نظر منتشر شده
۱۹
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 359663
پایان عصر اصلاح طلبی و اصولگرایی
محسن مهدیان
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۷ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۵۸
عصر دوگانه اصلاح طلبی و اصولگرایی تمام شده است. بعد از سخنان رهبری انقلاب در سالگرد ارتحال حضرت امام و ترسیم جدید از جبهه بندی سیاسی، عصر دوگانه اصولگرایی-اصلاح طلبی پایان یافته است.

تاکید می شود که عصر این دوگانه پایان یافته است چرا که هر نوع زایش و رویش جدیدی از این دست دوگانه های کاذب، محکوم به شکست است. دوگانه هایی از جنس چپ و راست و امتداد آن تا اصولگرایی و اصلاح طلبی، ظرفیت لازم را برای ساخت یک جبهه حق تمام عیار مقابل استکبار ندارد.

رهبر انقلاب از مدتها پیش دوگانه های غیرواقعی را با طرح ضمنی دوقطبی انقلابی-ضدانقلابی به چالش کشیدند. با این حال در سالگرد ارتحال امام با ترسیم همراه با جزییات از این دوقطبی اصیل، روش سیاست ورزی در داخل و نحوه مواجهه با دشمن را تغییر و مورد بازسازی قرار دادند.

این تحلیل و تبیین از دوگانه انقلاب-ضدانقلاب را باید نقطه عطفی در تغییر فهم و ادبیات سیاسی کشور دانست. انقلاب امروز برای بقای خود و حفظ صورت همراه با سیرت، نیازمند دوقطبی انقلاب و ضدانقلاب است. اما این طیف بندی اصیل چه مشخصاتی دارد؟ مشخصات اصلی این جبهه بندی را باید در لابه لای سخنان رهبری جست.

یکم. در این دسته بندی جدید بین مردم دوگانه ای صورت نمی گیرد. مردم ما انقلابی اند. بنابراین دسته بندی های سیاسی به ساحت جامعه کشیده نمی شود. هیچ رقابتی به دوگانه جامعه-حاکمیت و مردم-دولت هم کشیده نمی شود.

دوم. در این دو قطبی انقلابی-ضدانقلابی، قطب انقلاب طیف است نه یک نقطه. به تعبیر رهبری، انقلابی گری مقوله تشکیکی است. به تعبیر دیگر انقلابی ضعیف و شدید داریم اما هر کس در عمل انقلابی ضعیف بود ضدانقلاب نیست.

سوم. متناسب با این رویکرد جبهه انقلاب دارای یک پشتوانه حداکثری از مردم و سیاسیون و گروه ها و احزاب است. رویکرد جذب حداکثری در این مدل یک اصل خدشه ناپذیر است که مقدمات وحدت ملی را فراهم می سازد. اما ملاک جذب حداکثری، گزاره های روشن و تفسیر ناپذیر انقلاب است که رهبری در ۵ اصل تبیین فرمودند.

دوقطبی انقلابی- ضدانقلاب برپایه دو اصل کلیدی است. اولا دشمن اصلی را نشان می دهد. دوم بر وحدت ملی تاکید دارد. پس هر نوع تحلیل و تعبیری از این دو قطبی، که این دو اصل را مخدوش کند انحرافی است. دوقطبی انقلابی و ضدانقلابی وحدت ساز است و همه را مقابل دشمن مشترک متحد می کند.

تحلیل خطرناکی که ممکن است از روی ناآگاهی شکل بگیرد، این است که تصور شود رهبری تنها اسم دوقطبی اصلاح طلبی و اصولگرایی را عوض کردند. به این معنا که اصولگرا انقلابی و اصلاح طلب ضدانقلاب است.

چهارم. رقابت های سیاسی امری است اجتناب ناپذیر؛ اما اتهام ضدانقلابی و خارج کردن افراد از دایره انقلاب ضمن رقابت ها، پذیرفته نیست. بر این اساس تنها کسانی از دایره انقلاب خارج می شوند که صریحا مقابل انقلاب ایستاده باشند و حجت بر آنها تمام شده باشد.

تحلیل غلط و ساده انگاری و حتی عافیت اندیشی و اشتباهات و غیره برای افراد سیاسی یک ضعف است اما آنها را از دایره انقلاب خارج نمی کند.

پنجم. ملاک های انقلابی گری نیز بسیار مهم است. برخلاف تصور رایج ملاک انقلابی گری تنها در عرصه سیاسی و تقابل های حزبی خلاصه نمی شود. ملاک انقلابی گری همان ۵ محور اساسی است که رهبری فرمودند. بنابراین یک انقلابی باید هم دشمن شناس باشد و هم به معنای واقعی کلمه مردم دار. یک انقلابی باید هم از استقلال سیاسی بگوید و هم پیشتر دغدغه استقلال اقتصادی داشته باشد و در نهایت اینکه برای چنین مجاهده ای، ابتدا باید اهل استقلال فرهنگی و سبک زندگی اسلامی -ایرانی باشد.

با این وصف باید بزودی شاهد شکل گیری تعاملات جدید سیاسی و دسته بندی های متفاوت در حوزه سیاست باشیم. و صدالبته که جریان متدین و البته انقلابی ترها مقدم در این مجاهده سیاسی اند.
 
کلمات کلیدی : انقلابی گری
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۳-۱۷ ۱۱:۱۴:۴۸
اکثریت سران اصول گرا و اصلاح طلب در بالا شهر تهران ودر خانه های چند صد متری در حال زندگی کردن هستند. اقازاد های این اقایان در خارج از کشور در حال تحصیل با جیب ملت هستند. آقازاده های این دو گروه هر دو در بهترین ادارات مشغول کار بوده ودارای پست هستند. آقازاده های هر دو گروه از وام های چنده میلیونی تا چند ده میلیاردی استفاده کرده و میکنند. آقازاده های هر دو گروه از معصونیت در برابر قانون برخوردار هستند. و ده ها امتیازات دیگر .... ایا فرزندان یک کارگر یا معلم یا کارمند درجه سه از چنین امتیازاتی دارند ابدا خیر . هرد و گروه همه چیزشان را مدیون توده فراموش شده ملت هستن. (3743388) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۳-۱۷ ۱۱:۱۷:۲۶
اصولگرا، اصلاح طلب هیچکدام درد مردم را نمی فهمند. (3743394) (alef-13)
 
ﻋﻤﺮاﻥ
United States
۱۳۹۵-۰۳-۱۸ ۰۸:۱۱:۱۲
اﺻﻮﻟﮕﺮا و اﺻﻼﺣﻂﻠﺐ ﻫﻤﻪ ﺑﺪ, ﻓﻘﻄ ﺷﻤﺎ ﺧﻮﺏ! ﺷﻤﺎ ﺑﻴﺎﻱ ﻛﺸﻮﺭ ﺭﻭ اﺩاﺭﻩ ﻛﻨﻲ, ﺧﻮﺩﺕ ﺗﻨﻬﺎ ﻛﻪ ﻧﻤﻴﺘﻮﻧﻲ, ﻧﻴﺎﺯ ﺑﻪ ﺣﺰﺏ ﺩاﺭﻱ.
ﻛﺸﻮﺭ ﺭا ﭼﻂﻮﺭ ﺑﺎﻳﺪ اﺩاﺭﻩ ﻛﺮﺩ, ﺑﺎﻻﺧﺮﻩ ﻧﻴﺎﺯ ﺑﻪ اﺣﺰاﺏ و ﺭﻭﺷﻬﺎ و ﻣﻨﺸﻬﺎﻱ ﺳﻴﺎﺳﻲ ﻣﺘﻨﻮﻉ اﺳﺖ. ﭼﻴﺰﻱ ﻛﻪ اﻛﻨﻮﻥ ﻣﻴﺒﻴﻨﻴﺪ ﻣﺤﺼﻮﻝ ﺳﺎﻟﻬﺎ ﺗﺠﺮﺑﻪ ي ﺳﻴﺎﺳﻴﺴﺖ. ﻧﺒﺎﻳﺪ ﺟﺎﻫﻼﻧﻪ ﺯﻳﺮ ﻣﻴﺰ اﺣﺰاﺏ و ﮔﺮاﻳﺸﻬﺎ ﺯﺩ. (3744988) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۳-۱۷ ۱۱:۵۳:۴۴
1- نویسنده برای پوشش انحرافات اصول گرایان و سیر در مسیر انحصار گرایی و سر انجام گسترش فساد های حتی سیستمی تاکنون چنین مقدمات و نتایجی را ننوشته؟
2- بازهم اگر دو قطبی انقلابی-ضد انقلابی مطرح گردد، نوعی گسست و دو پاره شدن جامعه نیست؟آن هم به شکلی دیگر؟
3-در جامعه امور اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی از دیر باز هر یک سهم و جایگاه روشنی داشته، با انکار هریک از این اجزاء حد اقل چهارگانه، پیش رفت و توسعه به سمت پایدار(شاید هم از نظر بعضی تعالی) بر زمین نمی ماند؟
4- کاهش گرایی و تقلیل گرایی یکی از آفات نظریه پردازی است. نویسنده خیلی از این دوگانه مربوط به حد اقل بیش از سه دهه پیش برای چه خرسند است؟ از این دوگانه ها فراوان دیده شده است؛ جبهه ای- غیر جبهه ای/ مستضعف- فئودال /و...
5- دوگانه شدن واقعی جامعه مرفه-محروم را دریابید که طبقه متوسط در این میان به تدریج کم جمعیت تر، بخش محدودی به سمت بالا و صاحب ثروت، قدرت و منزلت فاخر رفته و بخش وسیعی از آن به سوی محرومان و تهی دستان سرازیر می شوند و گرنه انشاء نویسی، سخن وری و مانند آن با اقدام و عمل سازگاری ندارد. (3743465) (alef-13)
 
خسرو گار س چی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۳-۱۷ ۱۲:۰۳:۳۶
با سلام و احترام

.... با کسب اجازه در خصوص مفاهیم "اصولگرایی " و " اصلاح طلبی " حایز اهمیت است ... 1- به هیچ عنوان آنطوری که بعضا مرسوم است نمی توان برای این دو مفهوم از لفظ " " موافق "" و "" مخالف "" استفاده کرد ....یعنی هر کسی موافق نظام است اصولگرا می باشد و هر کسی مخالف نظام است ، اصلاح طلب است بیشتر باید ملاک های ارزشی و معیارهای انقلابی بودن در نظام ما برای افراد مهم باشد .تا به کار گیری اینگونه الفاظ به تنهایی .....2- با توجه به هر کدام از این دو مفهوم "" اصولگرا و اصلاح طلب " باید اذعان نمود که با توجه معنای حقیقی آنها ،" اصولگرای اصلاح طلب " و " اصلاح طلب اصولگرا" می توانیم داشته باشیم .... یعنی امکان دارد فردی اصولگرا باشد در عین حال اصلاح طلب نیز باشد به شرط آنکه به صورت واقعی آن فرد معنای حقیقی هر کدام را در درون خودش نهادینه کرده باشد ... در غیر این صورت به کارگیری این الفاظ یک بازی و سرگرمی محسوب می شود و جایگاهی ندارد ...مانند به کار بردن الفاظ " خودی " و غیر خودی "... 3- به کار گیری هر کدام از این دو مفهوم نیز ، ملاک و معیار انقلابی گری و پایبندی به ارزشهای حام در نظام ما برای افراد نیست ... با تشکر - گار س چی (3743468) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۳-۱۷ ۱۲:۲۸:۳۶
به نظر بنده ما امروز به اصول گرايان اصلاح طلب نياز داريم. اصول گراياني كه بطور مداوم با اصلاح روشهاي گذشته خود بدنبال حل مشكلات مردم و مملكت باشند. شرط اول اينكار پذيرفتن اشتباهات است و بازبيني اصول و اجماع بر سر اصول واقعي و درست كه در قانون اساسي هم بر انها تاكيد شده و حقوق ملت و منافع ملي (نه فرعيات و قوانين من دراوردي يك عده به اسم اصول) و سپس اصلاح روشها بر تكيه بر همين اصول است. در غير اينصورت مملكت به هيچ جا نخواهد رسيد (3743507) (alef-13)
 
۱۳۹۵-۰۳-۱۷ ۱۷:۳۲:۲۷
این تعریفی که شما دادی دقیقا همون تعریف اصلاح طلباست! (3744111) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۳-۱۷ ۱۳:۲۹:۲۹
اصولگرايان شايد دوره شان تمام شده باشد ولي اصلاحات هميشه در هر زمان ومكاني يك ضرورت است واصلاح طلب كسي است كه به وضع موجود قانع نيست وبا همه ي وجود براي اصلاح شرايط واشكالات تلاش مي كند (3743648) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۳-۱۷ ۱۳:۳۱:۱۴
اصولگرا یا اصلاح طلب دغدغه جیب خود را دارند
30 سال است دولت و مجلس بین این دو جناح دست به دست شده است, نتیجه چه شده??? (3743652) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۳-۱۷ ۱۳:۴۴:۵۱
این دوگانه محصول اتهامات اصولگرایان به اصلاح طلبان بود ، این اصولگرایان بودند که مدام بر طبل فتنه گر بودن اصلاح طلبان می کوبند ، در واقع رویش اصولگرایی از جمع ناکامان انتخابات دوم خرداد به وجود آمد ،
همانطور که در دهه شصت ، اصلاح طلبان با انگ اسلام امریکایی به دیگران بر صدر نشستند ، اینبار اصولگرایان با فتنه گرخواندن اصلاحات جایگزین آنها شد ،
که اوج آن را در مناظره سال 88 دیدیم که یکی 26 سال اول انقلاب را می کوبید و دیگری 4 سال پیش را ، (3743682) (alef-13)
 
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۳-۱۷ ۱۴:۵۲:۱۱
بايد محوري ترين موضوع براي كشور منافع ملي تعريف بشه
اصل مهم (( كليه انسانه نهايتا" بر اساس منافع خودشون گام خواهند برداشت.))

نظام بايد خودشو براي مردم حفظ كنه و نگذاره عده در نظام نفوذ كنند و با چاپلوسي و دو رويي منافع ملي را از بين ببرند .

نظام بايد مردمي بودن خودشو كاملا حفظ كنه . (3743838) (alef-13)
 
جواد زاده
۱۳۹۵-۰۳-۱۷ ۱۴:۵۲:۵۶
اصلا اصول گرایی و اصلاح طلبی و .... را رها کنید.
در زیر چتر جمهوری اسلامی و برای داشتن جامعه سیاسی و پویا لازم است احزاب با شفافیت و مسئولیت پذیری به فعالیت مشغول باشند تا بتوان برای آینده کشور برنامه داشت و صحیح و اصولی حرکت کرد. تا اولا افراد خبره به صدارت برسند و در ثانی مسئولیت اشتباهات خود را بپذیرند و ثالثا با برنامه بلند مدت به پیش بروند و رابعا احزاب بتوانند یکدیگر را نقد منطقی کنند.

متاسفانه از نظرات نویسنده همان بحث تک حزبی گری و خودی و خیر خودی به شکل مرسوم و حذفی را رقم می زند که نتیجه ای برای رویش و بالندگی سیاسی و اجرایی ندارد. اشتباهات اصولگرایی و اصلاح طلبی را نباید با حذف حل کرد. بلکه این ها را باید سر و سامان داد، تجربه آموخت و مسیولیت پذیری و پاسخگویی و احترام به یکدیگر را به آنها آموخت. با حذف هر کدام نمی توان این مملکت را گلستان کرد. اینجا جمهوری اسلامی ایران است و برای همه ایرانیان باید قابل سکونت باشد. (3743839) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۳-۱۸ ۰۵:۰۰:۵۱
احسنت. (3744905) (alef-3)
 
مسعود
۱۳۹۵-۰۳-۱۷ ۱۵:۳۲:۳۵
حاج عبدالله والی اصولگرا بود یا اصلاح طلب؟!
شهید رجایی اصولگرا بود یا اصلاح طلب؟!
شهید مطهری و شهید باهنر اگر زنده بود در چه جبهه بندی سیاسی بودند؟
حاج عبدالله والی به فرمان امامش برای آبادانی بشاگرد سالها در محروم ترین نقطه کشور زندگی کرد، کدام یک از مسئولان دولت حاضر هستندسالها در محروم ترین نقاط باشند؟
چه کسی همچون شهید رجایی به خود جرات شنا کردن در خلاف جهت، در سازمان ملل را میدهد؟!
ویژگی های انسان بودن و نه انقلابی بودن حتی! واضح است، تعریف آزاده بودن واضح تر
مرگ بر کسانی که اهداف ملت را فدای اهداف حزبشان می کنند (3743913) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۳-۱۷ ۱۷:۳۱:۳۵
تجربه تمام كشورهاي دنيا تاسيس و ميدان دادن به احزاب و گروههاي سياسي است . شماچرا و با چه انگيزه ا ي برعكس جريان دنيا ميخواهيد بر طبل جدايي بكوبيد؟؟ (3744110) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۳-۱۸ ۰۵:۰۰:۰۳
کاملا موافقم و مقاله فوق هم مخالف البته "وحدت و همدلی" در یک کشور مهم است اما نباید به بهانه آن رقابت جناحی در کشور را کور کرد. (3744904) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۳-۱۷ ۱۸:۵۳:۰۱
درود بر رهبر کبیر انقلاب اگر این چپ وراستی وحزب گرایی ها ادامه پیدا کند قطعا کشور ما هم در آینده ای نزدیک دچار جنگ داخلی میشود ومردم بیچاره باید لای چرخ جناح های سیاسی نفس های آخر را هم بکشند (3744257) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۳-۱۸ ۰۴:۵۸:۰۸
دوگانه هایی از جنس چپ و راست و امتداد آن تا اصولگرایی و اصلاح طلبی، ظرفیت لازم را برای ساخت یک جبهه حق تمام عیار مقابل استکبار ندارد.


مطمئن هستید جریان چپ اساسا جبهه ایی در برابر استکبار دارد؟!!!.... یا تعامل و روابط برد-برد آرمان آن است؟!....ای چه تحلیل سرتاپا غلطی است.


مقام معظم رهبری خودشان فرموده اند من یک "اصولگرای اصلاح طلبم" و این حرف ها را هم که زده اند برای مسئله بسیار تا بسیار مهم "اتحاد و همدلی" در بین جناح بندی ها و مسئولین و مردم و ارکان نظام و کشور است که از خرد ایشان است و نباید حمل بر این شود که اساس چپ و راست اشتباه است .. اگر این رقابت های درون جناحی که در همه ی دنیا مرسوم است نباشد مردم از آینده کشور و نظام ناامید میشود و این اصلا به نفع کشور و نظام و حتی دین نیست. (3744903) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۳-۱۸ ۱۲:۱۱:۵۵
تقسیم بندی بر اساس انقلابی - غیرانقلابی به معنای نفی وجود تقسیم بندی های دیگر نیست. آنچه رهبر انقلاب انجام دادند از حیث و منظر جدیدی بود و توجه مردم را به آن حیث جلب کردند. نه این که واقعیت دو جناح موجود را با پاک کردن صورت مساله انکار کنیم. (3745412) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.