نظر منتشر شده
۹
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 290650
همه گاف هایِ یک سریال به ظاهر مذهبی (در نقد سریال تنهایی لیلا)
بخش تعاملی الف - امین میرزائی
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۳۷


قصد نداشتم که درباره سریال ضعیف و سطحی این شب های تلویزیون - تنهایی لیلا - مطلبی بنویسم، و وقت خود و خوانندگان را در نقد مجموعه ای که حداقل استانداردهای تلویزیونی را فاقد است هدر بدهم. از این قبیل سریال هایِ به اصطلاح "کیچ مووی"، در تلویزیون های ماهواره ای فراوان پخش می شوند و البته هیچکدام داعیه تبلیغ و ترویج دینداری ندارند.

امّا مشکل اینجاست که جناب حامد عنقا مصاحبه کرده اند و اثر معیوب خود را نمونه اعلایِ فرهنگِ دینی دانسته اند! اینجاست که پایِ منِ فیلسوفِ دین پژوه به داستان باز می شود، تا از دینداری مورد نظر ایشان خرده بگیرم و ساحت شریف دین محمّد را از چنین مواردی پاک بدانم. مرا می بخشند اگر تند و با صراحت سخن می گویم و ارزشی برای فیلم نامربوط ایشان قائل نیستم. پای اعتقادات که وسط بیاید، دهان بدعت گذار ایشان را باید بست که فرهنگِ فرار از خانه را ترویج کرده اند.

جالب آن که روایت منقول در ابتدای سریال را تحریف معنوی کرده اند و عدم دوراندیشی و یتیم گذاردن فرزندی را که از این ازدواج نامناسب به جا مانده همسان شهادت خوانده اند. وقتی بر اساس فقه اسلامی عیوبِ منجر به فسخ نکاح مانع از اجرای حکم است، بی تدبیری کسی که از مرگ قریب الوقوع خود خبر دارد چه محمل شرعی می یابد و تکلیف نوزادی که بیماری را از پدر خود به ارث برده چه می شود ؟!

اگر تحریک کنندگی لیلا به حدی ست که متولّیِ بیمار و رنجور و دمِ مرگِ امام زاده را از پشت پنجره به "خودسوزانی" می کشاند، تکلیفِ آن رقیبِ عشقی روشن است. حال چه شده که لیلا چندبار او را به خانه خلوت راه می دهد و جان سالم به در می برد؟! گویا جناب شایان خوددارتر و از یک نظر دیندارترند! میردامادِ را از گور بیرون کشیدن و داستان حماسی او را چنین قلب کردن، به همین سطحی نگری می انجامد. اگر قرار بر خودسوزی است، کلّ کادر فیلمبرداری - متشکل از زن ومرد - صبح تا شب و شب تا صبح باید مشغول سوزش باشند، به ویژه با نماهای کلوزآپی که از هنرپیشگانِ زن ارائه می دهند!

گیریم که محمّد دعای شب عرفه را نخوانده، و از غیرتِ علوی و حسینی بویی نبرده، و از خضر و لقمان و حکمتشان چیزی نشنیده و به عفاف یحیی و عیسی هم پشت کرده ؛ لطیف را چکار کنیم که دم به دم - و با شکایت مضروبان- در زندان است، امّا از ربایندگانِ ضاربِ خود شکایت نمی کند و کتکی را که می خورد به نوشِ جان پذیرا می شود؟! به نویسنده و کارگردان و تهیه کننده پیشنهاد می کنم دعای شب عرفه را به دقت بخوانند، و داستان یحیی و "حَصور" بودن حضرتش را به یاد آورند، تا فرق دینداریِ شکوهمندانه و متکی به اسماء الله الحسنی را، با پخمگی و کودنی و بی جنبگی متوجه شوند.

از پلیسِ به ظاهر قانونمند سریال چه بگویم که زن باردار و پا به ماه را - به صرف ادعای اثبات نشده مدعی کذایی- به کلانتری فرا می خواند و به زندان می اندازد! نقطه مقابلِ رفتار علی بن ابی طالب علیه السلام که به زنِ معترف به زنا هم، تا دو سال پس از تولّد نوزاد مهلت می داد تا مگر فرجی حاصل شود و اقاریر چهارگانه تحقق نیابد.

نویسنده از مسأله مهم حال و ملکه غافل مانده، و اسکیزوفرنی هیستریانیک را با تبدیل ملکه به ملکه یکی گرفته. اگر تحوّل درونی و یک شبه همه آدم ها ممکن می بود دنیا بهشت می شد. امّا چنین نیست و اسم مُضلّ الهی به همان سان که اسم هادی، کلّ یومٍ در شأن است. به تعبیرِ اکابرِ عرفاء، ذبذبه صورت به صورت جز در قالب حال به حال محال است و کسی که عمری به صراطی رفته به سادگی از آن صراط بر نمی گردد. این است که ما را به ردّ خبر فاسق امر کرده اند و از اعتماد به کسی که نمی شناسیم و راه دادن او به اندرون (کاری که محمد با لیلا و لیلا با آن زن غریبه می کند) منع کرده اند. آری عِرق اثر می کند و شجره طرف مقابل در نسلش مؤثّر می افتد و روایت مستند "أُستُر ذَهَبِک و ذِهابِکَ و مذهبک" اینجاست که موضوعیت می یابد.

سخن آخر این که بین رفتار لیلا با افراد مؤنّث پیوسته به داعش تفاوتی نمی بینم و سطحی نگریِ فاحشِ داعش - تقلیل دین به نماز و چادر و [...] - را از توالی فاسد این سریال می دانم.
 
کلمات کلیدی : امین میرزائی
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۲ ۱۴:۴۰:۰۳
یعنی مزخرف تر از این سریال وجود نداره (3138709) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۰۳ ۱۲:۵۹:۵۴
تحلیلی به جا بود ولی نگارش این تحلیل بسیار ثقیل و غیر قابل فهم است (3141374) (alef-2)
 
بنده ای حقیر از مخلوقات خداوند
۱۳۹۴-۰۶-۰۶ ۲۲:۰۶:۴۲
سلام. کوچکتر از ان هستم که بخواهم به حضرت عالی که خود را «فیلسوف دین پژوه»میدانید مطلبی عرض کنم
اما متن شما سطحی ست وفقط با لغاتی سنگینی که از چندین کتاب خوانده اید پرشده است
حامی فیلم نویسنده و عوامل نیستم
اما شما گویا از جامعه خبر ندارید در خیابان ها نبودید. تا به حال به کلانتری، بیمارستان و دادگستری و امثال هم نرفته اید
گویا تا به حال برخورد مامورین انتظامی با مردم، و حتی افراد شرور و دعواگر در جامعه را ندیده اید
گوبا جز خود و دنیایی که خود برای خود ساخته اید و فکر میکنید عالم عالم هستید چیزی نمیداند. ملبیتان نقد نیست توهین است
شما از مردم و زندگی عام هیچ نمیدانید

سطحی نگری فاحش داعش..... تعبیری زشت توهین امیز دور ازتفکر از یک فیلسوف دین پژوه است. (اگر این فیلم چندسال پیش قبل داعش ساخته میشد شما چه تعبیری داشتید؟ گویا با داعش و زنان ان هم کلام بوده و به خوبی میشناسیدشان)
مطلب برای گفتن دارم. اما سخن کوتاه بهتر است (3146517) (alef-13)
 
Belgium
۱۳۹۵-۰۱-۱۳ ۱۱:۵۴:۰۲
پاسخ نقد را با نقد می دهند اما این نظر شما مقاله را نقد نکرد. (3623189) (alef-13)
 
بنده ای حقیر از بنده های خداوند
۱۳۹۴-۰۶-۰۶ ۲۲:۰۹:۰۴
میدانم نظرم برای دید عموم ثبت نمیشود
اما نقدتان ضعیف است و پر از ابهام
کمی در خصوص حوادث پیرامون جامعه و عام مردم بیندیشید جناب فیلسوف دین پژوه (3146519) (alef-13)
 
بیننده
۱۳۹۴-۰۶-۰۷ ۱۱:۲۳:۰۰
کاملاً درست بود من با شما موافقم... (3147345) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۶-۰۸ ۰۱:۳۰:۱۶
سلام بر «فیلسوف دین پژوه»
لطفا نقد کن ؛
مطالب شما نکات خوبی را در بر داشت اما متأسفانه نقد سطحی ای مطرح کردید...
از نمادها و از دیالوگها و ... که اثر مفهومی زیادی دارند مطلبی نگفتید... (3149039) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۰۸:۲۸:۰۷
راستی بین انبوه فیلم و سریالهائی که بدون توجه به مبانی دینی و فرهنگی تولید و پخش میگردد سریالی تهیه شده که حداقل فضا را ملموس تر و به فضای دین نزدیکتر ساخته مفاهیمی همچون گذشت و ایثار ، کم به همنوع ، زندگی توام با سختی اما بدون غلطیدن در وادی بی حیائی و نهایتا عاقبت بخیر شدن صاحبان این تفکر در پایان فیلم در مقابل عاقبت به شری حاملان تفکر کلاهبرداری ، دزدی و خیانت در امانت و ... چقدر قراربت با تفکر داعش دارد جناب فیلسوف دین پژوه ! با دفاع بد امثال شما از اینگونه فیلمها تهیه کنندگان رغبت به ساخت فیلمهای گیشه پسند و کپی فیلمفارسی خواهند رفت راستی جناب فیلسوف چقدر از واقعیات پیرامون خود اطلاع دارید و چقدر به زمانه آشنائی و میدانید در جامعه چه میگذرد که از برخورد نیروی انتظامی و ... نیز خرده میگیرید ؟ قدری تفکر فیلسوف دین پژوه محترم (3182998) (alef-13)
 
امیرحسین
۱۳۹۴-۰۶-۲۲ ۱۱:۰۶:۲۹
نمیخواستم دوباره نظری بدم ولی سطی نگری جنابتان باعث میشود.نوشته اید که شایان خوددار تر از محمد است.از شایان چه انتظاری دارید شایانی که خارج درس خوانده و بزرگ شده و این چیزها برایش عادی است را با محمدی مقایسه میکنید که از بچه گی پدر و مادر نداشته و تا آن لحظ هم نتوانسته است با جنس مخالف ارتباط برقرار کند.محمد در آن سکانس میگوید انقدر زندگی نکرده که فرق عشق و محبت و هوس و وسوسه رو بفهمه ولی شایان که تمام عمر خارج از کشور زندگی کرده مسلمه که به این چیز ها فکر نکند. (3183419) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.