نظر منتشر شده
۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 451570
هانی زاده: ترامپ درباره برجام «بلوف» می‌زد
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۶ اسفند ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۱۰
روزنامه همدلی در گفت وگو با حسن هانی زاده کارشناس مسایل بین الملل، نوشت: مواضع تند ترامپ در مورد برجام بیشتر نمایشی برای جلب افکار عمومی آمریکا و رای راست‌گرایان است.
در ادامه این گفت وگو می خوانیم: موضع ‌گیری و ارزیابی شتاب ‌زده دونالد ترامپ در مناظره‌ های انتخاباتی ‌اش در برابر کلینتون در مورد برجام موجی از ابهام را در بین سیاسیون و تحلیل‌ گران به راه انداخت. اما شرایط حداقل تا به امروز به‌گونه‌ ای دیگر پیش رفته است؛ هر چه از زمان ریاست جمهوری ترامپ گذشته، او از مواضع تندروانه خود در مورد برجام عدول کرده است. این‌گونه بود که مجله آمریکایی «فارین افر» طی گزارشی به این رویکرد اقرار کرده است. باید دید عقب ‌گرد ترامپ به خاطر هسته سخت و لایتغیر برجام ـ به دلیل اینکه توافقنامه ‌ای بین ‌المللی بوده ـ است، یا به دلیل ترس از اجماع جهانی علیه آمریکا بوده است.

حسن هانی ‌زاده در گفت‌وگو با همدلی معتقد است که موضع‌ گیری‌های اولیه ترامپ برای راضی نگه ‌داشتن اسرائیل و لابی صهیونیسم بوده است و اکنون برای اجرایی کردن آن در اضطرابی سیاسی و دیپلماتیک به سر می ‌برد. این گفت ‌وگو از نظر می ‌گذرد.

** فارین افر اخیراً در مقاله ‌ای که سی ‌ان ‌ان نیز به آن پرداخته است، مدعی شده که دونالد ترامپ از مواضع خود نسبت به برجام ـ پاره کردن آن ـ منصرف شده است. سوال این است که عطش ترامپ در ضدیت با برجام چگونه و چرا فروکش کرده است؟

با توجه به اینکه دونالد ترامپ در جریان حملات انتخاباتی خودش بیشتر ایران را نشانه گرفته بود، سعی کرد که کمک‌ ها و همدلی و همسویی لابی صهیونیستی را به سمت خودش متوجه کند تا بتواند راست‌گرایان افراطی (نژادپرستان آمریکایی) و لابی صهیونیسم را برای پیروزی در انتخابات با خود همراه کند. یکی از مسائلی که حساسیت لابی صهیونیستی و رژیم اسرائیل را برانگیخت مسئله برجام بود و لذا دونالد ترامپ در اقدامی که از ضعف سیاست خارجی خودش پرده برمی‌ دارد اعلام کرد که برجام را پاره خواهد کرد. البته این مسئله با واکنش ‌های بین ‌المللی مواجه شد و برخی از کشورهایی که در حقیقت برجام را امضا کردند ـ فرانسه، انگلیس، آلمان، روسیه و چین ـ واکنش نشان دادند و آن را مغایر با قوانین بین ‌المللی دانستند، اما رئیس‌ جمهور آمریکا هم بر اساس قانون اساسی این کشور یک سری اختیاراتی دارد که می‌ تواند در هر توافقنامه ‌ای بر اساس منافع و مصالح آمریکا دست ‌کاری کند. اما زمانی که دونالد ترامپ وارد کاخ سفید شد متوجه شد که اختیارات محدودی در خصوص نقض برجام دارد. البته ترامپ یک سری تحریم‌ هایی علیه ایران وضع کرد که مغایر با روح برجام بود، اما ترامپ از اختیارات محدود خود استفاده کرد و تحریم ‌ها را علیه ایران اعمال کرد. لذا به نظر می ‌رسد با توجه به اینکه جامعه جهانی الآن موافق برجام است لذا ترامپ نمی ‌تواند خیلی به برجام ورود پیدا کند، مگر اینکه از اختیارات خودش برای تحریم‌ های جدید استفاده کند که آن جای بحث دیگری دارد.

** با این اوصاف مواضع تند ترامپ در مورد برجام را بیشتر نمایشی برای جلب افکار عمومی آمریکا و رای راست ‌گرایان می ‌دانید؟

بله. در واقع دونالد ترامپ بیشتر یک بلوف سیاسی را مطرح می ‌کرد. برجام یک توافقنامه دوجانبه بین ایران و آمریکا نیست بلکه توافقنامه بین ‌المللی است که در دبیرخانه سازمان ملل ثبت ‌شده است و یک سند معتبر جهانی است و ترامپ نمی ‌تواند آن را پاره کند و این ‌گونه اظهارنظرها هم نشان می ‌دهد که ترامپ از قوانین بین ‌المللی اطلاع چندانی ندارد.

** چگونه ممکن است که رئیس‌ جمهوری کشوری مانند آمریکا اطلاعی از مناسبات جهانی نداشته باشد و چرا حداقل مشاوران سیاسی وی این اطلاعات را در اختیار او قرار نداده ‌اند تا این ‌گونه موضع ‌گیری‌ های سخیف نداشته باشد؟

اتفاقاً سوال بسیار مهمی است؛ به‌ هر حال آقای ترامپ مشاوران حقوقی رده بالایی دارد و آن ‌ها اطلاعات را به او می ‌رسانند، اما خطاب به جامعه جهانی و مردم آگاه جهان نیست، خطاب او به اسرائیل، نتانیاهو و لابی صهیونیسم است که در حقیقت این‌ گونه لاف سیاسی برای لابی صهیونیستی که اعمال نفوذ کند و همچنان که ما می ‌دانیم که آقای دونالد ترامپ در مقایسه با خانم هیلاری کلینتون رقیب خودش رای کمتری از مردم امریکا گرفته است، اما به‌هرحال آن مجمع آرا (آرای الکترال) به نفعش بود که این کلام ترامپ و ادبیاتی که او علیه ایران به کار گرفت کار خودش را کرد و آن نخبگان دارای کارت الکترال به نفع ترامپ رای دادند، چون خانم کلینتون اعلام کرد که این توافقنامه یک توافقنامه بین ‌المللی است و نمی‌توان آن را پاره کرد. بی ‌شک آن‌ ها از پاره کردن برجام توسط دونالد ترامپ، طبق شعارهای انتخاباتی ‌اش نگران هستند، چرا که وقوع چنین مسئله ‌ای را عامل تضمین قدرت ایران و محور مقاومت می ‌دانند. به نظر می‌رسد عربستان و رژیم صهیونیستی درصدد هستند تا آقای ترامپ را در وضعیتی هشدار دهنده قرار دهند تا رویکرد متفاوتی به برجام نشان دهد.

** اگر به هر عنوان و با هر رویکردی ترامپ شرایط لغو برجام را فراهم کند، چه پیامدی به دنبال خواهد داشت؟

اگر ترامپ توافق ‌نامه را لغو کند امریکا در سطح افکار عمومی منفور خواهد شد و ایران نیز واکنشی مناسب به این اقدام نشان خواهد داد. توافق ایران و 1+5 یک توافق بین ایران و 5 کشور دارای حق وتو در شورای امنیت و آلمان بوده و بر اساس این توافق‌ نامه هیچ‌ یک از طرف‌ها نمی ‌توانند این قرارداد را یک‌ جانبه لغو کنند.

** ترامپ چه در زمان مناظره‌ های انتخاباتی ‌اش و چه بعد از آن دستور اضمحلال تروریست ‌های تکفیری را داده است؛ هم ‌پیمانان منطقه ‌ای آمریکا چون عربستان و اسرائیل که امروزه حمایت ‌های آنان از این گروه‌ ها به اثبات رسیده است، چگونه رفتاری از خود نشان می ‌دهند؟ آیا این حرکت ترامپ را می ‌توان در راستای منافع منطقه ‌ای ایران تلقی کرد؟

به نظر می ‌رسد با روی کار آمدن دونالد ترامپ و موضع ‌گیری وی درخصوص ضرورت سرکوب گروهک‌ های تروریستی، عربستان و رژیم صهیونیستی نگران سرکوب داعش و گروه ‌های تروریستی و متعاقب آن تضعیف موقعیت خود در منطقه هستند. بی ‌تردید آن‌ ها از این موضوع بیمناک هستند که اگر دونالد ترامپ مقدمات امنیت منطقه را فراهم کند، آن‌ ها اصلی ‌ترین متضرران این مسئله خواهند بود. درحالی‌ که عربستان سعودی تاکنون بیش از شش میلیارد دلار کمک مالی در اختیار گروهک ‌های تروریستی قرار داده اما به نتیجه خاصی دست نیافته است، از این ‌رو سرکوب گروهک ‌های تروریستی به‌منزله شکست سیاست‌ های این کشور و دوست و متحدش یعنی رژیم کودک‌کش منتهی می‌ شود. این دلیل اصلی‌ ترین عاملی است که منجر شده تا رژیم غاصب صهیونیستی و عربستان بر اجرای برجام و ضرورت اجرایی شدن آن تاکید کنند.

** تحلیل ‌های کارشناسان سیاسی در مورد ترامپ و سیاست ‌های وی در قبال ایران دوگانه است؛ برخی از آن‌ها ترامپ را به ‌عنوان یک فرصت و برخی دیگر آن را تهدید تلقی می ‌کنند، نظر شما چیست؟

حقیقت این است که ترامپ را باید یک تهدید امنیتی جدی در قبال ایران در نظر گرفت. ایران نیازمند این است که به شکلی معقول رفتارهای ترامپ و کاخ سفید را زیر نظر داشته باشد و موضع ‌گیری‌ های لازم را در شرایط خاص اتخاذ کند.
 
کلمات کلیدی : ترامپ + توافق هسته ای + برجام + ایران
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۰۸:۳۸:۱۸
بازیگران سیاسی ما باید دقیق وکارشناسانه عمل کنند. (4483651) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.