پدافند غیر عامل در شهر تهران

علی کرمی

10 ارديبهشت 1391 ساعت 21:43

اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.


حوادثی که پیرو بارندگی های اخیر در تهران و تعدادی دیگر از شهرهای کشور رخ داد نشان دهنده معظل اساسی فقدان مهندسی مناسب در استقرار مدیریت بحران و پدافند غیر عامل در کلان شهر هاست بنده آن روز خود در سطح شهر شاهد بروز فاجعه ای بودم که در صورت وقوع حوادثی بزرگتر گریبانگیر مردم این شهر می شد و خدا رحم کند بر این مردم اگر زلزله ای که دائم شایعه آن است در این شهر اتفاق افتد و یا سیلی مشابه سال ۶۶ در تهران جاری گردد با این سیستم مدیریت بحران شهری واقعا چه فاجعه عظیمی مرخ خواهد داد.

مدیریت شهری ما به جای پرداختن به اصول زیربنایی مدیریت بحران حوادث طبیعی و پیش بینی اصول پدافند غیر عامل در مواجهه با حوادث غیر طبیعی بیشتر به زیبا سازی شهر و نصب گل و بلبل در معابر و نقاشی دیوارهای شهر مشغوال است هر چند تلطیف فضای زندگی لازم است و مفید ولی به شرط انکه شهری امن داشته باشیم و مردم احساس امنیت کنند نه دائما با یک حادثه بحران سراسر شهر را فراگیرد آن هم با یک بارنگی ناگهانی.

آن روز بنده مسیری ۲۵ دقیقه ای را در طول ۳ ساعت و نیم طی کردم و شاهد بحرانی جدی در سراسر شهر تهران بودم و کاری از دست هیچکس بر نمی امد.

سطحی نگری در مدیریت شهری و عدم پرداختن به امور زیربنایی مدیریت بحران و اقدام پس از بروز بحران و نه پیشگیری از آن تفکری است که بر روحیه اکثر مدیران شهری ما حاکم است حتما در این کشور باید حادثه ای فجیع رخ دهد تا شهردار و استاندار تهران و سایر مدیران شهری همه در سر صحنه حاضر شوند تا به نوعی به مردم نشان دهند که ما هستیم در حالی که درست آن است که اگر پیشگیری می شد چنین بحرانی رخ نمی داد.

همین دیشب با ریزش یک مسجد در اثر گود برداری ساختمان مجاور ۶ نفر از مادران یک محل چان خود را بی گناه از دست دادند و حال صدای همه مدیران شهری در امده است ایا این حادثه بارها و بارها در تهران رخ نداده است هنوز جارو جنجال ۱۶ کارگر افغانی که سال گذشته در زیر اوار یک ساختمان به دلیل عدم رعایت اصول ایمنی در گود برداری بر سر زبانهاست
از این وقایع در کلان شهرها دائم رخ می دهد ولی پس از رفع اثرات رسانه ای آن آش همان است و کاسه همان و روزی از نو تا حادثه ای دیگر رخ دهد.

تنها راه اینست که عزیزان مدیر شهری اموزش مداوم مدیریت بحران و پدافند غیر عامل ببینند و بقول عزیزی از مسئولین پدافند غیر عامل کشور که کاش مدیریت بحران در دست چنین کسانی بود که با تفکر مدیریت بحران و پدافند غیر عامل زندگی می کنند می فرمود در بسیاری از کشورها قبل از انکه مدیری را برای مدیریت مهمی انتخاب کنند بالاجبار باید دوره های طولانی مدت پدافند غیر عامل را طی نمایند تا دائم با تفکر پدافند غیر عامل مدیریت کنند چون جهان کنونی و بخصوص کشورهای منطقه ما هر لحظه شاهد بروز بحران های مداوم است و اگر مدیران ما با این دید به موضوعات نگاه کنند قطعا به پیشگیری بیش از اقدام در شرایط بحران فکر خواهند کرد و در تابستان فکر مشکلات زمستان را خواهند کرد و پیش از بارش ها فکر باز کردن مجاری سیلاب شهری را خواهند کرد نه وقتی فاجعه رخ داد انوقت در صحنه حاضر شوند که اگر با تفکر مدیریت بحران و پدافند غیر عامل به همه موضوعات شهری توجه شود انوقت هر گز شاهد فجایع دردناکی که امنیت و آسایش مردم را و در نهایتت امنیت و آبروی این کشور را در معرض خطر قرار می دهد مواجه نخواهیم شد.

امید است مدیران کلان شهرهای ما با توجه بیشتر به پدافند غیر عامل و جدی گرفتن آن هرچه بیشتر تلاش کنند تا پیشگیری را بعنوان اصل اول در مدیریت خود مد نظر قرار دهند تا کمتر شاهد بروز چنین حوادث تلخی باشیم.

ژاپن کشوری که با زلزله زندگی می کند نمونه خوبی است تا مدیران ما ضمن توجه به حوادثی که هرگز نمی توانیم آنها را پیش بینی نماییم شهر را اماده مقابله با بحران های بزرگ مدیریت کنند.

در اینجا لازم است تاکید کنیم که آموزش مداوم پدافند غیر عامل و مدیریت بحران برای همه مدیران شهری امری واجب و ضروری است و غفلت از آن موجب پشیمانی است.


کد مطلب: 152997

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcaoun6049nmo1.k5k4.html?152997

الف
  http://alef.ir