نظر منتشر شده
۲۹
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 134770
 
سندی از غيرت اقتصادی علماء ايران
سيد احسان خاندوزِی, 28 آذر 90
اگر ۵۰ فوتباليست يا بازيگر سينما اعلام كنند كه از اين پس كالاي خارجي كه جايگزين ايراني دارد، نمي‌خرند، حتي اگر ۱۰ درصد طرفدارانشان رفتار خود را تغيير دهند، چند هزار جوان مشغول به كار مي‌شوند؟ چند هزار خانواده از اعتياد و فحشاء نجات مي‌يابند؟
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۸ آذر ۱۳۹۰ ساعت ۰۸:۱۹
تفاخر و تظاهر به مصرف كالاهاي خارجي از آفتهايي است كه در قرن اخير دامن جامعه ايراني را گرفته است و در كنار تاثيرات مذموم اخلاقي و فرهنگي، پيامد منفي آشكاري در اقتصاد، اشتغال و رشد صنايع داخلي دارد. روشن است كه غرض از اين انتقاد، قطع روابط تجاري با جهان و منحصر شدن به محصولات ايراني نيست (زيرا اين انحصار نيز مستعد سوءاستفاده برخي توليدكنندگان داخلي و زيان توده مردم است) اما نگاهي به تجربيات توسعه نشان مي‌دهد بيشتر اقتصادهاي قدرتمند امروز، در دوره‌اي براي تقويت رقابت‌پذيري شركتهاي ملي، مردم را به مصرف كالاهاي داخلي تشويق مي‌نمودند و از ابزارهاي محدودكننده براي كالاهاي خارجي استفاده مي‌كردند: از انگلستان و آلمان قرن نوزدهم گرفته تا ژاپن قرن بيستم. به همين دليل هم نظريات اقتصادي «حمايت‌گرايي از توليد داخل» و هم تئوري‌هاي جامعه‌شناسي «مصرف تظاهري» در غرب ريشه‌اي ۱۳۰ ساله دارد (مانند كتاب نظريه طبقه مرفه اثر تورستين وبلن).

در اين ميان بيش از آنكه نقش قوانين محدودكننده واردات مهم باشد (كه قطعا حائز اهميت است)، نقش نهادهاي الگوساز مانند رسانه و گروه‌هاي مرجع كارساز است. امروزه گروه‌هاي مرجع طيف وسيعي را شامل مي‌شود از عالمان ديني و اساتيد دانشگاه و دولتمردان گرفته تا بازيگران و ورزشكاران و خوانندگان. به عنوان مثال اگر ۵۰ فوتباليست يا بازيگر مطرح سينما اعلام كنند كه از اين پس كالاي خارجي كه جايگزين ايراني دارد، نمي‌خرند، تصور مي‌كنيد چه فضايي ايجاد خواهد شد؟ حتي اگر ۱۰ درصد طرفدارانشان رفتار خود را تغيير دهند، چند كارخانه و كارگاه از ركود خارج مي‌شوند؟ چند هزار جوان مشغول به كار مي‌شوند؟ چند هزار خانواده از اعتياد و فحشاء نجات مي‌يابند؟ اينها خدماتي است كه گروه‌هاي فوق مي‌توانند به مردم خود بدهند اما بيشتر دريغ مي‌كنند.

شكستن تفاخر به كالاي خارجي نكته‌اي است كه رهبر انقلاب نيز بارها بدان تذكر داده‌اند اما متاسفانه آمار واردات مصرفي در سالهاي اخير (همگام با كل واردات) روندي صعودي داشته است كه با احتساب واردات قاچاق، بسيار بيشتر خواهد بود.

به عنوان نمونه رهبر انقلاب در هفتم ارديبهشت ۱۳۹۰ فرمودند: «يكى از آفات موجود اجتماعى ما كه ريشه‌ى آن، ميراث دوران طاغوت و دوران ظلمانىِ گذشته است، همين است كه افراد، دلبسته‌ى به توليدات بيگانه باشند... يك عده‌اى خوششان مى‌آيد كه بگويند فلان نشان خارجى روى لباسشان هست يا روى وسيله‌ى خوراكى‌شان هست؛ اين يك بيمارى است؛ اين بيمارى را بايد علاج كرد. اين كار، توجه نكردن به اين است كه ما پولى را كه در اين كشور به دست مى‌آوريم، ميريزيم توى جيب يك كارگر خارجى، به زيان يك كارگر داخلى. اين معنايش اين است كه ما به نياز داخل، به كارگر داخل كه دارد زحمت مي‌كشد و جنس توليد مي‌كند، بى‌اعتنائى ميكنيم، ميرويم سراغ كارگر خارجى. اين خيلى عادت بدى است ...اين طرف قضيه هم اين است كه كالاى ساخت داخل بايستى قانع‌كننده باشد؛ بايستى دوامش، استحكامش، مرغوبيتش جورى باشد كه مشترى را قانع كند؛ اين هر دو در كنار هم، يك كار لازم و واجبى است.»

سند زير يكي از شواهد هوشياري و غيرت اقتصادي عالمان ديني كشور در زماني است كه علماء بزرگترين گروه مرجع و فرهنگ‌سازان اصلي جامعه به شمار مي‌رفتند. نامه زير را حدود ۱۱۰ سال پيش (۱۲ جمادي‌الاول ۱۳۲۴ قمري) ۱۳ تن از علماء اصفهان امضاء و منتشر كردند، يعني زماني كه تازه طليعه اين بيماري در كشور رخ نموده بود. جالب آنكه شيوه ۱۳ عالم مذكور مواجهه‌اي كاملا فرهنگ‌سازانه بوده و با روش افتاء (مانند فتواي تحريم تنباكو) تفاوت دارد. به بيان ديگر اينان استفاده از محصول خارجي را حرام ندانستند اما به همگان اعلام كردند كه خود از آن اجتناب مي‌كنند. متن نامه:

«بعد از تسبيح و تحميد، اين خدام شريعت مطهره با همراهي جناب ركن‌الملك متهد و ملتزم شرعي شده‌ايم كه مهما امكن بعد ذلك تخلف ننماييم. فعلا پنج فقره است:

۱. قبالجات و احكام شرعيه بايد روي كاغذ ايراني بدون آهار نوشته شود اگر بر كاغذهاي ديگر نويسند، مهر ننموده و اعتراف نمي‌نويسيم. حرام نيست كاغذ غيرايراني و كسي را مانع نمي‌شويم، ماها با اين روش متعهديم.

۲. كفن اموات اگر غير از كرباس و پارچه اردستاني يا پارچه ديگر ايراني باشد متعهد شده‌‌ايم بر آن ميت، ماها نماز نخوانيم. ديگري را براي اقامه صلوت بر آن ميت بخواهند، ماها را معاف دارند.

۳. ملبوس مردانه جديد كه از اين تاريخ به بعد دوخته و پوشيده مي‌شود قرارداديم مهما امكن هرچه بدلي آن در ايران يافت مي‌شود، لباس خودمان را از آن منسوج نماييم و منسوج غيرايراني را نپوشيم. احتياط نمي‌كنيم و حرام نمي‌دانيم لباسهاي غيرايراني را، اما ما ملتزم شده‌ايم حتي المقدور بعد از اين تاريخ، ملبوس خود را از نسج ايراني بنماييم، تابعين ماها نيز كذلك. متخلف توقع احترام از ماها نداشته باشد.

۴. ميهماني‌ها بعد ذلك و لو اعياني باشد، چه عامه و چه خاصه بايد مختصر باشد، يك پلو و يك چلو و يك خورش و يك افشره. اگر زائد بر اين كسي تكلف دهد ما را به محضر خود وعده نگيرد، خودمان نيز به همين روش ميهماني مي‌نمائيم، هرچه كمتر و مختصرتر از اين تكلف كردند موجب مزيد امتنان ماها خواهد بود.

۵. وافوري و اهل وافور را احترام نمي‌كنيم و به منزل او نمي‌رويم زيرا كه [از] آيات باهره قرآن و حديث لاضرر، ضرر مالي و جاني و عمري و نسلي و ديني و عرضي و شغلي آن محسوس و مسري است و خانواده‌‌ها و ممالك را به باد داده. بعد از اين هر كه را فهميديم وافوري است به نظر توهين و خفت مي‌نگريم.

علمائي كه اين نامه را امضاء كرده‌اند: حاجي آقا نورالله، حسين بن جعفر فشاركي، آقا نجفي، شيخ مرتضي اژه، ميرزا محمدتقي مدرس، سيد محمدباقر بروجردي، ميرزا علي محمد، ميرزا محمد مهدي جويباره، سيد ابوالقاسم دهكردي، سيد ابوالقاسم زنجاني، محمد جواد قزويني، سيد محمدرضا شهير به آقا ميرزاي مسجدشاهي و حاجي آقا حسن بيدآبادي.

(منبع: موسي نجفي در كتاب حكم نافذ آقانجفي: عرفان، مرجعيت و سياست، ص ۸۴)
 
ciavash
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۰۸:۵۵:۵۵
به نظرت چرا مردم برنج و زعفران و انواع میوه های ایرانی رو به نمونه خارجیش ترجیح میدن چون کیفیتشون اصلا قابل قیاس نیست حالا به نظرت اگه همه بازیگرا و فوتبالیستها و علما بگن برنج خارجی مصرف میکنند کسی برنج خارجی میخره؟چرا؟چون کیفیت نداره (564777) (moderator19)
 
United States
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۱۲:۲۸:۲۶
قربونت چندنفربه خاطرپز دادن وکیفیت جنس خارجی میخرن مردم از بی پولی جنس چینی میخرن نه از.... (565130) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۱۲:۳۰:۵۲
درسته کار از دلبستگی مارک و اینها خیلی وقته گذشته مردم مارک رو بخاطر کیفیتش قبول دارند این تحلیلها دیگه تکراریست.. من چند ماه پیش برای خرید کفش 10 مغازه رو دور زدم کفش ایرانی گرفتم اخرش هم سرم کلاه رفته اگر بر کیفیت تولید ایرانی نظارتی نیست مردم را با روشهای فرعی که نمیتوان وادار به خرید کرد (565134) (moderator19)
 
امیر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۱۶:۲۱:۳۳
به نظرت وقتی گاندی گفت تا هند کفش نسازه، من کفش نمی پوشم، داشت میگفت که تولید خارج از تولید هند ضعیف تره؟

نتیجه چی شد؟ هند الان یکی از بزرگترین تولید کنندگان و صادرکنندگان نساجی در دنیاست (565411) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۲۱:۵۵:۱۳
اقا امیر با این حرفها نمیشه مردم رو وادار به خرید اجناس گران و بی کیفیت کرداز زمانی که یادم میاد میگن گاندی...لباس نداشت و کفش نداشنو...حالا هند کجا و چین کجا!!! (565759) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۲۳:۰۶:۳۱
برادر خیلی عوامل تو این مساله دخیل بودند از نیروی کار ارزان گرفته تا سرمایه گذاری صاخبان صنایع و... فقط یکی از آنها را اشاره کردی (565841) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۰۹-۲۹ ۰۱:۲۰:۲۸
ظاهرا تناقضی پبش امده جناب امبر گاندی کفش نپوشید و هند صادر کننده نساجی شد؟!!! (565952) (moderator19)
 
سينا صفوي
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۲۳:۵۸:۵۰
ايجاد انحصار در مصرف محصول ايراني نتيجه اش رو در سايپا و ايران خودرو نشون داده.
اين درحاليه كه مي تونستيم با تمركز روي محصولات كشاورزي در جايي كه ارجحيت كامل نسبت به تمام رقباي منطقه ايمون داريم از واردات هر جنس آشغالي به اسم محصولات كشاورزي چيني و .... جلوگيري كرده و بدون نگراني به صادرات اونها بپردازيم.
به خدا اگر صادرات گندم و سيب زميني و ... به ايران قطع بشه فلج كنننده تر از اونه كه صادرات خودرو به ايران تحريم بشه. اين در شرايطيه كه مي بينيم توي اين تحريم فلج كننده همه ماشينهاي خارجي با سه برابر قيمت... (565885) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۰-۰۱ ۲۲:۲۱:۲۶
میزان واردات محصولات کشاورزی خیلی زیاد نیست در مقابل مصرف محصولات کشاورزی داخلی واردات این موارد خیلی ناچیز است (569870) (moderator19)
 
هموطن
China
۱۳۹۰-۰۹-۲۹ ۱۰:۴۳:۴۸
دیدم هموطنان از کشورهای مختلف نظر داده اند؛ چند مورد راجع به چین را که خود دیده ام و شاید بی ربط به موضوع نباشد می نویسم
اول: در داخل چین مصرف کردن کالای چینی ولو کیفیت خوبی هم نداشته باشد بسیار متداول است و اصولا کالای خارجی کمتر دیده می شود و اگر هم پبدا شود گران قیمت است بطوریکه خرید آن مقرون به صرفه نمی باشد
دوم: در این کشور صرفه جویی در مصرف یک عادت عمومی است مثال: درجه حرارت سامانه حرارتی منزل در فصل سرما به حدی پایین است که نیاز است لباس گرم و جوراب زمستانی در خانه استفاده شود و یا اینکه با صرف هزینه گرمای بیشتر را تأمین کرد
سوم: استفاده از دوچرخه برای جابجایی داخل شهر حتی در سرمای پایتخت چین که دمای هوا طی سه ماه سرد سال از پنج درجه سانتی گراد بالاتر نمی رود مایه تعجب است (566217) (moderator19)
 
حسن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۰۹:۰۳:۴۶
به هرکس که تو این کشور مسئوله و داره این کامنت منو می خونه میگم:

می دونین افسرده شدن یه نفر تو اوج جوونی بخاطر بیکار شدن و یا کار نداشتن یعنی چه؟! (564792) (moderator19)
 
ابمان
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۱۲:۲۷:۱۶
ببخشید اقای حسن من نمیدونم یعنی چی میشه بیشتر توضیح بدین البته با ذکر این نکته که مسئول نیستم (565128) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۲۲:۱۳:۳۳
ببخشید اقای حسن ما که بیکاریم میخو.استم سوال کنم شما هم تازه بیکار شدین؟! (565794) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۰۹:۰۶:۳۰
همين الان كه همه جنس خارجي مي خرن كيفيت كالاهامون اينجوريه اگه جنس خارجي نخريم كه ديگه بيا و ببين (564798) (moderator19)
 
سعيد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۰۹:۰۹:۴۴
بسم الله
نقش يك رسانه ارزشمند در دنياي دلدادگي به زرق و برق ظاهري و خفتگي مردم اندر كوچه هاي تظاهر و تجاهل بسيار روشن است. خدا قوت دهد آناني كه در اين غفلت به ياد اين ملك و مردم اند.
سيد احسان جان الان بيشتر از هر چيز ديگر مستحق شنيدن موعظه در اين بابيم.
ياعلي (564802) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۰۹:۲۰:۰۷
به نظر من كه حكم كلي دادن در اين مورد درست نيست چون مثلا در مورد خودرو كه اغلب مردم ما وسع مالي ندارند كه كالاي خارجي بگيرند، بايد توليدات واقعا بي كيفيت داخلي را با قيمتهاي بالا (نسبت به كيفيت و قيمتهاي خارج از كشور) را سوار بشوند، و با اينكه باعث ايجاد اشتغال در اين صنعت مي شوند اما با جان و مال خود بازي ناخواسته اي مي كنند و توليد كنندگان هم هيچ اهميتي به كيفيت نمي دهند! يا همين مورد در خصوص پروازهاي هواپيماهاي ايراني به خارج از كشور نيز صدق ميكنه (البته درسته كه تحريم آثار زيادي ميذاره اما سوء مديريت و كيفيت پايين خدمات را نميتوان تقصير تحيرم انداخت!)
بايد ديد در چه زمينه هايي مزيت نسبي داريم (مثلا كشاورزي، منسوجات...) و ابتدا در آنها سرمايه گذاري كرد تا كيفيت توليد بالا برود و سپس از مردم انتظار داشته باشيم كالاي داخلي مصرف كنند و در زمينه هايي كه نه مزيت داريم و نه امكان رقابت بهتر است سرمايه هاي مملكت را هدر ندهيم و آنها را به سمت صنايع ديگر سوق بدهيم.
در كل وقتي بازار رقابتي درستي داشته باشيم و مردم اجازه مصرف دلخواه را داشته باشند اون موقع شايد توليد كنندگان ما به فكر كيفيت و ارضاء مشتريان بيفتند و در ميان مدت مردم برگردند به سمت توليدات داخلي (564822) (moderator19)
 
بهنوش
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۰۹:۲۲:۲۶
بهترين راه ايجاد اشتغال تحريم كالاهاي خارجي است، اما از آن طرف هم بايد كيفيت كالاي داخلي را بالا ببريم تا خريداران دلزده نشوند (564829) (moderator19)
 
وحید
Germany
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۰۹:۳۶:۲۹
بنام خدا

بجای 50 فوتبالیست یا بازیگر سینما، از 5 تن از مسئولان بلندپایه بخواهید که برای ایاب و ذهاب از اتومبیل های خارجی استفاده نکنند! چون هم قاعدتا طرفدارانشون بیشتره و هم اینکه بعد طبلیغاتی وسیعتری داره چون اونوقت دائما صدا و سیما روی این مسئله مانور میده. (564863) (moderator19)
 
Germany
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۱۰:۵۷:۴۷
بنام خدا
من یک اشتباه وحشتناک املایی داشتم. در واقع "تبلیغاتی" درسته. (564981) (moderator19)
 
علی بوستانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۱۱:۱۶:۳۳
با سلام
سری به شرکتهای دولتی بزنید و تفکرات مدیران آنها را بررسی بفرمائید ببینید چطور تیشه به ریشه تولید داخل میزنند. چطور محصولاتی که در داخل تولید میشود را از خارج وارد میکنند. مصداق بیاورم؟ صنعت CNG که چندین سال است در ایران بومی سازی شده را بررسی بفرمائید میبینید که مسئولین این صنعت چه خیانتی به تولید کنندگان قطعات این تکنولژی میکنند. بهترین شیر سر مخزن در قزوین تولید میشود که تمام استاندادهای خارجی را گرفته ولی شرکت گاز؛شیر سر مخزن خارجی وارد میکند که نه مزیت قیمتی ونه کیفیتی نسبت به کالای داخلی دارد؛ مخزن CNG در کشور تولید میشود میروند از خارج وارد میکنند . وقتی دولت هیچ محدودیتی برای واردات ندارد چه توقعی از مردم عادی دارید چرا دولت متوجه نیست عامل بیکاری باز بودن دروازه های کشور برروی کالای خارجیست. گاندی اگر توانست انگلیس را شکست بدهد فقط با ترویج خرید اجناس هندی بین مردم هند بود چرا دولت به این مهم توجه نمیکند (565011) (moderator19)
 
رضا
United Kingdom
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۱۱:۲۳:۵۶
رحمت الله علیهم
اما دو نکته؛ اولا اینکه نیاز به پاس کاری ورزشکار و بازیگر و مدیر و رئیس نیست چرا که غالب اونا فرهنگ خودشون رو دارن و اگه پولاشون رو یه جوری خرج نکنن که نمیشه! و در ثانی هرکسی وجدانا باید اول از خودش شروع کنه، دقیقا مثل همین علمای بزرگواری که اعلام کرده بودن حتی اشکال شرعی هم نداره اما ما اهلش نیستیم و انجام نمیدیم، واقعا کی حاضره از خودش شروع کنه؟! (565024) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۱۳:۰۰:۵۹
انها هم کلای بی کیفیت نمی خریدندوالا اسراف کارند ان الله لایحب المسرفین (565176) (moderator19)
 
امید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۱۵:۴۲:۳۳
متاسفانه تولید کننده ما از انحصار خوشش میاد- اونوقت همه کار میکنه و هیچ توجهی به مشتری نمیکند-اگر جنس خارجی نخریم معلوم تیست باید جنس بی کیفیت داخلی را چقدر باید بخریم؟! برای مثال جای دوری هم نمیخواهد بروید یک نمونه کافی است :ایران خودرو ..... البته این نظر بنده مشمول اندک تولیدکننده منصف نمیشه البته اگر باشه! (565382) (moderator19)
 
زهرا
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۱۷:۵۶:۳۹
با سلام
من با ایده شما کاملا مخالفم ساده ترین مثال که مورد استفاده همه هم هست مثلا تی شرت فعلا تولیدی های ایرانی به جای تریکو نخی از یک تریکو بسیار نازک نایلونی استفاده میکنند که در تابستان گرم ودر زمستان سرد است و خیلی سریع کش می آید و از فرم می افتد به قیمت 8 تا 10 هزار تومان اما همین تی شرت وقتی خارجی و کنترل کیفیت شده است برچسبی دارد که نشان میدهد دقیقا چند درصد نخ دارد و قیمتش هم همینقدر است تا وقتی بازرگانان سود جوی ما بد ترین مواد اولیه را از چین وارد می کنند حرف شما مسموع نیست (565489) (moderator19)
 
حسین
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۱۸:۱۸:۴۸
برادر من حرف شما در تئوری درسته ولی در عمل نتیجه خیلی متفاوته نمونه اش همین صنعت خودرو سازی کشور که مردم بالاجبار نمی تونند نمونه خارجیش رو بخرند (به دلیل تعرفه خیلی بالا)، حالا نتیجه چی شده؟ نتیجه اش این شده که قیمت بسیار بالا و کیفیت بسیار پایین، نه برادر من اینکار واسه ایران جواب نمی ده مگر اینکه سیستم نظارتی و حمایت از مصرف کننده در کشور ما هم ... بسیار قوی بشه (565505) (moderator19)
 
مخلصیم
Sweden
۱۳۹۰-۰۹-۲۸ ۲۳:۵۲:۱۶
سلام

نمیدونم خوشتون میاد یا نه ، چاپ می‌کنید یا نه،اما مینویسم شاید منبع خیر شد من ۳۰ سالی‌ است در سوئد زندگی می‌کنم و به ریز اخبار ایران معتادم و الف را هم مراتب میخوانم این سایت از بقیه مشابهایش خیلی‌ واقع بینتر است در هر حال همانطور که می‌دانید سوئد کشور خیلی‌ کوچکی است با آب و هوای سرد و بسیار دشوار برای کشاورزی البته بدون هیچ محدودیت برای وارد کردن اقلام خوراکی اما آنقدر محصولاتش کیفیت بالا دارد که در همه اقلام هم بسیار گران تر است هم حرف اول را میزند در صنعت که قربونش برم ساخت سوئد یعنی‌ جنس گران و درجه یک در ابزار سازی همینطور زمانی‌ که من در کارخانه ذوبآهن اینجا کار می‌کردم الیاژای این کارخانه هوش از سرم میبرد و از آن تحسین برانگیزتر مدیریت و سازماندهی و برنامه‌ریزی اینها بود که اساس کار بود برای سالهای بسیار جلو برنامه داشتند و اشراف وسیع به بازار و رقبای آینده الفبای کارشان است چنان کار برنامه ریزی و سازمان دادن کارشان دقیق بود که بالاترین کیفیت را از افراد‌ای با هوش متوسط ممکن ساخته به هر روی با جلوگیری و تحریم این یا آن محصول میشود برای کوتاه مدت علاجی یافت (البته در این باره مطمئن نیستم) اما در دراز مدت یا باید منتظر یک منجی آسمانی بود یا شروع کرد به کار عاقلانه کردن و برنامهریزی بنیادی...مخلصیم (565881) (moderator19)
 
Russian Federation
۱۳۹۰-۰۹-۲۹ ۰۰:۴۹:۳۹
یکی از بستگان ما در نمایشگاه محصولات ایرانی شرکت کرده بود میکفت که قیمت کالا در ایران از قیمت تمام شده در ایران ارزانتر است مثل هتلهایمان که یک هتل بین المللی در اصفهان رفتیم شبی صدو شصت هزار تومان اتاق چها رنفره بود ان وقت چراغهایش سوخته بود و پایه هیا صندلیش هم شکسته بود هر چی هم گفتیم کسی برای تعویض نیامد بعد از دو روز بر کشتیم شهر خودمان و ماه بعد رفتیم خارج با نصف قیمت هتلهای شیک مدرن و ارزانتر (565931) (moderator19)
 
United Kingdom
۱۳۹۰-۰۹-۲۹ ۰۰:۵۹:۰۱
آن موقعی که علما میفرمودند و مردم اطاعت میکردند بین نسبت علما و مردم با زمان حالت تفاوتی بود. بقول یکی از اظهار نظر ها نیاز به پاسکاری نیست. بنظر شما اگر علما اکنون فتوا دهند "الیوم استعمال اجناس چینی حرام و الی آخر" واکنش ها چقدر مشابه زمان ناصرالدین خواهد بود.
با تشکر از الف که موضوع مهمی را مطرح کرد. (565935) (moderator19)
 
سید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۰۶ ۱۹:۴۱:۰۵
باید صدا سیما. استفاده از کالای ایرانی را شروع کند بعد بزرگان مملکتی (576573) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.