نظر منتشر شده
۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 391865
تعریف متضاد ایران و FATF از تروریسم
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۴ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۴۷
۸ ماه و ۱۲ روز دیگر مردم برای تعیین سرنوشت دولت خود پای صندوق‌های رای می روند تا به نامزد منتخب خود رای دهند، در این میان اما عده ای در تلاشند تا در این ماه های باقی مانده با شایعه‌پراکنی حول محور اصولگرایان میانبری برای کسب پیروزی خود بسازند.

FATF، دو موضوع یکی مبارزه با پولشویی و دیگری مبارزه با تأمین مالی تروریسم را دنبال می‌کند، همه دولت‌ها تمایل به مبارزه با قاچاق شفافیت و جلوگیری از پولشویی دارند از این رو در ایران نیز قانون مبارزه با پولشویی در کشورمان به تصویب رسید. تا چندی پیش ۳ کشور ایران، کوبا و کره‌شمالی در لیست کشورهای تأمین کننده مالی تروریسم بودند که در حال حاضر کوبا از این لیست خارج شده و پس از برجام هم وجود نام ایران به مدت یک‌سال در این لیست به حالت تعلیق درآمد، اما مشکل پیوستن ایران به FATF در اختلاف تعاریف بین ایران و FATF درباره تروریسم است. دولتمردان باید این موضوع بسیار مهم را مدنظر داشته باشند که هیچ زمان نباید به بهانه حل مشکلات اقتصادی به اصول اساسی این نظام در حمایت از مظلومین و جبهه مقاومت ضربه‌ای وارد شود.

طبق تعریف آنها دقیقاً محور مقاومت تروریسم است که این موضوع با تعریف ما از تروریسم کاملاً در تضاد است چراکه ایران حمایت از سازمان‌های آزادی‌بخش و مقاومت را وظیفه اصلی خود می‌داند. حال کارشناسان اقتصادی و نمایندگان مجلس به دولتمردان که اصرار در پیوستن به FATF دارند، توصیه کرده‌اند که این موضوع بسیار مهم را مدنظر داشته باشند تا به بهانه حل مشکلات اقتصادی به اصول اساسی این نظام در حمایت از مظلومین و جبهه مقاومت ضربه‌ای وارد نشود. تجربه توافق هسته‌ای ثابت کرده که در قرارداد با FATF هم مانند برجام با انجام تعهداتی از سوی ایران شروع می‌شود و نهایتاً با بدعهدی طرف مقابل پایان می‌یابد. لذا همانگونه که رهبر معظم انقلاب هشدار داده‌اند مسوولان باید در این امضای قراردادهای بین‌المللی هوشیار باشند. در همین زمینه با تعدادی از کارشناسان مسائل اقتصادی پیوستن ایران به FATF را بررسی کرده‌ایم.

FATF آزمایشی برای حاکمیت و ملت

آقای محمدجواد جمالی نوبندگانی، عضو هیات‌رییسه کمیسیون امنیت‌ملی و سیاست‌خارجی مجلس شورای اسلامی درباره FATF در گفت‌وگو با «صبح‌نو» گفت: مبارزه با پولشویی کلمه حقی است که متاسفانه اراده باطلی برای اجرای آن در غرب وجود دارد و به بهانه مبارزه با تأمین مالی تروریسم خواستار تحریم افرادی شدند که در لیست تحریم خزانه‌داری آمریکا و شورای امنیت‌ملی این کشور قرار دارند. وی تصریح کرد: اگر کسانی در مملکت فکر می‌کنند با دادن این امتیازات می‌توانیم تعاملات بیشتری را با دنیا داشته باشیم، فکر اشتباهی است. همانطور که ما هرچه در برجام به تعهداتمان عمل کردیم آنها بدعهدی کردند اما موضوع مهم‌تر این است که این موضوع آزمایشی برای حاکمیت و ملت ما خواهد بود و اگر حواسمان جمع نباشد بسته‌های بعدی که به ضرر جمهوری اسلامی است، در راه خواهد بود. وی افزود: دشمن به دنبال دوقطبی کردن جمهوری اسلامی ایران است و با FATF سبب شده تا تعدادی از بانک‌های داخلی سیستم‌های امنیتی را تحریم کنند اما اگر این درگیری ادامه پیدا کند، پیروز نهایی استکبار و غرب است.

برجام ۲ همان FATF است
حجت الله عبدالملکی، عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق؟ع؟هم در گفت‌وگو با روزنامه صبح نو با اشاره به جزئیات FATF، گفت: در قول و قرارهایی که بین وزارت اقتصاد و بانک مرکزی با FATF گذاشته شده، تعهد ضمنی‌ای داده شده است از جمله اینکه ما تعریفمان از تروریسم و گروه‌های تروریستی را به تعریف غربی‌ها نزدیک کنیم که این تعهد به‌صورت بالقوه بسیار خطرناک است. وی افزود: در معاهده FATF ایران پذیرفته است که تراکنش‌های مالی مدنظر طرف مقابل را در اختیار آنها قرار دهد، این موضوع از لحاظ امنیتی قابل قبول نیست و با راهبردهای انقلاب اسلامی ضدیت دارد. این استاد دانشگاه قرارداد FATF را برجام ۲ می‌داند و معتقد است اتفاق بسیار خطرناکی رخ داده است و مجلس باید سریعاً درباره این موضوع تحقیق کند.

لزوم تصویب FATF در مجلس
آقای محمدرضا پورابراهیمی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی هم درباره FATF به «صبح‌نو» گفت: بر اساس بررسی‌های ما در کمیسیون اقتصادی مجلس، مشخص شد توافقی که دولت با FATF انجام داد، نیازمند تصویب در مجلس بود چراکه این قرارداد یک تعهد الزام آوراست که ابعاد و اجزا و اقدامات لازم در آن دیده نشده است. وی در ادامه تعهدات الزام آور FATF برای ایران را بر شمرد و افزود: تغییر تعاریف مربوط به قوانین تأمین مالی تروریسم که در مجلس تصویب کردیم، یکی از اقدامات اجرایی است که FATF از جمهوری اسلامی خواسته است و این درحالی‌است که طبق قانون مصوب مجلس، مصادیق تروریسم باید بر اساس تشخیص شورای امنیت ملی تعریف شود. وی تصریح کرد: اقدامات شبیه به آن موضوع بحث قطعنامه سازمان ملل درباره تروریست‌هاست که القاعده و طالبان در آن قرار دارند و مطرح شده است که سپاه هم در لیست قرار گیرد که این موضوع چالش جدی در اجرای FATF ایجاد می‌کند، همچنین با اجرای FATF درواقع باید تحریم‌هایی علیه وزارت دفاع کشور خودمان اعمال کنیم.

FATF با حاکمیت داخل کشور در تعارض است
همچنین آقای دکتر عادل پیغامی، استادیار دانشگاه امام صادق(ع) در گفت‌وگو با «صبح‌نو» FATF را ابزار آمریکا برای دستیابی به حکمرانی جهانی دانست و افزود:FATF در ظاهر برای مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم است اما در اصل برای حکمرانی جهانی و کنترل مبادی پول توسط غرب و آمریکاست تا بتوانند جلوی کشورهایی که می‌توانند از لحاظ سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در مقابل آمریکا بایستند را بگیرند.
این کارشناس مسائل اقتصادی، با تاکید بر اینکه ایران مخالف استکبار است و تلاش دارد تا جلوی سلطه سیاسی و فرهنگی را بگیرد، تصریح کرد: قرارداد FATF با استکبار ستیزی ایران تعارض دارد وقتی یک بانک ما بخواهد قانون پولشویی را پذیرفته و علیه شرکت‌های داخلی کار کند عملاً حکمرانی خارجی را پذیرفته و این موضوع با حاکمیت داخل کشور در تعارض است.

البته آقای مجید تخت‌روانچی درباره بحث FATF گفت: یکی از مباحثی که در طول مذاکرات مورد بحث و تاکید بوده این است که ما استقلال خود را با هیچ چیزی معاوضه نمی‌کنیم، ما در جهت همسان‌سازی سیستم مالی خود با سیستم مالی بین‌المللی مذاکراتی انجام داده‌ایم که از جمله آنها بحث FATF است که هم اکنون در شورای عالی امنیت ملی بحث می‌شود و نهایتاً هر چیزی که مجموعه نظام در این زمینه تصمیم بگیرد طبیعتاً برای وزارت خارجه و مجموعه ارگان‌های نظام لازم الاجراست. بر اساس این گزارش، تمامی مسوولان و کارشناسان معتقدند که تفاهم‌نامه با FATF باید در مجلس بررسی شده و با قوانین جمهوری اسلامی ایران هماهنگ باشد، که یکی از این قوانین قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم است، همچنین بر اساس قانون، مصادیق تروریسم فقط توسط شورای عالی امنیت ملی معرفی می‌شوند.

جمع بندی شورای عالی امنیت ملی درباره FATF
البته آقای محمد باقر نوبخت، سخنگوی دولت دیروز اعلام کرد که شورای عالی امنیت ملی درباره قرارداد FATF به جمع‌بندی رسیده است و آقای اکبر رنجبرزاده در گفت‌وگویی با «تسنیم» از احتمال ارائه گزارش آقای شمخانی به آقای لاریجانی خبر داد. فقط باید منتظر ماند تا مجلس شورای اسلامی درباره FATF چه تصمیمی می‌گیرد و آن را با چه شروطی تصویب می‌کنند.
 
کلمات کلیدی : کارگروه اقدام مالی+FATF
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۲۴ ۱۲:۵۱:۵۵
تعریف تروریسم را باید منطق انسانی و عرف خرد ورزان و حکمت گرایان روز تعیین کند. (3933963) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.