توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 351898
تشکیل وزارت خوشبختی در امارات‬
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۵۵
روزنامه رای الیوم در سرمقاله خود با اشاره به ایجاد وزارت "خوشبختی" در امارات و هیات "سرگرمی" در عربستان این سوال‌ را مطرح کرد که دقیقا در کشورهای عربی حوزه خلیج فارس چه می‌گذرد و این بلندپروازی‌ها چگونه در عالم واقع عملی خواهد شد و چه موانعی بر سر راه آنها وجود دارد؟

به گزارش ایسنا، روزنامه رای الیوم نوشت: سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان دیدگاه خود را درباره پیشرفت و توسعه کشورش تحت عنوان "عربستان ۲۰۳۰" با صدور دستوراتی جدید تقویت بخشید که براساس این دستورات ساختار کل وزارتخانه‌ها و نهادهای حکومتی احیا شد. از برجسته‌ترین آنها تغییر نام وزارت نفت و معادن به وزارت نیرو، صنعت و منابع معدنی است و همچنین براساس این دستورات علی نعیمی، وزیر نفت و معادن که تقریبا ۲۰ سال بود در این منصب حضور داشت برکنار شد و مساله جدید و قابل توجه در این دستورات تاسیس هیات عمومی "سرگرمی و رفاه" و "هیات فرهنگ" است که نشانگر رویکرد جدید در دوره پادشاه جدید است که به شهروندان اهمیت می‌دهد و یک سری از موانعی را که رفاه و لذت مردم از زندگی‌شان را کمتر می‌کرد، تغییر داده است به طوریکه ناصر قصبی، هنرمند معروف عربستانی که با برنامه‌های انتقادی کمدی خود لبخند را بر لب میلیون‌ها تن از مردم عربستان و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس نشانده در صفحه خود در توئیتر این پیام را گذاشت: انشاءالله این هیات سرگرمی انسانیت ما را که ده‌ها سال آن را از دست داده بودیم به ما بازخواهد گرداند و ما همچون سایر خلق خدا خواهیم شد.

این در حالی است که قصبی آماج حمله شدیدی در غوطه از سوی ده‌ها هزار توئیت کننده قرار گرفت که مخالف سرگرمی هستند چرا که برخی از آنها سرگرمی را به منزله خروج از ارزش‌های اسلامی و اجتماعی و تقلید از غرب می‌دانند و این مساله‌ای بود که به هر حال به دلیل رویکرد دینی و بسیار محافظه کارانه جامعه سعودی قابل پیش‌بینی بود.

پیشتر محمد بن سلمان، پسر پادشاه عربستان زمانی که در مورد لزوم توجه به سرگرمی شهروندان عربستانی صحبت کرد و در جریان مصاحبه با شبکه العربیه از دیدگاه اقتصادی خود برای عربستان و رهایی آن از اعتیاد به نفت و پایان مرحله تکیه بر نفت به عنوان یک منبع اساسی و تقریبا تنها منبع درآمدی سخن گفت بسیاری را و همچنین ما را غافلگیر کرد.

این دومین گام در این سمت و سو در کشورهای عربی و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس بود چرا که امارات نیز در اختصاص وزارتی به مقوله خوشبختی پیشتاز بود. این وزارتخانه این مسئولیت را برعهده دارد که زندگی اماراتی‌ها را مملو از شادی و خوشحالی کرده و هرگونه ناراحتی را از آنها دور کند. اما وضعیت اماراتی که روی بازی به سبک غربی نشان می‌دهد تفاوت ریشه‌ای با وضعیت عربستان دارد چرا که در عربستان پلیس دینی و مذهب حنبلی وهابی وجود دارد و قوانینی هست که به زنان اجازه رانندگی را نمی‌دهد و با ساختن هرگونه سینما مخالفت می‌کند و هر گونه اختلاف میان زن و مرد را جز در حد و مرز شرع ممنوع می‌کند و درهای بسیاری از کارها را مقابل زنان که نیمی از جامعه هستند، بسته است.

آنچه که در مورد هیات سرگرمی و رفاه گفته می‌شود بر هیات فرهنگ در عربستان نیز انطباق پیدا می‌کند. چرا که عربستانی که شاهد نهضت فرهنگی خلاقانه بی‌سابقه‌ای در زمینه رمان، شعر، داستان کوتاه، سفرنامه‌ها، نقد ادبی و نقد فنی است اما بیشتر این نوع از خلاقیت‌های عربی ورودشان به عربستان یا ارائه‌شان در نمایشگاه‌های کتاب در ریاض، جده و دیگر شهرها به دلیل سانسور شدید و فیلتر کردن پایگاه‌های سیاسی‌، ادبی و هنری ممنوع هستند.

دستورهای پادشاه عربستان که بر تشکیل این دو هیات رفاه و سرگرمی و فرهنگ تاکید داشته است هیچ گونه اطلاعات و جزئیاتی پیرامون مکانیزم‌ها برای این هیات ارائه نداده است و ممکن است که ما در آینده در مورد مکانیزم‌های این هیات‌ها اطلاع کسب کنیم اما مساله قطعی این است که مردم عربستان نیاز مبرمی به این دو هیات دارند تا رنج‌های خود را به ویژه در سایه اقدامات ریاضتی در کشور و حذف یارانه‌ اقلام اساسی که به دلیل کاهش درآمدهای نفتی و افزایش کسری بودجه اجرایی شده است، کاهش دهد.

این گامی است که این گونه القا می‌کند که تصمیمات جسورانه‌ای چه بسا در راه باشد همانند کاهش اختیارات هیات امر به معروف و نهی از منکر که از جمله آنها منع این هیات از بازداشت شهروندان و تفتیش آنها است و این ماموریت به پلیس واگذار شده است. ما بعید نمی‌دانیم که دستوری صادر شود که موانع موجود برای رانندگی کردن زنان را بردارد و بازارهای کاری بیشتری را به روی زنان باز کند و برخی از فعالیت‌های هنری و فرهنگی همچون تئاتر و خلق آثار سینمایی را پیش روی جوانان دختر و پسر قرار دهد به ویژه اینکه عملیات دور زدن ممنوعیت اعمال شده توسط دولت در سایه وجود یوتیوپ و فیس بوک و دیگر رسانه‌ها در حال افزایش است.

آیا ما بیلبرد بسیار بزرگی را در یکی از میدان‌های پایتخت عربستان یا در فرودگاه آن خواهیم دید که روی آن نوشته شده باشد "لبخند بزن، تو در ریاض هستی؟ این روزها هیچ چیز بعید نبوده و جای تعجب ندارد."
 
کلمات کلیدی : امارات+ایران
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.