امکانات و مزیتهای نسبی موجود را برای حداکثر بهره برداری شناسایی و مدیریت و بازاریابی و تقویت و تکمیل کنیم بهتر باشد. یک دسته بندی تاریخ هم وجود دارد که در ابتدا طبیعت بر بشر غالب بود و در عصر صنعت بشر بر طبیعت غالب شد ( البته نه در این حد!) ولی در حال حاضر به این نتیجه رسیده که با طبیعت نه بر طبیعت زندگی کند. (4051092) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۱۱:۱۴:۳۳
در کانال پاناما برای جابه جا کردن کشتی ها از لوکوموتیو استفاده می کنند. البته آنجا مسافت کم است. پس احتمالا برای عبور کشتی ها نیاز به یدک کش و لوکوموتیو هم داریم و علاوه بر کانال بایستی خطوط ریلی را هم توسعه داد که خوب کالاها مستقیم با قطار جابجا شود. (4051120) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۱۱:۲۰:۵۹
کانال پاناما و سوئز گذشته از طول اندکشان یک شاه راه جهانی و عمومی هستند که اقیانوسها و دریاهای ازاد را به هم وصل کرده و و مسیر جایگزینی جز دور زدن قاره آفریقا و یا آمریکای جنوبی ندارند. ولی این کانال بسیار طولانی تنها چند کشور کوچک آسیای میانه و قفقاز را به دریاهای آزاد وصل می کند( روسیه از چند دریا به اقیانوسها و دریاها متصل است). همچنین این راه پرخرج رقیبهای ارزانتر دیگری هم دارد مثل آبراه ولگا-دن و همچنین راههای دریایی زمینی از طریق ترکیه و اکراین و غیره (4051127) (alef-13)
 
سعید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۱۱:۳۷:۵۵
آقا این مباحثی که گفتی همه تخصصی هست بهترین روش اینه که در محافل تصمیم گیر و علمی با جزئیات مطرح بشه شما نباید مباحث فنی و تخصصی را در اینجا بگذاری و بخوای نتیجه بگیری .من که خودم مهندس عمران هستم بنظرم باید با آمار و ارقام و توجیه فنی علمی زیست محیطی و اقتصادی این مسائل مطرح وتصمیم گیری شود نه تو سایت الف. (4051155) (alef-13)
 
حقیقت جو
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۱۲:۱۰:۳۴
هر گونه تغییر ماندگار در اکوسیستم کشور خسارات جبران ناپذیری دارد
نمونه انرا در شور شدن اب کارون در اثر سد سازی دیدیم
بحران کم ابی فقط یک راه دارد
جمع اوری و تصفیه فاضلاب کلیه شهرهای کشور و استفاده از اب ان در مصارف صنعتی و کشاورزی و تغییر سیستم ابیاری کشاورزی از حالت غرقابی به قطره ای (4051194) (alef-13)
 
گودینی
Germany
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۱۲:۴۹:۵۳
درودبرشما من ودوستانم بیش ازبیست سال است که درزمینه محیط زیست خصوصا آب وصرفه جویی وبحران آب وخشک سالی وضرورت استفاده بهینه ازمنابع آبی تذکرداده ایم پیشنهاد داده ایم وکارکردیم ولی غیراز تمسخر وغیرجدی گرفته شدن ازطرف مسولین باچیزدیگری روبرو نشدیم . به این نتیجه رسیدیم که تایک بحران ایجادنشود کسی مساله راجدی نمیگیرد. (4051241) (alef-13)
 
مهندس جنت شهري
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۱۳:۱۲:۴۵
چرا اب شور را منتقل كنيم..اب را شيرين كنيم تا قابل استفاده باشد...اگر دولتمردان ما طرحي براي شيرين سازي اب داشتند در طول 5000كيلومتر ساحلي تا عمق 200كيلومتر ميتوان با همان اب حد اقل تا ده ميليون هكتار زمين بدون اب را تبديل به مزرعه كرد و توان توليد حد اقل 3ميليون شغل پايدار را دارد..نيازي هم به سرمايه گزار خارجي نيست با دو تا سه ميليارد دلار از صندوق توسعه ملي ميتوان انرا اجرا كرد..شايد بگويند هزينه شيرين كردن زياد است ولي من ايده اي دارم كه مقرون به صرفه باشد و دهها برابر سود داشته باشد ...ولي عزيزم كسي دنبال اين كارها نيست بيشتر دنبال كشمكش سياسي و تقسيم غنايم هستند... (4051285) (alef-13)
 
رضا از ارومیه
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۱۳:۱۳:۲۰
تنها راه فائق آمدن بر بحران آتی آب ، مدیریت و صرفه جویی است.مثلا" خشک شدن دریاچه ارومیه نه تقصیر دولته نه تقصیر ملت.نتیجه خشکسالی است. حالا بنظر من بایستی اصلا ستاد احیا دریاچه ارومیه را تعطیل کنند و این همه میلیاردی هزینه نکنندو همچنین آب سدها را به دریاچه خشک شده رها نکنند چون آب این سدها ، ذخیره استراتژیکه ، و انوقت در تابستان دیگه آبی حتی برای نوشیدن هم نخواهیم داشت. (4051288) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۲۲:۵۷:۲۳
شما کاملا اشتباه فکر میکنی ... خشک شدن دریاچه اورمیه و کمبود آب در کشور نتیجه سیاست های غلط دولتهای گذشته است ... مردم هم که دنباله رو دولتها هستند ...اصلاح الگوی مصرف و اصلاح کشاورزی و کاهش دستکاری در طبیعت تنها راه نجات از این مشکلات است ... (4052364) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۱۵:۱۴:۵۷
محض رضای خدا افزایش جمعیت را کنترل کنبد (4051500) (alef-11)
 
Germany
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۲۳:۴۸:۰۴
مشکل جای دیگر است.
اگر به قرآن اعتقاد داریم، این قرآن است:
و قلت استغفروا ربکم انه کان غفارا
یرسل السماء علیکم مدرارا
و یمددکم باموال و بنین و یجعل لکم جنات و یجعل لکم انهارا
ما لکم لا ترجون لله وقارا
و...
(سوره نوح) (4052452) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۶ ۲۰:۱۹:۰۰
نظرتون در مورد کانال زدن بین خلیج فارس و خزر چیه ؟؟؟از اون کارایی که مغز ادم سوت میکشه . یک پروژه ملی فوق عظیم با پتانسیل تولید n تا شغل برای چند دهه و اباد کردن کویر مرکزی ایران. (4054116) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۱ ۱۰:۴۳:۱۹
عالیه (4061287) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۸ ۰۹:۰۸:۲۲
داداش، با وفا ، نو کرتم ، آی کیو ،بجای انتقال آب شور ابتدا با استفاده از انرژی های تجدید پذیر اونو شیرین کنید بعد انتقال دهید . آخه چند دفعه بایست این مطلبو تذکر داد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (4056820) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۲۰ ۰۴:۴۴:۲۹
آدم خنده اش می گیره از این همه اظهار فضل های کارشناس گونه

یکی می گه چرا خوزستان آب کارون رو از یزد و اصفهان می دزده!!!!

یکی می گه چرا آب شیرین کن نمی گزارید سطح زیر کشت کل ایران دو برابر شه!!!

یکی میگه نه حتما با نور خورشید شیرینش کنید!

با سابقه شون می گه آب شور بندازیم تو بستر رودخانه!!

اصلا شما غیر از نهر کن یک رودخاته را از نزدیک دیدی (4059522) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.