نظر منتشر شده
۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 200541
طرح نتانیاهو برای محدود کردن اوباما درباره ایران
تاریخ انتشار : سه شنبه ۹ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۱۹:۰۱
کارشناس مسائل خاورمیانه در مؤسسه بروکینگز معتقد است که نگرانی‌های ناتنیاهو و دیگر مقامات اسرائیلی در مورد نزدیک شدن آمریکا به ایران، باعث خواهد شد ناتنیاهو برای محدود کردن اوباما در مورد مذاکرات هسته‌ای به سراغ کنگره برود.

به گزارش تسنیم به نقل از اندیشکده مؤسسه بروکینگز، تامارا کافمن ویتز کارشناس مسائل خاورمیانه در این اندیشکده ضمن تأکید بر اینکه اسرائیلی‌ها همچنان به ایران و مقامات ایرانی اعتماد ندارند، معتقد است که مقامات اسرائیلی اگر از طریق اوباما موفق به کسب نتیجه مطلوب نشوند به سراغ کنگره آمریکا خواهند رفت تا رئیس جمهور را تحت فشار قرار دهد.

بنیامین ناتنیاهو، نخست وزیر اسرائیل با رئیس جمهور اوباما، در حالی دیدار کرد که یک هفته دیپلماسی پر تلاطم میان آمریکا و ایران سپری شد. در حالی که بحث در مورد فرایند صلح میان اسرائیل و فلسطین، امنیت صحرای سینا و سوریه در دستور کار این گفتگو قرار داشت، اما به نظر می‌رسد مهمترین محور این گفتگو موضوع ایران بوده است.

تنش‌های سال گذشته میان آمریکا و اسرائیل بر سر عقلانیت حمله پیش‌دستانه علیه برنامه هسته‌ای ایران فرونشست پس از آنکه اوباما تصریح کرد مانع حرکت ایران به سمت تسلیحات هسته‌ای خواهد شد و در صورت نیاز از زور استفاده خواهد کرد. در واقع به نظر می‌رسد اسرائیل و آمریکا در مجموع و به طور کلی در مورد مواجهه با مسئله ایران، رویکرد مشابهی دارند ـ اسرائیل با اولویتی که اوباما برای دیپلماسی قائل است موافق بوده و ترجیح می‌دهد که استفاده از زور به عنوان آخرین گزینه مطرح باشد. علاوه بر این اسرائیل و آمریکا به طور کلی با طرح یک معامله هسته‌ای قابل قبول موافق هستند ـ معامله‌ای که زمان مورد نیاز ایران برای ایجاد توانمندی تسلیحاتی هسته‌ای را تا آنجا که ممکن است افزایش دهد؛ با محدود کردن دسترسی ایران به مواد هسته‌ای و ساخت و راه‌اندازی سانتریفیوژ‌های لازم برای غنی سازی آن مواد.

اما این هفته همچنین برخی اختلافات را در مورد زمان بندی و لحن معامله با ایران مشخص ساخت. اول اینکه اسرائیل و آمریکا در مورد چارچوب زمانی مناسب برای سنجش یک مسیر دیپلماتیک برای حل معضل برنامه هسته‌ای ایران، اختلاف نظر دارند. برای آمریکا پابرجا نگاه داشتن ائتلاف بین‌المللی که برای حمایت از تحریم‌ها علیه ایران ایجاد کرده است، امری دشوار است ـ و اکنون که به نظر می‌رسد ایران را بر سر میز بازگردانده است، این کشورها که با آمریکا همراه شده‌اند خواهان آن هستند که پیش از ترک مسیر دیپلماتیک از «ناکارآمدی» آن مطمئن شوند. از سوی دیگر اسرائیل، نظر به مسئله غنی سازی دارد که با ایجاد آبشارهای سانتریفیوژ توسط ایران برای غنی سازی هسته‌ای، سرعت بیشتری به خود گرفته است. تمرکز ایشان روی غنی سازی حاکی از آن است که صبر و استمرار ایشان در مسیر دیپلماتیک ظرف چند ماه آتی به پایان خواهد رسید ـ احتمالاً هم زمان با نزدیک شدن مذاکرات اسرائیل و فلسطین به نتیجه و ثمردهی. این می‌تواند مسائل جالب توجه و چالش برانگیزی را در دیپلماسی آمریکا ـ اسرائیل میان این دو موضوع ایجاد کند.

مهمتر اینکه رو به گرمی رفتن روابط میان مهمترین و قدرتمند‌ترین متحد اسرائیلی‌ها و مهمترین و سرسخت‌ترین دشمن ایشان، باید حداقل تا حدودی ایشان را نگران کند. رئیس جمهور جدید ایران و وزیر امور خارجه او طی یک هفته گذشته همه رسانه‌های آمریکا را به خود اختصاص داده بودند ـ و طرح و پیشنهاد‌های دیپلماتیک اوباما و کری حمایت عمومی بسیاری را به خود جلب کرد. افکار عمومی آمریکا نسبت به اوضاع امنیتی خاورمیانه بسیار ناراحت و بی‌میل شده است و بحث کوتاه مدت در مورد مجاز شمردن استفاده از نیروی نظامی در سوریه بر این بی‌میلی و ناراحتی افزود، لذا اسرائیلی‌ها باید حداقل به نوعی نگران آن باشند که رئیس جمهور اوباما و مشاوران سیاسی او با اشتیاق به دنبال معامله‌ای خواهند بود که می‌تواند هرگونه چشم اندازی در مورد اقدام نظامی را برای مدت نامشخصی در حاشیه قرار دهد.

سخنگویان اسرائیلی در تمام طول هفته هشدار دادند که سخن‌پراکنی‌های دوستانه ایران بی‌معنی است مگر آنکه با اقداماتی متناسب همراه شود ـ و اینکه ایران باید نشان دهد که واقعاً خواهان پذیرش محدودیت‌های واقعی در مورد برنامه هسته‌ای خود است. کارشناسان اسرائیلی همچنین معتقدند که اظهارات دوپهلوی ایران در مورد هولوکاست به مثابه بخشی از الگویی است که به منظور طفره رفتن از مسئله اصلی ایران در پیش گرفته است. اسرائیل نگران آن است که مذاکره کنندگان بین‌المللی احتمالاً به دنبال یک معامله کوتاه مدت هستند که در آن برخی از تحریم‌ها ممکن است برداشته شود البته در عوض برداشتن گام‌های اعتماد ساز از سوی ایران. می‌توانیم انتظار داشته باشیم که اظهارات عمومی ناتنیاهو در این هفته، از جمله سخنان او در مجمع عمومی سازمان ملل، همه این مسائل را پوشش داده است.

شکی نیست که اوباما و ناتنیاهو در مورد اینکه تحریم‌ها به طور جدی پیگیری شود با هم به توافق رسیده‌اند و موضعی سرسختانه را در مورد مذاکرات هسته‌ای در پیش می‌گیرند و یک حمله نظامی را همچنان روی میز باقی نگاه خواهند داشت تا از آن به عنوان اهرم فشار استفاده کنند. اما فرای این نزاکت ظاهری، ناتنیاهو زنگ هشداری را در مورد صداقت ایران به صدا درآورده است و به دنبال تأمین و تضمین فعال است. اگر او نتواند آنچه را که می‌خواهد از کاخ سفید بگیرد، می‌توان انتظار داشت که به دنبال آن باشد تا کنگره را وادارد انعطاف و آزادی عمل رئیس جمهور در مذاکرات هسته‌ای را محدود کنند ـ برای مثال با غیر ممکن ساختن برداشته شدن انواع مشخصی از تحریم‌ها در صورت عدم عقد توافقنامه هسته‌ای کارآمد و جامع.
 
کلمات کلیدی : نتانیاهو+اوباما+ایران
 
ميلاد
۱۳۹۲-۰۷-۰۹ ۱۹:۱۷:۱۲
خاك بر سرت اوباما كه نتانياهو بايد بهت درس چگونه حكومت داري بدهد و نوكر دست و پا شكسته اش هستي . ترسو (1689603) (alef-15)
 
بیگی
۱۳۹۲-۰۷-۰۹ ۲۱:۵۳:۴۲
رژیمی که انبار سلاح های هسته ای است صلاحیت اظهار نظر در باره فعالیت هسته ای ایران را ندارد. (1689835) (alef-6)