کد مطلب: 448963
دو روی سکه تجارت یکطرفه با ترکها/ آیا نعمت زاده جوابگوی امضای خود خواهد بود؟
بخش اقتصادی الف، ۷ اسفند ۹۵
تاریخ انتشار : شنبه ۷ اسفند ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۳۷
از روزهای اولی که بحث بر سر اجرای توافق نامه تجارت ترجیحی میان ایران و ترکیه مطرح بود، بسیاری از صادرکنندگان ایرانی تصور میکردند که راه برای آنها هم باز میشود و میتوانند به راحتی محصولات صادراتی خود را روانه بازاری کنند که قرابت و نزدیکی زیادی به فرهنگ ایرانی دارد. بازاری که میلیونها ایرانی را هر ساله به خود جذب میکند و تصور هم بر این بود که ایرانیان به همین روال میتوانند تأمینکننده بخش عمدهای از مایحتاج هموطنانشان در زمان مسافرت به شهرهای مختلف ترکیه باشند؛ اما تا به حال که چنین نشده است.ترکیه سوابق خیلی خوبی از خود در پذیرش کالاهای صادراتی ایرانی به جای نگذاشته است.
در مقابل اما، ترکها تا دلشان خواسته بازار ایران را تصاحب کرده و از هر روشی هم برای نفوذ و حضور در بازار ایران فروگذار نکردهاند. این در حالی است که ترکها به صورت رسمی و غیررسمی در بازار ایران حضور دارند و تا اندازه زیادی هم توانستهاند که بازار ایران و ذائقه ایرانیان را تغییر داده و به سمت کالاهای خود روانه سازند. اکنون کمتر فروشگاه و هایپرمال بزرگی در تهران و گوشه گوشه شهرهای ایران وجود دارد که ردپایی از برندهای ترک در آن نباشد و برای کالاهای ترکیهای تبلیغ نکند. برندهای مطرحی که توانستهاند با کیفیت خوب و البته تنوع خیلی بالا، شرایط را برای پذیرش کالاهای ایرانی فراهم کنند. راه دیگری که ترکها برای ورود به بازار ایران برگزیدهاند، فروش از طریق سایتهای اینترنتی و حتی در کوچهپسکوچهها و خانههای آپارتمانی است. اکنون ترکها بدون هیچ چون و چرایی بازار ایران را در دست گرفتهاند و هر جا هم که میروند، از بدی ایران و ایرانی می گویند. آنها با سیاستهای غیرمعقولی که گاه در مجامع بین المللی، مصاحبهها و کنفرانسهای خود علیه ایران مطرح میکنند، در واقع خلاف سیاستهای ایران حرف میزنند و تلاش دارند تا مواضعی اتخاذ کنند که علیه سیاستهای ایران باشد.
در واقع سابقه این گونه اظهارنظرهای ترکیهای و اقداماتی که آنها علیه شرکای تجاری خود انجام میدهند طولانی است. همین یکی دو سال پیش بود که برخی سیاستهای ترکها علیه روسیه، یکی از مهمترین شرکای تجاری و البته بازار هدف کالاهای صادراتیشان سبب شد که مدتها از بازار این کشور محروم بمانند و کار به تحریم واردات کالاهای ترک به بازار روسیه هم کشیده شده و هنوز هم ادامه دارد؛ این در شرایطی است که حتی بعد از عذرخواهیهای بسیاری هم که صورت دادند، باز هم مقامات روسیه این اجازه را به آنها ندادند که به صورت کامل و به روال قبلی، از بازار روسیه برخوردار باشند و همه کالاهای خود را هم دوباره به این کشور ارسال کرده و صادرات داشته باشند؛ اما در ایران چنین نیست، بازار ایران دو دستی تقدیم به ترکها شده تا همه تولیدات خود را به ایران ارسال کرده و از این بازار منفعت ببرند، به خصوص اینکه صنایع نساجی ایران، یارای رقابت با محصولات ترکیه را ندارد و همین امر سبب تسلیم شدن این بازار به ترکها شده است.
در حالی که به نظر میرسد باید ایران همچون روسیه، تدابیر سختگیرانه ای را در برابر ترکها و اظهارنظرهایشان در نظر بگیرد و شرایط را بهگونهای پیش برد که هر بار آنها مواضعی علیه ایران در مجامع بین المللی و حتی مصاحبههای داخلیشان میگیرند، بخشی از بازار در اختیارشان را به مجازات این اظهارنظر پس بدهند. شاید این تنبیهی باشد برای اینکه ترکها بفهمند که نمیتوانند در مجامع سیاسی، علیه شریک خود سخن بگویند و در بازار اقتصادی انتظار داشته باشند که بازار به راحتی در اختیارشان قرار گیرد. این اما تمام موضوع نیست.
حتی در موافقت نامه تجارت ترجیحی که میان ایران و ترکیه به امضا رسید، اگرچه مسوولان این کشور بهترین شرایط را برای تجارت خودشان در نظر گرفتند، اما در مقابل، مانع تراشیها و سنگاندازیهای زیادی را علیه صادرکنندگان ایرانی انجام دادند و اکنون هم به اندازهای که ایران به این کشور صادرات دارد، چند برابرش را با تعرفه ترجیحی از ترکیه وارد میکند.
البته این موافقت نامه حرف و حدیثهای بسیاری هم داشت تا آنجا که آقای مهدی غضنفری، وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت سابق نیز اعلام کرد که تا مرز استعفا رفتم ولی موافقت نامه تجارت ترجیحی میان ایران و ترکیه را امضا نکردم، دلم هم نمیخواست امضای آن به نام من ثبت شود.
او چندی پیش اعلام کرده بود:«حقیقت این است که ما در مورد امضای موافقتنامه ترجیحات تجاری با همه کشورها از جمله ترکیه بسیار جدی بودیم و حتی بهخاطر فشار تحریمها پیشنهادات متعددی را مطرح کردیم؛ اما طرف ترک حاضر به پذیرش حقوق منطقی ما نبود.آنها بهدنبال ایجاد فرصت طلایی در بازار ایران بودند و من این نکته را بهخوبی میدانستم.
برای همین، مذاکرات را هم در سطح کارشناسی، هم در سطح معاونین وزرا و هم در سطح بالاتر، شخصاً زیر نظر گرفته بودم تا مبادا ذرهای از منافع ملی کشورمان از دست برود».
وی ادامه داده بود:«کاملاً مرسوم است که در ملاقات مقامات ارشد مثلاً دو رئیس جمهور، روی برخی از گرههای روابط تأکید شود. به خاطر دارم، هم در ایران و هم در آنکارا همواره یکی از موضوعات مورد بحث، فشار بر وزارتخانه ما برای امضای این موافقتنامه بود. مقامات دولت ترکیه بارها بر این موضوع تأکید کرده بودند و حتی در جلسات، من یا همکارانم را بهعنوان مانع امضا معرفی و تلویحاً ابراز نارضایتی میکردند تا جایی که من مجبور میشدم در حضور مقامات ارشد به برخی کاستیها در قرارداد اشاره کرده و رفتار غیرمعقول ترکها را به زبان بیاورم.»
غضنفری میگوید:«خب، طبیعتاً مقامات ارشد دولت برای برداشتن هرگونه مانع بر سر راه توسعه همکاریها بین ایران و ترکیه جدی بودند و با موانع قاطعانه برخورد میکردند. گاهی پیش میآمد توضیحات گذشته من در مورد این موافقنامه را فراموش کرده بودند و آنها برای پیشرفت روابط بهطور جد از من میخواستند حداکثر ظرف 24 ساعت موافقتنامه را امضا کنم و من بعد از توضیحاتی، با بیان این جمله «استعفا میدهم اما امضا نمیکنم» شدت مخالفت خودم را ابراز میکردم.»
وی اعلام کرده بود: « به خاطر دارم در یکی از مراسم امضای قراردادها در حضور دو مقام ارشد ایران و ترکیه، اسم من و همتای ترکی را برای امضای موافقتنامه از پشت تریبون قرائت کردند، اما من با اشاره به آنها فهماندم که هنوز به توافق نرسیدهایم و این موجبات ناراحتی بسیاری را برای آنها فراهم کرد، بهگونهای که بعداً مورد شماتت واقع شدم و مرا سرسخت و لجباز مینامیدند. لذا مجبور بودم با بیان جزئیات بیشتری به آنان اطلاع رسانی کنم که من هنوز قانع نشدم چنین موافقتنامهای منصفانه و بهنفع کشورمان است و تا روز آخر از امضای آن اجتناب کردم و خوشبختانه آنان میپذیرفتند.»
اما این موافقت نامه با امضای آقای محمدرضا نعمت زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت در بهمن 1393 امضا شد و اکنون هم آثار آن درست پس از دو سال کاملاً مشهود است. حال باید دید که دولت حسن روحانی، آیا در ماههای باقیمانده از عمر خود، برای این موضوع چاره اندیشی خواهد کرد؟
کلمات کلیدی : واردات از ترکیه+پوشاک ترک+لباس ترک+برند های ترکیه ای در ایران+موافقت نامه ترجیحی
مگر کسی از ایشان سوال می کنه.و مگر ایشان پاسخگوی عملکرد ضعیف و بلکه مضرر خویش در قبال صنعت داخل هست.طبیعتا مجلس باید از ایشان سوال کند که گویا با ایشان و عملکردشان کاری ندارد. (4175729) (alef-13)
اقایان با خوش خیالی ، مدام به کشورهای دیگر امتیاز اقتصادی دادند. مثل ترکیه و سوید. (4175735) (alef-13)
خیلی خنده داره . اونها به صورت علنی و بی ملاحظه ، به بدترین شکل ممکن علیه ایران و ایرانیها حرف میزنن و از هیچ توهینی فروگذار نمیکنن ، بعد دولت و بعضی از مردم ما با تمام وجود سعی در کمک کردن به اونها دارن . جنس ترک میخرن ، به ترکیه سفر میکنن ، پولشون رو علیرغم ناامنی در اونجا سرمایه گذاری میکنن ، و ...
تا کی قراره این وضعیت اسفناک ادامه پیدا کنه ؟ ترکیه با ایران همون نوع رابطه ای رو داره که آلمان با ترکیه !!! (4175741) (alef-13)
جمالی
۱۳۹۵-۱۲-۰۷ ۱۳:۱۹:۱۳
خب اونها با قدرت اقتصادی و برندهایی که دارند بازار ایران رو تصاحب کردند با نفت و فرش دستباف که نمیشه بازار ترکیه رو گرفت (4175775) (alef-13)
امیر حامد
۱۳۹۵-۱۲-۰۷ ۱۳:۳۰:۲۰
وزیر مربوطه به علت تساهل محاوره ای لطف بیشتری به ترکیه دارند. ولی ایشان نشان داده اند که این لطف انحصاری نیست و دیگران نیز مشمول عنایاتشان هستند مثل کره و ... امثالهم. از جیب این ملت نجیب همه سهم میبرند. (4175794) (alef-13)
ترک ایرانی
۱۳۹۵-۱۲-۰۷ ۱۳:۴۸:۴۸
به طرف ایرانی بگویند شما فارسها، آیا به شما دلخوشآید؟
دست بردارید از ترک خواندن دولت ترکیه.
خسته مون کردید، شما هموطنید مثلا؟ (4175815) (alef-13)
دوست عزیز ریشه شما آذری هست نه ترک! هنوز متوجه نشدید؟ (4175994) (alef-11)
حسن از زنجان
۱۳۹۵-۱۲-۰۸ ۰۸:۵۳:۵۴
ما ترکیم، نه آذری.
زبان آذری اصلا وجود ندارد.
اونی که شما می فرمایین زبان ترکی آذربایجانی است نه زبان آ-ذ-ر-ی معجول.
من هرچی کامنت می دم شما چاپ نمی کنی چراا.
اگر واقعا رسانه آزادی هستی بچاپ (4176646) (alef-11)
فرمایش شما صحیح و مسموع.
اما این که ترکیهای را ترک بگویند فقط مال ایران نیست. توی زبانهای دیگر هم و در کشورهای دیگر هم همین است. (4176005) (alef-11)
شما اگر آذری باشید دیگر ترک نیستید. (4176062) (alef-11)
برادر عزیز
زبان باعث نمیشه که نژاد یک فرد تغییر کنه سیاهپوستان در امریکا انگلیسی حرف میزنند ایا سفید پوست محسوب میشوند؟ اون کشورهایی که در افریقا زبانشون فرانسوی است و سیاهپوست هستند ایا میتونن ادعا کنن فرانسوی هستند؟ طرف اسم کشورش ترکیه است همه بهشون میگن ترک باز شما ول کن نیستی؟
بعد بهشون بگن ترک مگه چیه؟ مگه توهینه؟
واقعا این حساسیتهای .. شما است ..
بنده هم لر هستم ولی این همه حساسیت ایجاد نمیکنم (4176337) (alef-11)
اصطلاح درستشف ترکیه ای است/ همان طور که باید به افغانی نگفت و بایست گفت افغانستانی/ ترکیه یک کشور و یک ملت است و نه یک قوم زبان! ایرانی هم ایرانی است و از اقوام ترک اذری و ... همگی ایرانی و از یک ملتیم. (4176536) (alef-11)
عزیزجان با آمار حرف بزن. اینکه فلان مغازه یا هایپر از اجناس ترک پر است و ... استدلال نمیشه. آمار بیار که در سال فلان اینقدر واردات از ترکیه بوده و اینقدر صادرات به ترکیه تا بشه قضاوت کرد. ممنون از گذاشتن نظر من (4175823) (alef-13)
آمار ندن بهتره فقط صنعت توریست ترکیه سالانه میلیاردها تومان درآمد داره از ایران دیگه بقیش بماند (4176059) (alef-11)
چرا کسانی که دم از نرفتن حج به علت رفتارهای ناشایست سران عربستان میدادند الان سکوت کرده اند . باید سوال کرد هدف از سفر به ترکیه با این ناامنی و حرفهای ناشایت ترکها چرا کمپین (نرفتن و نخریدن کالای ترک )را نمی گذارند (4175831) (alef-13)
بهترین روش تحریم اجناس ترک از طرف مردم است
متاسفانه به قول شما تبلیغات اجناس ترک زیاد است (4175845) (alef-13)
من خودم هرجا ببینم اجناس برای ترکیه است نمی خرم
حتی عراق هم می روید با اینکه مردم می دانند ترکیه حامی داعش است ولی برای اجناس ترک تبلیغات زیاد است
مردم از اجناس ایرانی استفاده کنید و دولت هم باید فشار برای بالا بردن کیفیت را داشته باشد
متاسفنه رسانه ها خیلی بندرت به مسائل می پردازند و کل درگیر مسائل جناحی هستند (4175852) (alef-13)
متاسفانه ترکیه علاوه و همراه با نفوذ تجاری به مداخلات سیاسی و تبلیغ پانترکیسم هم میپردازه ولی کو گوش شنوا؟ (4175867) (alef-13)
ككارى نداره همونطور كه مردم استفاده مى كنند مي توان موج استفاده نكردن را انداخت (4175889) (alef-13)
تجارت را با سياست و نژادپرستي قاطي نكنيد
من كالاي ترك روس امريكايي چيني يا ايراني هر كدام به صرفه باشد ميخرم و اگر كسي زحمت كشيده راه بهتري براي توليد با كيفيت پيدا كرده ازش استقبال ميكنم مثل اينكه يكي كه برادرش دكتر عمومي باشه و به خانوادش اجازه نده پيش متخصص برن
در ضمن تركها از ايراني بد نميگن من كه رفتم هيچ تبعيض مثبت يا منفي با امريكايي يا سياه پوست يا ايراني نديدم كلا بفكر كارشان هستن و بس
از بليط هواپيما هتل لباس خوراك بگير تا هر چيزي ارزانتر و بهتر از داخل هستن
چرا نروم؟ چرا نخرم؟ اقتصاد ملي؟؟؟؟؟ ايا واقعا اقتصاد ما ملي است كسي ميتونه بدون رانت موفق بشه؟؟؟ با تحريم كالاي ترك به كدام شركت ايراني كه با كار و تخصص خودش بجايي رسيده كمك ميكنم؟ شركتهاي قدرتمند داخلي دارن منابع كشور را هدر ميدن و به مردم ضرر ميزنن (4175895) (alef-13)
کی میگه تبعیض قائل نمیشن؟؟؟
کافیه یه بار با ترکیش ایرلاین به یه کشور اروپایی سفر کنی میبینی که حتی مهماندارهای هواپیما، که کم مونده دست و پای اروپاییها ( و خود ترکیه ای ها) رو ماچ کنند، تا میفهمن شما ایرانی هستید اخلاقشون عوض میشه!
شما بلند شدی رفتی ترکیه معلومه که اونجا باهات خوب رفتار میکنن چون میخوان جیبت رو خالی کنن و دفعه بعدی هم بری اونجا! (4177046) (alef-11)
دیروز من به اتفاق خانواده به فروشگاه شهروند رفته بودم برای خرید برخی اقلام، فرزندان من 2 عدد پاستیل برداشتند که پس از محاسبه صندوق من متوجه شدم هریک 8000 تومان قیمت داشته و ساخت ترکیه است!! فورا کالا را پس داده ( برگشت زده ) و پولم را از صندوق مربوطه پس گرفتم. 2 دلیل داشت یکی اینکه ما پاستیل ایرانی درجه 1 با قیمت 1/8 همین مبلغ داریم و دلیل دوم اینکه کارگر ایرانی نبایستی به خاطر اشتباهات ما بیکار شود. (4175906) (alef-13)
تازه بحث حلال و حرامش هم هست توی خوراکیهای تولید ترکیه.
روی پاستیل را بخوانید: نوشته ژلاتین گاوی. ننوشته ژلاتین حلال.
خوب هر چیز گاوی که حلال نیست. گاو باید ذبح شرعی باشد. متاسفانه نه دامپزشکی، نه وزارت بهداشت، و نه وزارت صنایع هیچ کدام به حلال بودن چیزهایی که وارد مملکت میشود حساس نیستند. (4176012) (alef-11)
sadeq
۱۳۹۵-۱۲-۰۹ ۰۸:۱۲:۵۷
عزیز دل برادر
محصولات خوراکی ساخت کشورهای اسلامی مصداق بازار مسلمین را دارد و فرض بر شرعی بودن و حلا بودن آن است. مگر اینکه خلاف آن اثبات شود .
درضمن در مورد این محصولات ، حق تفحص هم نداریم و باید فرض رو بر حلال بودن بگیریم.
ترکیه کشوریست اسلامی و مردم آن نیز به شدت نسبت به فرایض دینی مقید و حساس هستند. (4178208) (alef-11)
متاسفانه محصولات داخلی ما کیفیت لازم رو نداره و در هیچ بازار آزادی فروش خوبی نخواهد داشت و از اون استقبال نخواهد شد.
مشکلات ما با داستان بافتن کسانی که در دوره مسئولیت شون صنعت کشور رو زمین گیر کردند درست نمیشه. (4175912) (alef-13)
محمد ایرانی
۱۳۹۵-۱۲-۰۷ ۱۴:۵۸:۳۴
حضور اقتصاد ترکیه در ایران به چه شکل است؟ این بخش خصوصی قدرتمند ترکیه است که در همه ابعاد اقتصاد ایران حضور دارد! مثلا اگر حتی ما بخواهیم هم با کدام بخش خصوصی و با چه توان رقابتی به بازار ترکیه وارد خواهیم شد؟ اگر قراردادها برعکس و به نفع ایران باشد هم با اقتصاد دولتی کشورمان کاری از پیش نخواهیم برد... (4175918) (alef-13)
دیروز من به اتفاق خانواده به فروشگاه شهروند رفته بودم برای خرید برخی اقلام، فرزندان من 2 عدد پاستیل برداشتند که پس از محاسبه صندوق من متوجه شدم هریک 8000 تومان قیمت داشته و ساخت ترکیه است!! فورا کالا را پس داده ( برگشت زده ) و پولم را از صندوق مربوطه پس گرفتم. 2 دلیل داشت یکی اینکه ما پاستیل ایرانی درجه 1 با قیمت 1/8 همین مبلغ داریم و دلیل دوم اینکه کارگر ایرانی نبایستی به خاطر اشتباهات ما بیکار شود (4176067) (alef-11)
در اوج تحریم ترکیه به ما کمک میکرد یادتون باشه! (4176068) (alef-11)
باید یاد بگیریم جنس ایرانی بخریم ... درست که بعضی اجناس کیفیت ندارد ولی باید برند ایرانی رو ما مد کنیم ... حداقل در چیزی مثل کفش و پارچه که مال ایران انصافا خوب است و قابل استفاده کفش تبریز بهترین است در بازار ... (4176618) (alef-11)
من امشب با افتخار جنس ایرانی خریدم (4176377) (alef-11)
واردکنندگان ازشهیدان یادبگیرند نه ازجانشان بلکه ازمنافعشان بگذرندودیگرچیزی واردنکنندانوقت خیل بیکاران به همت سرمایه داران ومتخصصین داخلی نیازهای کشورراتولیدمی کنندبابامابایدبرای همیشه ازخیراین تجارت جهانی که به فربه ترکردن امثال امارات ترکیه وچین وبیکارشدن جوانانمان منجرشده بگذریم (4176378) (alef-11)
ایشان بدون آنکه صنایع داخلی را تحت فشار قراردهند که کالاهای باکیفیت بالا و درحد استانداردهای جهانی تولید کنند صرفا مانند یک دایه ای که لوس بازیهای کودکش را لوس میکند جلو واردات محصولات باکیفیت را به کشور میگیرد و مردم را واردار میکند که با اجحاف بسیاری محصولات بی کیفیت ایرانی را به نام حمایت از تولید ملی بخرند. (4176456) (alef-11)
سلام ، عناوینی مانند خودکفایی، ایرانی کالای ایرانی بخر و نظایر اینها ، چیزی چز فلاکت برای تولید کننده و مصرف کننده به همراه نداره.
هنگامی که تولید کالایی در ایران ، مزیت نداره، اصرار به تولیدش ابدا سودی که نداره، هیچ، بی اندازه آسیب رسان هم هست.
بعضا تصمیمات اشتباهی نظیر حمایت از این دست کالاها، ممکنه اونقدر اونها رو پروار کنه که بعدها به هیچ وچه نشه، این اشتباه رو جبران کرد. ( مانند صنایع خورو سازی)
دنیای امروز به دنبال خودکفایی نیست ، همین ترکیه که شما فرمودین ، اساسا روی چند زمینه کار میکنه: پوشاک، چرم، توریست، لبنیات و صادرات انحصاری چند مدل خودرو ( رنو، شورلت، فیات و ... ، که این مدتها تنها از ترکیه به دنیا صادر میشن.)
بقیه ی مایحتاجشون رو از کشورهایی که بهترین کیفیت رو با پایینترین قیمت میفروشن، تهیه میکنن.
و اینکه بفرمایین چون یارو بی ادبی کرده ، ما هم توپش رو پاره میکنیم و توی این سایت پرطرفدار ، به عنوان یه مقاله چاپ بشه ، احتمالا ... (4176516) (alef-11)
من جنس ایرانی نمیخرم مداد رنگی گرفتم برای بچه ولی رنگ نداره یعنی با خرید جنس ایرانی پولم رو دور ریختم (4176800) (alef-11)
متاسفانه همینطوری هم کالاهای ترکیه بازار ایران را تصاحب کرده و صنایع نساجی، پوشاک ، کفش و ... را ورشکست کرده اند. روابط تجاری ایران و ترکیه یکجانبه و به سود ترکیه و ضرر ایران تنظیم شده است. با توجه به این مساله، همان بهتر که روابط تجاری بیشتر از گسترش نیابد. در ضمن، سیاستِ ترکیه اینطور شکل گرفته که به موازات گسترش تجارت به نفوذ و دخالتهای سیاسی در ایران هم اقدام میکند.... (4176986) (alef-11)