نظر منتشر شده
۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 152997
پدافند غیر عامل در شهر تهران
علی کرمی
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۳۹۱ ساعت ۲۱:۴۳
حوادثی که پیرو بارندگی های اخیر در تهران و تعدادی دیگر از شهرهای کشور رخ داد نشان دهنده معظل اساسی فقدان مهندسی مناسب در استقرار مدیریت بحران و پدافند غیر عامل در کلان شهر هاست بنده آن روز خود در سطح شهر شاهد بروز فاجعه ای بودم که در صورت وقوع حوادثی بزرگتر گریبانگیر مردم این شهر می شد و خدا رحم کند بر این مردم اگر زلزله ای که دائم شایعه آن است در این شهر اتفاق افتد و یا سیلی مشابه سال ۶۶ در تهران جاری گردد با این سیستم مدیریت بحران شهری واقعا چه فاجعه عظیمی مرخ خواهد داد.

مدیریت شهری ما به جای پرداختن به اصول زیربنایی مدیریت بحران حوادث طبیعی و پیش بینی اصول پدافند غیر عامل در مواجهه با حوادث غیر طبیعی بیشتر به زیبا سازی شهر و نصب گل و بلبل در معابر و نقاشی دیوارهای شهر مشغوال است هر چند تلطیف فضای زندگی لازم است و مفید ولی به شرط انکه شهری امن داشته باشیم و مردم احساس امنیت کنند نه دائما با یک حادثه بحران سراسر شهر را فراگیرد آن هم با یک بارنگی ناگهانی.

آن روز بنده مسیری ۲۵ دقیقه ای را در طول ۳ ساعت و نیم طی کردم و شاهد بحرانی جدی در سراسر شهر تهران بودم و کاری از دست هیچکس بر نمی امد.

سطحی نگری در مدیریت شهری و عدم پرداختن به امور زیربنایی مدیریت بحران و اقدام پس از بروز بحران و نه پیشگیری از آن تفکری است که بر روحیه اکثر مدیران شهری ما حاکم است حتما در این کشور باید حادثه ای فجیع رخ دهد تا شهردار و استاندار تهران و سایر مدیران شهری همه در سر صحنه حاضر شوند تا به نوعی به مردم نشان دهند که ما هستیم در حالی که درست آن است که اگر پیشگیری می شد چنین بحرانی رخ نمی داد.

همین دیشب با ریزش یک مسجد در اثر گود برداری ساختمان مجاور ۶ نفر از مادران یک محل چان خود را بی گناه از دست دادند و حال صدای همه مدیران شهری در امده است ایا این حادثه بارها و بارها در تهران رخ نداده است هنوز جارو جنجال ۱۶ کارگر افغانی که سال گذشته در زیر اوار یک ساختمان به دلیل عدم رعایت اصول ایمنی در گود برداری بر سر زبانهاست
از این وقایع در کلان شهرها دائم رخ می دهد ولی پس از رفع اثرات رسانه ای آن آش همان است و کاسه همان و روزی از نو تا حادثه ای دیگر رخ دهد.

تنها راه اینست که عزیزان مدیر شهری اموزش مداوم مدیریت بحران و پدافند غیر عامل ببینند و بقول عزیزی از مسئولین پدافند غیر عامل کشور که کاش مدیریت بحران در دست چنین کسانی بود که با تفکر مدیریت بحران و پدافند غیر عامل زندگی می کنند می فرمود در بسیاری از کشورها قبل از انکه مدیری را برای مدیریت مهمی انتخاب کنند بالاجبار باید دوره های طولانی مدت پدافند غیر عامل را طی نمایند تا دائم با تفکر پدافند غیر عامل مدیریت کنند چون جهان کنونی و بخصوص کشورهای منطقه ما هر لحظه شاهد بروز بحران های مداوم است و اگر مدیران ما با این دید به موضوعات نگاه کنند قطعا به پیشگیری بیش از اقدام در شرایط بحران فکر خواهند کرد و در تابستان فکر مشکلات زمستان را خواهند کرد و پیش از بارش ها فکر باز کردن مجاری سیلاب شهری را خواهند کرد نه وقتی فاجعه رخ داد انوقت در صحنه حاضر شوند که اگر با تفکر مدیریت بحران و پدافند غیر عامل به همه موضوعات شهری توجه شود انوقت هر گز شاهد فجایع دردناکی که امنیت و آسایش مردم را و در نهایتت امنیت و آبروی این کشور را در معرض خطر قرار می دهد مواجه نخواهیم شد.

امید است مدیران کلان شهرهای ما با توجه بیشتر به پدافند غیر عامل و جدی گرفتن آن هرچه بیشتر تلاش کنند تا پیشگیری را بعنوان اصل اول در مدیریت خود مد نظر قرار دهند تا کمتر شاهد بروز چنین حوادث تلخی باشیم.

ژاپن کشوری که با زلزله زندگی می کند نمونه خوبی است تا مدیران ما ضمن توجه به حوادثی که هرگز نمی توانیم آنها را پیش بینی نماییم شهر را اماده مقابله با بحران های بزرگ مدیریت کنند.

در اینجا لازم است تاکید کنیم که آموزش مداوم پدافند غیر عامل و مدیریت بحران برای همه مدیران شهری امری واجب و ضروری است و غفلت از آن موجب پشیمانی است.
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۲-۱۳ ۰۹:۰۹:۴۹
خوب است و نیکوست و لی آیا کسی عمل میکند؟ (765502) (moderator18)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۲-۱۷ ۰۷:۳۶:۲۶
من لازم میدانم به این آقای کرمی که لابد زمینه را برای تاخت و تاز علیه مسولین شهری مناسب دیده اند عرض کنم : اگر ایشان زبان آمار را قبول داشته وبه آن مراجعه کنند خواهند دید که که کشتار هوای آلوده از هر سیل ویرانگری بیشتر است و اگر مسولین شهری که اکثریت آنان از جمله کسانی هستند که خوب مدیریت می کنند، به فضای سبز اهمیت می دهند از این باب است که هوای آلوده می تواند گوی سبقت درقتلهای خاموش را به دست گرفته همشهریان جناب کرمی را به دیار باقی بفرستد .
البته مدیریت بحران مساله ای است که کسی منکر آن نیست و باید آنرا تمرین کرد و در بهترین وضعیت قرارداد و من فقط یک خواهش از ایشان و دیگر کج اندیشان دارم که اجاز دهند این تنها مدیر واقعا دلسوز کار خود را انجام دهد .
اگر در همین سیل اخیر مترو به داد نمیرسید جسد خیلی از همشهریان روی دستمان می ماند . (770314) (moderator18)
 
United States
۱۳۹۱-۰۲-۱۸ ۰۳:۳۵:۴۰
دوست عزیز فضای سبز هیچ تاثیری بر آلودگی شهر تهران نداره. مثل این هست که روی کسی بنزین ریخته باشن و ایشان آتش بگیرد و شما بخواهی با فوت کردن او را نجات بدی! تنها کاربرد فضای سبز تلطیف روحی شهروندان میباشد که آنهم باز بخاطر خیلی دیگر مسایل آزاردهنده در سطح شهر کارایی خود را از دست داده... به هر حال منظور من این نیست که به فضای شهر توجهی نشه ولی مثل خیلی دیگر از مثایل در کشور ما ظاهر سازی اهمیتش از کار واقعی و معنی دار بیشتره! (772049) (moderator18)
 
خاوري
۱۳۹۱-۰۲-۱۹ ۲۳:۰۷:۱۵
ببخشيد بد دفاع ميكني اخه مؤمن خدا چرا مترواب رودخانه كن رو به ميدون انقلاب اورد!!!!!!!! (775136) (moderator18)
 
علی کرمی
۱۳۹۱-۰۲-۱۹ ۱۵:۰۵:۲۴
با احترام یه نظر مخاطب محترم لازم به ذکر است که بنده بهیچوجه زحمات و تلاش های مدیران شهری را مورد بی مهری قرار نداده ام و قدردان زحمات انها هستیم و طبیعی است که مدیران محترم شهری بر حسب وظیفه باید به بهبود وضعیت شهرها بخصوص کلان شهرها و توسعه خدمات رسانی به مردم بپردازند ولیکن نکته بنده عدم توجه جدی به موضوع پدافند غیر عامل در برایر حوادث و بلایا و ارتقا ایمنی و امنیت شهرها و توجه جدی به امر آمادگی و پیشگیری بعنوان دو اصل اساسی پدافند غیر عامل که موجب ارتقا امنیت ملی در مقابل این مخاطرات است می باشد و بروز حوادثی مانند سیلاب در تهران و مشکلات عدیده ناشی از ان و یا ریزش اوار بر سر مردم و یا انواع سوانح و حوادث طبیعی که متاسفانه کلان شهرهای ما در مقابل آنها بی دفاع هستند و اقدامی جدی جهت آمدگی و پیشگیری در مقابل انها صورت نمی گیرد هیچ ارتباطی به قدردانی از زحمات مدیران ندارد و توسعه فضای سبز و سایر اقدامات در حوزه زیبا سازی شهری امری است که در صورت توجه به توسعه زیر ساخت ها بر اساس اصول پدافند غیر عامل امری است بدیهی و مورد نیاز. اما تاکید مجدد بنده اینست که مدیران شهری ما باید بطور اصولی و با آشنایی کامل و توجه جدی به اصول امادگی در مقابل حوادث مشابهی که بطور مکرر اتفاق می افتد و انجام اقدامات پیشگیرانه از وقوع فاجعه قبل از وقوع پیشگیری کنند نه اینکه پس از وقوع در صحنه حاضر شوند بنابر این لازم است همه مدیران کشور ما ضمن آموزش کامل و دقیق پدافند غیر عامل در مقابله با بحران های طبیعی و غیر طبیعی( انسان ساز) نحوه آمادگی و پیشگیری در مقابل این بحران ها را بعنوان اصل اول مدیریتی خود مد نظر داشته باشند تا مردم عزیر و هوشمند کشور عزیزمان ایران در محیطی امن و با آسایش به توسعه ملی بپردازند. (774610) (moderator18)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۲-۲۵ ۱۳:۵۶:۱۹
با سلام نكاتي چند را در خصوص اين مطلب لازم مي دانم به عرض برسانم
اگرچه بين مديريت بحران و پداقند غير عامل تفاوتهايي به لحاظ هدف و روش وجود دارد ولي بد نيست نگاهي بدانيم كه كشورهاي موفق جهان مقوله پدافند غير عامل و مديريت بحران را عموما بصورت يك وزارت خانه يا سازمان متحد و يكپارچه دنبال مي كنند. ولي در كشور عزيزمان كه مورد 49 تهديد طبيعي و انسان ساز مي باشد شاهد تعدد مراكز و مديريت و فرماندهي هستيم كه اين به نوبه خود موجب عدم اتخاذ رويكردهاي بهينه و مناسب شده است.
اگرچه حضور مديران ارشد شهري در صحنه ي بحران سيل تهران به مذاق رسانه ها و مردم خوش مي آيد ولي به لحاظ مديريت بحران اين نشان دهنده ي ضعف ساختار مديريت بحران و نقض اصول بنيادين مديريت بحران يعني وحدت فرماندهي و فرماندهي يكپارچه مي باشد . در اين مواقع عموما مديران ارشد بايد وارد اتاق كنترل بحران شده و زنجيره هاي عملياتي و ارتباطي را هماهنگ و همگرا كنند نه اينكه با حضور در محل حادثه و مداخله در فرايند مديريت بحران موجب سرخوردگي تيم عملياتي و بروز ناهماهنگي و نهايتا عدم رشد و توسعه زنجيره ي مديريت بحران مي شود. (783683) (moderator18)
 
محمد اسماعیلی درکه
۱۳۹۲-۱۲-۲۴ ۲۰:۴۸:۳۳
سوای از ناهماهنگی های مفصلی و عدم تعریف و توجیح شایسته وظایف بین ارگان های موجود در سیستم شهر ها و نظام های بالاتر، عده ای از مدیران شهری با توجه به ظواهر و خوشگلکاری های از سر قصد و اغراض شاید سیاسی و بزرگ و شاق نمایی کارهای کوچک و بالعکس کوچک نشان دادن خطاها و عدم اذعان مغرضانه به اشتباه خویش و غرور و ترس از معذرت خواهی را همواره در ذات خود داشته و دارد و به علت شهرساز و برنامه ریز نبودن و تک بعدی نگریستن به امور، مسایل، مشکلات و معضلات همواره خود مادر بحران هایی به مراتب بدتر از بلایای طبیعی می باشند و همواره افق دیدی محدود را داشته و اینان و اطرافیانی که حتی عده ای از دیدن جلوی پای خود عاجزند و مسایل و راه رسیدن را به هدف و شناخت درست مشکلات و مسایل را همواره برای دیگران سخت تر و پیچیده تر می سازند و کمتر در اندیشه بحران و آمادگی برای بحران حتی در شهرهایی بحرانی همچون تهران می باشند که در بین ده شهر بالای با پتانسیل و ریسک بالقوه وقوع زلزله در دنیا (مشخص شده توسط شرکت بیمه سویسی آر ای 2013) اعلام شده با این بافتهای شهری و سکونت گاههای فرسوده و بحران زده امروزی می باشند و علاوه بر عدم مواخذه و بازخواهی از ایشان در آینده در هنگام بروز فجایع در توجیح این امر نیز عاجز می باشند که آمادگی برای بحران در زمان بحران بهترین شرایط را به ارمغان خواهد آورد. (2026740) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.