نظر منتشر شده
۱۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 412663
جمعِ مذکرِ سالم؛ شدنی یا ناشدنی؟
محمد براتی، 21 آبان 95
تاریخ انتشار : جمعه ۲۱ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۰۰
 ورزش زنان، مسئله‌ای که از ابتدا برای جامعه ما حاشیه‌ساز بوده و هست. حاشیه‌هایی که به دلیل تفاوت‌های عرفی و قانونی کشور ما با بسیاری از جوامعی که ورزش‌ بانوان آن‌ها بدون قیدوبند در سطح بین‌المللی دیده می‌شود، گاه باعث جدل‌هایی حتی در سطح جهانی هم شده و ممنوعیت‌ها و محرومیت‌هایی را نیز برایمان در پی داشته است.

اما در بین تمامی ورزش‌ها، وضعیت «فوتبال» متفاوت است. محبوب‌ترین و پربیننده‌ترین ورزش دنیا در ایران نیز میان مردان و زنان طرفداران بسیاری دارد. این میزان طرفداری سبب شده علاقه‌مندان به این «بازی» که از هر دو قشر نیز هستند، به طور طبیعی تقاضای دیدن و انجام دادن این سرگرمی را هم داشته باشند.

جدا از مسائل پوششی و حجاب زنان در حین بازی و اینکه زنان نباید در حضور مردان به انجام این نوع سرگرمی‌ها بپردازند، مسئله‌ای که مدتی قبل بعد از جنجال‌ها در استادیوم‌ ملتهبِ اهواز بوجود آمد به نوعی دوباره توجهات را به عکس این موضوع سوق داد، یعنی ورود زنان به استادیوم‌ها برای دیدن بازی مردان!

بحث حضور بانوان در اماکن ورزشی سال‌ها است که مطرح شده و دولت‌های گذشته با توجه به اهمیت و توجه قشر زنان به این مسئله همیشه وعده‌هایی در این رابطه داشته‌اند. حال بی‌اخلاقی‌ها و اوباش‌گری‌هایِ تازه اتفاق افتاده، صفحه‌ی تازه‌ای به روی فدراسیون فوتبال و در سطح بالاتر دولت باز کرده است. برگی که برخی اعلام کرده‌اند به دلیل نبود «فرهنگ و اخلاق خانوادگی» در استادیوم‌ ورق خورده است!

عده‌ای علت تک بعدی شدن این ورزش و تبدیل شدن آن به رکیک‌خانه را حذف خانم‌ها از این محیط دانسته‌اند. به نوعی جمع مذکر را به هیچ عنوان سالم نپنداشته‌اند و تنها راه تلطیف این فضایِ عنوان شده را حضور زنان خوانده‌اند تا شاید برخی مردان به دلیل حضور بانوان احساس شرم کرده و از این الفاظ استفاده نکنند.

در این راستا از جمله نکاتی که به آن توجه نمی‌شود این است که آیا ورزشگاه‌ها ویژگی خاصی نسبت به خیابان‌ها، پاساژها و یا هرگونه مکان عمومی دارند؟ آیا کسی تا به حال نزاعی خیابانی را مشاهده نکرده که افراد از هر روش و کلمه‌ای در حضور اقشار مختلف جامعه استفاده می‌کنند تا خشم خود را خالی کنند؟ آیا اصلاً ورزشی که به این میزان خشونت رسیده که تنها راه حال نجات آن اجتماعی‌تر کردن آن است، باید ادامه پیدا کند؟ آیا بعد از حضور یافتن زنان در ورزشگاه‌ها قرار است جایگاه خانواده تعبیه کنیم یا جایگاه اختصاصی زنان؟

سوال‌هایی از این دست بسیارند اما چیزی که مشخص است مشکلی است که نیازمند کارشناسان فرهنگی-اجتماعی می‌باشد که مزایا و معایب رخ دادن این اتفاق را بررسی کنند. قطعاً نتیجه نظرسنجی یک برنامه‌ی تلویزیونیِ پرطرفدار فوتبالی نمی‌تواند معیار و شاخصی برای حل و فصل کردن این مشکل باشد اما حضور متخصصان و منتقدان مربوطه می‌تواند حداقل نگاه و دید مردم نسبت به این موضوع را روشن‌تر کند.

احتمالاً در بین فوتبال دوستان وطنی شاید هیچ‌کس بهتر از عادل فردوسی‌پوری که شاگرد جامعه‌ شناس بنامی مانند دکتر عماد افروغ بوده است، فوتبال انگلیسی را نشناسد. او حتماً متوجه است که در حوزه‌ی فرهنگی نیاز به متخصص فرهنگی است و عوام زده کردن فرهنگ به مثابه‌ی یک قتل عام است.

با تمام این اوصاف باید توجه داشت که در فرهنگ ما به هیچ عنوان مسئله‌ای به نام «ادب جنسیتی» وجود نداشته و ندارد. فارغ از این که حضور زنان در استادیوم‌ها اتفاقی مثبت یا منفی باشد، می‌بایست اینگونه مسائل را با در نظر گرفتن این نکته که تفاوت فرهنگی ما حتی در همین ورزشِ خاص نیز با بسیاری از کشورها مشهود است، کارشناسانه‌تر و به دور از هیجانات و هجمه‌ها بررسی کنیم. زیرا هم‌چنان شاهد آن هستیم که کشورهایی اتفاقاً با حضور خانواده مسابقه را برگزار می‌کنند اما دارای بالاترین میزان خشونت، نژادپرستی و رفتارهای غیراخلاقی نیز هستند..
 
 
کلمات کلیدی : ورزش‌ بانوان+حجاب+فضای استادیوم ها
 
جواد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۵:۳۱:۵۷
مشکل ما این است که عده ای همواره در این گونه مسائل از طرف مردم تصمیم می گیرند . رادیکالیزسیه کردن محیط های اجتماعی و عمومی نوعی عدم اعتماد نسبت به عموم افراد جامعه است . مسائل و موارد زیادی در طی سالهای پس از انقلاب برای مسئولین دلواپس به عنوان هنجار بشمار می آمد که گذشت زمان آن مسائل و آن به اصطلاح هنجارها را در خود هضم کرد . نبایستی همواره نیمه خالی لیوان را ببینیم و اینکه مثلا با حضور بانوان در ورزشگاه عده ای مطابق با شان و منزلت عرفی و اجتماعی حاکم بر جامعه رفتار نخواهند کرد از نتایج مثبت حضور آنان غافل شویم . به مرور و با گذشت زمان این مورد هم جای خود را باز خواهد کرد و اتفاق خاصی هم نخواهد افتاد همانطوریکه که در بازی ایران و کره در روز تاسوعا که عده ای دلواپس بودند اتفاقی نیفتاد . به مردم اعتماد کنید . (4011274) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۰۷:۵۱:۰۳
سلام

هر چند الف این نظر را منتشر نخواهد کرد، ولی خب به امتحان کردنش می ارزه.

1. خدا شاهد است که من هرگز به ورزشگاه برای دیدن بازی فوتبال نرفته ام، چون اولا کیفیت فوتبال ایران را در آن حد نمی بینم که ارزش هزینه کردن و رفتن و دیدن آن از نزدیک را داشته باشد؛ ثانیا با توجه به پشت پرده بسیاری از فوتبالیستها واقعا هزینه کردن برای دیدن این افراد را حرام می دانم.

2. این که موضوع فحاشی تماشاچیان در ورزشگاه های را دستاویزی برای ممنوعیت ورود خانمها به این اماکن نماییم، چندان منصفانه نیست: اولا آیا واقعا ارزش داره که یک خانم وقت بذاره و این فوتبال زهوار در رفته و بی هویت را ببینه؟ فوتبالیستی که می دونیم پشت پرده این بازی چقدر سوء استفاده ها که از شهرتش نمی کنه. همین چند وقت پیش یکیشون بی احتیاطی کرد و کلیپش لو رفت و صد البته هنوز در یووتیوب می تونید ببینیدش. ثانیا در همین یووتیوب اگر عبارت دعوای دخترا یا زنها را جستجو کنید، موارد مکرر برای نمایش وجود داره که در آن دخترای ایرانی، تأکید می کنم دخترای ایرانی، علاوه بر شدیدترین نوع کتک کاری، رکیک ترین الفاظ را هم بکار می برند.

اساس مشکل نه فقط در مردان، بلکه در کل جامعه ایرانی است. کافیست سری به صفحه کابران شناخته شده جهانی در شبکه های اجتماعی نظیر اینستاگرام، فیس بوک، توئیتر و... بزنید تا دست گلهای به آب داده هموطنان گرامی را از نزدیک مشاهده بفرمایید. همین چندی پیش بود که به علت هنرنمایی ایرانیان، صفحه دختر رئیس جمهور آمریکا در اینستاگرام کلا از دسترس خارج گردید. هنوز شاهکار ملت همیشه در صحنه را درباره پیج لیونل مسی از یاد نبرده ایم و قس علی هذا...

اشکال کار جای دیگری است، نه در جمع مذکر سالم. چون امروزه جمع مؤنث سالم چندانی هم نمی توان یافت نمود. (4011942) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۶:۱۳:۵۸
يك مثال ساده ، چطور حضور خانواده ها در سينما مشكلي پيش نمي آورد ؟

اگر محيط استاديوم ها از نظر امكانات رفاهي و سطح فرهنگي نا مناسب است ، اين محيط را درست كنيد ، آيا درست است كه حتي مردان هم به محيطي ناسالم بروند ؟
استاديوم هاي فوتبال مي توانند تبديل شوند به محيطي شاد و مفرح براي سرگرمي خانواده ها ، فقط كمي همت مي خواهد . (4011328) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۲۲:۴۲:۳۲
عمو جان محیط سینما با محیط ورزشگاه یکی است؟ (4011655) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۰۹:۵۵:۳۲
چرا يكي نيست ؟ چرا نبايد سعي كنيم كه محيط ورزشگاهها را امن و مفرح كنيم.
مسلما" تماشاي يك رقابت زنده ورزشي بسيار جذابتر از فيلم است .
وگرنه همين الان ، استاديوم ها از تماشاچيان مرد هم خالي است (4012108) (alef-3)
 
Russian Federation
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۶:۳۲:۰۳
حلای الهی ، همیشه حلال و طیب است و حرام خدا الی الابد حرام است و مرور زمان تغییری در آن ایجاد نمیکند .
_______________________________________________________________________________
هرچه سیاست بازان سودجو و بیرحم ، با تعابیر و توجیهات شیطانی و متعفن و مشمئز کننده ، سعی در تخریب مدنیت و معنویت جامعه را داشته باشند !! در انباشت بیشتر هیزم جهنم خود کوشیده اند . (4011347) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۲۱:۴۶:۱۱
جنابعالی ظاهرا از احکام الهی اطلاعی ندارید و فقط اظهار نظر می کنید. ما در اسلام مسئله ای داریم به نام حکم ثانویه. حکم شرعی جدیدی که به دلیل ایجاد شرایط خاصی مانند اضطرار و عُسر و حرج، جایگزین حکم اولی موضوع می‌شود؛
و می توان گفت در جایی که چهره اسلام در خطر هست هم می توان از این حکم استفاده کرد. همانطور که الان در کشور ما قطع دست سارقین که حکم دین است اجرا نمی شود. سنگسار اجرا نمی شود. و بسیاری از موارد دیگر (4011586) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۱۹:۴۹:۳۰
نا هنجاريها ي اجتماعي در همه جاها وجود دارد، مزاحمت براي بانوان هم نمينطور. هيچ كس هم حذف بانوان از كوچه و خيابان را راه حل آن نمي داند. ممكن است ساعاتي از روز و برخي مكانها اين فضاي منفي سنگين تر هم باشد. ولي پليس حضور زنان را در آن ساعت و مكان ممنوع نمي كند. مردم خود به تشخيص خود و بنابر ملاحظات مختلف به حضور و يا عدم حضور خود تصميم مي گيرند. ورزشگاه هم از اين قاعده مستثنا نيست! حضور در ورزشگاه خطر ناكتر از حضور در چهارشنبه سوري نيست كه تصميم حضور و عدم حضور بانوان به خود مردم واگذار شده است. (4011498) (alef-13)
 
هادی ایرانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۲۰:۱۲:۵۴
مقاله نویس محترم با اینکه مرد هستن اما ظاهرا تمام عمر در جمع های مردانه پاستوریزه حضور داشتن و هرگز در یک جمع پسرانه و یا مردانه عادی همانند جمع دانشجویی یا دوستانه حضور نداشتند.
اگر غیر از این بود به خوبی می دانستند که مردان در میان خود از رکیک ترین کلمات استفاده می کنند اما به محض نزدیک شدن یک خانم بدلیل وجود یک قانون نانوشته از استفاده از کلمات رکیک خودداری می کنند. (4011516) (alef-13)
 
مریم
Russian Federation
۱۳۹۵-۰۸-۲۱ ۲۲:۴۴:۲۶
چرا خانوم ها اصرار دارن در استادیوم ها حضور داشته باشن؟.باید دید چند درصد خانوم ها به این موضوع علاقمندن.مطمئنا درصد کمی.اصلا کسی از خود خانوم ها پرسیده یا فقط این یک مسئله سیاسی داغه؟شرایط الان اصلا مناسب حضور بانوان در استادیوم نیست.جامعه ای که توی خیابون که یه مکان عمومیه با ترس باید از کنار جنس مذکر رد بشی و خودت رو برای شنیدن هر حرفی آماده کنی چه اصراری که روبروی جمعیتی از مردها بشینی که خشم خودشونو از بازی فوتبال با رکیک ترین حرفا اعلام میکنن.صندلی میشکنن و سنگ پرتاب میکنن و نارنجک؟ (4011659) (alef-13)
 
حسین موذنی
Russian Federation
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۰۰:۰۱:۴۱
به نظر من در صورت حضور زنان دعوا بر سر رنگ و تیم در ورزشگاه ها با شناختی که من از مردممون دارم رنگ دعوای ناموسی میگیره و بد از بدتر میشه.باید واقع بین بود. (4011724) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۰۱:۵۴:۴۱
مگه تو ورزشگاهها چی خبره که زن ها اصرار دارن بیان؟؟؟ جز فحش و مسخره بازی چیزی نیست . اگه از این محیط ها خوشتون میاد بفرمایید اگر هم نه که ... اکثر مردها هم ورزشگاه نمیرن . برید خودتون ورزش کنید لذت ببرید میایید انواع چیزها رو میبینید و میشنوید و کلی هم بهتون بی احترامی میشه تازه باید پول هم بدین آخه کدوم عقل سالمی این کار رو میکنه همون پول رو برید یک سالن کرایه کنید با دوستان بریزید اونجا والیبالی فوتسالی یا ... بازی کنید و لذت ببرید. (4011783) (alef-13)
 
سید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۰۱:۵۸:۵۰
یکی از مشکلات ما این هست که سر حقوق طبیعی مردممان بحث میکنیم...نفس پرداختن به این موضوع و باید و نباید کردن در این مورد توهین به شعور هم مردان هست و هم بانوان ...در واقع اینها بهانه های واهی عده ای هستن که با حضور زنان در ورزشگاه مخالفن...میدونید چقدر بچه زیر 14سال به ورزشگاه میان؟ آیا جو ناسالم برای یک زن بالغ 30ساله مضرتره یا یک کودک 10 ساله؟...بنظرتون بهتر نیست به جای انجراف موضوع و سوق دادن افکار عمومی به یک جهت مشخص به موضوع اصلی و علت چنین جوی در ورزشگاه ها پرداخت؟...
با تشکر.... (4011784) (alef-13)
 
کریم
Germany
۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۰۶:۱۶:۵۰
خیر سرمان ما یک گذشته ای هم داشته ایم. آن هم نه 2500 ساله و یا هفت هزار ساله. تا همین چهل سال پیش زنان جامعه ایران- گیرم پنج یا ده درصدشان به امجدیه و ازادی می رفتند و هیچ طوری هم نمی شد! باید دید جامعه ما دچار
چه تغییری شده که این طور همه بهم ریخته ایم.
بر خلاف آنهایی که می گویند مگر رفتن زنان به زمین های ورزشی چه لزومی دارد یا آنانی که می گویند مگر با رفتن زنان به استادیوم ها چند در صد مشکلات جامعه حل می شود، می پرسم چرا کسی به خود اجازه طرح چنین سئوالات ... را می دهد؟ (4011847) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.