نظر منتشر شده
۲۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 394178
آتشی که دودش به چشم هموطنان شمالی خواهد رفت
احمدرضا هدایتی،‌ ۳۱ شهریور ۹۵
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۳۱ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۳۶
چند سال قبل بنا بر دعوت یکی از بستگان فرصتی پیش آمد تا سفری به روستای با صفای لاویج در ۱۸ کیلومتری جنوب چمستان در شمال کشور داشته باشم، این روستای زیبا در میان دره‌ نسبتاً وسیعی واقع شده که اطراف آن را ارتفاعات سر به فلک کشیده با انبوه درختان جنگلی احاطه کرده است، اما متأسفانه در بدو ورود بیش از هرچیز، خانه‌های ویلایی خوش آب و رنگ موجود در محیط روستا نظر گردشگران را جلب می‌کند، اماکنی که با ذبح و قربانی کردن درختان منطقه، همچون قارچ‌های سمی در حاشیه روستا و بعضاً در لابه‌لای درختان جنگلی جا خوش کرده‌ بودند.

امسال وقتی برای بار دوم و در همان ایام به این منطقه سفر کردم، از آنچه دیدم بسیار متعجب شدم، جنگل با سرعت شگفت‌آوری از روستا فاصله گرفته بود و به شکل محسوسی از خنکای هوای منطقه نیز کاسته شده بود، ظاهراً هنوز قانون نتوانسته بر زیاده‌خواهی افراد فرصت ‌طلب و بعضاً خوشگذرانِ بی‌دردی که با تخریب محیط ‌زیست، مصالح مردم و منافع جامعه و کشور را فدای لذت‌جویی و منافع شخصی خود می‌کنند فائق آید و جنگل‌خواری همچنان به مانند یک اپیدمی فراگیر، در حال تیشه زدن به ریشه محیط ‌زیست کشور است.

صدای گاه ‌و بی‌گاه اره‌های برقی که همچون آفتی ویرانگر و مخرب به جان جنگل افتاده‌اند، روح انسان را آزرده ساخته و همانند خوره، ارتفاعات سالخورده منطقه را گرفتار طاسی ناخواسته و زودهنگام کرده ‌است، ردپای این آفت خطرناک را می‌توان تا اعماق جنگل و حتی در بالاترین نقاط ارتفاعات جستجو کرد، اکنون قارچ‌های رنگارنگ و سمی(خانه‌های ویلایی) با سرعت در حال اشغال جای درختان هستند و بیم آن می‌رود که اگر گسترش آنها متوقف نشود و همچنان به پیشروی خود ادامه دهند، تا یکی دو سال آینده، دیگر اطلاق روستای جنگلی به لاویج و بسیاری از دیگر نقاط شمال کشور ممکن نباشد.

این معضل فقط مشکل مردم لاویج نیست، بلکه سایر نقاط جنگلی شمال ایران و چه‌بسا سایر نقاط خوش آب و هوای کشور نیز با آن دست به گریبانند، البته باز این ناهنجاری تنها به تخریب مناطق جنگلی محدود نمی‌شود، بلکه آبزیان و پرندگان مهاجر و غیر مهاجر نیز از شر انسان‌های بی‌فکر و فرصت‌طلبی که منافع کوتاه‌مدت خویش را به منافع بلندمدت خود و فرزندانشان ترجیح می‌دهند، در امان نمانده‌اند، برای اثبات این مدعا کافیست در فصولی که صید ماهی و پرندگان ممنوع است به بازار روز و یا بازار ماهی فروشان در شهرهای شمالی سری بزنید و حاضر شوید ماهی یا شکار موردنظرتان را با چند برابر قیمت ابتیاع نمایید.

بررسی این وضعیت نشان می‌دهد که متأسفانه هنوز برخی از افراد جامعه به آن حد از بلوغ فکری و عقلی نرسیده‌اند که بفهمند با اقدامات جاهلانه و غیر قانونی خود چه خطراتی را برای خود، خانواده و نسل‌های آینده به ارمغان می‌آورند، تأسف انسان وقتی بیشتر می‌شود که می‌بیند، مرفهین بی‌درد و سودجویان محلی در یک تبانی آشکار، چگونه با سوءاستفاده از این اوضاع و احوال نابسامان و با مشتی پول ، آسایش، رفاه، سلامت و امنیتِ آینده‌ی مردم محلی و در یک کلام، روح و جان انسان‌ها را بازی گرفته‌اند.

بی‌شک تغییر شرایط جوی، افزایش دمای هوا و بروز سیل‌های ویرانگر و فرسایش خاک و کاهش قابلیت باروری زمین، اولین نتایج این بی توجهی است، مشکلی که صدها معضل دیگر مانند؛ بیکاری، مهاجرت و سایر زیان‌های اقتصادی و اجتماعی را برای ساکنین و به تبعِ آن، برای مردم کل کشور به همراه خواهد داشت، معضلاتی که آثار شوم آن به‌تدریج در حال آشکار شدن است، آسیب‌هایی که جلوگیری از گسترش آن، تنها با کمک خود اهالی و هوشیاری ارکانی مانند؛ سازمان محیط ‌زیست، وزارت جهاد کشاورزی، نظام آموزشی کشور، رسانه‌های محلی و سراسری از جمله صدا و سیما و به‌خصوص مردم محلی و شوراهای اسلامی شهر و روستا قابل کنترل است.

ذکر این نکته ضروریست که؛ استفاده از هوای پاک و محیط باطراوت و زیبای شمال حق همه شهروندان ایرانی به‌ویژه مردم شهر آلوده تهران است، اما این حق نباید با زیرپاگذاشتن حقوق دیگران و به شکل غیرقانونی کسب شود، چراکه در غیر این‌صورت نتایج کار متخلفین و زمین‌خوران به مثابه آتشی خواهد بود که دودش به چشم همه مردم کشور، علی‌الخصوص هموطنان خطه شمال کشور خواهد رفت.

در پایان این سوألات نیز به ذهن متبادر می‌شود، که بروز این وضعیت حاصل کم‌کاری کدام یک از دستگاه‌های مورد اشاره است؟ سهم هر کدام از ارکان فوق در پیدایش این نابسامانی چقدر است؟ علت تجاوز افراد غیربومی به طبیعت بکر منطقه نامشخص نیست، اما علت نامهربانی مردم محلی منطقه نسبت به محیط‌زیست‌ خودشان چیست؟ چرا شاهد بروز واکنش‌های پیشگیرانه جدی و قاطع از سوی هیچ‌یک از نهادهای مذکور و به ویژه مردم فهیم و آینده‌نگر این خطه برای حفاظت از محیط زیست‌شان نیستیم؟ و سؤال آخر این‌که چه کسانی، چگونه و بر اساس کدام قانون و ضابطه‌ای خدمات شهری مانند؛ شبکه آب، برق، تلفن و حتی لوله‌های پرخطر گاز را در مناطق صعب‌العبور و پردرخت جنگلی به درب این منازل رسانده‌اند؟
 
کلمات کلیدی : تخریب جنگل
 
حقوقدان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۳۱ ۱۰:۴۴:۱۸
بنده به عملکرد دستگاه قضا در برخورد با پدیده زمین خواری نمره منفی میدهم . (3943084) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۳۱ ۱۲:۳۰:۳۲
دودش به چشم هموطنان شمالی نخواهد رفت، بلکه آنان از این کار سود هنگفتی می برند. وقتی شالیزارهایشان را تخریب می کنند و با ریختن شنگ لاشه و غلتک زدن آنرا صاف کرده و تبدیل به پلاک های 200 متری می کنند و به فروش می رسانند دیگر چه انتظاری از غیر بومی آن منطقه دارید. (3943234) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۳۱ ۱۴:۳۲:۰۳
وقتی قیمت محصولات کشاورزی کفاف زندگی مردم رو نمیده و تمام سودرو دلال میبره بعضا کشاورز ناچاره برای امرار و معاش ... از دارایی خودش بزنه و هزینه زندگی خودش بکنه
شما بروید و ببینید کدوم یک از اهالی چنین روستاهایی به نون و نوایی از فروش زمین هاشون رسیدند
مشکل هم حضور مردم از شهرهای دیگه نیست هر کسی حق داره بیاد و در جاهای خوش آب و هوا ساکن بشه
مشکل از جایی شروع میشه که صاحبان این زمین ها به جای همرنگ شدن با طبیعت و ساختن خانه هایی که از عناصر محیط ساخته شدند اقدام به تخریب محیط زیست و زیبایی های اطرافش میکنند
شما ببینید کجای دنیا این حجم از تخریب محیط زیست وجود داره
هنوط مردم ما یاد نگرفته اند در استفاده از طبیعت خودشون هم جزیی از محیط و زیبایی هاش بشن نه اینکه با ساخت و ساز نامناسب یا تخریب فضای سبز و یا رها کردن زباله در دشت رودخانه و دریا باعث آلودگی اون بشوند
متاسفانه برخی از ماها محیط زیست و طبیعت رو با یک سطل زباله بزرگ اشتباه گرفتیم در حالی که در تمام کشورهای پیشرفته به محیط زیست و نوع نگداریشون افتخار میکنند (3943392) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۳۱ ۱۸:۱۸:۲۲
من خودم شمالی هستم. حرف شما رو تایید نمیکنم. ممکن است برخی این کار رو کنند اما ربطی به همه ی شمالی ها ندارد
من مخالف فروش زمین ها به غیر شمالی ها هستم. (3943655) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۲ ۰۹:۲۸:۲۵
خوب نیایید تهران وهمونجا رو زمین هاتون کرار کنید (3945260) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۳۱ ۱۳:۲۸:۱۵
اگر کارکردهای مفید جنگل چون ذخیره آب، جلوگیری از بروز سیل، تلطیف و تعدیل هوای مناطق مجاور و حفظ گونه های دارویی و صنعتی و حفاظتی و همچنین ایجاد زیستگاه ها و اکوسیستمهای گوناگون و صدها فایده آن را هم به حساب نیاوریم، فقط جاذبه گردشگری آنها درآمدی بیش از برداشتهای غیر اصولی و خودخواهانه فعلی دارد. اگر بی مسئولیتی نسلهای قبل در نابودی طبیعت را به حساب عدم آگاهی آنها گذاشته شود، اقدامات نسل ما توجیه پذیر نخواهد بود. (3943323) (alef-13)
 
احمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۳۱ ۱۵:۳۲:۰۳
در مناطق شمالی دردی به نام زمین داریم که درمانی برایش تجویز شده است به نام فروش زمین. افزایش قیمت زمین، در کنار بی حاصلی یا کم بهره بودن زمین سبب شده است که شالیزار و جنگل و ساحل برای فروش آماده شوند. در این کار همه ضرر می کنند، کشاورزی که دارایی پایدارش را به پول ناپایدار تبدیل میکند. نسل آینده که تاوان خوش باشی نسل فعلی می دهد. کشور که با پیچیدگیهای اجتماعی و در نتیجه مشکل مدیریت آن مواجهه خواهد شد. و البته زمین که.... (3943446) (alef-13)
 
يك هموطن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۳۱ ۱۶:۳۱:۳۴
با سلام خدمت نويسنده مقاله .برادر عزيز يك مقدار سطحي نگاه كرديد به مسئله اگر يك مقدار تيز بيني مي كردي متوجه مي شدي كه امروز براي اداره كشور نياز به پول و هزينه هست .مي داني با ساخت هر ويلا چقدر پول به حساب وزارت كشور و دهياريها واريز ميشود اگر نمي داني برو تحقيق كن امروز كل بودجه دهياريها و بخشداريها از طريق همين ويلاهاي ساخته شده تامين ميشود چون شارژي كه محليها پرداخت مي كنند حتي كفاف جمع كردن زباله هم نيست الان در استان مازندران در تمام روستاها طرح هادي اجرا مي شود فكر مي كني چه كسي اين هزينه ها را پرداخت مي كند همه هزينه ها از محل ماده ٩٩پرداخت ميشود .حالا صورت دوم مسئله .براي ساخت هر ويلا حدود ١٠٠٠روز كاري بايدكارگر كار كند و حالا حساب كن چقدر مصالح ساختماني و لوازم خانگي مصرف ميشود شما يك طرفه پيش قاضي رفتي .بهتر اينه كه ويلا ساخته شود چون بنغع توسعه كشور و توسعه استان هست ولي بايد مديريت شود كه محيط زيست كمتر اسيب ببيند امروز نمي توان حكم كلي صادر كرد كه بخاطر حفظ محيط زيست بايد كل ساخت ساز در شمال متوقف شود و شماليها بيكار بشوند چون الان طبق امار بشترين افراد شاغل در مازندران مشاغل مربوط به ساختمان و مصالح ساختماني و گردشگري مي باشد كشاورزي در رديف بعدي قرار دارد بايد مديران كلان تعادل بين ساخت و ساز و محيط زيست را برقرار كنند و ساخت و ساز مديريت شود تا محيط زيست هم كمتر اسيب ببيند واسلام (3943502) (alef-13)
 
ارغش
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۲ ۱۲:۰۹:۵۳
خب این کاری که میکنن دقیقا فداکردن منافع بلندمدت برای منافع کوتاه مدت دوروزه است,با این سرعتی که جنگل داره نابود میشه دیگه ویلاهای شمال هم مشتری نداره.برعکس به نظرمن حفظ محیط زیست ارجحیت داره به هر پولی که بخواد به حساب وزارت کشور واریز بشه باید ویلا سازی و دست درازی به جنگل متوقف بشه تا وقتی که اون تعادلی که شما میگین رو برقرار کنن.البته خیلی از درخت هایی که قطع میشه هم به خاطر چوبشونه که جا داره واقعا یه گزارشی هم جدا در مورد اون تهیه بشه (3945466) (alef-11)
 
شهروند چمستانی
United States
۱۳۹۵-۰۶-۳۱ ۱۹:۱۸:۴۸
در 10 سال پیش تعداد بنگاههای معاملاتی املاک در حوزه چمستان به زحمت به 25 بنگاه میرسید اما امروز تعداد این بنگاههای معاملات املاک به 985 رسیده ! افزایش این بنگاههای معاملاتی یعنی افزایش ویلا سازی و نابودی جنگلها و مراتع.کجاست سازمان محیط زیست و جنگل بانی؟ (3943716) (alef-11)
 
شهروند
Romania
۱۳۹۵-۰۶-۳۱ ۱۹:۵۲:۲۲
برادر عزیزم قضیه رو باید عمیقتر دید...وقتی توزیع ثروت در جامعه نامتناسب است و عده ای سریز پول دارند..و از طرف دیگه عده ای برای مخارج اولین موندن و محصولات کشاورزی قیمت مناسب و متناسب ندارن...چه انتظاری داری.....کار از این کارها گذشته (3943758) (alef-11)
 
ر.ا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۳۱ ۲۰:۰۱:۰۶
lمتاسفانه فقط مردم نیستند که جنگل ها را تخریب میکنند بلکه دانشگاه علوم پزشکی گیلان هم که خود بایستی بخاطر سلامتی مردم از جنگل خواری جلوگیری کند خودش صدها هکتار از جنگل های لاکان را تصرف کرده و مرتبا آن را برای ساخت و سازهای بعضا بی دلیل تخریب می کند (3943768) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۳۱ ۲۱:۴۰:۲۸
شمالی ها فقط به عشق شاسی بلند و اگر هم وسعشان نرسد به عشق پراید زمین هایشان را میفروشند اینجا مردم شمال مخصوصا مازندران زمین را مفت مفت میفروشند و پراید میخرند و گاز میدن (3943841) (alef-11)
 
رایکا موسوی
Estonia
۱۳۹۵-۰۶-۳۱ ۲۳:۲۵:۰۹
من خودم گیلانی هستم، درست وضع مالی بعضیها واقعاً خوب نیست، اما جاهای دیگه هماین مشکل وجود داره، اما این مشکل نمی تونه بهانه نابودی جنگل و شالیزارهای قشنگ شمال بشه، پس سهم نسل آینده که بچه های خودمون هستند چی میشه؟ من واقعا از رفتار همشهری هایم شرمنده ام، البته اون کسانی که با این کارا در حق بقیه خیانت می کنندو (3943941) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۱ ۰۸:۱۱:۳۰
متاسفانه متولیان حفاظت از سرملیه باارزش ملی وطلای سبز خود از ویرانگران جنگلها هستند نباید شمالی ها را مقصر دانست درآمد سالیانه یک هکتار شالیزار را با فروش همان شالیزار از قرار متری سیصد هزار تومان مقایسه کنید آیا منتقدان اگر خود جای شمالیها بودند منافع ملی را به شخصی ترجیح میدادند (3944115) (alef-11)
 
علیرضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۱ ۱۰:۳۸:۵۲
فارغ از بحثهای زیست محیطی و تبعات اجتماعی و اقتصادی که نویسنده اشاره کرده، نکته ای که در متن به چشم می خورد برابر قرار دادن "ساکنان شهر تهران" با "مردم سایر نقاط کشور" است. به نظر می رسد در اینجا حق مطلب ادا نشده و طبق نظر نویسنده محترم، یک جمع هشت میلیونی برابر با هفتاد میلیون نفر دیگر حق استفاده از طبیعت شمال را دارند! این نکته ای است که ما شهرستانیها به دفعات با آن مواجه شده ایم و بیشتر تهرانیها خود را تافته جدابافته فرض می کنند و متأسفانه ای طرز تفکر بر گفتار و رفتارهای چهره به چهره نیز تأثیر گذاشته است. (3944245) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۱ ۱۰:۴۰:۱۹
بیشترین مخا لفین خانم ابتکا ر در شما ل هستند (3944247) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۱ ۱۱:۴۵:۱۵
واقعا اون طبيعت حيف هست كه بدست يك مشت سودجو نابود بشه (3944306) (alef-11)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۱ ۱۲:۰۷:۲۵
مسئول نداریم آقاجان...

اگه هم داریم مسئولان آنچنانی و با فیشهای آنچنانی.

کم هستند مسئولان دل سوز و با وجدان... (3944332) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۷-۰۱ ۱۲:۱۶:۱۲
به نظر من باید ساخت وساز در شمال وتهران واطراف تهران وتمام مراکز استانها واطراف انها ممنوع شود کشوری به این پهناوری چرا کاری می کنید که در بعضی جاها تراکم جمعییت بیش از حد باشد واسایش مردم را به هم بریزد ودر شمال هم جنگلها وجاهایی که گاهی برای سفر می شود لذت ودلخوشی مردم بلاشد با ساخت وساز ها بهم بخورد وزیبایی طبیعی خدادادی ان بوسیله افراد سود جو به هم بریزد (3944344) (alef-11)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۱ ۲۱:۰۳:۵۶
مگر وظیفه حکومت استقرار نظم و قانون و تامین امنیت و آسایش آحاد جامعه نیست این پدیده زشت خانمان سوز نتیجه کم کاری کدام یک از بخش های حاکمیت است؟ از کشاورزی که چندان دخلش با خرجش نمی سازد و پولدارهایی که بهرحال به هرطریق ممکن به فکر بهره مندی بیشترند چه انتظاری می رود؟ (3944809) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۷-۰۲ ۰۶:۰۵:۵۱
افازیش جمعیت مناطق حاشیه کویر مرکزی بخصوص تهران، مشهد، اصفهان، شیراز، کرمان، یزد... حتی بحران ریزگردها در جنوب غرب کشور و تمکن مالی درصد بالایی از اهالی این منطقه کویری، از طرفی جذابیت و مساعد بودن اقلیمی شمال، به طور طبیعی، بخشی از جمعیت به سمت شمال مهاجرت کنند. این پدیده حتمی است. برای مقابله بیاید پاسخگوی نیاز مردم باشید. با ایجاد مناطق مچهز و ایمن سکونت و مجمتع های اپارتمانی برای دیگر هم وطنان. قانون اساسی ازادی سکونت در هر نقطه کشور مجاز الام کرده است. بجای مقبله با حق مردم، ان را به مسیر درست هدایت کنید. (3945100) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.