دولت یازدهم رسیدگی به پناهندگان ایرانی را جدی بگیرد + گزارش تصویری

دکتر مجید ابهری، 15 مرداد 92

15 مرداد 1392 ساعت 12:30


متأسفانه هر روز در لا به لای اخبار رسانه های داخلی و بیشتر خارجی خبر مرگ چند هم‌وطن ایرانی در امواج خروشان دریاها و یا در کوه‌ها و دره‌ها به دست قاچاقچیان انسان منعکس می‌گردد، این‌ها هر که و هر چه باشند هم‌وطن ما هستند. در بررسی مشکلات مهاجران ایرانی که صورت مشاهده اردوگاه های پناهندگی و همچنین پژوهشی که نگارنده در سه سال اخیر در این رابطه انجام داده‌ام، واقعیت‌ها گواه این را می‌دهد که ایرانیان پناهنده در کشورهای پناهنده پذیر در شرایط بسیار نامطلوب و غیر انسانی زندگی می‌کنند.

هم اکنون پناهندگان ایرانی در کشور آلمان حدود ۶ هزار نفر، ترکیه ۷ هزار نفر، مالزی ۵ هزار نفر و در اندونزی و کشورهای دیگر نیز در همین حدود می‌باشند، در بعضی از کشورها که نام برده نشد نیز ایرانیان در انتظار پذیرش پناهندگی یا پرواز به کشورهای پناهنده پذیر در شرایط بسیار دشوار و غیر انسانی به سر می‌برند.

در این کمپ‌ها خانواده‌هایی هم به همراه فرزندان خود با حداقل امکانات زندگی می‌کنند. در کشور مالزی به اندازه ای به پناهندگان ایرانی غذا داده می‌شود که فقط بتوانند زنده بمانند، در کشور ترکیه پناهندگان ایرانی در کنار پناهندگان افغانی و سوری و سایر کشورها در اردوگاه‌هایی زندگی می‌کنند که زندان در مقابل آن‌ها هتل به حساب می‌آید.

در آلمان پناهندگان ایرانی فقط روزی یک وعده غذا می‌گیرند و پول تو جیبی آن‌ها به اندازه هزینه یک شکلات هم نیست، ساعت ۷ بعد از ظهر به بعد کمپ‌های پناهندگی در آلمان درها را می‌بندند و اگر کسی بیمار شده و نیاز به بیرون رفتن از کمپ داشته باشد باید تا صبح صبر کند. چه بسیار افرادی که در این کمپ‌ها از شدت بیماری صبح را ندیده‌اند، همان‌طوری که گفتم در پژوهش انجام شده ۸۰ درصد از این پناهندگان فقط برای یافتن کار و زندگی بهتر به قصد پناهندگی از کشور خارج شده‌اند و قاچاقچیان انسان تمام دارائی آن‌ها را غارت کرده و آن‌ها را در میانه راه رها می‌کنند.

حدود ۵ الی ۶ درصد از این پناهندگان به نظر خودشان دارای جرائم سیاسی هستند و با تلاش و آسمان و ریسمان بافتن مدرک سیاسی بودن خود را به کشور میزبان تقدیم می‌کنند. لازم است دولت یازدهم بر خلاف دولت‌های نهم و دهم که هیچ حرکتی مثبتی در این زمینه انجام نداد حرکتی بکند که قلب خانواده های پناهندگان شاد شود.

دولت های نهم و دهم با تاسیس شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور، در ظاهر قصد رسیدگی به امور ایرانیان خارج نشین از جمله پناهندگان را داشت اما در عمل این شورا به عنوان وسیله ای برای سفر چندین باره نور چشمی‌های دولت شد. از دولت یازدهم توقع می‌رود که با تشکیل یک کمیته به وضع ایرانیان پناهنده در دیگر کشورها رسیدگی و از نزدیک با مشکلات آن‌ها آشنا شود و در صورتی که نیاز باشد به این پناهندگان تضمین داده شود که در صورت بازگشت به کشور محاکمه نمی‌شوند.

مطمئناً تعداد بسیار زیادی از این پناهندگان به کشور باز می‌گردند چرا که در این سال‌ها آنقدر دچار مشکلات مختلف اخلاقی، فرهنگی و مالی شده‌اند که اکنون منتظر کوچک‌ترین اشاره از سوی دولت هستند.
***
به دنبال دریافت این یادداشت از استاد ارجمند دکتر مجید ابهری، همکاران الف نیز گزارشی تصویری از وضعیت پناهندگان ایرانی در کشورهای مختلف آماده کردند که با هم می بینیم:



پناهندۀ ایرانی در یونان به دلیل بی توجهی مسئولان این کشور از دادن حداقل امکانات زندگی به پناهنده ها، به بالکن سازمان حمایت از پناهندگان در یونان رفته و قصد دارد خود را به پائین پرت کند.  عده ای دیگر از پناهندگان ایرانی که مطلع شده اند، در حال تماشای صحنه هستند.




«کانتون آراگاو» در شمال سوئیس هم مرز با آلمان واقع شده است. در این ناحیه کمپ های زیادی وجود دارند که در برخی از آن ها، پناهندگان ایرانی در شرایط بسیار بدی به سر می برند. بعداز تغییر قوانین علیه پناهندگان در سال ۲۰۰۶ شرایط از این هم بدتر شد و در مرکز کانتون آرگاو شهر آراوو کمپی باز شده در این کمپ افراد زیادی زندگی می کنند که نتوانسته اند حقانیت مشکل فرار از کشور خودشان را به اداره مهاجرت سوئیس ثابت کنند. به اصطلاح به این افراد؛ پناهندگان پرونده بسته می گویند. این کمپ ها معمولاً از کانتینرهای از کار افتاده و فرسوده درست شده است. پناهندگان در این کانتینرها زندگی می کنند. این کانتینرها را به اُتاق های حداکثر ۴ متری تقسیم بندی کرده و در هر کدام از این اتاقک ها، ۳ تا ۴ نفر زندگی می کنند. افراد حاضر در این کمپ برای گرفتن مستمری روزانه که ۷.۵ فرانک است (تقریباً ۵ یورو/پول یک بسته سیگار است) باید روزانه امضاء بدهند و حضور خود را با گرفتن پول و امضاء کردن برگه اعلام نمایند. متأسفانه چنان چه فردی مریض شود حتی دسترسی به دکتر هم ندارد! چون قانون جدید علیه پناهندگان به گونه ای است که به محض دریافت منفی دوم تمام امکانات از جمله بیمه درمانی از متقاضی پناهندگی سلب می گردد. به همین علت دکترها از پذیرش افراد بدون بیمه خودداری می کنند. آشپز خانه در بیرون از این اتاقک ها قرار دارد. برای تمام این کمپ فقط یک اجاق گاز سه شعله وجود دارد. بوی تعفّن حمام و توالت ها، فضای اُتاق ها را اشغال کرده است.


پلیس شهر "گوا" واقع در سولاوسی جنوبی سال گذشته موفق به دستگیری ۴۷ مهاجر غیر قانونی ایرانی و افغان در این منطقه شدند. این افراد در تلاش بودند تا از آب های سولاویسی جنوبی خود را برای دریافت پناهندگی به استرالیا برسانند. مقامات پلیس منطقه اعلام داشته اند که این دستگیری با گزارش های مستقیم مردمی انجام شده است. این مهاجران فاقد هرگونه مدارک رسمی می باشند.

در ماه های اخیر دستگیری مهاجران و پناهجویان ایرانی و افغان به حدی در اندونزی افزایش یافته است که مقامات امنیتی این کشور یکی از معضلات اصلی اندونزی را رویارویی با این افراد عنوان نموده اند. این در حالی است که غرق شدن تعداد بسیاری از کشتی های حامل مهاجران و پناهجویان غیر قانونی در آب های اندونزی، این کشور را با مشکلات عدیده ای مواجه نموده است. اندونزی از لحاظ جغرافیایی یکی از نزدیک ترین همسایگان استرالیا محسوب می شود.




در سال های اخیر، ترکیه همواره دروازه‌ای بوده برای گذر پناهجویان ایرانی به غرب. در این سال ها، هزاران ایرانی به ترکیه رفتند تا بلکه با کمک سازمان ملل متحد بتوانند، از یکی از کشورهای غربی پناهندگی بگیرند. اما برای بسیاری از پناهجویان ایرانی و افغان این آرزو به یک کابوس تبدیل شده است. بلاتکلیفی در ترکیه، مشکلات مالی، کاری و تحصیل فرزندان، برای بسیاری از خانواده ها شرایط بسیار سختی را فراهم کرده است. بسیاری از آنها از بی‌توجهی مقامات سازمان ملل شکایت می‌کنند و از زمانی که طول می‌کشد تا حتی وقت مصاحبه بگیرند.


کد مطلب: 194963

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcjmxevtuqehhz.fsfu.html?194963

الف
  http://alef.ir